Dacă preferi țigările mentolate trebuie să știi începând cu primăvara anului 2020, va trebui să cauți alte variante. Aceasta, pentru că Uniunea Europeană interzice țigările mentolate, pe cele care au capsule cu mentol, precum și tutunul pentru rulat cu aromă de mentol. Interdicția este valabilă pentru toate piețele statelor membre, inclusiv pentru punctele de vânzare duty free. 

Interdicția este, de fapt, o consecință a Directivei UE privind produsele din tutun (Tobacco Products Directive – TPD), care se aplică în statele membre ale UE, încă din 2016. Directiva prevede interzicerea țigărilor și a tutunului pentru rulat (RYO) cu arome caracteristice, respectiv produsele cu miros sau gust sesizabil diferite decât al tutunului. Noutatea este că pentru țigările mentolate și cele care au capsulă cu mentol, interdicția se aplică începând cu 20 mai 2020. 

Motivul pentru care UE a luat această decizie

Țigaretele mentolate, cele care au capsula cu mentol și tutunul pentru rulat cu aromă de mentol vor fi interzise nu numai ca rezultat al Directivei UE aplicabile din 2016, ci și pentru că reprezentanții Uniunii Europene au considerat că țigările mentolate tind să prezinte o tentație mai mare, în special pentru tineri și minori. Astfel, rolul actului normativ este să-i descurajeze pe aceștia să adopte obiceiul de a fuma și să încurajeze, totodată, renunțarea la fumat. 

Ce presupune, concret, prevederea directivei europene

Interdicția UE privind aroma de mentol se aplică țigaretelor mentolate, celor care au capsulă cu mentol și tutunului pentru rulat. Astfel, începând cu 20 mai 2020, aceste produse nu vor mai putea fi comercializate pe teritoriul niciunui stat membru UE și nici în punctele de vânzare duty free. Ultima zi în care mai pot fi găsite la raft este 19 mai 2020. 

Ce produse nu intră sub incidența Directivei UE

Nu intră sub incidența directivei UE dispozitivele care încălzesc tutunul și nu îl ard cum sunt IQOS și GLO. De aceea, folosirea tutunului cu aromă de mentol în astfel de dispozitive sau alte categorii de produse fără fum, cum este tutunul de mestecat este în continuare permisă în statele UE.

De asemenea, plasturii cu nicotină fără tutun sau gumele cu nicotină nu intră nici ele sub incidența Directivei UE și nu sunt supuse restricțiilor legate de utilizarea aromelor. 

Sursa foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*