Aproximativ 30% dintre europeni suferă de miopie, cea mai răspândită problemă de vedere. Aceasta nu este o afecțiune nouă, primele mențiuni istorice apărând în scrierile lui Aristotel în jurul anului 350 î.Hr. iar mai apoi termenul de miopie a fost stabilit de către doctorul greco-roman Galenus în jurul anului 200 d.Hr. Apoi, mult mai târziu, în jurul anului 1200, a apărut prima pereche de ochelari care trata această problemă de vedere.

Ce este miopia?
Care sunt cauzele miopiei?
Care sunt simptomele miopiei?
În ce constă diagnosticarea miopiei?
Care sunt modalitățile de tratare ale miopiei?
Poate fi prevenită?

Ce este miopia?

Miopia este considerată un viciu de refracție care se manifestă prin probleme de vedere la distanță, de multe ori vederea de aproape nesuferind probleme. De cele mai multe ori, miopia apare în copilărie, în jurul vârstei de 7-8 ani, și crește până la 24-25 ani – nu sunt recomandate operațiile de corectare până la stabilizarea miopiei.

Miopia se poate instala de asemenea și în cazurile de mai jos:

  • miopie congenitala – cunoscută și drept miopie infantilă apare încă de la naștere și poate trece până la vârsta de 10 ani
  • miopie școlară – apare ca urmare a concentrării necesare studiului
  • miopie adultă – poate apărea între 20 și 40 de ani (miopie timpurie) sau după vârsta de 40 de ani (miopie târzie)

Netratarea sa accelerează, în cele mai multe cazuri, problema.

Tipuri de miopie

Există mai multe tipuri de miopie, de la cele mai “simple”, la cele mai complicate, care pot duce la pierderea completă a vederii. Mai jos sunt principalele tipuri de miopie:

  • miopie simplă – apare în cele mai multe cazuri și constă într-o dioptrie mai mică de 4
  • miopie degenerativă – miopia avansează progresiv pe măsură ce ochiul se deformează și poate duce la orbire. Apare în cazuri foarte rare.
  • pseudomiopie – vederea devine încețoșată ca urmare a unui spasm al mușchilor oculari. Dispare după câteva minute de acomodare.
  • miopie indusă – apare ca urmare a expunerii la anumite medicamente, oxigen toxic (prin terapie hiperbarică, de exemplu), sau un nivel crescut al zahărului din sânge. Acest tip de miopie este temporar.

Care sunt cauzele miopiei?

În cele mai multe cazuri, miopia este genetică, între 60 și 90% dintre părinții miopi având un copil cu miopie.

Medical, miopia apare atunci când globul ocular este prea lung raportat la puterea corneei și dimensiunea cristalinului. Acest lucru face ca razele de soare să se formeze în fața retinei și nu direct pe suprafața acesteia.

Unii oameni de știință leagă apariția miopiei și de timpul petrecut în interior. Dacă în cazul generației bunicilor noștri miopia apare în cazuri foarte rare, astăzi comunitățile urbane care petrec majoritatea timpului înăuntru au un risc mai mare de a dezvolta miopie (specialiștii sunt de părere că există o legătură între lipsa miopiei și expunerea la soare a generațiilor anterioare).

În ceea ce privește factorii de risc, există un risc mai mare de miopie în cazul persoanelor cu origini asiatice dar și în cazul femeilor – boala odată instalată va avansa mai repede decât în cazul bărbaților.

De asemenea, crește riscul de miopie în cazul școlarilor dar și al persoanelor care folosesc des microscopul.

Care sunt simptomele miopiei?

Pentru a vedea mai bine, persoana cu miopie (încă nedetectată) va depune un efort suplimentar pentru a vedea la distanță. Astfel, vor apărea:

  • dureri de cap
  • dureri și usturimi ale ochilor
  • senzație generală sau particulară (în cazul condusului sau atunci când joci un sport de echipă) de oboseală
  • în cazul copiilor, probleme de vedere la tablă.

În cazul copiilor, simptomele pot include și:

  • nevoia de a sta cât mai aproape de televizor
  • clipit excesiv
  • frecarea deasă a ochilor

Sursă foto: Pexels

În ce constă diagnosticarea miopiei?

În general, diagnosticul este pus de un oftalmolog. Pentru a stabili care este problema de care suferi, doctorul îți va crea istoricul medical (de ce boli suferi sau ai suferit, dacă ai rude primare care au miopie etc).

Mai apoi urmează testele propriu-zise. Întâi examinarea ochiului cu microscopul și o sursă puternică de lumină.

După odihna ochilor (1-2 minute), urmează tonometria (care măsoară presiunea din interiorul globului ocular) și oftalmoscopia, care permite doctorului să vadă polul posterior al globului ocular.

În fine, dacă diagnosticul este de miopie, te va ruga să citești un tabel de litere aflat la distanță pentru a-ți stabili dioptriile. În unele cazuri apelează la un foropter pentru o mai mare precizie în stabilirea dioptriilor.

Care sunt modalitățile de tratare ale miopiei?

Cu toate că miopia nu poate fi vindecată, tratarea sa poate restabili o vedere normală. Acest lucru poate fi realizat prin lentile (ochelari de vedere sau lentile de contact) sau printr-o intervenție chirurgicală .

Mai jos poți citi câteva lucruri despre principale modalități de tratare a miopiei.

  • ochelari – una dintre cele mai simple modalități de a trata miopia. Lentilele sunt personalizate (de exemplu, dacă ai dioptrii diferite la ochi) iar versiunile moderne din plastic medical pot include protecție UV sau filtru special dacă petreci mult timp în fața calculatorului.
  • lentile de contact – sunt aplicate direct pe ochi și vin într-o mare varietate de modele și materiale, inclusiv lentile permanente (pot fi purtate de la 6 luni la un an) sau temporare (trebuie scoase când te culci, când faci duș, când înoți sau mergi la saună). Trebuie să iei în calcul atât argumentele pro cât și contra înainte de a alege lentilele de contact doar din motivații estetice (acestea trebuie ținute într-o cutie specială antiseptică, unele modele trebuie curățate regulat, se pot pierde sau sparge etc).
  • operația PRK/LASEKA – implică tot modificarea formei corneei, de acestă dată cu ajutorul laserului medical. Această procedură poate fi aplicată până la o dioptrie de maxim 6. Perioada de recuperare este lungă și dureroasă.
  • operația LASIK – este realizată cu ajutorul unui laser care modifică forma corneei, corectând vederea. Acest tip de operație este cel mai puțin dureroasă și implică cea mai scurtă perioadă de recuperare însă în acest caz corneea poate deveni instabilă, problemă cunoscută sub numele de keratectazie (poate apărea chiar și la câteva luni după operație).

Există de asemenea tratamente care pot încetini avansarea miopiei. Mai jos sunt câteva dintre cele mai populare metode.

  • timpul în aer liber – oamenii de știință cred că expunere la soare păstrează structura moleculară a corneei și a cristalinului
  • atropină aplicată topic – în general atropina este aplicată înainte de testele oftalmologice pentru dilatarea pupilei. În doze mici, atropina sub formă de picături încetinește progresul miopiei
  • ortokeratologia – implică purtarea unor lentile corective, de multe ori pe durata nopții, pentru a corecta curbura corneei. Mai apoi începi să porți din ce în ce mai rar lentilele clasice de zi. Însă dacă renunți la lentilele de noapte problemele de vedere revin
  • lentile de contact care corectează defocusarea periferică – unii doctori sunt de părere că acest tip de lentile pot contribui la reducere progresului miopic.

Poate fi prevenită?

Nu există o părere unanimă în privința existenței unui mod de prevenție al miopiei. Unii doctori sunt de părere că timpul petrecut în aer liber și sub razele soarelui în copilări poate preveni boala în timp ce alții cred că purtarea preventivă a unor ochelari speciali în copilărie poate duce la dispariția miopiei la maturitate.

Deși nu poate fi prevenită, adoptarea unor obiceiuri sănătoase poate amâna instalarea miopiei:

  • mergi la control oftalmologic cel puțin o dată pe an dacă unul dintre părinți are miopie
  • asigură-te că ești sănătoasă – anumite boli precum diabetul sau hipertensiunea nedetectate pot duce la probleme de vedere.
  • evită tutunul – acesta dăunează vederii și poate agrava miopia
  • poartă ochelari de soare în cele mai periculoase ore ale zilei – între 10 și 16, mai ales pe timpul verii
  • folosește veioze în încăperile slab luminate
  • dacă lucrezi mult la calculator fă câte o pauză de 20 de secunde la fiecare 20 minute
  • evită rănirea ochilor – poartă ochelari speciali dacă lucrezi într-o industrie cu produse toxice
  • folosește lentile corective potrivite – nu alege ochelarii după ureche. Miopia depinde foarte mult de forma ochilor fiecăruia și de istoricul medical, astfel ochelarii sau lentilele de contact sunt personalizate pentru fiecare
  • mergi urgent la doctor dacă ai unul dintre simptomele următoare: lipsa vederii la un ochi, vedere încețoșată, vedere dublă sau pete negre. Aceste pot fi primele semne ale unei afecțiuni mult mai grave care cu cât este detectată mai devreme cu atât poate fi tratată mai repede.

Miopia este o afecțiune oculară care cu cât este detectată mai devreme cu atât poate fi tratată mai eficient. Purtarea ochelarilor de vedere reprezintă cea mai populară opțiune de tratare.

Sursa foto: Pexels

Total
3
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*