Cistita este numele medical pentru inflamarea vezicii urinare. În cele mai multe cazuri apare în urma unei infecții bacteriene ușoare, însă lăsată netratată, infecția poate avansa la rinichi, punându-le în pericol buna funcționare.

Tipuri de cistită
Factorii de risc în apariția cistitei
Simptomele cistitei
Complicațiile cistitei
Diagnosticul de cistită
Tratamentul cistitei
Prevenirea cistitei
Remedii naturiste pentru cistită

Tipuri de cistită

Infecția urinară este de mai multe feluri, în funcție de zonele afectate, de-a lungul aparatului urinar. Una dintre cele mai comune forme este infecția joasă, a vezicii urinare.

În linii mari, cistita poate fi acută sau interstițială. Cistita acută apare deodată iar cistita interstițială este o afecțiune de durată care afectează multiple țesuturi ale vezicii. De asemenea, în funcție de cauză, cistita poate fi clasificată și în:

  • Cistită bacteriană – apare ca urmare a unei infecții cu bacterii sau  atunci când bacteriile din organism suferă un dezechilibru
  • Cistită pe fond medicamentos – unele medicamente trec prin organism și îl  părăsesc prin intermediul sistemului urinar. În această categorie intră medicația pentru chimioterapie precum  ciclofosfamidă sau ifosfamidă 
  • Cistită pe fond de radiații – radioterapie folosită pentru a reduce  celulele canceroase poate afecta inclusiv celulele și țesuturile sănătoase. Atunci când radiațiile afectează zona pelviană,  apare cistita
  • Cistită chimică – apare atunci când unele produse intime irită vezica. Aici intră spermicidele, folosirea diafragmei, sprayurile parfumate de igienă intimă și spumantele de baie parfumate
  • Cistita ca un simptom al altei boli – uneori cistita poate fi doar un  simptom al unor afecțiuni precum diabetul, pietrele la rinichi, SIDA, prostată mărită sau diverse boli ale coloanei

Citește și: Infecțiile urinare: cauze, tratament, mod de prevenire


Factorii de risc în apariția cistitei

Chiar dacă cele mai multe forme de cistită apar din cauza unei infecții bacteriene, anumite persoane au un risc mai mare de a se îmbolnăvi decât altele. Femeile de exemplu sunt mult mai predispuse la infecții urinare din cauza diferențelor anatomice. Ele au o uretră mai scurtă motiv pentru care bacteriile pot ajunge mult mai ușor la vezică. Mai jos sunt alți factori de risc în apariția cistitei:

  •  ești  activă sexual
  •  folosești anticoncepționale în special loțiuni spermicide sau diafragmă
  •  sarcina  – schimbările hormonale din timpul sarcinii cresc riscul de  cistită
  •  ești  la menopauză – dezechilibrul hormonal din timpul menopauzei poate crește riscul de infecții urinare
  •  ai un sistem imunitar slăbit

Simptomele cistitei

Cistita se remarcă prin simptome tipice infecțiilor urinare:

  •  micțiuni frecvente  
  •  durere sau usturime la micționare  
  •  dureri  lombare
  •  sânge  în urină
  •  urină închisă la culoare
  •  urină cu miros diferit
  •  durere în timpul sexului
  •  stare generală de oboseală
  •  senzație de presiune în partea inferioară a abdomenului
  •  febră

Dacă durerea la urinare durează mai multe zile sau dacă observi o stare generală proastă și vărsături, este bine să mergi la doctor. Lăsată netratată cistita se întinde până la rinichi (afecțiunea se numește pilonefrită) și îi poate afecta iremediabil. 

Complicațiile cistitei

O infecție urinară în partea joasă a tractului urinar, adică în zona vezicii urinare, poate ajunge uneori la complicații. Dacă nu este tratată corect, cistita se poate agrava. Ea poate duce la infecții ale rinichilor (pieonefrită), ce poate produce daune iremediabile la nivelul rinichilor. O altă posibilă complicație este sângele în urină. Sângerarea masivă poate fi tratată prin transfuzie de sânge.

Cistita este considerată complicată atunci când afectează persoane cu un aparat urinar anormal, ceea ce face ca această infecție să fie mai dificil de tratat.

Toate infecțiile vezicii urinare sunt considerate complicate atunci când afectează bărbații, datorită uretrei lor lungi care ar trebui să prevină ca bacteriile să ajungă în vezică.Cu toate astea, dacă fluxul normal al urinei este obstrucționat, urina este reținută în vezică și astfel bacteriile se pot înmulți acolo, crescând riscul de infecție.

Unul dintre motivele pentru care urina ar putea fi reținută în vezică reprezintă leziuni ale nervilor, fie din cauza unei răni, cum ar fi o lovitură la măduva spinării, fie din cauza unei boli, cum ar fi diabetul.

Cel mai frecvent motiv al apariției cistitei în rândul bărbaților este patologia prostatei mărite, fiind comună mai ales la bărbații peste 50 de ani.

Diagnosticul de cistită

Diagnosticul este pus, de cele mai multe ori de medicul de familie pe baza unor analize medicale tipice:

  •  Analiza urinei (urocultură) – în urma analizei unei mostre de urină,  doctorul va detecta care este cauza infecției. Rezultatul  analizelor poate veni și cu o antibiogramă, care indică ce antibiotice funcționează pentru combaterea infecției. Igiena  zonei e foarte importantă înainte să faci recoltarea. E indicat astfel să faci duș înaintea recoltării, pentru a avea rezultate  corecte.
  •  Citoscopie  – un test prin care doctorul introduce un tub minuscul prin uretră  și apoi în vezică pentru a studia epiteliul. Uneori, este nevoie inclusiv de o biopsie de pe pereții vezicii urinare pentru mai  multe analize de laborator (doar în cazul în care nu ai mai avut infecții urinare)
  •  Ecografie  – un astfel de test îi poate indica doctorului alte cauze ale  infecției vezicii (precum existența unei tumori sau anumite anomalii fizice)

În cazul unor complicații, e posibil ca medicul de familie să vină cu recomandarea să faci o vizită și la ginecologie, pentru un diagnostic corect. În felul acesta, poți asculta sfaturile expertului și poți cere mai multe informații despre afecțiunea ta.

Tratamentul cistitei

Cum cele mai multe forme de cistită sunt bacteriene, tratamentul tipic este unul cu antibiotic. 

Dacă nu ai mai avut infecții urinare, simptomele ar trebui să se reducă mult după 1-2 zile după utilizarea antibioticelor. Chiar dacă disconfortul este ameliorat rapid, e indicat să urmezi tratamentul complet cu antibiotic, după recomandările medicului.

În cazul în care ai mai avut probleme, doctorul va recomanda un tratament de durată cu antibiotice și chiar îți va recomanda un consult nefrologic pentru a vedea dacă există o cauză fizică a revenirii bolii. Pentru femeile la menopauză, doctorul recomandă mai ales creme vaginale pe bază de estrogen.

Cum tratezi cistita interstițială?

Deși există se face cercetare în medicină despre această afecțiune, formele de cistită interstițială au de multe ori cauze incerte, motiv pentru care sunt recomandate medicamente care trebuie introduse în vezică, proceduri de întindere a vezicii (uneori se apelează la operații) sau stimulare nervoasă prin aplicarea unui curent electric de frecvență redusă (acesta reduce durerea pelviană și scade riscul de reapariție a infecției). 

Cum tratezi alte forme de cistită?

Dacă infecția a apărut ca urmare a folosirii unor produse (de exemplu, spermicide sau spumante de baie), evitarea acestora va duce la reducerea simptomelor și prevenirea reapariției cistitei. Dacă boala a apărut în urma tratamentului pentru cancer trebuie să vorbești cu doctorul pentru a-ți recomanda medicamente care nu interacționează cu ce iei deja. 

Cum tratezi cistita acasă?

Persoanele cu cistită pot completa tratamentele cu antibiotice apelând la câteva trucuri pentru acasă care vor calma durerea și vor ajuta la reducerea simptomelor:

  •  pune o pernă caldă (umplută cu apă caldă sau conectată la rețeaua  electrică) pe partea inferioară a abdomenului, pentru a mai reduce din disconfort.
  •  bea  apă și ceai și evită alimentele picante, cafeaua, alcoolul,  băuturile carbogazoase și sucurile de citrice până la eliminarea  infecției.
  •  mergi  regulat la toaletă și nu amâna până la umplerea vezicii
  •  evită  băile fierbinți
  •  poartă  lenjerie intimă din bumbac și evită hainele strâmte
  •  consumă  multă apă pentru o hidratare corectă și alege alimentele  proaspete și cu vitamine, pentru a-ți menține sănătatea la  nivelul cel mai bun.

Prevenirea cistitei

Odată ce a experimentat un episod de cistită, o femeie, are mai multe șanse ca infecția vezicii urinare să revină.

Pentru a preveni (re)apariția cistitei doctorii recomandă tablete cu cu prantocianidină sau suc de merișoare. Pe de altă parte, dacă iei medicație pentru subțierea sângelui (de exemplu, warfarină) este bine să eviți sucul de merișoare, deoarece crește riscul de sângerare. 

Dacă ai mai avut cistită, e bine să știi că există mai multe metode prin care poți preveni reapariția cistitei. Este bine să urmezi sfaturile de mai jos:

  •  Bea multe lichide mai ales apă și ceai
  •  Nu  amâna drumul la toaletă
  •  Șterge-te  din față spre spate după defecare – astfel previi răspândirea  bacteriilor spre vagin și uretră.
  •  Fă  duș în loc de baie și folosește apă călduță nu fierbinte
  •  Spală-te  în zona intimă cu grijă și fără săpunuri iritante
  •  Mergi  la toaletă imediat după sex
  •  Evită să folosești parfumuri sau creme parfumate în zona genitală

Remedii naturiste pentru cistită

Deși cel mai bine e să mergi la un medic specialist și să respecți tratamentul pe care ți-l dă, sunt câteva remedii naturiste care deseori s-au dovedit folositoare în combaterea cistitei. Tratamentul cu antibiotic poate fi completat astfel cu consumul unor ceaiuri sau sucuri ce pot avea proprietăți medicinale.

Printre cele mai eficiente sunt:

  • Oțet de mere. Acesta va schimba pH-ul din vezica urinară, transformând locul într-unul mai puțin ospitalier pentru bacterii. Adaugă o lingură de oțet de mere într-o cană cu apă caldă și bea de două ori pe zi.
  • Bicarbonat de sodiu. Este o alternativă la oțetul de mere. Pune o linguriță de bicarbonat de sodiu într-o cană cu apă caldă, de două ori pe zi.
  • Suc concentrat de merișoare. Este un adevărat ajutor în tratarea cistitei. Un studiu scoate la iveală că sucul de merișoare conține D-manoză, ce descurajează o dezvoltare a bacteriilor pe pereții vezicii urinare, creând condiții pentru ca bacteriile să fie eliminate.
  • Ceai sau suc de pătrunjel. Acesta este un minunat antiinflamator și calmează durerea imediat. Poți să-l prepari ca ceai, punând două lingurițe de plante proaspete într-o cană cu apă fiartă. Necesită o perioadă de 5 minute de infuzare și apoi trebuie lăsat la răcit. Bea-l călduț. Dacă alegi suc de pătrunjel, îl poți prepara la blender și îl poți consuma înainte de o masă. Atenție însă, nu bea mai mult de 60 de grame de pătrunjel, în formă pură, pentru că poate avea efecte adverse, afectând sistemul nervos.
  • Ceaiul de cimbru . Este antibacterian datorită fenolilor din compoziție, ce au proprietăți dezinfectante. Cimbrul, folosit pentru multe afecțiuni, este considerat dezinfectantul aparatului urinar. Pune o linguriță de cimbru într-o cană cu apă fiartă și lasă-l la infuzat timp 5 minute. Așteaptă să se răcească și bea-l. Poți bea între 3 și 5 căni pe zi.

Frecvent, cistita este o afecțiune minoră, care trece repede dacă este detectată din timp, urmezi tratamentul cu antibiotice recomandat de doctor și bei multe lichide. Este totuși important ca dacă observi simptomele bolii să nu o lași netratată. Altfel, riști probleme grave ale rinichilor.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*