Conjunctivita este o afecțiune a ochilor care constă în inflamarea conjunctivei, membrana care protejează globul ocular și interiorul pleoapelor. Deși ochii devin roșii, conjunctivita poate avea complicații doar dacă este lăsată netratată. 

Ce este conjunctivita bacteriană?
Ce este conjunctivita virală?
Ce este conjunctivita prin chlamydia?
Ce este conjunctivita alergică?
Cum se manifestă conjunctivita la copii?
Care sunt cauzele apariției conjunctivitei?
Este conjunctivita contagioasă?
Cum este diagnosticată conjunctivita?
Care sunt simptomele asociate conjunctivitei?
Cum poate fi tratată conjunctivita?
Cum poate fi prevenită conjunctivita?

Ce este conjunctivita bacteriană?

Infecția apare prin transmitere de la o altă persoană infectată, prin expunerea la suprafețe/alimente infectate și apoi atingerea ochilor sau ca un simptom a unor infecții ale sinusurilor sau urechii.

Ce este conjunctivita virală?

Conjunctivitele virale sunt afecțiuni oculare extrem de frecvente care se transmite prin tuse sau strănut. În multe cazuri, conjunctivita virală este un simptom al unei infecții a căilor aeriene superioare (de exemplu, răceală, gripă sau pojar). Infecția poate duce la eliberarea de lichid iar conjunctivita durează până la șapte zile.

Ce este conjunctivita prin chlamydia?

Conjunctivită prin chlamydia sau gonoree (numită și gonococică) are simptome specifice bolii cu transmitere sexuală (uneori, seamănă cu simptomele conjunctivitei bacteriene) și poate reprezenta un pericol pentru sănătate dacă este lăsată netratată (în cele mai grave cazuri duce la pierderea vederii). Ochii încep să se înroșească în urma infecției cu boli cu transmitere sexuală precum chlamydia sau gonoree. Poate apărea inclusiv la bebeluși dacă se nasc dintr-o mamă infectată. Acest tip de conjunctivită se manifestă prin cojirea pielii din jurul ochilor. 

Ce este conjunctivita alergică?

Conjunctivită alergică apare în cazul persoanelor care au alergie la particule de praf, polen, diverse ciuperci sau proteine animale. În cazul acestei forme de conjunctivite principalul simptom este senzația de mâncărime.

Cum se manifestă conjunctivita la copii?

La copii, conjunctivita poate fi virală, bacteriană sau alergică. Mai jos poți citi câte ceva despre particularitățile fiecăreia.

Conjunctivita virală la copii

Conjunctivita virală la copii este cea mai răspândită formă, afectarea ambilor ochi apare mai ales ca un simptom al răcelii. Durează cel mult două săptămâni, iar în această perioadă cel mic poate resimți usturime, senzația de mâncărime și sensibilitate la lumină

Conjunctivita bacteriană la copii

Conjunctivita bacteriană la copii apare ca urmare a infecției cu stafilococ auriu sau streptococ. Se transmite ușor (în maxim 48 de ore de la infecție) și se manifestă prin usturime, secreții galben-verzui și înroșirea ochilor. Infecția dispare după circa o săptămână.

Conjunctivita alergică la copii

Conjunctivita alergică la copii apare mai ales la puștii susceptibili la alergii de polen, animale, praf, detergenți etc iar primele simptome includ mâncărime, secreții lacrimale care au devenit tot mai abundente și strănut. Dispare după maxim două săptămâni și nu este contagioasă.

Care sunt cauzele apariției conjunctivitei?

Conjunctivita apare ca urmare a expunerii la un agent extern (bacterie, virus, alergen, infecție cu transmitere sexuală). 

Transmiterea bolii poate apărea pe fondul unei igienizări necorespunzătoare, a unui mediu colectiv (de exemplu, la școală sau la locul de muncă), atunci când o persoană sănătoasă folosește aceleași prosoape sau produse cosmetice cu bolnavul sau prin expunerea la alți factori poluanți (poluarea din aer, apa cu clor de la piscină sau noxele mașinilor). În cazuri rare, conjunctivita apare ca simptom la sindromul de ochi uscați (care afectează femeile în vârstă sau care ți-au corectat miopia prin terapie laser) sau ca urmare a contaminării ochiului cu o substanță chimică periculoasă (de exemplu, la locul de muncă); acest tip de contaminare chimică necesită consultarea numaidecât a medicului. De asemenea, este bine de știut că faimosul curent de aer nu este responsabil pentru apariția conjunctivitei. 

Care sunt simptomele asociate conjunctivitei?

Deși simptomele pot fi diferite în funcție de tipul de conjunctivită, afecțiunea poate fi recunoscută prin unul din semnele de mai jos:

  • înroșirea ochiului (la nivelul albului ochiului)
  • umflarea conjunctivei (membrana din jurul globului ocular)
  • lăcrimare excesivă
  • durere (intensitatea poate varia de la ușor spre mediu) 
  • scurgere galbenă care formează o crustă pe gene (mai ales pe durata somnului)
  • scurgere galbenă sau verde din ochi
  • senzație de mâncărime
  • senzație de arsură și disconfort
  • vedere încețoșată
  • sensibilitate la lumină
  • senzație de corp străin

Dacă simptomele par a se agrava sau dacă ai unul dintre simptomele de mai jos este bine să mergi urgent la doctor:

  • scurgeri abundente din ochi
  • dureri acute ale ochilor mai ales în lumina naturală
  • vedere neclară sau pierderea vederii (foarte rar)
  • febră
  • dureri ale feței

Este conjunctivita contagioasă?

Atunci când conjunctivita apare ca urmare a unei infecții bacteriene sau virale este foarte contagioasă (prin comparație, conjunctivita alergică nu este). Conjunctivita cauzată de infecții virale/bacteriene este contagioasă timp de cel mult două săptămâni după apariția simptomelor. 

Cum se răspândește conjunctivita?

Perioada de incubare (durata de timp de la infectare până la apariția primelor simptome) este de 24-72 ore. Dacă intri în contact cu bacteria (de exemplu, prin atingerea unei suprafețe sau utilizarea unui obiect contaminat) și apoi te atingi la ochi riscul de infecție este mult mai mare. Este bine de știut că majoritatea bacteriilor supraviețuiesc până la opt ore pe o suprafață deși există unele cazuri în care pot supraviețui până la câteva zile. Virusurile, prin comparație, supraviețuiesc de la două zile la două luni. 

Pe lângă atingerea unor suprafețe, infecția poate fi transmisă prin contact direct (prin atingerea mâinii, îmbrățișare, sărut, tuse sau strănut) sau prin intermediul unor obiecte care au fost infectate (prosoape, perne, batiste). De asemenea, ai un risc mai mare de conjunctivită dacă porți lentile de contact. 

Cât timp trebuie să stai acasă dacă ai conjunctivită?

Conjunctivita este contagioasă imediat după apariția simptomelor, iar boala rămâne contagioasă atât timp cât există lăcrimare și prurit. În majoritatea cazurilor, conjunctivita trece după câteva zile. 

Cum previi infecția cu conjunctivită?

În general, dacă nu te atingi la ochi și dacă te speli regulat pe mâini ai un risc mai mic de a dezvolta conjunctivită. Urmând regulile de mai jos vei avea un risc mai mic de infecție:

  • Folosește prosoape curate
  • Evită să folosești aceleași prosoape cu o persoană infectată
  • Schimbă fețele de pernă regulat
  • Evită să folosești la comun aceleași produse pentru ochi
  • Evită să porți un articol de îmbrăcăminte purtat de o persoană bolnavă (în special, pulovere și haine care se scot mai greu pe cap)

Cum este diagnosticată conjunctivita?

Dacă afecțiunea nu dispare în urma tratamentul luat acasă este bine să te adresezi unui medic printr-o programare la oftalmologie. Conjunctivita este diagnosticată pe baza mai multor teste. În general, medicul de specialitate (de cele mai multe ori un oftalmolog) poate pune un diagnostic în urma examinării ochilor iar în funcție de simptome poate ști dacă este vorba de o infecție virală sau bacteriană. Pentru a confirma diagnosticul va realiza următoarele teste și proceduri medicale:

  • Istoricul medical – te va ruga să oferi informații cu privire la simptome, cum este durerea, dacă ai intrat în contact cu persoane bolnave sau dacă ți-a intrat o substanță străină în ochi
  • Testarea cu lampă cu fante – este unul dintre cele mai bune instrumente pentru examinarea ochilor; aparatul este format dintr-un microscop și un laser de mare intensitate. În timpul examinării, doctorul transmite un flux luminos spre ochi. Acest lucru îi permite să îți examineze ochii în totalitate de la conjunctivă la scleră, cornee, iris. Pentru mai multe detalii, medicul îți va pune o picătură galbenă (fluoresceină) în ochi. Acest proces îi permite să vadă dacă există iritații sau defecte ale componentelor ochilor
  • Testarea acuității vizuale – presupune citirea cu un ochi acoperit a unor litere și cifre aflate la o distanță de circa șase metri. Rezultatul va revela dacă conjunctivita ți-a afectat vederea (incidența conjunctivitei asupra vederii pacientului este primordială pentru a oferi date cu privire la gravitatea bolii)
  • Cultură oculară – dacă ameliorarea nu a apărut în 2-3 săptămâni doctorul va lua o probă de celule din interiorul pleoapelor (uneori sunt necesare recoltări din lichidul eliberat de ochi după îmbolnăvire). Proba va fi apoi trimisă la laborator pentru consultarea de către un specialist patolog. Analizele probei sub microscop vor indica dacă afecțiunea este determinată de o bacterie sau un virus. În funcție de rezultate și de identificarea vinovatului, medicul va stabili tratamentul potrivit

Cum poate fi tratată conjunctivita?

Consultul medical și eventualele teste duc la stabilirea un tratament potrivit. Tratamentul conjunctivitei depinde mult de cauză, însă de cele mai multe ori există trei obiective: creșterea confortului în timpul vederii, reducerea infecției sau a inflamației și prevenirea transmiterii atunci când este vorba de forme contagioase. Mai jos sunt principalele forme de tratament pentru conjunctivită potrivit Centrului De Cercetare al Suprafeței Oculare:

  • Conjunctivita virală – este, de cele mai multe ori, un simptom al răcelii, astfel că după trecerea acesteia din urmă va dispărea și conjunctivita (în circa 7-10 zile). Succesul terapeutic presupune administrarea medicamentelor la primele semne ale problemelor oculare. La recomandarea medicului este indicată administrarea de acetaminofen sau ibuprofen pentru reducerea durerii, sprayuri pentru decongestionare și medicamente contra tusei și febrei. Dacă ai un metabolism sănătos, doctorul îți poate recomanda chiar și corticosteroizi pentru a trata conjunctivita
  • Conjunctivita bacteriană – în cazul acestui tip de conjunctivită, sunt recomandate antibioticele sub formă orală sau de picături (este recomandată o administrare de de 3-4 ori pe zi timp de șapte zile). Infecția ar trebui să înceapă să se restrângă după maxim 10 zile. Este nevoie să urmezi tratamentul medicamentos chiar și după dezumflarea ochilor pentru a fi sigur că infecția a fost eliminată cu totul
  • Conjunctivita alergică – în cele mai multe cazuri, ținerea sub control a alergiei și evitarea factorilor care declanșează simptomele duce la dispariția conjunctivitei. În general, doctorii recomandă antihistaminice (orale sau sub formă de pilule) și sprayuri pentru decongestionare

Este bine de știut că aplicarea de metode alternative de tratament (de exemplu, naturiste) este indicată doar în cazurile ușoare de conjunctivită sau în debutul bolii. Dacă nu au efect după 1-2 zile sau simptomele par a se agrava este bine să te adresezi medicului. 

Ce poți face acasă pentru a grăbi vindecarea conjunctivitei?

Vindecarea conjunctivitei depinde deopotrivă de tratamentul medicamentos și de măsurile luate acasă pentru a preveni apariția complicațiilor. Indiferent de cauza bolii, pacientul care are conjunctivită ar trebui să urmeze următoarele sfaturi:

  • spală-te pe mâini cu apă și săpun, în special înainte de masă – există un risc mai mic de infecție în condiții de igienă adecvată
  • spală-te pe ochi zilnic și șterge ușor orice scurgere apărută pe gene cu ajutorul unor dischete demachiante; imediat după, spală-te bine pe mâini
  • schimbă și spală fețele de pernă în fiecare zi până la dispariția infecției; de asemenea, este bine să speli zilnic și prosopul cu care te ștergi pe față
  • evită să atingi ochii sau să te scarpini; apelează la dischete demachiante îmbibate cu apă călduță pentru a șterge ochii
  • evită să folosești același machiaj precum persoanele bolnave și nu apela la aceeași sticluță de picături pentru ochi; dacă porți lentile de contact, lasă-le pentru câteva zile și mergi pe varianta ochelarilor
  • evită să folosești la comun produsele de îngrijire facială
  • evită să folosești produse cosmetice expirate – pot deveni extrem de periculoase pentru sănătatea oculară
  • apelează la comprese calde și așază-le pe ochi de 3-4 ori pe zi – acest lucru calmează durerea și reduce tendința de formare a unei cruste
  • folosește picături de ochi doar la sfatul doctorului și nu mai des de 2-3 ori pe zi deoarece pot agrava roșeața ochilor
  • evită să pui bandaje pe ochi deoarece pot agrava infecția
  • evită să trimiți copilul la școală și ia-ți câteva zile libere dacă ai o formă de conjunctivită care este contagioasă

Cum poate fi prevenită conjunctivita?

Activitatea de prevenire a conjunctivitei este una de durată, care necesită atenție sporită și constă mai ales într-un ansamblu de bune practici de igienă. Mai jos sunt câteva sfaturi care vor preveni (re)apariția conjunctivitei:

  • spală-te bine (cel puțin 20 secunde) pe mâini cu apă și săpun înainte de masă, după ce ai venit de afară și după scaun
  • spală-te pe față cu un săpun potrivit tipului de ten și șterge ochii cu o dischetă demachiantă îmbibată în apă
  • spală-te pe mâini cu apă și săpun după ce ai pus picături sau ai aplicat cremă unei persoane care are conjunctivită dar și după ce ai atins fața de pernă sau prosopul folosit de aceasta
  • evită să atingi ochii sau dacă totuși faci acest lucru, spală-te bine pe mâini înainte
  • evită să împrumuți produse cosmetice
  • fă pauze la purtarea lentilelor de contact și asigură curățarea lor adecvată conform instrucțiunilor doctorului
  • schimbă prosopul de față o dată la două zile (dacă îl lași prea mult se acumulează bacteriile)
  • aruncă produsele cosmetice expirate sau pe care încă le folosești la șase luni de la deschiderea ambalajului

Conjunctivita nu este o afecțiune gravă, însă lăsată netratată poate duce la complicații (de exemplu, vedere încețoșată sau chiar orbire). Combină tratamentul medicamentos recomandat de doctor cu o serie de principii de bună igienă acasă și vei scăpa de conjunctivită în mai puțin de 10 zile. 

Sursa foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*