Prima procedură de fertilizare in vitro s-a realizat în urmă cu 40 de ani iar doctorul care a fost implicat a fost recompensat (abia) în 2010 cu Premiul Nobel pentru Medicină. Din 1978 până astăzi s-au născut în urma acestui tip de procedură peste 8 milioane de bebeluși, potrivit Societății Europene de Reproducere Umană și Embriologie.

Ce este fertilizarea in vitro?
Cui i se adresează fertilizarea in vitro?
Cum te pregătești pentru fertilizarea in vitro?
Ce presupune fertilizarea in vitro?
Care este procentul de reușită?
Ce faci după fertilizarea in vitro?
Care sunt avantajele fertilizării in vitro?
Care sunt dezavantajele fertilizării in vitro?
Cine nu poate apela la fertilizare in vitro?
Cât costă fertilizarea in vitro?
Care sunt cele mai întâlnite mituri despre fertilizare in vitro?

Ce este fertilizarea in vitro?

Fertilizarea in vitro reprezinză un proces complex prin care doctorul recoltează ovule de la mamă și le fertilizează cu spermatozoizii tatălui în laborator. După formarea zigotului, acesta este reintrodus în uterul mamei.

În România, fertilizarea in vitro a început să fie practicată în 1993, 4000 de cupluri apelând la o clinică specializată în fiecare an.

Cui i se adresează fertilizarea in vitro?

În general, principalul motiv pentru care cuplurile apelează la fertilizarea in vitro este existența anumitor probleme de sănătate reproductivă în cazul unuia sau ambilor parteneri din cuplu. Trebuie menționat că doctorii recomandă ca familia să încerce să conceapă natural pentru cel puțin un an înainte de a se adresa unei clinici specializate.

Mai jos sunt principalele cauze pentru care cuplurile aleg fertilizarea in vitro.

  • endometrioză
  • producție redusă de spermatozoizi (oligospermie)
  • probleme cu ovulația
  • incapacitatea spermei de a supraviețui în mucusul cervical
  • o calitate slabă a spermei
  • probleme ale uterului sau ale trompelor uterine
  • mama are mai mult de 38 de ani
  • probleme în inseminarea intrauterină
  • probleme apărute după existența unui cancer
  • sterilizarea anterioară a trompelor uterine
  • boli genetice
  • cazuri de infertilitate inexplicabilă

Câte fertilizări poate realiza o femeie?

Deși nu există o limită pentru fertilizări, doctorii recomandă să nu se depășească un număr de 2-3 pe an, atât pentru a lăsa timp organismului să se refacă cât și pentru a reduce din impactul psihologic.

Până la ce vârstă se efectuează fertilizarea in vitro?

Fertilizarea in vitro poate fi realizată chiar și până la 50 de ani (cazul Greciei sau al Ciprului), însă potrivit specialiștilor în infertilitate, dacă ai peste 45 de ani ovulele încep să se degradeze, iar pentru a avea șanse de succes ar trebui fie să apelezi la ovule donate fie să îți îngheți ovulele ceva mai devreme când încă sunt optime.

Sursa foto : Pinterest

Cum te pregătești pentru fertilizarea in vitro?

În ce constă pregătirea pentru fertilizare in vitro? Pentru a fi informată corespunzător și sigură de decizia pe care vrei să o iei, trebuie să știi că implică patru etape, fiecare având rolul de a liniști părinții și de a asigura doctorul și persoanele implicate că procedura va decurge fără probleme.

Prima discuție. Prima discuție între specialistul în fertilitate și cuplu implică o discuție despre istoricul medical, dosarul medical și analizele care mai trebuie făcute. După ce medicul studiază dosarul, va stabili dacă fertilizarea in vitro este cea mai bună variantă pentru cuplu.

Întocmirea dosarului de fertilizare in vitro (FIV) implică o întâlnire cu un alt specialist din aceeași clinică (care s-a consultat în prealabil cu doctorul) în care analizele medicale sunt verificate pentru a fi la zi (orice analiză mai veche de 6 luni trebuie refăcută). De asemenea, acest specialist va face o prezentare pe scurt a pașilor necesari pentru fertilizare.

Pregătirea pentru fertilizare in vitro – de acestă dată, consultație se planifică în timpul ciclului menstrual (maxim 14 zile de la debutul fluxului menstrual) anterior începerii tratamentului. Pentru ca fertilizare in vitro să se desfășoare fără probleme este nevoie să vă protejați în aceste 14 zile.

Consultația preliminară – implică o nouă verificare a dosarului medical precum și adăugarea rezultatelor unor noi analize. La acestă consultație este stabilit tipul de stimulare ovariană, precum și data începerii tratamentului.

În general, dosarul de fertilitate in vitro trebuie să conțină analizele de mai jos:

  • androgeni
  • examen cervical
  • examen secreție vaginală
  • Ac anti-rubeolă
  • Ag Hb-s
  • Ag Hb-c
  • HIV
  • examene Babeș-Papanicolau
  • ecografie vaginală
  • progesteron seric
  • estradiol seric
  • FSH
  • prolactină
  • histero-salpingografie
  • biopsie de endometru
  • VDRL, TPHA
  • TSH
  • spermogramă.

Aceste analize sunt recomandate pentru ca doctorul să fie sigur că fertilizarea in vitro este alternativa cea mai potrivită pentru cuplu.

Ce presupune fertilizarea in vitro?

Fertilizarea in vitro constă în cinci etape: stimularea ovulației, recoltarea ovulelor, fertilizarea ovocitelor, cultura embrionară și transferul embrionar.

Stimularea ovulației

în această etapă doctorul recomandă anumite medicamente pentru a stimula producția de ovule (acestea variază de la menținerea sănătății mucoasei uterine la prevenirea ovulelor premature).

Dacă în mod normal ovarele produc un ovul pe lună, medicația stimulează această producție. Pe durata acestui tratament, viitoarea mămică va trebui să facă ecografii periodice și teste de sânge pentru ca doctorul să se asigure că procesul decurge normal și că femeia este pregătită pentru următorul pas.

Recoltarea ovulelor

Recoltarea ovulelor presupune o intervenție chirurgicală sub anestezie ce poate dura între 30 minute și o oră.

Procesul se numește aspirație foliculară – acesta este momentul în care ovulele sunt extrase din corp. Este important de știut că aspirația trebuie făcută într-un moment fix – la 34-36 ore după ultima injecție hormonală, înainte de ovulație. Dacă femeia nu poate produce ovule, se vor folosi ovocite donate.

Fertilizarea ovocitelor

Fertilizarea constă în combinarea spermei donate cu ovulele, ambele prelevate în aceeași zi.

Ambele sunt așezate în eprubete într-un mediu controlat. În cele mai multe cazuri, cele două celule interacționează în câteva ore. În cazuri rare, atunci când numărul de spermatozoizi este redus, sperma poate fi injectată în ovul, proces care poartă numele de injecție intracitoplasmatică.

Cultura embrionară

Transformarea embrionului (unirea dintre spermatozoid și ovul) în blastocit durează maxim 5 zile. În acest timp personalul de laborator va verifica fiecare stadiu al dezvoltării pentru a se asigura că procesul decurge normal.

Transferul embrionar

După aproximativ 5 zile de la recoltare, embrionul este introdus în uterul femeii. Procesul se realizează în general în cabinetul medicului fără sedare. Doctorul va insera cu ajutorul unui tub embrionii în vagin și apoi în uter.

De regulă sunt introduși mai mulți embrioni, motiv pentru care atunci când sarcina este un succes există șanse de sarcini multiple (20% dintre sarcinile obținute prin fertilizare in vitro sunt cu gemeni). După procedură, pacienta trebuie să stea în pat 6 ore. Într-un interval cuprins între 10 zile și două săptămâni de la procedură, se face un test de sarcină.

Sursa foto : Pinterest

Care este procentul de reușită?

Șansele de reușită depind de mai mulți factori, printre care se numără cauza infertilității și vârsta mamei. În general, procentul sarcinilor scade pe măsură ce crește vârsta mamei. Astfel, 43% din femeile sub 35 de ani pot concepe prin FIV în timp ce în cazul femeilor peste 41 de ani procentul ajunge la 13-18%.

Ce faci după fertilizarea in vitro?

Odată ce embrioanele au fost introduse, poți reveni la activitățile tale obișnuite. În anumite cazuri este recomandat un tratament cu progesteron pentru a facilita dezvoltarea mai rapidă a embrionului. Apariția oricărei probleme (sângerare vaginală, temperatura corporală de peste 38 grade Celsius, sau sânge în urină) trebuie raportată la doctor pentru a lua măsuri care să protejeze stabilizarea embrionului în uter.

Dacă nu ești însărcinată, vei opri tratamentul cu progesteron și în maxim o săptămână vei avea ciclu menstrual. Este bine de știut că anumiți factori comportamentali pot contribui la scăderea șanselor de succes. Aici intră fumatul (scade șansele de sarcină prin FIV cu până la 50%), excesul de alcool sau cafea.

Care sunt avantajele fertilizării in vitro?

Cu o vechime de 40 de ani, fertilizarea in vitro a evoluat, în acest moment fiind una dintre cele mai sigure proceduri de reproducere asistată.

Vestea bună este că acest tip de fertilizare nu cauzează probleme de sănătate pe termen lung (unele proceduri experimentale cresc riscul de cancer însă acest lucru nu este valabil pentru FIV).

Tehnologia avansează în fiecare an, iar doctorii au ajuns chiar să afirme că embrionii criogenați sunt la fel de sănătoși și siguri pentru mamă ca și cei proaspeți.

Care sunt dezavantajele fertilizării in vitro?

Deși în cele mai multe cazuri fertilizarea in vitro nu vine la pachet cu probleme de sănătate există unele argumente contra fertilizării in vitro de la aspecte practice la probleme medicale (în cazuri rare în care mama suferă deja de anumite afecțiuni).

  • procedura este costisitoare și necesită timp și energie
  • există 20% șanse de a naște gemeni iar sarcinile multiple sunt asociate unui risc crescut de avort spontan
  • risc de sarcină extrauterină
  • complicații la naștere –  naștere prematură sau greutate mică
  • sindrom de hiperstimulare ovariană – constă în îngrășare (10-20% cazuri), balonare, probleme de urinare, amețeală, dureri de cap și vărsături
  • în timpul recoltării pot apărea reacții adverse la anestezic, infecții ale ovarelor sau ale vezicii urinare, dar și sângerări.

Cine nu poate apela la fertilizare in vitro?

Lista persoanelor care nu pot apela la fertilizare in vitro este destul de scurtă. Femeile care suferă de boli endocrine sau de anumite afecțiuni ale aparatului reproducător produc ovule de o calitate mai slabă, motiv pentru care ajung să folosească ovule donate.

De asemenea, în cazul femeilor obeze, scad șansele de fertilizare in vitro deoarece excesul ponderal poate afecta atât calitatea ovulelor cât și efectele medicației de fertilitate.

Cât costă fertilizarea in vitro?

Costurile fertilizării in vitro sunt destul de mari, procedura în sine ajungând la sume cuprinse între 2000 și 3500 euro. Pe lână tratament, trebuie să iei în considerarea analizele pre-fertilizare dar și cele din timpul fertilizării.

Trebuie știut că în anumite țări europene (Franța, Belgia, Ungaria, Grecia etc.) statul susține cuplurile care vor să conceapă asigurând tratamentul in vitro pentru cinci încercări. În România Ministerul Sănătății susține fertilizarea in vitro oferind aproximativ 6.000 lei fiecărui cuplu.

Care sunt cele mai întâlnite mituri despre fertilizare in vitro?

Controverse și mituri există în toate ramurile medicinei. Fertilizarea in vitro nu face excepție. Uneori există o fărâmă de adevăr, altele se folosesc concluzii scoase din context pentru a șoca publicul. Mai jos sunt menționate câteva dintre cele mai răspândite mituri despre fertilizarea in vitro, precum și veridicitatea fiecăruia dintre ele.

Tratamentul de fertilitate in vitro crește fertilitatea

În cazul taților, cel puțin, FIV nu are efecte notabile deoarece bărbații nu sunt supuși tratamentului hormonal (cel puțin nu în cazul fertilizării in vitro). Sunt unii doctori care spun că femeile care au trecut printr-un tratament de FIV vor putea concepe al doilea copil natural însă până acum nu există o bază științifică pentru astfel de afirmații.

Copiii născuți în urma terapiei de fertilitate in vitro sunt feriți de pericole

Nimeni nu poate prezice cum se va dezvolta embrionul odată atașat de pereții uterului. Ce pot face doctorii este să monitorizeze sarcina și să supună viitoarea mamă la analize periodice pentru a putea urmări îndeaproape fiecare moment al dezvoltării. Există totuși un risc mai crescut de naștere prematură.

În viitor vom putea alege trăsăturile viitorului copil

În acest caz răspunsurile sunt împărțite; mulți doctori cred că momentul în care vom putea stabili culoarea părului sau a ochilor celui mic nu este prea departe, dar consideră o astfel de alegere lipsită de moralitate. Pe de altă parte, doctorii au început să testeze această “selecție” prin experimente la nivel molecular cu scopul de a elimina anumite boli genetice, unele dintre ele cu consecințe letale.

Fertilizarea in vitro este un procedeu simplu cu rezultate garantate

Chiar și în cazul pacientelor tinere rezultatul de succes este de maxim 50%, în timp ce femeile trecute de 45 de ani pot rămâne însărcinate prin FIV în 5% din cazuri. De asemenea, procesul este anevoios putând dura chiar și ani la rând.

Fertilizarea in vitro poate reprezenta șansa de a avea o familie pentru multe cupluri cu probleme de fertilitate, iar în cele mai multe cazuri timpul, banii și zecile de analize reprezintă doar o investiție în viitor.

Sursa foto: Shutterstock

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*