Un remediu naturist mai puțin cunoscut, dar foarte eficient, uleiul de terebentină este folosit de mult timp în tratarea afecțiunilor respiratorii și reumatice. Este un ulei esențial, 100% natural, cu un miros foarte plăcut de rășină și lemn.

Cum se obține uleiul de terebentină
Afecțiuni care pot fi tratate cu ulei de terebentină
Cum se folosește uleiul de terebentină
Beneficii ale folosirii uleiului de terebentină
Uleiul de terebentină în industria farmaceutică
Alte întrebuințări ale uleiului de terebentină
Contraindicații

Folosit în industria farmaceutică, dar și în medicina naturistă, ca tratament alternativ, uleiul de terebentină se obține prin distilarea în vapori de apă a rășinii de pin.

Cum se obține uleiul de terebentină

În trecut, uleiul era extras dintr-o specie de copac din zona mediteraneană, care era înrudit cu fisticul și se numea Pistacia terebinthus. În prezent, cel mai des sunt folosite soiurile de pin maritim (Pinus pinaster), pinul de Alep (Pinus halepensis), pinul Masson (Pinus massoniana), pinul de Sumatra  (Pinus merkusii), pinul cu frunze lungi (Pinus palustris) sau pinul ponderosa (Pinus ponderosa).


Citește și : Cum alegi produsele cosmetice 


Uleiul de terebentină, care mai este denumit și ulei esențial de pin maritim, este incolor, are un aspect fluid și un miros intens, proaspăt, rășinos. Pentru obținerea terebentinei, rășina de pin este pusă într-un vas de cupru, unde are loc evaporarea și urmează condensarea uleiului într-un vas special.

Afecțiuni care pot fi tratate cu ulei de terebentină

În medicină, terebentina a fost folosită din cele mai vechi timpuri, pentru a trata diferite afecțiuni. Este un remediu excelent pentru durerile musculare și osteo-articulare, în acest caz aplicarea fiind făcută pe piele, în zona dureroasă. Pielea se încălzește și se înroșește, iar durerea este diminuată, conform Web MD.

De asemenea, poate fi folosit în inhalații, pentru decongestionarea căilor respiratorii. Este indicat în afecțiuni pulmonare și pentru a trata durerile de piept apărute în urma răcelilor sau gripei.

Ca uz intern, uleiul este recomandat pentru afecțiuni urinare sau renale. Are rol antiseptic, antiinflamator și ajută la eliminarea paraziților intestinali și a Candida.

Cum se folosește uleiul de terebentină

Uleiul se aplică direct pe piele, prin masaj ușor, pentru a trata durerile musculare sau de oase și ligamente. Atenție însă, trebuie aplicat numai pe zonele dureroase, nu pe tot corpul! Remediul naturist este recomandat pentru ameliorarea durerilor provocate de reumatism, sciatică și inflamația produsă de gută.

Potrivit Earth Clinic, uleiul de terebentină poate fi bun și pentru uz intern, dar numai câteva picături pe un cub de zahăr. Luat în doze mari, acest remediu poate fi toxic. Uzul intern este pentru infecțiile urinare sau candidoză, de exemplu. Este bine să discuți cu un medic înainte de a încerca tratamentul și de fiecare dată să începi prin a lua doze mai mici, care pot fi crescute pe parcurs.

În afecțiunile respiratorii, se toarnă puțin ulei esențial de terebentină într-un bol cu apă și se folosește la inhalații. În unele centre SPA pot fi făcute băi de terebentină, care stimulează imunitatea și regenerarea celulară, ajutând totodată la slăbire și la eliminarea celulitei. Sunt suficiente doar câteva picături de ulei esențial într-o cadă cu apă. De asemenea, băile de terebentină sunt recomandate și pentru ameliorarea durerilor provocate de afecțiuni ale coloanei vertebrale, artrită, spondilită sau nevralgii.

Beneficii ale folosirii uleiului de terebentină

Acest ulei esențial de pin maritim, care este 100% natural, are efect antiseptic, antiviral, antibacterian și decongestionant. Poate fi folosit ca adjuvant în infecții, răceli, probleme articulare și de asemenea are un puternic efect antialgic și antiinflamator.

Este foarte util pentru durerile de oase, articulații sau de mușchi, inclusiv după efort fizic intens. Mulți sportivi recurg la acest remediu după antrenamente sau competiții, ca să scape mai repede de durerile musculare.

ulei de terebentina

Uleiul de terebentină în industria farmaceutică

Uleiul de pin maritim este folosit și în industria cosmetică și farmaceutică, ca solvent pentru prepararea dermatocosmeticelor. Pentru că are un miros intens și plăcut, este utilizat și în aromaterapie.

Anumiți compuși pe care le conține terebentina – alpha-pinenul și beta-pinenul – se regăsesc și în alte produse disponibile în comerț, cum ar fi camforul, linaloolul sau geraniolul, ingrediente care apar pe eticheta multor produse cosmetice. De altfel, în combinație cu camforul, terebentina poate fi folosită și pentru a prepara soluții pentru frecții. Iată o rețetă pe care o poate încerca oricine:

 Rețetă de frecție preparată în casă

Această rețetă de frecție este recomandată pentru durerile reumatice și cele provocate de artrită.

Ingrediente: 473 grame terebentină pură, 473 grame alcool pur, 473 grame ulei de măsline, 6 grame camfor.

Mod de preparare: dizolvi camforul în terebentină, adaugi uleiul de măsline, apoi alcoolul. Soluția trebuie agitată bine înainte de folosire. Trebuie să frecționezi bine zonele dureroase, până când soluția intră complet în piele, apoi să aplici un bandaj pe locul respectiv, care să fie menținut toată noaptea.

Alte întrebuințări ale uleiului de terebentină

Fiind un bun solvent, uleiul de pin maritim este folosit și la prepararea vopselelor și pentru a curăța pensule sau ale obiecte pătate cu vopsea. În combinație cu ceara de albine formează o substanță care este folosită pentru a proteja mobila din lemn, formând un strat uleios deasupra.

Pentru că are un miros foarte plăcut, uleiul de terebentină poate fi folosit și în casă, de exemplu ca să elimini mirosurile neplăcute din dulapuri sau din sertarele din bucătărie. Poți pune pe o cârpă sau pe un șervețel câteva picături de ulei de pin.

Tot cu terebentină poți curăța din cada din email, dacă observi că s-a îngălbenit. Amestecă puțin ulei de pin cu sare și freacă bine cada cu un burete.

Datorită proprietăților sale antivirale și antibacteriene, terebentina poate fi folosită și în prevenirea transmiterii unor boli. De exemplu, se poate stropi pe suprafețele expuse la microbi sau se aplică pe haine.

Contraindicații

Chiar dacă este un remediu natural, uleiul de terebentină nu trebuie consumat oricum, pentru că poate fi foarte toxic. De aceea, este bine să respecți cu atenție indicațiile produsului și să discuți cu un medic, mai ales dacă vrei să recurgi la un tratament cu uz intern. Și trebuie să te asiguri cu uleiul este pur, fără chimicale adăugate.

Există și contraindicații, ca la orice tratament. Nu trebuie să folosești uleiul de terebentină dacă ești însărcinată sau alăptezi sau dacă suferi de astm. În caz de supradozaj apar simptome specifice intoxicării: dureri de cap, greață, vomă, tuse.

Pentru uz extern, nu trebuie să aplici uleiul pe porțiuni mari de piele, acesta putând produce iritații destul de grave. În niciun caz nu trebuie folosit nediluat sau în cantitate mare.

Iată în câte moduri poți folosi uleiul de terebentină! Este un produs foarte eficient, dar trebuie să ai grijă să cumperi un ulei esențial de calitate, pur, și să îl folosești după recomandările specialiștilor. Astfel vei fi sigură că are efectul dorit și că nu vei avea niciun fel de probleme.

Foto: Pixabay

Total
19
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*