Consumul excesiv de zahăr are efecte negative asupra sănătății și poate cauza o mulțime de probleme de sănătate: de la obezitate, la boli extrem de periculoase precum cancerul, diabetul sau bolile de inimă. Dacă îți dorești să reduci aportul de zahăr pentru a avea un stil de viață mai sănătos, poți opta pentru un indulcitor natural, care este mai puțin procesat, spre deosebire de zahărul alb și conține mai mulți nutrienți benefici organismului. Printre alternativele sănătoase ale zahărului alb se numără: siropul de orez brun, siropul de yacon, siropul de curmale, siropul de agave și cel de arțar.

Siropul de orez brun

Siropul de orez brun este obținut prin fierberea orezului fermentat în prealabil, are un gust ușor dulceag și este recomandat ca înlocuitor al zahărului alb deoarece conține nutrienți importanți precum vitamina B, fier, mangan și magneziu. Are un indice glicemic moderat și o putere de îndulcire pe jumătate față de cea a zahărului, fiind perfect pentru îndulcirea băuturilor sau la prepararea deserturilor. Ca și în cazul oricărui alt îndulcitor natural, siropul de orez brun este considerat o alternativă mai sănătoasă, însă conține glucoză și calorii, așadar este necesar să fie consumat în cantități moderate.

Siropul de yacon

Yaconul este o plantă originară din America de Sud, denumită și “mărul de pământ” din care se extrage siropul de yacon prin stoarcerea rădăcinii. Siropul de Yacon are de 3 ori mai puține calorii decât zahărul, este un puternic antioxidant și are efecte pozitive asupra metabolismului, susține pierderea în greutate, previne cancerul de colon, reglează flora intestinală și întărește sistemul imunitar. Acesta conţine vitaminele A, B,C și E, minerale, lipide, oligozaharide, fibre solubile care hrănesc bacteriile bune din intestin şi ameliorează constipaţia. Dacă dorești să îl folosești pentru a pierde în greutate, consumă o linguriță de sirop de yacon cu 30 de minute înainte de masă, deoarece taie apetitul.

Siropul de curmale

Siropul de curmale este o altă alternativă pentru zahărul rafinat, acesta preluând aproape toate proprietățile curmalelor: are un conținut mare de fibre, carbohidrați sănătoși, vitamine și minerale (vitamina A, B, C, E, K, mangan, magneziu, seleniu, potasiu, fier și cupru) și nu conține gluten. Enumerăm doar câteva dintre beneficiile siropului de curmale: ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv, luptă împotriva alergiilor, te scapă de constipație, păstrează sănătatea sistemului cardiovascular, ajută la scăderea colesterolului rău din organism, reduce inflamația, menține sănătatea sistemului nervos și osos, păstrează inima sănătoasă și crește libidoul. Îl poți folosi pentru îndulcirea deserturilor și a unor băuturi precum cafeaua sau ceaiul, ca topping pentru clătite, vafe, înghețată.

Nectarul de agave

Nectarul sau siropul de agave este un îndulcitor natural obținut din seva plantei de agave, are un indice glicemic mai scăzut decât zahărul obișnuit și conține multe vitamine și minerale, precum vitamina B, C, vitamina D, vitamina E, este bogat și în calciu, fier, zinc, fosfor, potasiu, seleniu, crom și magneziu. Nectarul de agave ajută la normalizarea nivelului de insulină datorită indicelui glicemic scăzut, nu favorizează apariția cariilor comparativ cu zahărul, este bogat în calciu, normalizează nivelul de insulină și  ajută la combaterea unor boli precum osteoporoza și stimulează sistemul imunitar. Acesta poate fi utilizat pentru îndulcirea băuturilor reci sau calde sau ca topping peste deserturi.

Siropul de arțar

Siropul de arțar este obținut prin colectarea și prelucrarea sevei copacului de arțar și are un conținut mare de antioxidanți care ajută organismul în lupta contra radicalilor liberi. Acesta este bogat și în minerale precum zincul și manganul, care mențin inima sănătoasă și întăresc sistemul imunitar, are în compoziție fenoli care echilibrează nivelul glicemic și împiedică transformarea carbohidraților în zahăr, păstrează sănătatea inimii, întărește sistemul imunitar, menține pielea sănătoasă și frumoasă, reglează digestia și ajută sănătatea sistemului reproducător la bărbați. Se poate consuma ca îndulcitor pentru cafea și ceai, pe post de topping în clătite sau în înghețată, pe post de dressing pentru salată, pe post de sos pentru legume sotate sau pentru friptură.

Toți acești îndulcitori sunt 100% naturali și sunt o alternativă bună pentru înlocuirea zahărului procesat, doar dacă sunt consumați cu moderație. Pentru a te bucura de toate beneficiile acestora, alege-i cu grijă și nu abuza de aceștia.

Surse foto: freepik.com .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*