Astigmatismul este o problemă oftalmologică care are drept simptom vederea neclară atât la distanță cât și aproape, un fel de reuniune a miopiei cu hipermetropia.

Ce este astigmatismul?
De câte tipuri este astigmatismul?
Când apare astigmatismul?
Care sunt cauzele astigmatismului?
Care sunt factorii de risc în astigmatism?
Care sunt simptomele astigmatismului?
În ce constă diagnosticarea astigmatismului?
Cum poate fi tratat astigmatismul?

Ce este astigmatismul?

Astigmatismul apare ca urmare a unei erori refractive. Așa cum îi spune și numele, cuvântul înseamnă, în greacă, “fără un punct focal”. Cu alte cuvinte, imaginea se formează în diverse zone din interiorul ochiului numai pe retină (acolo unde ar fi fost normal) nu.

Cu cât razele se soare care trec prin cornee și cristalin sunt refractate mai mult, cu atât astigmatismul este mai grav. Este bine de știut, totuși, că un astigmatism mai mic de 0,5 dioptrii este considerat normal.

De câte tipuri este astigmatismul?

Astigmatismul poate fi de mai multe feluri în funcție de forma imaginii proiectate dar și de alte condiții ereditare sau de mediu.

Astigmatismul regulat se manifestă prin proiectarea imaginilor la distanțe diferite, acestea fiind așezate pe o axă verticală. Astigmatismul neregulat implică poziționarea imaginilor într-un unghi de 90 grade sau oblic una față de alta.

Astigmatismul miopic constă în probleme mai mari de vedere la distanță în cazul unui ochi. În cazul astigmatismului hipermetropic, unul dintre ochi întâmpină probleme în vederea de aproape.

Astigmatismul mix înseamnă că unul dintre ochi are probleme cu vederea la distanță în timp ce celălalt întâmpină dificultăți la vedere de aproape.

Când apare astigmatismul?

Medical vorbind, astigmatismul apare atunci când corneea suferă o curbare sau o aplatizare anormală.

Acest lucru apare deseori în copilărie așa că dacă cel mic are probleme de vedere sau îți forțează ochii să vadă, drumul la oftalmolog devine obligatoriu.

Care sunt cauzele astigmatismului?

Doctorii nu știu care este cauza principala pentru aparitia astigmatismului, însă factorul genetic contribuie foarte mult.

De asemenea, boala se poate instala în copilărie sau la maturitate, putând apărea ca urmare a unei traume la nivelul globilor oculari sau după o operație la ochi.

Care sunt factorii de risc în astigmatism?

Deși cauzele nu sunt cunoscute cu certitudine există anumiți factori care cresc riscul de astigmatism. Mai jos sunt cei mai întâlniți dintre ei.

  • existența unei infecții oculare
  • unul dintre părinți are astigmatism sau ale probleme de vedere (de exemplu, cheratocon – degenerarea corneei)
  • zgârierea sau subțierea corneei
  • copii născuți prematur

Sursă foto: Unsplash

Care sunt simptomele astigmatismului?

Există mai multe simptome care dezvăluie existența astigmatismului. Cum multe dintre ele sunt comune miopiei sau hipermetropiei, consultația medicală va stabile exact care este afecțiunea. Mai jos sunt principalele simptome ale astigmatismului:

  • dureri de cap
  • oboseală oculară
  • vedere distorsionată sau încețoșată indiferent de distanță
  • nevoia de a forța ochii pentru a vedea clar
  • dificultăți în vederea pe timp de noapte (mai ales dacă conduci)
  • iritarea ochilor

Unele simptome pot fi cauzate de alte boli de care suferi (și de care știi sau nu) așa că o consultație medicală va elucida misterul problemelor oftalmologice.

În ce constă diagnosticarea astigmatismului?

Diagnosticarea astigmatismului implică pe lângă istoricul medical standard (boli de care suferi sau ai suferit, probleme de vedere ale unor rude apropiate) și trei teste pentru detectarea bolii. Cu cât astigmatismul este detectat mai din timp, cu atât se încetinește progresarea sa.

Testul de acuitate vizuală constă în citirea unor litere de la o anumită distanță. Aceste litere au dimensiuni din ce în ce mai mici.

Testul refractiv necesită un aparat numit refractor optic. Acest aparat conține mai multe tipuri de lentile corective iar doctorul te va ruga să citești literele de la testul anterior cu ajutorul acestor lentile. Găsirea lentilelor potrivite face mai ușoară stabilirea prescripției pentru lentile de contact sau ochelari de vedere.

Keratometria este o modalitate prin care oftalmologul măsoară nivelul de curbare al corneei. Procedura este nedureroasă și implică observarea corneei cu ajutorul unui keratometru (un tip special de microscop).

Cum poate fi tratat astigmatismul?

Astigmatismul poate fi corectat prin purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact sau prin intervenție chirurgicală. Un astigmatism foarte mic (mai puțin de 0,5) nu necesită o formă de corecție ci doar un control o dată pe an pentru a detecta o eventuală progresie.

Atât în cazul ochelarilor cât și a lentilelor de contact, doctorii recomandă lentile torice (cu cilindru). Acestea sunt special create pentru a permite refractarea luminii mai mult într-o direcție decât în alta.

Un alt caz folosit mai ales pentru corectarea astigmatismului mediu este Ortho-K. Acest tratament presupune purtarea unor lentile rigide pe perioada nopții (sau dacă ai posibilitatea, pe durata zilei) și apoi îndepărtarea lor ziua. Din nefericire, această procedură este una continuă, deoarece la întreruperea tratamentului astigmatismul revine.

Operația chirurgicală constă în modificarea formei corneei și depinde foarte mult de particularitățile fiecărei persoane, tipul de operație potrivit fiind stabilit împreună cu doctorul oftalmolog. Mai jos sunt principalele tipuri de intervenții care pot corecta astigmatismul.

  • operație LASIK – chirurgul oftalmolog va realiza o crestătură superficială în cornee iar apoi cu un laser medical va ajusta curbura sa. Cornee se reface natural iar procedura de recuperare este relativ rapid.
  • operație PRK – în cazul aceste proceduri, foița externă a corneei este eliminată cu totul iar apoi corneea este remodelată. Nu îți fă griji, membrana externă crește înapoi.
  • operație RK – implică penetrarea pereților externi ai corneei cu ajutorul unui cuțit medical cu diamant. Corneea este remodelată iar vederea este îmbunătățită. Intervenția este mai puțin eficientă decât tipurile anterioare de operații (și este posibil să fie nevoie o nouă intervenție după câțiva ani) însă contactul cu corneea este minimal prin comparație cu celelalte proceduri.

Ca în cazul oricărei proceduri medicale există riscuri. Riscul ca operația să nu fie un succes (un risc redus, ce-i drept) dar și riscul ca ochii să se infecteze și să te pricopsești cu alte probleme.

Persoanele care vor să evite aceste riscuri cu totul pot rămâne la opțiunea aleasă de majoritatea persoanelor cu astigmatism, clasicii ochelari de vedere.

Astigmatismul poate fi tratat cu ajutorul lentilelor corective sau a intervenției chirurgicale. Pentru evitarea agravării bolii, însă, este nevoia ca aceasta să fie detectată din timp. Purtarea ochelarilor, cea mai populară metodă de tratament, permite revenirea imediată la activitățile zilnice.

Sursa foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*