Mierea manuka este utilizată de aproximativ 300 de ani. Puțin comparativ cu folosirea pe scară largă a mierii tradiționale, de încă de acum 6000 de ani. Însă pentru ca mierea manuka să ajungă pe rafturile supermarketurilor a fost nevoie ca albinele europene să polenizeze copacii manuka din Noua Zeelandă, Australia și Insulele Polineziene.

Ce este mierea manuka?
Care sunt diferențele dintre mierea obișnuită și manuka?
Ce proprietăți nutriționale are mierea manuka?
Ce beneficii pentru sănătate are mierea manuka?
Consumul de miere manuka pe durata sarcinii
Beneficii cosmetice ale mierii manuka
Contraindicații în consumul de miere manuka

Ce este mierea manuka?

Dacă mierea de la noi trece de la galben deschis la galben închis cu diverse variații pentru mierea zaharisită (cele mai comune tipuri de miere care se zaharisesc sunt mierea de tei și cea polifloră), mierea manuka deși este un singur soi are și ea variațiile ei.

Cum arată mierea manuka?

Există o mulțime de varietăți de miere manuka, nuanța variind de la galben pai cu nuanțe de bej la galben solid cu tente brune. Acestă culoare depinde de zona din Noua Zeelandă (principalul exportator) în care se află copacul manuka și dacă a fost amestecată cu nectar de la alte plante (doar mierea 70% de manuka trece testul apicultorilor). Nivelul de procesare și condițiile meteo pot afecta de asemenea culoare și textura mierii manuka. Spre deosebire de alte tipuri de miere, cea de manuka se cristalizează mult mai greu.

Ce gust și ce miros are mierea de manuka?

Mierea manuka are un gust dulce de durată cu ultimele note având tente amărui și note ierboase. Unora dintre noi ne amintește de gustul și textura halvalei. Nu este greoi, ci plin de aromă. În cazul în care albinele au trecut și pe la arborele de eucalipt, mierea manuka va căpăta o aromă ușor mentolată și răcoroasă.

Unde se găsește?

În general, mierea manuka se găsește în magazinele de tip plafar, fizice și online, intermediat de un site local, fie comandat direct din Noua Zeelandă, prețul transportului fiind destul de ridicat.

Ce importanță au standardele de clasificare MGO, UMF și KFactor?

Dacă în cazul mierii obișnuite informațiile de pe borcan care atestă că este bio sau organică sunt suficiente pentru a te convinge să îl cumperi, în cazul mierii manuka sunt importanți mai mulți indici. Pentru a măsura nivelul enzimelor din acest tip de miere (are mult mai multe decât în cazul mierii clasice) oamenii de știință neozeelandezi au propus în 1981 stabilirea unui standard de calitate antibacteriană a mierii manuka numit UMF (Unique Manuka Factor). Cu cât acest factor este mai ridicat cu atât mierea manuka este mai calitativă – de exemplu un borcan de miere cu UMF ridicat este garantat să reziste antibacterian la lumină și la căldură puternică. Niveluri UMF ale mierii manuka sunt de patru tipuri după cum urmează:

  • UMF 5+ – UMF 8+ : un nivel redus al elementelor antibacteriene – mierea poate fi folosită pentru consumul de zi cu zi drept supliment alimentar;
  • UMF 10+ – UMF 12+ : un nivel mic al antibacteriene – mierea poate fi folosită pentru susținerea sănătății;
  • UMF 15+ – UMF 18+ : nivel ridicat al antibacteriene – mierea poate fi folosită în scopuri medicale;
  • UMF 20+ – UMF 25+ – nivel foarte ridicat al antibacteriene – mierea poate fi folosită în scopuri medicale.

MGO (metilglioxal) este un alt element care trebuie considerat atunci când cumperi miere manuka. Acestă substanță care se formează doar în florile de manuka se referă tot activitate antibacteriană a mierii manuka. Cu cât este mai ridicată cu atât mierea are mai multă putere antibacteriană. Principalele niveluri MGO sunt MGO 100+ (100 mg de metilglioxal per kg), MGO 250+ (250 mg de metilglioxal per kg), MGO 400+ (400 mg de metilglioxal per kg) și MGO 550+ (550 mg de metilglioxal per kg).

Pe de altă parte, KFactor măsoară concentrația granulelor de polen manuka din miere. Cu cât acest indice este mai ridicat cu atât mierea manuka este mai pură, efectele antioxidante crescând progresiv de la KFactor 12 (un conținut de 65% de granule de polen manuka) la KFactor 16 (un conținut de 75% de granule de polen manuka) și la KFactor 22 (un conținut de 90% de granule de polen manuka).

Pentru a fi sigur că iei o miere manuka de calitate fii sigur că verifici nivelul acestor indici (uneori apare doar unul, alteori doi) pentru a te putea bucura la maxim de proprietățile ei.

miere manuka

Sursă foto: Pinterest

Care sunt diferențele dintre mierea obișnuită și manuka?

Cu atâtea tipuri de miere pe piață și așa multe etichete, nu e de mirare că apar nedumeriri atunci când ajungem în fața raftului destinat produselor apicole. Care este diferența între mierea obișnuită locală, eventual organică și mierea manuka? Cum rămâne cu mierea raw?

Mai întâi trebuie știut că mierea organică se referă strict la ingredientele care au dus la formarea mierii: starea stupului sau cum sunt îngrijite albinele. Multe ferme apicole folosesc pesticide, așa că este important să ținem cont de astfel de informații care la prima vedere ar putea părea neimportante.

Mierea raw, pe de altă parte, se referă la procesul de producție. Cât de mecanizat este, cum s-a făcut extracția. Mierea raw nu este pasteurizată și nu a fost încălzită pe durata producției sau a depozitării.

În fine, mierea manuka este produsă de albinele care și-au făcut loc pe florile de manuka din Noua Zeelandă. Mierea astfel obținută este testată de către mai multe laboratoare independente și primește un scor UMF – acest proces migălos face ca mierea manuka să fie cea mai calitativă miere. Dacă scorul redus UMF o face potrivită consumului zilnic, scorul maxim o face excelentă pentru folosirea în scopuri medicinale.

Ce proprietăți nutriționale are mierea manuka?

Ce face mierea manuka cu adevărat specială este profilul său nutrițional. Mierea organică este deja bogată în nutrienți dar mierea manuka se laudă cu proprietăți antibacteriene de până la 100 ori mai puternice (cel mai calitativ tip de miere manuka) substanțele nutritive fiind de patru ori mai dense. Astfel mierea manuka conține:

  • aminoacizi – prolină, tirozină, lisină, fenilalanină, și acid glutamic
  • complexul de vitamine B (B6, tiamină, niacină, riboflavonoizi, acid pantotenic)
  • calciu
  • cupru
  • fier
  • magneziu
  • mangan
  • fosfor
  • potasiu
  • sodiu
  • zinc

Este bine de știut că o lingură de miere manuka conține aproximativ 17g de glucide și 60 de calorii.

Ce beneficii pentru sănătate are mierea manuka?

Folosită de sute de ani datorită conținutului bogat de vitamine care, în combinație, cu mineralele ajută pacienții aflați în convalescență, mierea manuka a început să fie din ce în ce mai studiată în ultimii ani, rezultatele fiind spectaculoase atât în ceea ce privește rolul său antibacterian cât și pentru tratarea diverselor afecțiuni minore de la dureri de dinți la indigestie și răceală. Mai jos sunt pricipalele beneficii pentru sănătate ale mierii manuka.

  • Este un supliment natural complet – conținutul bogat de enzime, aminoacizi, și complexul B precum și cantitatea redusă de zaharuri face din miere manuka un supliment alimentar ideal pentru cei care se refac fiind potrivit chiar și celor care nu consumă miere clasică în mod obișnuit
  • Este un antibiotic natural și are rol antibacterian – datorită conținutului de metilglioxal (MG) și peroxid de hidrogen, mierea manuka devine un “inamic” veritabil al bacteriilor, având rol de antibiotic natural.
  • Tratează arsurile – mai multe studii au ajuns la concluzia că mierea în general și mierea manuka în particular are proprietăți vindecătoare, ea tratând arsurile ușoare și diverse lovituri, astfel perioada de vindecare diminuându-se considerabil. Arsurile serioase nu sunt recomandate a fi tratate acasă însă cele simple pot fi tratate cu miere manuka UMF 18+ – UMF 25+ sau cu un factor KFactor de 22;
  • Are grijă de sănătatea dinților – un studiu a arătat că mierea manuka poate preveni cariile dentare și poate trata gingivita. În acest studiu voluntarii au “ronțăit” miere manuka solidă pentru 10 minute de trei ori pe zi, după fiecare masă, timp de 21 de zile. Oamenii de știință au concluzionat că acest consum regulat poate fi folosit pentru a trata bolile cavității bucale;
  • Reduce inflamațiile – rolul antibacterian al mierii manuka a fost atestat și de National Cancer Institute, care recomandă consumul regulat, după chimioterapie, în cazul pacienților care suferă de cancer esofagian și cancer de stomac;
  • Scade colesterolul – studiile au arătat că prin înlocuirea zahărului cu mierea, nivelul colesterolului “rău” și a nivelului lipidelor din sânge scade vertiginos.  Totuși, e bine de știut că studiul a arătat aceste rezultate doar în cazul femeilor;
  • Tratează bolile gastrointestinale – consumul regulat de miere reduce patogenii gastrointestinali și tratează infecțiile cu Salmonella;
  • Echilibrează aciditatea stomacului, scade refluxul acid, și tratează SIBO (boală bacteriană a intestinului subțire) – un studiu din 2013 a arătat că bacteria responsabilă pentru toate aceste afecțiuni reacționează la mierea manuka. Prin consumul regulat, acest tip de miere tratează aceste boli și ajută la echilibrarea tractului digestiv – pentru reglarea digestiei consumă 1 lingură pe zi consumată simplu sau dizolvată în ceai;
  • Susține imunitatea – odată ce introduci mierea manuka în dieta zilnică vei observa și o creștere a rezistenței imunitare la boli. Conținutul mare de substanțe nutritive ar putea fi considerat “responsabil” însă oamenii de știință care au studiat mierea manuka, au demonstrat că o proteină numită citochină este responsabilă pentru rolul rău de susținere a imunității și că aceasta se găsește în cantități mari în mierea manuka;
  • Protejează colonul – consumul de miere manuka poate preveni inflamarea colonului și tratează cu succes problemele celor care suferă de boala Crohn (boala inflamatorie intestinală);
  • Tratează candida – datorită rolului antibacterian, mierea manuka duce la inhibarea dezvoltării ciupercii și grăbește vindecare datorită proprietăților sale de stimulare a imunității;
  • Combate infecțiile cu stafilococ – consumul de miere manuka, poate să neutralizeze stafilococul  auriu datorită rolului antibacterian – studiile au avut rezultate promițătoare mai ale în cazul infecțiilor cu stafilococ auriu;
  • Previne răceala sezonieră – rolul antibacterian al mierii manuka ajută la prevenirea și la tratarea răcelii sezoniere.
  • Luptă împotriva amigdalelor inflamate – amigdalele susțin imunitatea prin lupta lor împotriva virușilor și a bacteriilor pe care îi înghițim. Tratată în general cu antibiotice (care vin la pachet cu propriile efecte secundare), acestă inflamare poate fi îndepărtată prin consumarea a unei lingurițe de miere manuka de 2-4 ori pe zi; datorită rolului antibacterian al mierii manuka va îndepărta infecția iar capacitatea sa de a susține imunitatea duce la întărirea propriei apărări a organismului;
  • Tratează alergiile – datorită rolului antibiotic, antibacterian, și antifungic, combate cu succes alergiile provocate de factori externi;
  • Îmbunătățește somnul – mierea manuka conține glicogen, o substanță necesară organismului pentru un somn odihnitor;
  • Calmează durerile de cap – mierea manuka datorită rolului său antiinflamator și a conținutului de magneziu și potasiu ajută la calmarea durerilor de cap;

Mierea manuka poate trata afecțiuni diverse. Fii sigur că înainte de a începe un astfel de tratament treci pe la doctor dacă suferi de vreo boală cronică.

Beneficii cosmetice ale mierii manuka

Dacă beneficiile mierii manuka derivă mai ales din proprietățile sale antibacteriene, folosirea sa externă poate avea efecte la fel de îmbucurătoare.

  • tratează acneea și cuperoza – folosind o mască pe bază de miere manuka (întinde cu o linguriță un strat subțire pe zona afectată) vei putea trata în mod natural bolile pielii. Lasă mierea 15 minute sau până la 1 oră pentru efecte maxime și apoi clătește cu apă călduță. De asemenea, o mască simplă cu miere manuka, curăță pielea de bacterii și facilitează circulația naturală a uleiurilor produse natural de piele;
  • calmează eczemele – pentru eczeme este nevoie de un amestec de miere manuka, ulei de măsline, și ceară de albine. Rezultatul se aplică de trei ori pe săptămână;
  • tratează infecțiile fungice de la nivelul piciorului – mierea manuka aplicată pe zona afectată va duce la încetare mâncărimii iar proprietățile antibacteriene vor curăța infecția.
  • susține vindecarea herpesului – proprietățile antibacteriene și antibiotice ale mierii manuka îți fac efectul și în cazul herpesului. Pentru efecte de durată, se aplică puțină miere manuka pe zona afectată și se lasă cel puțin 30 minute. Herpesul nu se va mai extinde, iar pielea va fi protejată datorită conținutului bogat de minerale. Pentru un tratament de cât mai scurtă durată ar trebui să aplici miere manuka de la primele semne ale apariției herpesului;
  • ajută la controlul mătreții – uleioasă sau uscată, mătreața apare ca urmare a unui scalp uscat sau decuamarea pielii moarte. Glandele scalpului produc mai mult ulei în încercarea de a echilibra uscarea scalpului. Aplicând miere de manuka, vei elimina bacteriile și vei deschide porii. Proprietățile antimicrobiene ale mierii manuka te vor proteja de cele mai comune bacterii responsabile pentru mătreață și foliculită: Malassezia globosa și Malassezia furfur;
  • reduce procesul de cădere a părului – subțierea și căderea părului apare ca rezultat unei deficiențe de vitamine și minerale. Apariția mătreții este o altă cauză a căderii părului. Mierea manuka datorită conținutului bogat de antioxidanți, complex de vitamine B, și aminoacizi oferă combinația ideală pentru a hrăni scalpul și a da un restart foliculilor firelor de păr. Pentru rezultate optime aplică mierea pe scalp și masează cu degetele. Lasă 30 minute după care clătește cu apă caldă. Pentru hidratarea părului amestecă 1 linguriță de miere manuka cu balsam de păr. Clătește bine;
  • menține sănătatea și strălucirea fiului de păr – datorită proprietăților sale higroscopice, mierea de manuka are efect hidratant. Pentru păr strălucitor și plin de vitalitate adaugă 1 linguriță de miere manuka UMF 10+ balsamului de păr.
  • îndepărtează punctele negre – Tratamentul cu mierea de manuka se face în două faze, una de îndepărtarea a reziduurilor și una de întreținere. În prima fază vei aplica o mască exfoliantă din miere manuka și albuș de ou (se pot alterna cu miere manuka-mălai, miere de manuka-făină de ovăz, sau miere de manuka-sâmburi de caise). Se lasă masca să acționeze pentru 10 minute după care se clătește cu apă călduță. Faza a doua, cea de întreținere, presupune măști săptămânale cu un strat subțire de miere de manuka, care au rolul de hidratare a pielii și de dezinfectare.
  • are proprietăți antirid – Prin aplicarea regulată a unor măști pe bază de miere de manuka (fie simplă fie în combinație cu mălai, castravete, sau turmeric) pielea va deveni mai suplă și mai fermă, elementele nutritive componente îmbunătățind elasticitatea sa. În plus, mierea de manuka hidratează piela, astfel evitând unul dintre principalii factori care duce la apariția ridurilor (o piele uscată);
  • tratează călcâiele crăpate – lipsa hidratării sau existența unei cauze bacteriene duce la crăparea călcâielor, mai ales în sezonul rece. Pentru a contracara aceste efecte, aplică miere de manuka într-un strat subțire pe zona afectată iar acoperă cu o șosetă din bumbac lasă peste noapte.

Contraindicații în consumul de miere manuka

Înainte de a-ți cumpăra miere de manuka, trebuie să ai în vedere și contraindicațiile sau efectele secundare care apar în cazul consumului excesiv.

În general, mierea manuka poate fi consumată fără probleme de cei care nu suferă de boli cronice. În special cei care suferă de diabet ar putea avea probleme din cauza consumului de miere manuka. Dacă ai alergie la miere sau alte produse apicole (ceară de albine, propolis etc) ar trebui să stai departe de mierea manuka pentru că, cel mai probabil, vei dezvolta o reacție alergică.

Alte efectele ale mierii manuka observate pe un număr redus de oameni:

  • intoxicație alimentară – apare mai ales când ingerezi miere raw nepasteurizată pentru prima oară. Dacă ai un sistem digestiv sensibil evită mierea raw;
  • dureri abdominale – conținutul bogat de fructoză se poate lovi cap în cap cu capacitatea de absorbție a substanțelor nutritive de la nivelul intestinului subțire. Primele semne sunt balonarea, crampele, și diareea;
  • botulism la bebeluși – mierea raw poate conține urme de Clostridium botulinum, o toxină care nu cauzează probleme adulților, dar care la copiii sub 1 an duce la botulism. Primele semne includ febră, amețeală, vărsături, constipație, iritabilitate;
  • șoc anafilactic – apare în cazuri foarte rare în cazul pacienților care sunt deja alergici la produse apicole. Se manifestă prin amețeli, leșin, scăderea tensiunii;
  • probleme pentru cei care au boli de inimă – dacă deja iei medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale, ar trebui să eviți mierea manuka pentru că prin consumarea sa vei duce la scăderea mult prea mult a tensiunii arteriale, aceasta ajungând la un prag periculos;
  • probleme pentru cei care suferă de boli ale sistemului nervos – mierea nepasteurizată raw conține o substanță numită grayanotoxins care dăunează celulelor sistemului nervos. Dacă totuși vrei să consumi miere manuka alege un sortiment care nu este raw;

Ar trebui, de asemenea, să consumi miere manuka cu precauție dacă iei antibiotice, medicație pentru stomac sau intestine, anticoagulante precum warfarină, aspirină, medicamente anti-inflamatoare.

Mierea manuka este un aliment care poate avea rezultate miraculoase atunci când vine vorba de prevenirea sau tratarea unor afecțiuni minore sau pentru îmbunătățirea aspectului extern (îndepărtează punctele negre, susține vitalitatea părului) și poate deveni un aliat de nădejde al sănătății tale.

Sursă foto:  Pexels

Total
14
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*