Frunzele de mentă și ceaiul de mentă în particular erau folosite încă din Grecia antică, pentru a da un gust răcoritor compoturilor de fructe, dar și ca parte a unor parfumuri naturale. De asemenea, în multe culturi menta era un simbol al ospitalității gazdelor și era oferită musafirilor.

Cum se prepară ceaiul de mentă?
Când se consumă ceaiul de mentă?
Care sunt beneficiile ceaiului de mentă?
Ceaiul de mentă la copii
Precauții în consumul de ceai de mentă
Ceaiul de mentă în sarcină

Cum se prepară ceaiul de mentă?

Ceaiul de mentă poate fi preparat în mai multe moduri în funcție de obiectivul său (pentru răcorire în timpul perioadelor caniculare sau cu scop medicinal).

De exemplu, indienii preferă Pudina Chai, un ceai de mentă foarte aromat. Rețeta e bazată pe prepararea clasică a ceaiului cu apă fierbinte adăugată peste frunzele de mentă, doar că această rețetă implică două linguri de frunze proaspete de mentă și un plic de mentă uscată, peste care se adaugă apa și se lasă timp de 5 minute; după trecerea celor 5 minute se adaugă 30 ml de lapte și zahăr după gust. Pentru un plus de aromă poți adăuga o frunză de busuioc.

Ceaiul marocan de mentă necesită pe lângă frunze proaspete de mentă și un plic de ceai verde. Prepară ceaiul ca mai sus adăugând lângă frunzele de mentă și plicul de ceai verde. Lasă timp de 3 minute, apoi adaugă zahăr sau miere după gust.

Pentru zilele călduroase de vară ceaiul de mentă rece se prepară din zece frunze de mentă proaspătă, sucul de la o lămâie și câteva rondele de castravete. Apa fierbinte se toarnă peste frunzele de mentă și se lasă 5 minute după care se adaugă zahăr sau miere după gust. Se lasă la răcit după care se adaugă sucul de lămâie și rondele de castravete. Se pune la frigider și se servește după cel puțin trei ore cu 1-2 cuburi de gheață.

Pentru a te bucura de efectele sale asupra sănătății, trebuie să folosești o rețetă de preparare a ceaiului puțin diferită. Pentru acestă rețetă vei avea nevoie de frunze proaspete de mentă și de mentă uscată, vrac sau la pliculeț, deși este de preferat vrac. Dacă ai timp și spațiu poți obține chiar tu mentă uscată întinzând pe foi de ziar, într-un loc ferit de soare și de circulație, frunze proaspete de mentă. Acestea se vor usca în aproximativ o săptămână.

Revenind la rețeta de ceai de mentă, aceasta necesită o lingură de frunze de mentă proaspete, o linguriță de frunze uscate, și apă. Adu apa la fierbere, adaugă menta, și lasă timp de 12 minute. Pentru un efect sporit pune de la început menta în apă și fierbe-le împreună.

Strecoară și servește ceaiul fierbinte – pentru a te bucura de toate beneficiile acestuia evită să îl îndulcești. Dacă vrei poți adăuga și alte plante, care în combinație cu ceaiul reduc stresul (lavandă), atenuează indigestia (ghimbirul), sau ajută la detoxifiere (dacă adaugi câteva semințe de fenicul).

Pentru tratament extern înmoaie o dischetă demachiantă în ceai și șterge zona afectată.

ceai de menta - cum se prepara ceaiul de menta

Când se consumă ceaiul de mentă?

Pentru tratarea unor afecțiuni minore, se consumă 1-2 cești de ceai de mentă, dimineața și seara – nu are cafeină așa că nu va avea efecte negative asupra somnului.

ceai de menta

Care sunt beneficiile ceaiului de mentă?

Menta este folosită de mii de ani pentru rolul său de adjuvant în obținerea unei sănătăți de fier. Mai jos sunt principalele beneficii ale ceaiului de mentă:

  • Reduce stresul

Menta este un sedativ natural care reduce stresul. Rolul său anti-inflamator reduce tensiunea arterială și temperatura corporală, permițându-ți să te relaxezi.

  • Sursă de substanțe nutritive

Deși nu e la fel de bogată în nutrienți precum fructele sau legumele, 14 g de frunze proaspete de mentă conțin 1 g de fibre, 12% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina A, 9% din DZR de fier, 8% din DZR de mangan, 4% din DZR de acid folic și 2% din DZR de vitamina C, o ceașcă având doar 6 calorii.

  • Întăreşte sistemul imunitar

Uleiul esențial din ceaiul de mentă are rol antibacterian și luptă împotriva unor afecțiuni precum răceala și tusea. Consumul de ceai de mentă nu numai că tratează simptomele unui sistem imunitar slăbit ci și ajută la prevenirea infecțiilor care ar putea afecta organismul pe viitor. De asemenea elementele precum vitamina B, potasiul și calciul, deși prezente în cantități mici, contribuie și ele la susținerea unui organism sănătos.

  • Are rol antioxidant

Menta este o sursă importantă de antioxidanți mai ales dacă o comparăm cu alte ierburi aromate. Acești antioxidanți protejează organismul de stresul oxidativ de la nivelul celulelor și astfel previn problemele cauzate de radicalii liberi (de la îmbătrânire prematură la cancer, ateroscleroză, bolile Alzheimer și Parkinson).

  • Remediu împotriva greţii

Menta are rol antispasmodic și astfel reduce simptomele asociate stării de vomă chiar și atunci când vine vorba de rău de apă sau aer. De asemenea, contribuie la reducerea durerilor de stomac și a stării proaste asociate cu răul de mișcare.

  • Întreţine sănătatea orală

Ceaiul de mentă are rol antibacterian și poate fi folosit cu succes, odată răcit, pe post de apă de gură pentru a îmbunătăți respirația. În plus, elementele antibacteriene contribuie la eliminarea germenilor din cavitatea bucală, care, netratate, pot duce la boli ale cavității bucale.

  • Susține vederea

Menta este o sursă excelentă de vitamina A, un element nutritiv esențial sănătății ochilor.

  • Are rol analgezic

Consumul a 1-2 căni de ceai de mentă ține la distanță durerea, în special cea de cap.

  • Tratează depresia și oboseala

Uleiul din frunzele de mentă au efecte pozitive demonstrate când te confrunți cu oboseală excesivă, anxietate, și depresie. Oboseala pe fond de stres este și ea redusă, ceaiul de mentă oferindu-ți o pauză să te relaxezi.

  • Garantează un somn odihnitor

Ceaiul de mentă nu are cofeină, îți atenuează oboseala psihică, și acționează ca un relaxant muscular. Dacă adormi greu, o ceașcă de ceai de mentă ar putea fi soluția.

  • Crește puterea de concentrare

Un studiu publicat în International Journal of Neuroscience a arătat că prin simpla consumare a ceaiului de mentă îți poți crește capacitatea de concentrare. Ceaiul de mentă te ajută să fii mai alert și îmbunătățește memoria așa că dacă ai nevoie de un boost de acest fel, ceaiul de mentă este o alternativă sănătoasă, cu mențiunea că nu trebuie consumat în cantități mai mari de trei cești pe zi. Un alt studiu a demonstrat că simpla mirosire unor frunze de mentă sau a unui ulei esențial este suficientă pentru a stimula hipocampul, zona din creier responsabilă cu reținerea informațiilor.

  • Susține slăbirea sănătoasă

Aroma mentolată a ceaiului de mentă precum și componentele sale organice ajută la controlarea apetitului, cu alte cuvinte reduc posibilitatea de a mânca prea mult. Pentru efecte maxime, bea o ceașcă cu ceai de mentă cu 30 minute înainte de masă. De asemenea, are un rol calmant asupra intestinelor și a mușchilor stomacului, reducând balonarea.

  • Detoxifică organismul

Ceaiul de mentă ajută nu doar la eliminarea kilogramelor nedorite ci și la detoxifierea organismului; prin rolul său antibacterian elimină microorganismele dăunătoare sănătății începând de la nivelul cavității bucale și până la nivelul tractului gastrointestinal. Este bine de știut că, în cantități mari, poate duce la apariția constipației, așa că ar fi bine să nu consumi mai mult de trei cești pe zi. Alternează ceaiul de mentă cu alte tipuri de ceaiuri detoxifiante (de exemplu, păpădie, brusture, soc, ghimbir sau mesteacăn) pentru a evita rutina.

  • Reduce creşterea nedorită a părului

Părul excesiv începe să apară ca urmare a unor niveluri anormale ale hormonilor androgeni. Potrivit unui studiu, consumul a două cești de ceai de mentă timp de cinci zile duce la reducerea nivelului acestor hormoni, și astfel la reducerea semnificativă a părului nedorit. Menta poate fi o alternativă naturală la contraceptivele orale, care vin de multe ori la pachet cu efecte adverse. Studiul a fost întreprins pe femei, întrucât în cazul bărbaților a dus la scăderea libidoului.

Beneficii externe ale ceaiului de mentă

Pe lângă numeroasele beneficii pentru sănătate, ceaiul de mentă poate fi folosit cu succes și pentru a calma unele infecții bacteriene externe sau pentru a calma efectele mătreții. Mai jos poți citi mai multe despre beneficiile externe ale ceaiului de mentă.

  • Are rol în îngrijirea pielii

Datorită rolului antibacterian, antimicrobian și antiseptic poate fi folosit cu succes în curățarea feței. De asemenea, acest ceai poate fi folosit pentru îndepărtarea unor infecții minore la nivelul feței sau pentru vindecarea acneei datorită acțiunii antiinflamatoare, diminuând excesul de sebum.

În plus, ștergerea feței cu ceai de mentă ține în frâu tenul uleios și hidratează tenul uscat. Mentolul conținut în frunzele de ceai scade secreția de ulei a glandelor sebacee și astfel ajută la obținerea unui ten impecabil.

Pentru a te bucura de efectele ceaiului de mentă asupra pielii tot ceea ce ai de făcut este să prepari ceaiul în mod clasic, să îl lași la răcit până ajunge la temperatura camerei, apoi cu ajutorul unor dischete demachiante să ștergi zonele cu probleme.

  • Stimulează creșterea părului

Ceaiul de mentă calmează pielea capului și stimulează circulația sângelui la nivelul rădăcinilor firelor de păr, și prin urmare creșterea sănătoasă a părului.

  • Calmează arsurile solare

Ștergerea zonei afectate de arsură va ajuta la calmarea durerii și la refacerea mai rapidă a pielii datorită conținutului de vitamina A, vitamina C, și acid folic. Prepară ceaiul de mentă fie din frunze proaspete, fie din mentă uscată, și aplică-l după răcire folosind mișcări circulare.

Ceaiul de mentă la copii

Ceaiul de mentă este recomandat chiar și copiilor, dacă nu suferă de vreo boală cronică sau nu necesită medicație regulată.

În cazul sugarilor, de exemplu, calmează colicile (dar asta nu înseamnă că trebuie consumat regulat ci doar în cazuri excepționale de colici, tuse, sau deshidratare) iar la copii reduce efectele indigestiei, atenuează durerea și combate diareea.

Pentru copii sunt suficiente patru frunze de mentă peste care se adaugă 100 ml de apă clocotită. După ce ajunge la o temperatură agreabilă, poate fi băut de cel mic.

ceai de menta - ceaiul de menta la copii

Precauții în consumul de ceai de mentă

Deși ceaiul de mentă are efecte deosebite asupra sănătății și îngrijirii pielii, trebuie să fii la curent cu acele cazuri în care nu ar trebui să consumi acest ceai și cu posibilele efecte adverse. Mai jos poți citi despre afecțiunile care fac ceaiul de mentă să fie contraindicat.

  • reflux gastro-esofagian – prin consumul de ceai de mentă mușchii stomacului și ai esofagului se vor relaxa și mai mult, crescând efectele refluxului acid;
  • medicamentele cu prescripție – în cazuri foarte rare ceaiul de mentă interacționează cu anumite medicamente. Dacă ești preocupată de acest lucru întreabă-ți doctorul înainte de a consuma acest ceai.

În cazuri rare și doar dacă se depășește doza zilnică de trei căni pot apărea simptome precum diaree, palpitații ale inimii, sau o scădere bruscă a pulsului. Astfel, acele persoane care suferă de boli de inimă nu ar trebui să consume mai mult de o ceașcă de ceai pe zi.

Ceaiul de mentă poate avea efecte adverse atunci când este consumat cu suplimente de fier sau în prezența ciclosporinei (un medicament folosit pentru tratarea bolilor sistemului imunitar).

În cazuri și mai rare, unele persoane pot fi alergice la mentă. Primele semne ale unei alergii la ceaiul de mentă sunt înroșirea pielii și dureri de cap apărute imediat după consum. Dacă suferi de boli pulmonare, consumul de ceai de mentă ar putea duce la șoc anafilactic.

Ceaiul de mentă în sarcină

Ceaiul de mentă poate fi consumat în perioada sarcinii și apoi în timpul alăptării cu excepția cazului în care există o sensibilitate sau chiar alergie la mentă. Totodată, ceaiul de mentă poate interacționa cu unele tipuri de medicamente, astfel încât este imperativ să discuți cu medicul ginecolog dacă obișnuiești să bei ceai de mentă.

Dacă ai probleme cu sarcina, ceaiul de mentă poate duce în cazuri extreme la relaxare uterină și la pierderea sarcinii. De asemenea, dacă ai un istoric în familie de pierderi de sarcină ar trebui să eviți cu totul acest ceai. Dacă totul decurge normal, însă, poți consuma ceai de mentă fără probleme. Desigur, nu trebuie să uităm că orice exces poate duce la neplăceri, așa încât este ceaiul de mentă este sigur pentru femeile gravide doar dacă este consumat în cantități moderate – o cană de ceai (sau chiar două) preparată cu o linguriță de frunze de mentă pe zi. 

Efectele adverse ale ceaiului de mentă îi pun pe gânduri pe mulți dintre noi; dar în cazul persoanelor sănătoase care suferă de mici afecțiuni temporare, ceaiul de mentă poate fi folosit în terapie și prevenție și pentru relaxare psihică.

Sursa foto: Pexels, Shutterstock

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*