Presopunctura este un tratament non-invaziv care constă în presiunea aplicată unor puncte de pe corp în vederea ameliorării durerii asociate unor probleme de sănătate. Potrivit medicinei chineze tradiționale, apăsarea unor puncte din organism ajută la echilibrarea sau eliberarea chi-ului, o formă de energie care circulă prin tot corpul pe anumite rute (numite “meridiane”) care se intersectează. O rudă apropiată cu acupunctura și reflexoterapia, presopunctura a apărut în China și Japonia acum mai bine de 5000 ani.

Beneficiile presopuncturii
Zone generale presopunctură pentru cap
Zone generale presopunctură pentru mâini
Zone generale presopunctură pentru picioare
Presopunctură pentru calmarea durerii
Presopunctură pentru calmarea durerilor sinusale
Presopunctură pentru ameliorarea congestiei
Presopunctură pentru calmarea depresiei
Presopunctură pentru ameliorarea durerilor de urechi
Presopunctură pentru ameliorarea durerilor de spate
Presopunctură pentru ameliorarea durerilor menstruale
Presopunctură pentru ameliorarea afecțiunilor cardiovasculare
Presopunctură cosmetică
Cum funcționează presopunctura
Contraindicații în cazul presopuncturii
Bibliografie

Beneficiile presopuncturii

Presopunctura are o mulțime de beneficii pentru sănătate, multe dintre ele demonstrate științific. Mai jos sunt câteva dintre cele mai importante beneficii ale presopuncturii.

  • Presopunctura grăbește vindecarea

Presopunctura ajută la eliberarea tensiunii musculare, stimulează circulația sângelui și crește capacitatea organismului de a se vindeca.

  • Presopunctura reduce durerea

Atunci când se aplică presiune pe punctele care corespund unei zone a corpului care doare (de exemplu, în cazul durerilor de cap), corpul răspunde prin eliberarea blocajelor și reducerea considerabilă a durerii. 

  • Presopunctura reduce stresul

Eliberarea tensiunii musculare asociată presopuncturii ajută și la calmarea sistemului nervos. Potrivit tradiției chineze deblocarea tuturor meridianelor corpului te face mai calm și te ajută să faci față stresului. De asemenea, există dovezi cum că presopunctura stimulează producția de endorfine fapt care blochează semnalele durerii să mai ajungă la creier. 

  • Presopunctura stimulează libidoul

Potrivit textelor antice, dezechilibrele apărute la nivelul chi-ului pot reduce libidoul. Aplicarea de presiune asupra zonelor cu probleme ajută la funcționarea tuturor sistemelor corpului și îmbunătățește viața sexuală.

  • Presopunctura ajută la tonifierea mușchilor feței

Cunoscută sub numele de presopunctură cosmetică, această procedură stimulează circulația sângelui la nivelul tenului și producția de colagen. Aceste lucruri contribuie la prevenirea ridurilor timpurii și oferă un aspect sănătos, plin de vitalitate. 

  • Presopunctura ajută la recuperarea după efort fizic

Presopunctura ajută la eliberarea tensiunii musculare și poate fi benefică în recuperarea sportivilor după un efort fizic considerabil. Potrivit studiilor, presopunctura reduce din durerea resimțită de sportivii care au avut o accidentare. 

  • Presopunctura reglează tensiunea articulară

Dacă mergi la un profesionist, presopunctura promovează circulația sângelui iar unele studii spun că poate ajuta inclusiv la reducerea tensiunii articulare. 

  • Presopunctura te ajută să dormi mai bine

Potrivit unui studiu din 2015 persoanele care au apelat la presopunctură s-au odihnit mai bine în urma tratamentului, iar un studiu ceva mai recent a arătat că și aplicarea de presiune de către o persoană fără experiență (dar care a primit instructaj) poate ajuta la reducerea insomniei.

  • Presopunctura reduce simptomele depresiei și anxietății

Presopunctura poate fi de ajutor și dacă te confrunți cu depresie sau anxietate. Un studiu din 2015 a demonstrat că aplicarea unui tratament de presopunctură de 3-4 ori pe săptămână este asociat unei îmbunătățiri ale simptomelor anxietății și depresiei. 

  • Presopunctura îmbunătățește digestia

Poate părea ciudat, însă presopunctura poate fi benefică și dacă te confrunți cu probleme digestive. Potrivit cercetătorilor, pacienții care au apelat la presopunctură au resimțit o îmbunătățire a calității vieții și o ameliorare a constipației. 

  • Presopunctura ajută la slăbit

Un studiu din 2010 a arătat că presopunctura, mai specific cea a urechii, ajută la slăbit. Potrivit datelor, aplicarea de presiune asupra punctelor urechii pe o durată de opt săptămâni a scăzut semnificativ nivelul IMC (indice de masă corporală).

Zone generale presopunctură pentru cap

Presopunctura zonelor de la nivelul capului poate ajuta la ameliorarea unui număr impresionant de probleme de sănătate. 

Pentru a calma o durere de cap este suficient să apeși cu degetul mare pe mijlocul sprâncenelor timp de un minut. Dacă ai probleme cu sinusurile, apasă ușor cu degetele în partea de jos a nărilor. 

Dacă te confrunți cu dureri de cap pe fondul durerilor de dinți, poți calma durerea prin apăsarea maxilarelor în punctul în care acestea întâlnesc craniul, imediat sub urechi. 

În fine, pentru ameliorarea răcelii și a gripei și a presiunii care apare la nivelul capului pe fondul acestor probleme, poți pune presiune pe coloana vertebrală, la locul de contact ale ultimelor vertebre. 

Zone generale presopunctură pentru mâini

Chiar și mâinile te pot ajuta în calmarea durerii și ameliorarea unor simptome. Pentru a limita stările de greață apasă ușor zona dintre degetul mare și arătător. 

Dacă apeși partea de jos a încheieturii mâinii, de sub degetul mare, poți reduce simptomele asociate astmului bronșic și altor afecțiuni respiratorii. 

Teoria chineză mai spune că tusea poate fi calmată dacă pui presiune asupra unui punct aflat la 5 cm de încheietura mâinii, pe braț și pe aceeași direcție cu degetul mijlociu. 

Zone generale presopunctură pentru picioare

Dacă pui presiune asupra unor puncte de la nivelul picioarelor ai șanse mari să calmezi tensiunea resimțită în diverse zone ale corpului. De exemplu, dacă apeși ușor pe talpă, imediat în spatele degetelor poți calma durerea de cap. 

Pentru durerile de spate este nevoie să apeși pe zona dintre tendonul lui Ahile și gleznă. Potrivit textelor chineze, dacă pui presiune asupra zonei dintre al doilea și al treilea deget poți stopa sângerările nazale. 

Pentru probleme rectale sau de prostată trebuie să apeși pe zona exterioară a piciorului, la nivelul proeminenței formate de degetul mic de la picior.

Presopunctură pentru calmarea durerilor

De cele mai multe ori, presopunctura este folosită pentru a reduce durerile dintre cele mai diverse. Mai jos sunt câteva indicații pentru a calma durerea prin presopunctură.

Durerile de cap

Pentru a calma durerile de cap este recomandat să pui presiune asupra punctului aflat la încheietura mâinii. Un alt punct a cărui presiune ajută la trecerea durerii se află între degetul mare și cel arătător. Folosește un deget de la cealaltă mână și pune presiune pentru 1-2 minute asupra acestei zone (30 secunde apoi faci pauză și repeți). 

Un alt punct care ajută la calmarea durerii se află pe antebraț, deasupra încheieturii mâinii, la 5 cm de la cutele formate de încheieturile degetelor. Aplică presiune timp de 15-30 secunde, fă o pauză de 1-3 secunde apoi repetă timp de 2-3 minute. Repetă la ambele brațe. 

În fine, al treilea punct de presiune se află la nivelul capului, în partea din spate, la baza craniului. Pune presiune ușor asupra acestei zone timp de 30 secunde apoi repetă timp de 1-2 minute. 

Durerile de stomac

Pentru a calma durerile de stomac este recomandat să pui presiune asupra punctului de la mijlocul încheieturii mâinii. 

Acest punct este sensibil motiv pentru care se pune presiune un timp mai scurt – 15-20 secunde urmate de o pauză și apoi de reluarea procedurii timp de 1-2 minute. 

Durerile de urechi

Durerile de urechi ne deranjează pe mulți dintre noi. Pentru a le calma este nevoie să pui presiune pe zona anterioară a urechii și imediat sub lobul urechii. Acest tratament este de moment și dacă durerea nu dispare sau simptomele par a se înrăutăți este recomandat să te adresezi medicului. 

Durerile generale

Pentru a calma durerile generale este bine să pui presiune asupra punctului dintre degetul arătător și cel mare sau interiorul piciorului la 5 cm de osul gleznei. 

Presopunctură pentru calmarea durerilor sinusale

Presopunctura poate ajuta și la tratarea sinuzitei, răcelii sau a congestiei nazale. Prin aplicarea unor forme ușoare de presiune senzația de presiune resimțită la nivelul sinusurilor este ameliorată. Mai jos sunt principalele puncte care ajută la calmarea durerii sinusale:

  • Punctele de presiune de lângă ochi – apăsarea zonei centrale a sprâncenelor poate combate congestia nazală și durerile de cap apărute pe fondul problemelor sinusale. De asemenea, punctul aflat în dreptul pupilelor, în partea inferioară a pomeților ajută la calmarea rinoreei și a tensiunii resimțite. Prin apăsarea zonei dintre sprâncene, deasupra nasului poți calma congestia nazală
  • Puncte de presiune la nivelul mâinilor și a brațelor – ajută la reducerea simptomelor sinuzitei. Primul punct se află pe fața interioară a mâinii, de-a lungul degetului mare; al doilea punct se află la baza unghiei degetului mare
  • Puncte de presiune lângă nas – ajută la ameliorarea durerii ce apare în cazurile de congestii nazale și probleme sinusale. Principalele puncte de acest fel se află în partea inferioară a nărilor dar și zonele aflate la baza osului nazal (le simți prin apăsarea cu degetul partea de sus a nării)

Presopunctură pentru ameliorarea congestiei

Presopunctura lucrează pe principiul echilibrării fluxului de energie. Pentru a ameliora congestia este necesar să aplici presiune asupra punctelor cheie în care se intersectează meridianele organismului (“autostrăzile” prin care circulă energia). Mai jos sunt principalele puncte asupra cărora trebuie să pui presiune pentru a ameliora congestia:

  • Partea exterioară a încheieturii mâinilor – descoperă punctele prin atingerea părții de jos a încheieturii (la mijlocul părții exterioare a încheieturii). Aplică presiune pe această zonă timp de 20-30 secunde apoi repetă timp de 2-3 minute
  • Spatele capului – punctele se află de-o parte și de alta a locului din care pornește coloana vertebrală. Apasă aceste două zone sau aplică masaj ușor jos-sus pentru a reduce congestia
  • Articulația degetului mare de la mână – punctul se află la baza degetului mare (vei simți ca o adâncitură). Aplică puțină presiune cu degetul mare de la cealaltă mână pentru combaterea congestiei
  • Piept – pentru a calma congestia aplică o presiune ușoară între stern și claviculă, la zona de întâlnire între gât și zona pieptului
  • Obraz – pune presiune asupra zonelor în care nasul se intersectează cu fața. Mai mult, apăsarea zonei dintre sprâncene (numit “al treilea ochi”) ajută la decongestionare

Presopunctură pentru ameliorarea depresiei

Există dovezi cum că presopunctura dă rezultate chiar și în cazul depresiei. Este recomandat să aplici presiune în mai multe zone pentru a calma simptomele depresiei:

  • Punctul celor trei mile (ST36) – se află pe partea anterioară a piciorului la 5 cm mai jos de rotulă și la 2 cm în partea laterală față de tibie. Apasă pe acest punct pentru a ameliora simptomele depresiei
  • Punctele de la nivelul capului (GV19, GV20, GV21) – în acest caz GV20 este cel mai ușor de localizat. Se află în partea posterioară a creștetului capului. Dacă ții degetul mare de la mâna stângă spre vârful urechii stângi apoi miști restul degetelor spre centrul capului vei găsi acest punct. La 1 cm spre interior vei găsi punctul GV19 iar GV21 se află la 1 cm în față față de GV20. Aplică ușor presiune asupra acestor zone pentru a calma depresia
  • Punctul B10 (stâlpul divin) – se află pe partea posterioară a capului, la baza craniului. Este vorba de două puncte aflate de-o parte și de alta a marginii adânciturii de la baza craniului. Pune presiune aici timp de 15-20 secunde, fă o pauză și repetă timp de 2-3 minute
  • Punctul GB20 (balta vântului) – se află tot la baza craniului, în adânciturile realizate de mușchii gâtului și la 1 cm mai sus de punctul B10. Dacă pui presiune în această zonă vei reduce simptomele depresiei și ale durerilor de cap

Presopunctură pentru ameliorarea durerilor de urechi

Presopunctura poate fi eficientă și pentru durerile de urechi. Punând presiune pe anumite puncte (vezi mai jos) poți reduce simptomele unor tulburări ale urechilor. Mai jos sunt principalele puncte a căror presiune atenuează din durerile de urechi:

  • Punctul care se află în spatele lobului urechii – dacă pui presiune aici reduci senzația de urechi înfundate și calmezi simptomele tinitusului
  • Punctul care se află la baza urechii (acolo unde începe lobul urechii) – ajută la eliberarea tensiunii resimțite în zona urechilor
  • Punctul care se află în punctul cel mai de sus al cartilajului urechii – stimularea acestei zone ajută la calmarea durerilor de cap care apar pe fondul durerilor de urechi

Presopunctură pentru ameliorarea durerilor de spate

În momentul în care apar blocaje energetice apar și problemele de sănătate, inclusiv durerile de spate. Mai jos sunt principalele puncte a căror stimulare ajută la reducerea durerii de spate:

  • Punctele din zona inferioară a spatelui (B23 și B47) – se află la 3 cm de a trei vertebră lombară (deasupra oaselor șoldului). Stimularea acestor puncte aflate de-o parte și de alta a coloanei vertebrale ajută la calmarea durerii resimțite în partea inferioară a spatelui și reduce simptomele sciaticii. Pentru rezultate rapide apasă cu degetele aceste zone pentru 1-2 minute apoi eliberează treptat. Dacă nu ești suficient de flexibil pentru a realiza aceste mișcări roagă partenerul de viață sau un prieten apropiat
  • Punctele din partea superioară a șoldurilor (B48) – se află puțin mai jos față de B23 și B47. Apasă cu degetul spre centrul pelvisului apoi eliberează treptat. Stimularea acestor puncte ajută la reducerea simptomelor bolilor de coloană, a durerii de spate și a celei de șold

Presopunctură pentru ameliorarea durerilor menstruale

Majoritatea femeilor se confruntă cu dureri menstruale. Pentru calmarea durerii fără efecte adverse poți apela la presopunctură. Mai jos sunt principalele puncte a căror stimulare ajută la reducerea durerii menstruale:

  • Punctul Bigger Rushing (LV3) – se află între degetul mare de la picior și următorul. pasă ușor în zona dintre cele două degete timp de un minut apoi eliberează treptat
  • Punctul Returning (ST29) – se află deasupra zonei genitale, în apropiere de osul pubian (la 1 cm deasupra sa) de-o parte și de alta. Ajută la calmarea crampelor menstruale și reduce fluxul sanguin abundent
  • Punctul Grandfather Grandson (SP4) – se află la picior, acolo unde degetul mare intersectează piciorul. Aplică presiune ușor dinspre deget spre gleznă. Se spune că stimularea acestui punct calmează orice fel de durere menstruală
  • Punctul Sacrum (B34) – se află la intersecția dintre zona lombară a coloanei vertebrală și osul coccis. Apăsarea sa ajută la relaxarea uterului. Evită să aplici o presiune prea mare deoarece riști să stimulezi durerea

Presopunctură pentru ameliorarea afecțiunilor cardiovasculare

Afecțiunile cardiovasculare se află în topul bolilor care provoacă deces prematur. Angina, una dintre cele mai răspândite boli de inimă se manifestă prin dureri în piept, gât, spate și abdomen. Presopunctura este folosită de mii de ani pentru a trata durerea și poate fi de folos ca o terapie complementară persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare. Mai jos sunt principalele puncte a căror stimulare ameliorează simptomele bolilor de inimă:

  • Punctul H7 – se află pe palmă la întâlnirea dintre degetul mic și palmă. Aplică presiune pe această zonă pentru 1 minut timp în care inspiră și expiră adânc. Se crede că stimularea acestui punct de presopunctură este benefic în palpitații, angină pectorală, bătăi neregulate ale inimii, aritmie și hipertensiune
  • Punctul P4 – se află la mijlocul distanței dintre încheietura mâinii și cot pe aceeași linie cu degetul mijlociu. Prin stimularea acestui punct se ameliorează afecțiunile reumatice, angina pectorală și palpitațiile
  • Punctul P6 – se află în mijlocul palmei la trei degete grosime de încheietură. Este masat în mod tradițional pentru durerile de inimă, tensiunea cardiacă, palpitații și afecțiuni reumatice
  • Punctul P7 – este specifică pentru ameliorarea simptomelor anginei pectorale. Se află la limita dintre palmă și mână, în zona centrală
  • Punctul LI11 – este specific pentru bolile cardiovasculare care apar ca urmare a hipertensiunii articulare. Punctul se află pe partea laterală a cotului, la mijlocul distanței dintre cot și zona opusă
  • Punctul K27 – se află sub claviculă, în adâncitura sternului. Punctul poate fi stimulat de-o parte și de alta a sternului prin mișcări ferme și presiune timp de 1 minut. Calmează durerea cardiovasculară, palpitațiile și senzația de rigiditate
  • Punctul CV14 – se află la circa două degete sub stern, în mijlocul trunchiului. Calmează durerea în piept, palpitațiile și angina
  • Punctul CV17 – se află în mijlocul sternului iar presiunea asupra sa ajută la tratarea anginei pectorale și calmarea durerii diafragmatice și a palpitațiilor
  • Punctul LV3 – se află deasupra degetelor de la picioare, la mijlocul distanței dintre degetul mare și al doilea deget. Calmează palpitațiile inimii
  • Punctul LI4 – este unul dintre cele mai cunoscute puncte de presopunctură fiind recomandată apăsarea sa pentru a calma durerile de tot felul. Se află pe porțiunea din piele situată între degetul mare și arătător, la circa 1 cm de marginea elastică. În cazul afecțiunilor cardiovasculare calmează durerile în piept, senzația de rigiditate și palpitațiile

Presopunctură cosmetică

Presopunctura cosmetică constă în stimularea punctelor de presopunctură situate pe față, gât, urechi și scalp. Procedura este numită uneori și lifting nechirurgical pentru că are efecte asemănătoare liftingului chirurgical minus efectele secundare. Mai jos sunt principalele beneficii ale presopuncturii cosmetice regulate (de 2-3 ori pe săptămână):

  • reduce ridurile și liniile fine
  • diminuează pungile sub ochi și efectul de “față umflată”
  • activează drenajul limfatic pentru o piele cu aspect sănătos în mod natural
  • stimulează producția de colagen
  • reduce efectele stresului asupra pielii
  • ridică pleoapele lăsate
  • stimulează mușchii și susține elasticitatea feței

Un tratament de presopunctură facială presupune stimularea ușoară a punctelor de presopunctură specifice tenului, scalpului, gâtului și urechii. Mai jos sunt principalele puncte care pot fi stimulare în presopunctura cosmetică:

  • Punctul GV24.5 – se află la mijlocul distanței dintre sprâncene. Pune presiune asupra zonei timp de 60 secunde cu degetul arătător. Repetând acest lucru zilnic vei stimula activitatea glandei endocrine care îmbunătățește textura pielii și reduce riscul de probleme dermatologice
  • Punctul ST3 – se află de-o parte și de alta a nasului (sunt situate simetric), la circa 1 cm distanță de la baza nării. Pune presiune pe aceste puncte timp de 1 minut și vei contribui la reducerea acneei, a petelor pigmentare și vei îmbunătăți circulația sângelui în aceste regiuni ajutând astfel la obținerea unui ten sănătos. Repetă zilnic pentru a te bucura de beneficii
  • Punctul ST36 – este popular dacă vrei să îți întărești musculatura. Se află sub genunchi, la 3-4 cm mai jos, în partea exterioară a tibiei. Pune presiune asupra acestor zone cu degetul inelat, cel mijlociu și cel arătător. Această procedură te va ajuta să obții o piele strălucitoare și să îți tonifici musculatura
  • Punctul SI17 – se află sub maxilar, pe aceeași linie cu urechea. Dacă pui presiune pe acest punct ajuți la atenuarea ridurilor, oferi un aspect sănătos pielii și stimulezi mușchii faciali
  • Punctul BL10 – se află în partea de sus a gâtului (de unde pornește coloana vertebrală) sub craniu. Aplică presiune 60 secunde, fă o pauză și repetă timp de 2-3 minute. Reduce efectele stresului asupra pielii și riscul de a dezvolta boli dermatologice

Cum funcționează presopunctura

Presopunctura constă în apăsarea și punerea de presiune asupra unor puncte ale corpului. 

Aceste puncte corespund unor organe sau sisteme de organe sau se află la intersecția unor meridiane care leagă diverse organe, sisteme sau țesuturi. Presarea se realizează cu o formă de la slab la mare într-un interval de la 15 secunde la 2 minute. 

Potrivit medicinei chineze, prin presarea acestor puncte energia în exces este eliberată, tensiunea resimțită la nivelul unui organ este diminuată, iar problemele de sănătate se ameliorează (primele efecte le vei resimți chiar de la prima ședință de presopunctură). 

Mulți specialiști în presopunctură spun că tehnica are mai ales rol preventiv, presiunea pusă de-a lungul punctelor cheie întărind sistemul imunitar și prevenind astfel apariția bolilor. 

Contraindicații în cazul presopuncturii

În general, majoritatea persoanelor pot apela la presopunctură cu câteva excepții care nu ar trebui ignorate. În primul rând gravidele ar trebui să evite presopunctura deoarece stimularea organelor reproductive poate induce nașterea prematură. De asemenea, în timpul menstruației este indicată doar o presopunctură ușoară. 

Mai apoi, este bine să eviți presopunctura cu 20 minute înainte și după exercițiile fizice, după o baie fierbinte sau după o masă bogată.

Persoanele care au varice, papilon sau răni deschise ar trebui să consult medicul înainte de a apela la presopunctură. Similar în cazul celor cu boli de inimă, osteoporoză, cancer, diabet, boli ale oaselor, artrită reumatică sau alte afecțiuni care implică luarea de warfarină. 

În fine, presopunctura nu trebuie să fie dureroasă. Dacă simți durere spune imediat terapeutului. Este bine de știut că după o ședință de presopunctură există riscul de a avea vânătăi și să ai senzația de amețeală. Aceasta ar trebui să treacă în câteva minute. 

Presopunctura reprezintă o terapie alternativă cu o mulțime de beneficii pentru sănătate și frumusețe. Apelează la această tehnică veche de 5000 de ani pentru a ameliora problemele de sănătate ușoare sau pentru un plus de strălucire a tenului. Sigur nu vei regreta. 

Bibliografie

Sursa foto: Shutterstock

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*