L-carnitina este un aminoacid natural, care este luat mai ales sub formă de supliment (se găseste și în alimente, însă în cantități mult prea mici). Aminoacizii sunt mici porțiuni de proteine care formează pielea, părul și mușchii și susțin funcționarea normală a organelor și a sistemelor organismului. Mai jos poți vedea cum te ajută l-carnitina, cum detectezi carențele și cum se manifestă consumul excesiv. 

De câte tipuri este l-carnitina?
Care sunt beneficiile l-carnitinei
Care sunt cauzele scăderii nivelului l-carnitinei?
Care sunt principalele surse de l-carnitină?
Care sunt contraindicațiile și reacțiile adverse ale l-carnitinei?

De câte tipuri este l-carnitina?

L-carnitina reprezintă un compus biologic al carnitinei și este produs natural de organism, poate fi luat din alimentație sau sub formă de suplimente orale sau injectabile. Mai jos sunt principalele varietăți de l-carnitină:

  • acetil-L-carnitină (numită și ALCAR) – este cea mai bună variantă de l-carnitină pentru susținerea proceselor neurologice
  • propionil-l-carnitină – este benefică pentru probleme circulatorii (mai ales, afecțiuni ale circulației vasculare periferice și hipertensiune articulară)
  • l-carnitină-l-tartrat – o substanță adăugată suplimentelor sportive pentru a crește performanța
  • l-d-carnitină – o formă inactivă care poate cauza deficiențe de carnitină în organism prin inhibarea altor forme de l-carnitină

Care sunt beneficiile l-carnitinei?

În funcție de tipul de l-carnitină ales, acest aminoacid are un număr impresionant de beneficii pentru sănătate:

  • Susține funcțiile mitocondriilor – acestea sunt organite celulare implicate în transformarea acizilor grași în energie. Pe de altă parte, o funcționare deficitară a mitocondriilor reprezintă un factor în apariția bolilor cronice și a îmbătrânirii premature
  • Accelerează pierderea kilogramelor în plus – l-carnitina pune în mișcare celulele adipoase și susține arderea grăsimilor. Există mai multe studii pe această temă iar rezultatele sunt împărțite. Unii cercetători au găsit o legătură între pierderea kilogramelor și l-carnitină iar alții cred că efectele secundare (diaree și starea de greață) nu merită rezultatele obținute
  • Reduce riscul de boli neurodegenerative – studiile pe rozătoare au arătat că acetil-l-carnitina poate încetini declinul mintal asociat trecerii anilor și îmbunătățește capacitatea de învățare. Mai mult, cercetările pe oameni au arătat că suplimentele cu acetil-l-carnitină reduc din simptomele Alzheimer
  • Susține sistemul cardiovascular – studiile au arătat că l-carnitina poate fi folosită cu succes în reducerea tensiunii articulare și a inflamațiilor asociate bolilor de inimă. Un alt studiu a demonstrat o asociere între luarea de suplimente de l-carnitină pe o perioadă de 12 luni și reducerea riscului de atac de cord și a deceselor pe fond de boli de inimă
  • Combate efectele secundare ale sportului – suplimentele de l-carnitină susțin performanța sportivă, ajută organismul să se refacă după un efort intens și reduc riscul de febră musculară. Merită știut că trebuie să iei aceste suplimente pentru câteva săptămâni sau luni înainte de a vedea efectele benefice
  • Ține sub control simptomele diabetului – potrivit unor studii, suplimentele cu l-carnitină reduc nivelul zahărului din sânge în cazul pacienților cu diabet de tip 2 și chiar pot reduce probabilitatea de îmbolnăvire în cazul persoanelor cu un risc mai mare

Care sunt cauzele scăderii nivelului l-carnitinei?

Deficiențele de l-carnitină se manifestă prin slăbiciune musculară, iritabilitate, oboseală, probleme motorii și dificultăți respiratorii. Cum simptomele pot fi similare și altor afecțiuni, este nevoie să mergi la doctor pentru diagnostic dacă schimbările alimentare și ale stilului de viață nu dau rezultate. 

Care sunt cauzele apariției deficienței? Poate cea mai populară este dieta deficitară din care lipsește carnea, fructele sau legumele. De asemenea, deficiența de l-carnitină poate apărea și ca urmare a:

  • unei boli de ficat
  • bolilor de rinichi (în special, cele care necesită dializă)
  • bolilor digestive care împiedică absorbția nutrienților
  • afecțiunilor metabolice sau mitocondriale
  • consumului de medicamente (de exemplu, valproat, un medicament recomandat în cazurile de epilepsie și sindrom bipolar)

Care sunt principalele surse de l-carnitina?

Din punct de vedere medical, avem nevoie de 500-2000 mg de l-carnitină pe zi (produsă natural de organism și luată din alimentație/suplimente). Alimentele asigură o cantitate redusa de l-carnitină (depinde și de constituție și de cât mănânci) motiv pentru care doctorii recomandă suplimentele cu l-carnitină pentru a compensa o dietă deficitară. Mai jos sunt principalele surse de l-carnitină:

  • carne de vită – 81 mg de l-carnitină la 85 g 
  • carne de porc – 24 mg la 85 g
  • lapte – 8 mg la un pahar
  • pește – 5 mg la 85 g
  • pui – 3 mg la 85 g
  • brânză – 2 mg la 85 g
  • pâine integrală 0,2 mg la două felii
  • sparanghel – 0.1 mg la 100 g

Care sunt contraindicațiile și reacțiile adverse ale l-carnitinei?

L-carnitina ar trebui evitată cu totul de persoanele cu hipotiroidism, de către alcoolici și de gravide și femeile care alăptează. În cantități mai mari de 3 g pe zi pot apărea reacții adverse precum:

  • dureri de stomac
  • vărsături
  • senzație de greață
  • diaree
  • convulsii (doar dacă ai mai avut anterior)
  • urină, transpirație sau respirație cu miros neobișnuit

Merită știut că l-carnitina interacționează cu o serie de medicamente:

  • Acenocoumarol – încetinește formarea cheagurilor de sânge. L-carnitina poate stimula acest efect, iar organismul ar încetini prea mult formarea cheagurilor
  • Hormoni tiroidieni – dacă îi iei alături de l-carnitină există un risc de blocare a efectului medicamentului
  • Warfarină – un alt medicament care încetinește formarea cheagurilor de sânge. Consumul acestuia alături de suplimentele pe bază de l-carnitină crește riscul de învinețire și sângerare

În cele mai multe cazuri, organismul produce cantități suficiente de l-carnitină iar alimentația completează eventualele (mici) deficiențe. Dacă organismul tău are dificultăți în procesarea naturală a l-carnitinei, poți lua un supliment, însă ar trebui să vorbești cu doctorul înainte pentru a te asigura că este potrivit pentru nevoile tale.  

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*