Dacă ești preocupată de alimentația sănătoasă și de siluetă, o soluție bună pentru aceste aspecte o reprezintă supele cremă sau supele pasate. Se prepară simplu și rapid, astfel încât vei obține imediat un prânz sau o cină delicioasă și dietetică.

De ce este bine să consumi supe cremă/pasate
Cum se prepară supa cremă de dovleac
Informații nutriționale pentru supa pasată de dovleac
Când trebuie să urmezi o dietă fără grăsimi

Poți prepara o supă pasată din diferite legume, în funcție de alimentele care îți plac mai mult. De asemenea, poți face multe combinații (morcovi și cartofi sau morcovi, țelină și păstârnac).

Avantajul acestei metode de preparare este că păstrează foarte mult din substanțele nutritive pe care le are alimentul. Spre deosebire de supele simple, lichide, supele pasate sau cremă sunt mult mai hrănitoare și mai gustoase, având o textură foarte plăcută.

De ce este bine să consumi supe cremă/pasate

De cele mai multe ori, supa cremă se face din morcovi, cartofi, ciuperci, amestec de legume sau broccoli. Poate fi consumată separat sau poate fi însoțită de o salată sau de un grătar, dacă vrei o masă mai bogată, mai hrănitoare.

Și din dovleacul plăcintar poate fi preparată o supă pasată foarte bună și fără grăsimi. Dovleacul plăcintar este cel mai apreciat soi de dovleac de la noi din țară. Are o formă caracteristică, de tărtăcuță puțin alungită, și un miez de culoare portocaliu aprins. Este folosit la multe preparate gustoase, inclusiv la plăcintă, de unde i se trage de altfel și numele. Miezul său este foarte dulce, astfel încât nu este nevoie să adaugi zahăr atunci când îl coci la cuptor sau îl folosești la deserturi sau la supe pasate.

Iată mai jos o rețetă simplă de supă cremă din dovleac plăcintar, recomandată de publicația Very Well. Vei obține opt porții de supă, fiecare porție conținând numai 158 calorii, 4 grame de proteine, 23 grame carbohidrați și 7 grame de grăsime. Prin urmare, este o rețetă perfectă dacă vrei să urmezi o dietă cu cât mai puține grăsimi. Timpul total de preparare este de 80 de minute.

natalie rhea riggs 359457Cum se prepară supa cremă de dovleac

Ingredientele necesare

Ca să faci o supă pasată de dovleac ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • Un dovleac plăcintar de aproximativ 1 kilogram și jumătate,
  • 2 linguri de ulei de măsline,
  • Ceapă verde tăiată mărunt,
  • 2 linguri de mărar proaspăt tocat,
  • 1 lingură de busuioc proaspăt tocat,
  • 1 linguriță de sare,
  • Un praf de piper negru proaspăt măcinat,
  • 3 ceșcuțe de supă de pui (fără sare și alte condimente),
  • O ceșcuță de lapte fără lactoză,
  • Jumătate de ceșcuță de smântână fără lactoză (opțional).

Modul de preparare

Iată cum trebuie să pregătești supa cremă de dovleac:

  1. Preîncălzește cuptorul la aproximativ 200 de grade Celsius și acoperă cu puțin ulei o foaie de hârtie de copt.
  2. Taie dovleacul plăcintar în jumătate, pe lungime, apoi scoate semințele cu ajutorul unei linguri. Pune jumătățile de dovleac pe hârtia de copt, cu partea tăiată în jos. Lasă-le la copt aproximativ 50 de minute, până când furculița intră foarte ușor în ele. După ce se răcesc, taie coaja cu un cuțit.
  3. Într-o oală mare, încălzește uleiul de măsline și călește ceapa la foc mic, aproximativ 7 minute, până când bucățile de ceapă se înmoaie. Adaugă mărarul, busuiocul, sarea și piperul, dovleacul copt, supa și laptele. Amestecă puțin, acoperă oala și lasă la foc mediu până începe să fiarbă.
  4. Folosește un mixer vertical ca să pasezi supa și să obții consistența dorită. Dacă vrei să pui amestecul într-un robot de bucătărie sau într-un blender, atunci lasă-l mai întâi să se răcească. Supa pasată se poate servi călduță sau rece și poți adăuga mai mult mărar sau smântână, dacă dorești.

taylor kiser 373479Trucuri pentru ca supa de dovleac să fie cât mai gustoasă

Dacă vrei să obții o supă cât mai cremoasă, poți folosi mai puțină supă de pui și mai mult lapte. Invers, dacă vrei ca supa să fie mai lichidă, poți folosi o cantitate egală de lapte și supă.

Dacă nu ai în bucătărie ierburi proaspete, poți folosi una sau două lingurițe de mărar uscat și poți renunța complet la busuioc.

Ține cont că la supa de pui, preparată anterior, nu trebuie să adaugi ceapă sau usturoi și nici prea multă sare. Doar în acest fel va fi cu adevărat dietetică.

Informații nutriționale pentru supa cremă de dovleac

Iată ce conține o porție de supă de dovleac dietetică:

  • 158 calorii,
  • 7 grame grăsimi (din care doar 2 grame grăsimi saturate) – 9% din doza zilnică recomandată (DZR),
  • 10 mg colesterol – 3% DZR,
  • 0,5 grame de sare – 23% DZR,
  • 23 grame carbohidrați – 8% DZR,
  • 7 grame fibre – 25% DZR,
  • 6 grame glucide (fără zahăr adăugat),
  • 4 grame proteine,
  • 114 mg calciu – 11% DZR,
  • 2 mg fier – 11% DZR,
  • 720 mg potasiu – 15% DZR.

Pentru a calcula doza zilnică recomandată, nutriționiștii au luat în considerare o dietă care conține 2.000 de calorii pe zi, aceasta fiind de altfel recomandarea generală a specialiștilor.

legume

Când trebuie să urmezi o dietă fără grăsimi

Un regim alimentar care să conțină cât mai puține grăsimi este recomandat persoanelor care vor să slăbeasdar și persoanelor care suferă de anumite afecțiuni.

Desigur, ideal ar fi să consumi cât mai puține grăsimi, mai ales grăsimi saturate, chiar dacă ești perfect sănătoasă, însă în anumite situații dieta fără grăsimi se impune urgent, iar medicii insistă ca aceste reguli să fie urmate.

Este vorba în primul rând de obezitate, pentru că alimentele fără grăsimi ajută la pierderea în greutate. Astfel, primul pas care trebuie făcut este urmarea unei diete destul de stricte, fără grăsimi, obligatoriu combinată cu o activitate fizică moderată.

Dieta fără grăsimi este recomandată însă și în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni cardiovasculare. Unele studii au demonstrat că un consum redus de grăsimi scade nivelul colesterolului din sânge și astfel sunt prevenite ateroscleroza (îngustarea arterelor) și bolile de inimă. De asemenea, dieta fără grăsimi este indicată persoanelor supraponderale și celor care suferă de diabet.

Medicii recomandă ca nivelul de grăsimi din alimentație să nu depășească 30% din totalul caloriilor consumate zilnic. Această valoare reprezintă aproximativ 60 de grame pe zi.

Iată și alte alimente care pot face parte dintr-o dietă sănătoasă, fără grăsimi:

  • Lapte degresat,
  • Carne de pui la grătar, fără piele,
  • Legume fierte, coapte sau preparate la grătar, nu prăjite în ulei,
  • Cereale integrale,
  • Fructe.

La fel de important este să cunoști și alimentele pe care trebuie să le eviți sau pe care este recomandat să le elimini complet din meniu, dacă vrei să urmezi o dietă fără grăsimi:

  • Orice aliment prăjit (cartofi prăjiți, șnițel, carne prăjită),
  • Prăjituri,
  • Alimente procesate,
  • Margarină,
  • Carne grasă (mai ales carnea de porc).

Prin urmare, dieta fără grăsimi îți dă posibilitatea să înveți numeroase rețete delicioase și sănătoase. Supele pasate sunt o alegere foarte inspirată, mai ales că le poți prepara combinând mai multe legume. De exemplu, poți face o supă cremă de dovleac și morcov sau de dovleac și țelină, sau orice altă combinație vrei. Esențial este să ții cont de aceste sfaturi și trucuri privind prepararea supei, pentru ca rețeta să fie cu adevărat dietetică, dar și foarte gustoasă și hrănitoare.

Foto: Unsplash

Summary
Recipe Name
Supă cremă din dovleac plăcintar
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*