Folosite încă de pe vremea aztecilor datorită proprietăților considerate miraculoase, semințele de chia au devenit populare în vremurile noastre în urmă cu aproape 50 de ani, când erau lăsate să crească pentru a forma partea ierboasă a unor plante de apartament.

Ce sunt semințele de chia?
Ce proprietăți nutriționale au semințele de chia?
Ce beneficii pentru sănătate au semințele de chia?
Rețete simple cu semințe de chia
Rețete de slăbit cu semințe de chia
Contraindicații în consumul de semințe de chia
Alte beneficii ale semințelor de chia
Bibliografie

Acceptarea lor pe scară largă, ca suplimente nutritive, a început să prindă contur odată cu apariția cărții Născuți pentru a alerga a autorului Christopher McDougall. În această carte publicată în 2009 se vorbește despre un trib de alergători din nordul Mexicului care aleargă 320 km în decursul a două zile, „combustibilul” lor de bază fiind o cană cu semințe de chia, apă și lămâie. Pentru acești sportivi, o lingură de chia este „ca un smoothie din somon, spanac și hormoni de creștere”, spune McDougall. Dar ce sunt, de fapt, aceste semințe?

Ce sunt semințele de chia?

Cunoscute de cel puțin 500 de ani pe teritoriul Americii de Sud, semințele de chia provin de la o plantă cunoscută sub denumirea științifică de Salvia columbariae și popular drept „chia aurie”. Această plantă se cultivă în mod predominant în Mexic și Guatemala, însă se găsesc plantații și în Bolivia, Ecuador sau Nicaragua, țări care exportă pe tot cuprinsul lumii.

Semințele de chia, considerate un super-aliment, sunt micuțe, având formă ovală și un diametru aproximativ de 1 mm. Se găsesc în culori diferite, de la maro și gri, la negru și alb. Datorită caracterului puternic hidrofil, aceste semințe absorb până la de 12 ori greutatea lor atunci când sunt muiate într-un lichid și capătă o textură gelatinoasă.

Unde poți găsi aceste tipuri de semințe?

Cele mai populare locuri de achiziție sunt supermarketurile și magazinele de tip Plafar, însă dacă faci câteva „săpături” online ai șanse să găsești o ofertă mai bună. Achiziționează o pungă de 1 kg și te vei putea bucura de beneficiile aduse sănătății tale cu doar o lingură pe zi.

Cum se consumă semințele de chia?

Semințele se pot consuma în stare naturală după ce au stat câteva ore la înmuiat în apă, suc de fructe sau lapte (vor avea consistența semințelor de tapioca), gătite în diverse rețete cu ingrediente proaspete sau sub formă de făină, ca parte a unor rețete fără gluten.

Prăjite, semințele de chia adaugă savoare salatelor și o textură crocantă atunci când sunt presărate, la micul dejun, peste cereale.

Cât costă semințele de chia?

Semințele de chia au prețuri variabile în funcție de locul în care le cumperi, de producător și de calitate. De exemplu, cel mai ieftin vei găsi 150 g de semințe de chia la 3,5 lei. Pentru comparație, 500 g de semințe de chia organice costă în jurul a 30 lei. 

Ce proprietăți nutriționale au semințele de chia?

Apreciate în smoothie-uri dar și ca atare, în stare naturală, după ce au stat câteva ore în apă, semințele de chia au un conținut nutrițional bogat. Astfel, ele conțin 16% proteine și 31% grăsimi bune și reprezintă o sursă bogată de vitamina B, tiamină (54% din doza zilnică recomandată), niacină (59% din doza zilnică recomandată) și riboflavină (care are un rol puternic antioxidant).

De asemenea, semințele de chia sunt bogate în calciu, fier, magneziu, fosfor, mangan și zinc (fiecare din aceste elemente reprezintă peste 20% din doza zilnică recomandată). Acizii grași sunt prezenți și ei în semințele de chia, cei mai întâlniți fiind acidul linoleic (întărește celulele sistemului imunitar) și acidul linolenic (reduce inflamațiile). La o doză zilnică recomandată de 15-20 g de semințe (aproximativ două linguri), acestea oferă 136 de calorii, 9,6 g fibre și doar 0,9 g grăsimi saturate.

Ce beneficii pentru sănătate au semințele de chia?

Considerat un superaliment, semințele de chia  au o mulțime de beneficii pentru sănătate care nu ar trebui neglijate. Mai jos avem o listă de beneficii pentru sănătate ale semințelor de chia.

  • Ajută digestia – faptul că absorb mai bine de 10 ori greutatea lor în apă are un rol crucial mai ales în reglarea digestiei. Conținutul bogat în fibre (40%) și  transformarea semințelor în gel odată ce absorb suficientă apă au ca efect ameliorarea constipației;
  • Potolesc foamea – datorită conținutului bogat de fibre și a capabilităților de a absorbi apa creează o senzație de „stomac plin” și implicit de sațietate; în plus, semințele de chia conțin glucomannan, o fibră care are rol în pierderea în greutate, fapt demonstrat științific;
  • Sunt o sursă importantă de energie – semințele de chia sunt folosite de ceva vreme în cadrul băuturilor energizante preparate acasă. Acest lucru nu e de mirare din moment ce aceste semințe conțin fibre care se digeră mai încet și astfel au ca rezultat o perioadă record în care suntem plini de energie;
  • Echilibrează nivelul glicemiei – conținutul de fibre, proteine și acizi grași omega-3 aduce cu sine o îmbunătățire considerabilă a metabolismului, fapt ce are efecte vizibile asupra sângelui și a glicemiei. Consumul regulat de semințe de chia (la micul dejun sau ca ingredient pentru pâinea făcută în casă) duce la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, iar studiile recente făcute pe pacienți sănătoși care și-au măsurat nivelul glicemiei după masa de prânz au arătat că aceste semințe stabilizează într-adevăr nivelul zahărului din sânge;
  • Detoxifică organismul – efectul antiinflamator dovedit, susținerea absorbției vitaminelor și un tract digestiv sănătos (datorită conținutului bogat de fibre) duc la detoxifierea pe termen lung, mai ales prin consumul semințelor sub formă de limonadă sau smoothie;
  • Fortifică oasele – conținutul bogat de calciu (20% din doza zilnică recomandată) este chiar mai mare decât al principalelor produse lactate. Pe termen lung, consumul de semințe de chia ajută la mineralizarea oaselor. În plus, pot fi consumate și de către persoanele care au intoleranță la lactoză;
  • Ajută la îmbătrânirea sănătoasă a creierului – două linguri de semințe de chia conțin doza zilnică recomandată de acid linoleic și acid linolenic, componente bogate în omega-3 și omega-6. Un studiu din 2017 a arătat că acești acizi au un rol important în menținerea sănătății creierului pe măsură ce propriul corp îmbătrânește. Drept urmare, datorită conținutului de omega-3 și omega-6, semințele de chia contribuie la întârzierea instalării bolilor neurodegenerative (de exemplu, Alzheimer și boala Parkinson);
  • Ajută la scăderea tensiunii arteriale – datorită conținutului de acizi grași omega-3, semințele de chia reduc inflamațiile, scad tensiunea arterială și diminuează șansele de a dezvolta tromboze. Drept urmare, riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral va scădea simțitor;
  • Scad valorile colesterolului și ale trigliceridelor – fibrele solubile conținute de semințele de chia au fost analizate în peste 60 de experimente, rezultatele arătând o scădere semnificativă a nivelului colesterolului. De asemenea, datorită conținutului bogat de omega-3, scade și nivelul trigliceridelor din sânge, conform unui studiu publicat în 2011. Colesterolul este important deoarece cu cât are valori mai mari cu atât există un risc mai mare de boli de inimă
  • Ajută la creșterea masei musculare – cu un conținut important de proteine, fibre și vitamine, semințele de chia sunt utile și dacă vrei să îți crești masa musculară. Nutrimentele pierdute prin activitatea fizică le recuperezi datorită mineralelor pe care le conțin aceste semințe: calciu, cupru, zinc, niacină, magneziu. Aportul de zinc, la rândul său, datorat leptinei din componență reglează modul în care sistemele și organele corpului consumă energie;

Rețete simple cu semințe de chia

Semințele de chia nu se consumă niciodată crude, cum le-ai scos din pungă. Ele fie sunt lăsate la înmuiat în apă (câteva ore sau de seara până dimineața), fie se folosesc cu alte ingrediente în amestec, rezultând niște rețete savuroase.

Limonadă cu semințe de chia

Ingrediente pentru un pahar:

  • 350 ml apă
  • 3 linguri de suc de lămâie
  • 2 lingurițe zahăr sau alt îndulcitor
  • 1 linguriță semințe de chia
  • Opțional, 1 frunză de mentă

Pași:

  • Pune apa și sucul de lămâie în pahar;
  • Adaugă zahăr după gust;
  • Pune semințele de chia și lasă-le timp de 10 minute;
  • Amestecă până când lichidul capătă o textură gelatinoasă;
  • Adaugă câteva cuburi de gheață înainte de servire.

Ceai din semințe de chia

Ingrediente (pentru 1 ceașcă de ceai):

  • ½ lingură de semințe de chia
  • 250 ml apă la temperatura de fierbere
  • 1 plic de ceai verde: alternativ, poți alege orice alt tip de ceai
  • Zahăr sau alt îndulcitor, după gust

Pași:

  • Pune apa la fiert;
  • Separat, adaugă plicul de ceai într-o ceașcă;
  • În momentul fierberii, pune apa în ceașcă și lasă timp de 2 minute;
  • Adaugă semințele de chia și amestecă bine cu ajutorul unei lingurițe;
  • Servește după 3 minute.

Shake cu semințe de chia

Ingrediente:

  • 2 linguri de semințe de chia
  • Sucul de la 2 portocale
  • 1 linguriță suc de lămâie
  • 100 ml de apă
  • 2 felii de ananas
  • Opțional, miere

Pași:

  • Adaugă într-un blender ananasul tăiat cubulețe, sucul de portocale și de lămâie, mierea și apa;
  • Amestecă totul până ajungi la o consistență cremoasă;
  • Pune tot ce a rezultat într-un pahar și adaugă semințele de chia cu 3 minute înainte de servire.

Smoothie cu semințe de chia

Ingrediente:

  • 100 g căpșuni proaspete sau congelate
  • ½  banană medie
  • 130 ml lapte degresat
  • 1 lingură de semințe de chia

Pași:

  • Adaugă toate ingredientele într-un blender;
  • Amestecă până la o consistență cremoasă;
  • Toarnă mixul rezultat într-un pahar și decorează cu bucățele de căpșuni și banane înainte de servire.

Supă cu semințe de chia

Ingrediente pentru supă:

  • 500 g fasole păstăi
  • 1 l apă
  • 800 g broccoli
  • 1 l borș de legume
  • 1 ceapă tocată mărunt
  • 3 căței de usturoi mărunțiți
  • 80 g migdale tăiate
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 4 linguri semințe de chia
  • Opțional, smântână
  • Sare și piper după gust

Ingrediente pentru borșul de legume:

  • 1 ceapă tăiată mărunt
  • 2 țeline tăiate
  • 1 morcov tăiat rondele
  • 2 cartofi tăiați mare
  • 3-4 căței de usturoi tăiați în două
  • 1-2 foi de dafin
  • Sare și piper după gust

Pași:

Borșul de legume:

  • Pune o oală cu apă la fiert;
  • După ce apa a fiert, adaugă toate ingredientele tăiate în prealabil (usturoiul se poate adăuga și întreg);
  • Odată legumele fierte (verifică textura ingredientelor înfigând o furculiță), strecoară lichidul și pune-l deoparte.

Supa cu semințe de chia:

  • Pune uleiul la încins într-o oală;
  • Adaugă ceapa și usturoiul la călit timp de aproximativ 5 minute;
  • Pune la fiert la foc mic, timp de 7 minute, borșul de legume, broccoli și apa – la broccoli, textura o verifici cu o furculiță;
  • Adaugă restul ingredientelor și mai lasă pe foc încă 5 minute;
  • Ia oala de pe foc și lasă totul la răcit timp de 3 minute;
  • Mixează conținutul oalei până devine omogen;
  • Adaugă sare și piper după gust.

Făină din semințe de chia

Ingrediente:

  • 100 g de semințe de chia

Pași:

  • Adaugă semințele de chia într-un blender;
  • Amestecă până când se obține o pudră fină (câteva secunde) – nu mixa mai mult pentru că semințele vor căpăta o textură untoasă;
  • Depozitează făina într-un borcan etanș.

Icre din semințe de chia

Ingrediente:

  • 4 linguri semințe de chia
  • 100 ml apă
  • 1 lingură și jumătate de suc de lămâie
  • ½ ceapă tăiată mărunt
  • 75 ml ulei de măsline; alternativ, poți folosi ulei de in
  • sare și piper după gust

Pași:

  • Amestecă semințele de chia cu apa într-un castron, pentru aproximativ 3 minute;
  • Acestea vor căpăta o textură gelatinoasă perfect normală;
  • Adaugă sarea, sucul de lămâie și ceapa;
  • Pune uleiul de măsline și încorporează-l în compoziție;
  • Lasă icrele la frigider cel puțin 30 de minute înainte de servire.

Gem cu semințe de chia

Ingrediente:

  • 400 g căpșuni tăiate
  • 1 lingură și jumătate de suc de lămâie
  • miere sau zahăr după gust
  • 2 linguri semințe de chia

Pași:

  • Pune căpșunile mărunțite la 145 grade Celsius;
  • Lasă-le pe foc 5-10 minute sau până când amestecul capătă aspect de sirop;
  • Adaugă mierea și sucul de lămâie;
  • Ia de pe foc și gustă pentru a vedea dacă mai e nevoie de miere sau de lămâie;
  • Pune semințele de chia și amestecă;
  • Lasă timp de 5 minute sau până se îngroașă – nu va căpăta consistența unui gem clasic, însă va avea o textură vizibil mai groasă;
  • Dacă ți se pare că are o consistență prea lichidă, adaugă 1 linguriță de semințe de chia;
  • Pune gemul într-un borcan etanș;
  • După ce s-a răcit complet, așază-l la frigider;
  • E bine de știut că trebuie consumat în maximum două săptămâni!

Budincă cu semințe de chia

Ingrediente:

  • 2 avocado coapte
  • 120 g miere sau alte alternative naturale (sirop de arțar sau zahăr de cocos)
  • 40 g cacao
  • 3 linguri ulei de cocos
  • 5 g vanilie din păstaie
  • ½ linguriță de semințe de chia

Pași:

  • Pune toate ingredientele într-un blender și amestecă până obții o consistență cremoasă;
  • Pune budinca în castronașe și apoi la frigider pentru 30 de minute – asta va permite semințelor de chia să absoarbă din ingrediente și conținutului să se îngroașe;
  • Poți servi direct de la frigider sau după ce ai decorat cu nuci sau migdale mărunțite.

Biscuiți cu semințe de chia

Ingrediente:

  • 200 g caju
  • 2 linguri ulei de cocos
  • 2 linguri suc de lămâie
  • 2 linguri semințe de chia
  • 1 lingură semințe de dovleac
  • 70 g zahăr
  • 3 linguri făină
  • 2 vârfuri de cuțit de sare

Pași:

  • Preîncălzește cuptorul la 190 grade Celsius cu 10 minute înainte de a introduce biscuiții;
  • Adaugă uleiul de cocos și caju într-un blender și mixează-le până ajungi la o textură cremoasă – procesul va dura 3-5 minute, pentru că nucile caju trec de la starea de semințe, la făină și apoi la o textură untoasă;
  • Mută untul de caju într-un bol și adaugă restul ingredientelor – sucul de lămâie, zahărul, făina, semințele de chia, semințele de dovleac și sarea;
  • Amestecă-le până când se leagă bine;
  • Modelează compoziția în biscuiți cu lungimea de aproximativ 4 cm;
  • Așază biscuiții într-o tavă acoperită cu hârtie de copt și lasă focul la 190 grade Celsius pentru aproximativ 15 minute sau până când marginile biscuiților capătă nuanțe galben-maronii;
  • Lasă biscuiții să se răcească înainte de a-i scoate din tavă;
  • Depozitează-i într-un container etanș.

Baton proteic cu semințe de chia

Ingrediente:

  • 100 g quinoa
  • 100 g semințe de chia
  • 2 linguri semințe de in
  • 2 linguri fulgi de ovăz
  • 100 g migdale
  • 1 vârf de cuțit de sare
  • ¼ linguriță de scorțișoară
  • 1 lingură de miere
  • 50 g unt

Pași:

  • Preîncălzește cuptorul la  190 grade Celsius;
  • Amestecă, într-un bol, quinoa, semințele de chia, semințele de in, ovăzul, scorțișoara, sarea și migdalele;
  • Separat, într-un vas rezistent la temperaturi mari, amestecă untul și mierea;
  • Pune-le la cuptorul cu microunde pentru 1 minut;
  • Amestecă bine ingredientele umede (untul și mierea) cu cele uscate;
  • Așază compoziția pe o hârtie de copt, în tavă, la cuptor;
  • Lasă timp de 15 minute;
  • După coacere, lasă la răcit pentru 10 minute;
  • Taie batoanele proteice la dimensiunea dorită;
  • Învelește batoanele în folie alimentară și depozitează-le la frigider până în momentul servirii.

Clătite cu semințe de chia

Ingrediente:

  • 200 ml lapte de migdale – din comerț sau făcut în casă
  • 1 lingură oțet
  • 250 g făină
  • 2 lingurițe praf de copt
  • ½ linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 vârf de cuțit de sare
  • 3 linguri semințe de chia
  • 1 ou
  • 150 g piure de dovleac
  • 3 linguri ulei de cocos
  • 1 lingură zahăr
  • 2 lingurițe extract de vanilie din păstaie

Pași:

  • Amestecă laptele de migdale și oțetul într-un bol. Lasă timp de 5 minute;
  • Separat, cu un tel, amestecă într-un bol mare făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea și semințele de chia;
  • Pune oul în bolul cu laptele de migdale și oțet;
  • Adaugă piureul de dovleac, uleiul de cocos, zahărul și vanilia
  • Amestecă ingredientele umede cu cele uscate până se obține o pastă omogenă;
  • Pune la 125 grade Celsius o tigaie non-aderentă;
  • Cu ajutorul unui polonic, pune din conținut în tigaie – dacă este prea gros (datorită semințelor de chia), mai poți adăuga puțin lapte de migdale;
  • Când compoziția începe să se usuce, să formeze bule la margini și devine maro-aurie pe partea inferioară o poți întoarce – aproximativ 1 minut;
  • Întoarce pe cealaltă parte și lasă 1-2 minute sau până capătă o nuanță aurie;
  • Servește cu miere sau orice alt topping preferat.

Brioșe cu semințe de chia

Ingrediente:

  • 1 ou
  • 70 g zahăr
  • 150 g iaurt grecesc
  • 2 linguri ulei de cocos
  • 2 linguri miere
  • 1 vârf de cuțit de vanilie din păstaie
  • Un praf de scorțișoară
  • 300 g făină
  • 1 linguriță și jumătate de praf de copt
  • ¼  linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 vârf de sare
  • 250 g fructe de pădure tăiate bucăți mici
  • 2 linguri semințe de chia

Pași:

  • Preîncălzește cuptorul la 190 grade Celsius;
  • Într-un bol mediu amestecă oul și zahărul – 1 minut;
  • Adaugă iaurtul, uleiul de cocos, mierea, vanilia, scorțișoara și sucul de lămâie și amestecă bine;
  • Într-un bol separat, amestecă făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea;
  • Amestecă ingredientele umede cu cele uscate până obții o pastă omogenă;
  • Adaugă încet fructele de pădure și semințele de chia;
  • Pune compoziția în forme de brioșe – îți va ajunge pentru aproximativ 20 de brioșe;
  • Lasă la cuptor pentru 15-17 minute sau până când partea de deasupra capătă o nuanță aurie;
  • Testează brioșele cu ajutorul unui băț de chibrit – dacă iese curat, atunci brioșele sunt coapte;
  • Lasă brioșele la răcit în tavă timp de 10 minute;
  • Transferă-le pe un platou.

Rețete de slăbit cu semințe de chia

Semințele de chia pot fi folosite cu succes și dacă vrei să slăbești. Sunt sățioase și conțin antioxidanți, grăsimi sănătoase, proteine și fibre, care ajută la eliminarea toxinelor și la dezvoltarea armonioasă a masei musculare. Mai jos sunt câteva rețete care îți pot fi de ajutor dacă încerci să slăbești.

Smoothie de chia

Ingrediente:

  • 1 banană medie
  • 50 g afine proaspete sau de la congelator
  • 2 linguri semințe de chia
  • 1 lingură iaurt slab
  • 30 ml lapte de soia

Mod de preparare:

  • Pune toate ingredientele la blender
  • Amestecă până obții o consistență plăcută
  • Dacă vrei să aibă o textură mai lichidă, mai adaugă 20-50 ml lapte de soia
  • Opțional, decorează cu câteva semințe de chia

Brioșe cu semințe de chia

Ingrediente:

  • 100 ml lapte de migdale (din comerț sau făcut în casă din 3 căni de apă la o cană de migdale)
  • 30 g fulgi de ovăz
  • 1 banană medie coaptă bine și pasată
  • 1 lingură ulei de floarea-soarelui
  • 2 ½ linguri de semințe de chia
  • 2 lingurițe bicarbonat de sodiu
  • 200 g făină integrală 
  • 2 lingurițe oțet de mere
  • 2 linguri zahăr de cocos
  • un vârf de sare
  • un vârf de scorțișoară
  • un vârf de nucșoară

Mod de preparare:

  • Preîncălzește cuptorul și unge o tavă de brioșe cu ulei
  • Amestecă laptele de migdale și oțetul de mere cu ajutorul unui mixer
  • Separat, amestecă într-un bol făina, semințele de chia, scorțișoara, nucșoara, bicarbonatul de sodiu și sarea
  • Adaugă banana pasată, zahărul de cocos, fulgii de ovăz și uleiul în amestecul de oțet și lapte. Amestecă bine
  • Pune 1-2 linguri din compoziție în fiecare loc pentru brioșe și lasă la cuptor pentru 20-25 minute

Ice tea cu semințe de chia

Ingrediente:

  • 2 linguri de semințe de chia
  • 1 linguriță de ceai verde
  • 1 pahar de apă
  • 2 linguri suc de lime
  • 2-3 cuburi de gheață

Mod de preparare:

  • Lasă semințele de chia la hidratat pentru 30 minute
  • Pune o cană de apă la fiert
  • Atunci când începe să fiarbă ia-o de pe foc și las-o deoparte pentru 1-2 minute
  • Adaugă în apa fierbinte 1 linguriță de ceai verde și lasă pentru 4-5 minute
  • Strecoară lichidul iar după răcire dă-l la frigider pentru 15 minute
  • După răcire adaugă sucul de lime, semințele de chia, cuburile de gheață și câteva felii de lime pentru decor
  • Consumă imediat după preparare

Salată ușoară cu semințe de chia

Ingrediente:

  • 70 g quinoa
  • 3 linguri semințe de chia moi (lăsate în apă peste noapte)
  • 100 ml supă vegetală (obținută din fierberea a un morcov, un păstârnac și o țelină medie în 1,5 l apă și apoi strecurată)
  • 1 ardei gras tăiat bucăți mici
  • un ardei roșu tăiat bucăți mici
  • 100 g varză kale
  • 1 lingură suc de lime
  • 1 lingură ulei de măsline
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare:

  • Fierbe quinoa în supa vegetală și las-o până este gătită (circa 20-30 minute)
  • Separat, într-un bol, pune legumele, semințele de chia, sucul de lime, uleiul de măsline, sarea și piperul. Amestecă-le bine
  • După ce quinoa se răcește, amestecă totul și consumă imediat după preparare

Apă detoxifiantă cu semințe de chia

Ingrediente:

  • 1 pahar de apă la temperatura camerei
  • 1 lingură semințe de chia
  • suc de la un lime

Mod de preparare:

  • Adaugă semințele de chia în apă
  • Amestecă bine pentru 5-10 minute. Lasă să stea pentru 5 minute
  • Adaugă sucul de lime și mai amestecă 1-2 minute 

Contraindicații în consumul de semințe de chia

Un studiu din 2009 a arătat că semințele de chia nu au efecte negative asupra persoanelor sănătoase. Cu toate acestea, în urma unei știri despre un bărbat de 39 de ani care nu mai putea înghiți, o afecțiune cunoscută drept disfagie, s-a arătat că acesta consumase semințe de chia după care băuse apă. După mai multe investigații s-a aflat că omul suferea de astm, diferite alergii și disfagie la alimente solide.

De asemenea, dacă ai vreo boală digestivă sau o anumită sensibilitate la stomac, ar trebui să eviți semințele de chia. În plus, deși aceste semințe scad tensiunea arterială și reduc șansele de a dezvolta tromboză, în cazul pacienților cu boli cardiovasculare acestea ar putea face mai mult rău pentru că alături de medicamentele pentru reglarea circulației sangvine scad tensiunea arterială mult prea mult. Același lucru se întâmplă și în cazul celor care suferă de diabet; deși semințele de chia reglează nivelul zahărului din sânge, combinate cu medicația recomandată diabeticilor scad glicemia până la un nivel periculos, așa că nu sunt recomandate.

Mai apoi, conținutul mare de fibre (40%) din semințele de chia are efecte pozitive asupra reglării procesului de digestie. Indiferent de ce diete ai urmat până acum, o modificare bruscă de la o dietă obișnuită la una bazată pe semințe de chia poate duce la dureri abdominale, diaree și balonare. Pentru prevenirea acestor simptome este bine să introduci alimentele treptat alimente și să consumi cantități mai mari de apă după ce ai luat semințe.

La recomandarea doctorilor, femeile însărcinate ar trebui să evite semințele de chia deoarece încă nu există dovezi clare că nu afectează dezvoltarea copilului. 

În cazuri foarte rare au apărut alergii la semințele de chia. Acestea s-au manifestat prin amețeli, probleme de respirație și urticarie. Dacă ai aceste simptome după ce ai consumat semințe de chia, du-te de urgență la doctor.

De asemenea, dacă urmezi forme speciale de tratament este bine să vorbești cu medicul specialist înainte de a introduce semințele de chia în dieta zilnică. 

În concluzie, semințele de chia pot fi folosite fără probleme pentru a trata problemele ușoare de sănătate cu condiția să nu fii însărcinată, alergică sau să urmezi un tratament pentru o afecțiune cronică. 

Alte beneficii ale semințelor de chia

Semințele de chia au o mulțime de beneficii pentru sănătate și sunt delicioase în componența unor rețete culinare. Însă nu doar pentru aceste lucruri sunt utile. Ele mai pot fi folosite și extern, oferind rezultate uimitoare. Mai jos sunt alte aplicații benefice ale semințelor de chia:

  • Stimulează creșterea părului – datorită conținutului bogat de proteine, de acizi omega-3 și omega-6, semințele de chia stimulează creșterea naturală a părului și îi oferă o strălucire de invidiat. Tot ceea ce ai de făcut este să amesteci puțină apă cu 1 lingură de chia, 1 lingură de ulei de măsline și un castravete mediu dat prin blender. După ce ai amestecat aceste ingrediente și le-ai lăsat pentru 5 minute la frigider, pune rezultatul pe păr și masează ușor. Lasă timp de 10 minute să acționeze și apoi clătește;
  • Exfoliază pielea feței – cu o textură ușor abrazivă, semințele de chia pot fi folosite pentru a îndepărta celulele moarte sau pentru a curăța tenul de excesul de sebum. Tot ceea ce ai de făcut este să amesteci 1 linguriță ulei de cocos, 1 linguriță suc de lămâie și 1 linguriță de semințe de chia. Aplică amestecul pe față masând fața ușor, cu mișcări circulare. Lasă acest scrub să acționeze 5 minute, timp în care va căpăta o textură de gel. Clătește cu apă călduță;
  • Hidratează buzele – masând buzele cu ulei din semințe de chia sau semințe amestecate cu apă le hidratezi și le oferi îngrijirea de care au nevoie (datorită conținutului de acizi grași de tipul omega-3);
  • Oferă strălucire unghiilor – tot datorită conținutului de omega-3 și omega-6, semințele de chia sunt folosite cu succes pentru a crește rezistența unghiilor, pentru a le hidrata și pentru a le da un plus de strălucire;
  • Întinerește tenul – o mască simplă pe bază de semințe de chia revigorează pielea feței și are efecte anti-aging. Amestecă 2 linguri de semințe de chia cu 200 ml de ceai verde și cu 1 lingură de miere. Întinde amestecul pe față cu mișcări circulare. Lasă să acționeze timp de 5 minute. Clătește cu apă călduță;

Indiferent că alegi să consumi semințele de chia sub formă de shake dimineața, înainte de a pleca la o tură prin parc, la masa de prânz sub forma unor biscuiți, într-o după-amiază sub formă de limonadă detoxifiantă sau pentru a avea părul lucios și pielea feței impecabilă, aceste minuni ale naturii îți vor fi alături, oferindu-ți un plus de energie și sănătate.

Bibliografie

Total
3
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*