Desi nu este o afecțiune gravă, tendinita se poate manifesta în numeroase forme și poate afecta diferite categorii de persoane. Află afla cum se manifestă această boală, care sunt cauzele ei, dar și cum poate fi tratată

Ce este tendinita
Tipuri de tendinită
Cauze și factori de risc ce pot duce la apariția tendinitei
Simptomele tendinitei
Investigațiile necesare pentru tendinită
Cum se poate trata tendinita
Cum poți să previi apariția tendinitei 

Ce este tendinita

Tendoanele reprezintă fascicule formate din țesut conjuctiv, al căror rol este să fixeze mușchii pe oase. Tendinita apare atunci când aceste fascicule sunt inflamate, provocând durere în zona afectată și disconfort major.

Uneori, boala se manifestă prin ruperi ale fibrelor de colagen, dar și prin edem – o acumulare de lichid în spațiile intercelulare ale țesutului. Tendoanele cel mai des afectate de această boală sunt cele ale articulațiilor.

Tendinita este o boală osteoarticulară des întâlnită la sportivii de performanță sau la persoanele tinere și active, dar și la persoanele în vârstă, din cauza îmbătrânirii țesutului conjuctiv.

Tipuri de tendinită

Diversele tipuri de tendinită sunt clasificate în funcție de tendoanele pe care le afectează. De exemplu:

 • Epicondilita laterală afectează zona laterală a cotului și poate cauza dureri nu doar în timpul mișcării articulației cotului, ci și în timpul strângerii pumnului. Este cunoscută și drept „cotul tenismenului”, deoarece este des dobândită de acești sportivi. 
 • Epicondilita medială este tot o tendonită a cotului, însă afectează partea interioară a articulației și poate cauza dureri până la nivelul palmei. Mai este cunoscută și drept „cotul jucătorului de golf”.
 • Tendinita patelară se manifestă prin durere în zona rotulei. Este cunoscută și ca „genunchiul săritorului”.
 • Tendinita umărului poate afecta numeroase tendoane ale mușchilor rotatori din zona umărului, provocând dureri în timpul mișcării brațului.
 • Tendinita ahileană afectează numeroși atleți, în special pe cei a căror activitate implică alergatul. Se manifestă printr-o durere puternică în zona călcâiului.
 • Tenosinovita sau sindromul de Quervain este unul dintre cele mai des întâlnite tipuri de tendinită. Ea este prezentă la tendonul articulației mâinii și provoacă dureri mai ales atunci când este folosit degetul mare.

Deși umerii, coatele, genunchii, călcâiul și încheietura mâinii sunt „țintele” preferate ale tendinitei, această afecțiune se poate manifesta sub diverse forme, putând inflama orice tendon din corp.

Cauze și factori de risc ce pot duce la apariția tendinitei

Denumirile populare ale diverselor tipuri de tendinită evidențiază faptul că sportivii sunt categoria principală predispusă la dezvoltarea acestor afecțiuni. Aceasta se întâmplă deoarece cauza principală a tendinitei este repetarea excesivă a mișcării unei articulații pe o perioadă îndelungată.

Însă nu doar antrenamentul și performanța sportivă presupun un exces de mișcări repetate ale articulațiilor. Poți face tendinită și dacă:

 • scrii prea mult la computer;
 • stai la birou într-o poziție incomodă;
 • pictezi sau vopsești ore în șir;
 • conduci prea mult (folosirea continuă a pedalelor).

Cât privește sportivii, cei mai predispuși să dezvolte tendinită sunt:

 • tenisimenii
 • baschetbaliștii
 • înotătorii
 • alergătorii
 • jucătorii de golf

Această boală mai poate fi dobândită și în urma leziunilor sau dacă tendoanele sunt des supuse vibrațiilor, întinderilor repetate sau eforturilor îndelungate.

Un alt factor de risc este vârsta înaintată, deoarece tendoanele îmbătrânite îți pierd din flexibilitate și devin mult mai predispuse inflamațiilor și leziunilor. De asemenea, le este mai ușor să dezvolte tendinită celor care suferă de artrită, obezitate sau deficit de vitamine.

Simptomele tendinitei

Principalul simptom al tendinitei este durerea care se manifestă la nivel local, în zona tendonului afectat. De obicei, durerea este surdă, greu de definit, dar se manifestă nu doar la mișcarea articulației, ci și la atingerea zonei afectate. Inflamația poate emana și căldură.

Când trebuie să consulți medicul

Uneori, tendinita poate fi tratată eficient doar cu repaus, comprese cu gheață și medicamente antiinflamatoare. Dacă simptomele persistă un timp îndelungat și îți îngreunează considerabil desfășurarea activităților zilnice, e cazul să apelezi la consultul medicului ortoped.

Posibile complicații

Tendinita poate fi însoțită și de o infecție care, dacă se extinde, poate provoca apariția bursitei – o inflamație a burselor seroase ale articulațiilor. Cea mai periculoasă complicație a tendinitei este ruperea tendonului, caz în care intervenția chirurgicală devine singura opțiune.

Investigațiile necesare pentru tendinită

Examinarea fizică reprezintă, de obicei, investigația prin care poate fi pus diagnosticul de tendinită. În funcție de articulația care prezintă probleme, medicul poate efectua anumite teste și manevre. Unele au denumiri specifice, precum:

 • Testul Hawkins – poate fi folosit pentru a diagnostică tendinita umărului și implică flexarea brațului și rotirea umărului pacientului de către medic;
 • Testul Yergason – este folosit pentru a diagnostica tendinita bicepsului;
 • Testul Webb – se folosește pentru a depista tendinita poplitee (a tendonului din spatele genunchiului) și implică identificarea unui punct de durere prin rotirea piciorului pacientului.

De fapt, toate aceste teste necesită declanșarea durerii pentru a determina cu exactitate prezența tendinitei. În cazul în care examenul fizic este neconcludent, medicul ortoped poate solicita și teste imagistice, precum radiografie, ecografie articulară sau RMN (rezonanţă magnetică nucleară).

Cum se poate trata tendinita

Așa cum am menționat deja, tendinita fi tratată doar cu:

 • repaus;
 • comprese cu gheață;
 • administrarea unui antiinflamator, precum ibuprofenul sau aspirina.

În timpul acestui tratament, zona afectată poate fi imobilizată cu un bandaj elastic sau cu o orteză. Pentru a nu rigidiza articulația, este indicat să nu se opteze pentru o imobilizare continuă. După câteva zile de repaus, este important ca pacientul să execute câteva mișcări ușoare, pentru a putea menține o articulație flexibilă.

În cazul unei infecții, este necesară și administrarea unui antibiotic, iar dacă tendinita se agravează, se poate opta pentru infiltrații cu PRP (plasmă îmbogăţită cu trombocite) – aceasta are rolul de a reduce edemul și de a grăbi vindecarea tendonului.

Medicul ortoped poate propune chirugia ca ultimă soluție, în cazul care tratamentul ambulatoriu nu dă rezultate. Operația are ca scop îndepărtarea zonei inflamate sau tratarea unei complicații mai serioase, precum ruptura de tendon.

Tratamentele alternative ale tendinitei includ acupunctura, reflexoterapia, dar și tratamente naturiste, precum masajul cu uleiuri esențiale antiinflamatoare (de eucalipt sau lavandă).

Cum poți să previi apariția tendinitei

Dacă practici vreun sport sau pur și simplu faci des exerciții fizice, este important să nu îți suprasoliciți tendoanele. Fă întotdeauna exerciții de încălzire înainte de orice activitate sportivă și ține cont de limitele tale. O metodă bună de a reduce riscul apariției tendinitei este tonificarea mușchilor, astfel încât nivelul de solicitare asupra tendoanelor să fie redus semnificativ.

Dacă nu practici niciun sport, nu uita că și activități mai puțin solicitante (precum scrisul la computer sau șofatul) pot duce la apariția tendinitei. Asigură-te că stai pe scaun (de birou, de mașină etc.) într-o poziție corectă și confortabilă, că faci cât mai puține mișcări repetitive, dar și că nu ești nevoit să îți ții articulațiile în aceeași poziție pentru un timp îndelungat.

Sursa foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*