Stafilococul auriu este un tip de bacterie pe care 30% din oameni îl au în nas. În majoritatea timpului, streptococul auriu este inofensiv. Cu toate astea, el poate duce la infecții, ce pot fi uneori severe sau chiar fatale.

Iată totul despre stafilococul auriu: ce este, ce simptome dă și cum se tratează:

Cauzele infecției cu stafilococul auriu
Simptomele  – Tipuri de infecții
Tratament stafilococ auriu
Complicațiile infecției cu stafilococul auriu
Stafilococul auriu la copii
Prevenirea infectării cu stafilococul auriu

Streptococul auriu reprezintă una dintre cele mai întâlnite bacterii care colonizează diferite zone ale organismului uman. Bacteriile se pot afla în nasul sau pe pielea oamenilor sănătoși sau a animalelor sănătoase. Uneori, acestea pot produce mai multe afecțiuni în organismul uman.

Orice persoană poate fi purtătoare a streptococului auriu, indiferent de vârstă sau sex.

Infecția cu streptococul auriu apare atunci când există o tăietură sau o rană pe piele și astfel bacteria pătrunde în organism.

Streptococul auriu este foarte contagios și poate fi răspândit prin contact direct cu o persoană care are infecția. De asemenea, streptococul poate fi contractat atunci când o persoană vine în contact cu un obiect sau suprafață care a fost atinsă de o persoană infectată.

Deși o infecție cu streptococul auriu poate fi gravă, ea se tratează eficient cu anumite antibiotice, fără a crea probleme serioase. În unele cazuri însă, infecțiile cu stafilococul auriu pot avea urmări grave dacă bacteria pătrunde în sistemul circulator, în sistemul osos ori dacă ajunge la plămâni, la inimă sau la nivelul articulațiilor.

Cauzele infecției cu stafilococul auriu

Stafilococul auriu este o bacterie contagioasă ce se transmite cu ușurință prin contact direct cu o persoană infectată sau folosind un obiect atins de cineva infectat. Bacteria se poate transmite prin inhalarea picăturilor dispersat atunci când o persoană infectată strănută sau tușește.

 Infecțiile pe piele sunt de asemenea comune și la fel de contagioase. Atunci când există o leziune la nivelul pielii, stafilococul pătrunde în țesuturi sau sânge, provocând infecții.

Folosirea la comun a prosoapelor, a lamelor de ras, a echipamentului de sport sau a lenjeriei de pat cu o persoană infectată, contribuie la răspândirea bacteriei.

Multe persoane poartă însă bacteria, dar nu dezvoltă niciodată o infecției. 

Persoanele cu sistem imunitar slăbit prezintă risc crescut de infectare cu această bacterie.

Alți factori de risc ai infecției cu streptococul auriu apar atunci când o persoană a fost internată în spital sau face hemodializă regulat. 

Un risc mai mare de a contracta bacteria au persoanele angajate în spital, cei care practică sporturi de contact sau cei care trăiesc într-un spațiu înghesuit.

Alte categorii vulnerabile la stafilococul auriu sunt: mamele care alăptează, bebelușii, persoanele gripate, cu leucemii, cu tumori, cu organe transplantate, cu diabet sau cu boli cronice de rinichi.

Simptomele – Tipuri de infecții

Simptomele infecției cu streptococul auriu diferă în funcție de zona afectată. Mergi la medic dacă ai vreunul din următoarele simptome: erupție, durere de cap, dureri musculare, frisoane, febră, stare de leșin, tuse, scurtarea respirației sau durere în piept. Aceste simptome sunt deseori asociate cu streptococul auriu care este luat din spitale.

Stafilococul auriu poate cauza următoarele tipuri de infecții la nivelul pielii:

Foliculită – este cea mai puțin serioasă infecție pe care o cauzează această bacterie. O rădăcină a părului este infectată, cauzând un coș la baza firului de păr.

Impetigo – presupune apariția unor bășici, pline de fluid, care se rup, lăsând cruste colorate. Această afecțiune poate provoca mâncărime sau răni.

Abces (furuncul) – este o colecție de puroi sub piele.

Celulita – este o infecție a pielii și țesutului, chiar sub piele. Celulita se răspândește cauzând durere și roșeață.

Necroză epidermică toxică – este o boală extrem de gravă ce pune viața în pericol. Se manifestă prin răni pe piele, febră, iritații, erupții și bășici. Persoanele cu această afecțiune sunt deseori internați în secția de arși. Boala apare în general persoanele cu sistemul imunitar extrem de scăzut, cum sunt cei infectați cu HIV.

Streptococul auriu mai poate provoca și alte infecții, precum:

Mastita – infecția sânului, care apare de obicei la femeile care au născut recent. Zona din jurul sfârcului este roșie și dureroasă. Abcesele de obicei presupun înmulțirea în număr mare a bacteriilor. Laptele matern ar putea, în cazul acesta, să infecteze și bebelușul.

Intoxicația alimentară – apare atunci când o persoană consumă alimente contaminate cu streptococul auriu. Se manifestă prin; diaree, vărsături, greață, tensiune arterială scăzută.

Pneumonia – de obicei cauzează febră mare, scurtarea respirației și o tuse expectorantă cu sânge.

Artita septică – apare când streptococul auriu afectează o articulație. Ea apare în general, la genunchi, umeri, șolduri, degete de la mâini și picioare. Simptomele sunt inflamarea articulațiilor, durerile articulare și febră.

Infecție în sânge – apare febra și uneori scăderea bruscă a tensiunii arteriale.

Infecția valvelor inimii – febra și dispneea (greutatea în respirație).

Osteomielita (infecții ale oaselor) – frisoane, febră, dureri de oase, roșeață  și umflături la nivelul pielii.

Tratament stafilococ auriu

Cel mai des infecțiile cu stafilococul auriu se tratează cu antibiotic recomandat de medic, în funcție de antibiogramă.

În cazul infecțiilor dobândite în spital, antibioticele vor fi puțin mai puternice, iar tratamentul poate dura mai multe săptămâni.

Infecțiile ușoare pe piele, precum foliculita, sunt deseori tratate cu unguente speciale, însă în unele cazuri, e nevoie de administrarea și de antibiotice orale.

În cazul abceselor, medicul va face drenajul.

Complicațiile infecției cu stafilococul auriu

Infecția cu stafilococul auriu apare atunci când bacteria pătrunde în sânge și poate duce la complicații care pun viața în pericol. În cazuri extreme se poate instala septicemia, o infecție puternică ce poate duce la deces.

Tot complicații ale infecției cu stafilococul auriu sunt considerate și pneumonia, osteomielita, endocardita sau necroza epidermică toxică.

Stafilococul auriu la copii

Stafilococul auriu poate afecta copiii în aceeași măsură în care îi poate afecta și pe adulți. Această bacterie se poate afla în nasul sau pe pielea copiilor fără să pătrundă în organism.  Acest lucru se va întâmpla în cazul în care vor exista răni sau zgârieturi oriunde pe piele. 

Deseori, copiii pot fi mai predispuși la această infecție tocmai pentru că  dobândesc mai ușor leziuni pe piele, în timp ce se joacă.

Simptomele infecției cu stafilococ auriu în cazul copiilor sunt: leziunile pielii înroșite, umflate și purulente, în locul unde s-au lovit. De asemenea, febra poate fi un semn al infecției cu streptococul auriu.

Copiii pot lua această bacterie de la creșe, grădinița, școală, vestiare, săli de clasă și săli de sport sau spitale.

Prevenirea infectării cu stafilococ auriu

Cea mai ușoară și eficientă metodă de a preveni răspândirea acestei bacterii este ca toată lumea să se spele cât mai des pe mâini, cu săpun și apă sau să folosească dezinfectant pe bază de alcool.

În cazul în care o persoană are răni, trebuie să-și schimbe bandajele frecvent, să nu folosească obiecte la comun și să spele hainele și lenjeriile la temperaturi ridicate.

Unii medici recomandă aplicarea unor unguente ce conțin antibiotic în nas pentru a trata streptococul auriu. Cu toate astea, aceasta nu este cea mai bună soluție pentru că stafilococul auriu a dezvoltat rezistență la antibioticele folosite de obicei pentru asta. De exemplu, ele mai sunt date acum doar pacienților înaintea anumitor operații. 

Persoanele care au o infecție cu stafilococ nu ar trebui să se ocupe cu prepararea de mâncare.

Persoanele angajate în diverse spitale sau clinici trebuie testate înainte pentru a se asigura că nu sunt purtătoare de streptococ auriu.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*