Uleiurile cu un conținut predominant de grăsimi nesaturate pot avea reale beneficii pentru sănătate. Grăsimile nesaturate se găsesc mai ales în produsele și uleiurile din avocado, nuci/semințe, rapiță, măsline, dar și în uleiul de pește și uleiul de ficat de cod, unde predomină acizii grași Omega 3. Aceste uleiuri sunt recomandate atât adulților, datorită rolului de reducere a nivelului colesterolului cât și copiilor, pentru susținerea activității cerebrale. 

Ce sunt grăsimile nesaturate
Ce conține uleiul de pește
Beneficiile acizilor grași nesaturați
Uleiul de pește pentru copii
Uleiul de pește pe timpul sarcinii
Uleiul de pește în cosmetică
Diferențele între uleiul de pește și uleiul de ficat de cod
EPA vs DHA
Uleiul de pește în diete
Cum se administrează aceste produse
Cum alegi un ulei bun
Care sunt principalele contraindicații

Ce sunt grăsimile nesaturate

Grăsimile nesaturate reprezintă o categorie de grăsimi sănătoase care pot fi preluate doar din alimentație. Alimentele care le conțin includ carnea de pește, fructe de mare, uleiul de măsline, nucile și semințele. 

Aceste grăsimi au mai multe roluri în organism, de la reducerea inflamațiilor, la susținerea sistemelor osos și muscular și asigurarea funcționării creierului la capacitate maximă. 

Acizii grași nesaturați se împart în acizi grași mononesaturați (acizii Omega 7 și Omega 9) și acizi grași polinesaturați (Omega 6 și Omega 3). Dintre aceștia cei mai benefici pentru sănătate sunt acizii grași polinesaturați Omega 3.  

Există trei tipuri de acizi grași Omega 3 implicați direct în procesele fiziologice. 

  • Acidul eicosapentaenoic (EPA) – acid gras cu lanț molecular lung, precursor al unor clase de substanțe responsabile pentru diviziunea celulară, reglarea hormonală și transportul celular. Acest acid gras se găsește mai ales în peștii oceanici și în crustacee.
  • Acidul docosahexaenoic (DHA) – este un acid gras cu lanț molecular lung, prezent la nivelul sistemului nervos unde facilitează formarea sinapselor. Acest acid este esențial pentru buna funcționare a membranei neuronale, a inimii și a ochilor. 
  • Acidul alfa-linolenic (ALA) – acid gras cu lanț scurt care se găsește doar în uleiurile vegetale (uleiul de in conține cea mai mare cantitate de acizi ALA). Acidul alfa-linolenic se găsește în semințe de chia, semințe de kiwi, semințe de in, nuci și soia. 

Ce conține uleiul de pește

Uleiul de pește din comerț conține gelatină și glicerină (capsula suplimentului), antioxidanți (în special, d-alfa-tocofenol), acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic în proporții variabile, colesterol (majoritatea de bună calitate), vitamina A (2000% din doza zilnică recomandată) și  vitamina C (2500% din DZR). 

Beneficiile acizilor grași nesaturați

Poate că cele mai importante beneficii ale acizilor grași nesaturați sunt legate de rolul lor în buna funcționare a creierului; însă uleiurile cu un conținut mare de acizi nesaturați au numeroase alte avantaje pentru persoanele cardiace și pentru cele cu probleme ale sistemului osos dar și pentru copii și gravide. Uleiul de pește asigură o imunitate bună, un organism puternic și o rezistență mai mare la stres. 

  • susțin sănătatea creierului

Acizii grași DHA și EPA susțin funcționarea membranei celulare, asigurând schimbul de nutrienți. Consumul de uleiuri cu acești acizi grași scade riscul de tulburări psihologice ale grupurilor vulnerabile și are beneficii dovedite atât pentru copii cât și pentru adulți. 

  • protejează inima

Acizii grași nesaturați contribuie la scăderea colesterolului LDL (“rău”), creșterea colesterolului HDL (“bun”), scăderea riscului de boli cardiovasculare și ajută la grăbirea procesului de recuperare după o intervenție cardiovasculară (vorbește cu medicul înainte pentru a fi sigur că poți lua fără apariția unor complicații).  

  • asigură funcționarea sistemului osos și a sistemului muscular

Acizii grași nesaturați susțin creșterea densității osoase și a sistemului muscular la copii și adolescenți și ajută la depozitarea calciului în oase, persoanele care iau suplimente cu ulei de pește având oase puternice și un sistem osos bine dezvoltat. De asemenea, acizii DHA și EPA contribuie la creșterea secreției de IGF1, un hormon polipeptidic necesar formării celulelor osoase tinere. Acești acizi pot face bine inclusiv femeilor cu un risc ridicat de osteoporoză. 

  • mențin sănătatea ochilor

Acizii grași DHA au rol în menținerea unei vederi sănătoase mai ales la copii. În cazul adulților, acizii grași Omega 3 previn bolile degenerative ale ochilor și scad riscul de cataractă. 

  • *ajută la slăbire

Obezitatea poate crește riscul de boli de inimă, diabet și cancer. Suplimentarea cu ulei de pește alături de sport și o dietă echilibrată ajută la pierderea kilogramelor în plus și reducerea factorilor de risc în bolile cronice. Mai mult, un raport care a analizat peste 20 studii a descoperit că uleiul de pește ajută la reducerea circumferinței taliei.

  • reduc inflamațiile

Imunitatea răspunde infecțiilor prin apariția inflamației. Pe termen lung, însă, inflamațiile cronice pot duc la obezitate, diabet, depresie sau boli de inimă. Consumul de ulei de pește bogat în acizi grași Omega 3 reduce markerii inflamatori. Mai mult, suplimentele cu ulei de pește reduc artrita reumatică, durerile articulare și cantitatea de medicamente luate de către cei cu boli cronice. 

  • reduc simptomele afecțiunilor dermatologice

Pielea conține cantități imense de acizi grași Omega 3 însă odată cu trecerea anilor sănătate pielii începe să scârțâie. Studiile au arătat că folosirea uleiului de pește ajută la tratarea unor probleme dintre cele mai diverse de la expunere la soare la dermatită sau psoriazis. 

  • reduc grăsimea de la nivelul ficatului

Ficatul filtrează majoritatea grăsimilor din organism. Acumularea de grăsime în jurul ficatului apare tot mai des în ultimii ani în special la persoanele care nu consumă alcool. Suplimentele pe bază de ulei de pește au trei efecte principale asupra ficatului: reduc inflamațiile, îmbunătățesc funcțiile ficatului și reduc din grăsimea din jurul acestui organ. 

  • reduc simptomele depresiei

Depresia este una dintre cele mai răspândite afecțiuni la nivel global. Surprinzător pentru medici, persoanele cu depresie au un nivel scăzut al acizilor Omega 3. Studiile au arătat că persoanele care au urmat tratamentul cu ulei de pește îmbogățit cu acizi grași Omega 3 au resimțit o îmbunătățire a simptomelor bolii. Mai mult, țările în care se consumă frecvent pește și ulei de pește au o incidență mai redusă a depresiei. 

  • previn simptomele declinului cognitiv

Pe măsură ce îmbătrânim, creierul începe să încetinească și el iar riscul de Alzheimer crește. Persoanele care consumă mai mult pește sau au luat un supliment cu ulei de pește prezintă un declin cognitiv mult mai redus. Există inclusiv studii care spun că uleiul de pește îmbunătățește memoria în cazul persoanelor vârstnice.

  • reduce simptomele astmului

Astmul se manifestă prin probleme respiratorii mai ales în rândul copiilor. Studiile au arătat că uleiul de pește bogat în acizi grași reduce din simptomele asociate astmului mai ales în primii ani de viață. Mai mult, un studiu care a urmărit aproape 100.000 de voluntari a descoperit că gravidele care consumau pește sau suplimente cu Omega 3 pe timpul sarcinii aveau copii cu un risc de până la 24-29% mai mic de a dezvolta astm.

Omega 3 pentru vârstnici

Pe măsură ce organismul îmbătrânește este nevoie de tot mai multă grijă pentru a asigura buna funcționare a organelor. În acest context, acizii grași Omega 3 au un rol primordial, promovând sănătatea generală a organismului. Mai jos sunt câteva dintre principalele recomandări ale Omega 3 pentru persoanele trecute de 60 de ani. 

  • demență și Alzheimer – există mai multe studii care au stabilit o legătură între un risc scăzut de demență și consumul de acizi grași Omega 3. Mai mult, acizii grași DHA contribuie la scăderea riscului de Alzheimer. 
  • boli cardiovasculare – consumul de Omega 3 prezintă beneficii atât pentru sistemul cardiovascular al persoanelor sănătoase cât și pentru persoanele bolnave, scăzând riscul de complicații. Mai mult, uleiul de pește scade riscul de atac vascular cerebral și ateroscleroză. 
  • osteoporoză – studiile au arătat că uleiul de pește consumat în combinație cu  uleiul de plante medicinale (mai ales, luminița nopții) și suplimente de calciu crește densitatea osoasă la persoanele în vârstă. 
  • artrită reumatică – Omega 3 poate contribui la reducerea simptomelor artritei, în special a durerii resimțite dimineața. Administrarea de suplimente cu Omega 3 trebuie realizată doar sub supravegherea doctorului. 

Uleiul de pește pentru copii

Administrarea de acizi grași Omega 3 la copii poate avea o gamă largă de beneficii în următoarele situații:

  • ADHD – studiile spun că ADHD-ul la copii poate fi explicat printr-un nivel redus de Omega 3 (manifestat prin sete și urinări frecvente). În acest caz, uleiul de pește a ajutat la reducerea hiperactivității și creșterea puterii de concentrare. 
  • îmbunătățirea atenției școlarilor – în cazul școlarilor, administrarea de produse bogate în Omega 3, în special ulei de pește, ajută la îmbunătățirea memoriei și creșterea atenției. 
  • astm – Omega 3 reduce inflamația căilor respiratorii, lucru benefic în cazul copiilor cu astm. Un studiu de mici dimensiuni a arătat că este suficient consumul de ulei de pește sau de ficat de cod timp de 10 luni pentru a reduce simptomele astmului. 
  • diabet – studiile au urmărit un grup de copii cu risc de diabet de tipul 2. Aceia care aveau o dietă bogată în acizi grași Omega 3 manifestau un risc scăzut de diabet. 
  • depresie – administrare de ulei de pește bogat în acizi grași Omega 3 a redus semnificativ simptomele depresiei la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani. 

Uleiul de pește pe timpul sarcinii

Omega 3 susține o sarcină sănătoasă prin mai multe beneficii. Contribuie la riscuri mai scăzute de nașteri premature și susține o dezvoltare  armonioasă a fătului. 

Unele studii spun chiar că mamele care au consumat ulei de pește pe durata sarcinii sau în perioada de alăptare au avut copii cu rezultate școlare mult mai bune. Înainte de a introduce uleiul de pește sau uleiul de ficat de cod în alimentație, întreabă doctorul.

Uleiul de pește în cosmetică

Consumat ca atare, uleiul de pește sau de ficat de cod contribuie la accelerarea lipolizei, iar aplicarea sa pe piele cu mișcări circulare ajută la atenuarea celulitei. 

Beneficiile pentru piele ale acizilor grași Omega 3 prezenți în uleiul de pește sunt remarcabile. 

Pe măsură ce îmbătrânim, pielea devine tot mai subțire și își pierde din elasticitate, tegumentul ajungând să fie mult mai uscat. Toate aceste lucruri duc la apariția ridurilor și a liniilor fine. Uleiul de pește prin acizii grași conținuți susțin membrana celulară a pielii ajutând atât la absorbția apei, la eliminarea resturilor (prin transpirație) și îmbunătățesc aportul nutritiv la nivel epidermei.  

Aplicarea de ulei de pește sau de cosmetice îmbunătățite cu ulei de pește ajută la menținerea pielii fine, hidratate și elastice (susține fenomenul de regenerare celulară) prevenind apariția ridurilor și estomparea urmelor existente. Mai mult, uleiul de pește prin conținutul de Omega 3 reduce din stresul oxidativ rezultat (acumulare sa favorizează îmbătrânirea prematură a tenului) în urma arderilor celulare. 

Uleiul de pește poate fi benefic inclusiv pentru a proteja tenul matur de efectele nocive ale razelor UV. Studiile au arătat că acizii grași Omega 3 din uleiul de pește reduce din problemele dermatologice asociate expunerii la soare. 

De asemenea, uleiul de pește poate ajuta la vindecarea problemelor superficiale ale pielii datorită proprietăților sale antiinflamatorii. Cu alte cuvinte, poate fi folosit ca adjuvant în dermatita atopică, psoriazis și acnee. 

Mai mult, dermatologii cred că aplicarea uleiului de pește combinată cu consumul său ca parte a unei diete echilibrate poate fi secretul antiaging al secolului 21. 

Chiar și aplicarea directă pe unghii sau sub formă de măști pe păr ajută la recăpătarea sănătății și strălucirii. 

Diferențe între uleiul de pește și uleiul de ficat de cod

Există mai multe diferențe între uleiul de pește și uleiul de ficat de cod. Pentru început, uleiul din ficat de cod este extras doar din cod în timp ce uleiul de pește poate fi extras din mai multe specii de pește (în principiu, ton, hering și cod). 

Conținut de vitamine

Uleiul de pește este bogat în acizi grași Omega 3 precum EPA și DHA însă are un conținut redus de vitamine. Prin comparație, uleiul din ficat de cod are pe lângă Omega 3 și vitamina A, D, și E care contribuie la reducerea riscului de boli cardiovasculare, cresc rezistența osoasă și susțin asimilarea vitaminei D – un avantaj mai ales pe durata zilelor friguroase de iarnă. 

În ceea ce privește conținutul de acizi grași, uleiul de ficat de cod conține 8% acizi grași EPA și 10% acizi grași DHA iar uleiul de pește conține 18% EPA și 12% DHA. 

Pe de altă parte, deși vitaminele sunt de cele mai multe ori binevenite, un conținut prea mare de vitamina A, de exemplu, duce la dureri abdominale, iritabilitate și vărsături. De aceea, doctorii ne sfătuiesc să nu consumăm mai mult de 1,5 mg de vitamina A pe zi. 

Substanțe toxice

Atunci când alegi un ulei de pește sau de ficat de cod trebuie să fii atentă la etichetă. Acolo trebuie să fie menționată sursa peștelui, precum și felul în care a fost crescut. Acest lucru este foarte important deoarece peștele crescut în medii poluate ajunge să conțină metale grele care sunt transferate mai apoi în ulei. Pe unele ambalaje este precizat faptul că uleiul a fost purificat de toxine, așa că citește fiecare rând înainte de achiziție. 

Uleiul de krill

Uleiul de krill este extras dintr-un animal care face parte din familia crustaceelor. În limba norvegiană cuvântul krill înseamnă “hrană pentru balene”. În general, oamenii extrag uleiul din krill îl pun în capsule și îl promovează în magazinele cu produse sănătoase. Majoritatea uleiului de krill provin de la krillii din zona arctică (acolo predomină o specie de krill numită Euphausia superba). 

Similar uleiului de pește, uleiul de krill conține acizi grași sănătoși cu beneficii pentru întregul organism. Mai jos sunt câteva dintre ele:

  • Tratează ochii uscați – studiile au arătat că persoanele care au consumat ulei de krill timp de trei luni au resimțit mai puțină uscăciune în zona ochilor iar roșeața s-a diminuat
  • Previne ridurile și susține elasticitatea pielii – potrivit unui studiu persoanele care au luat capsule cu ulei de krill, zinc și vitamina D și aplică o cremă pe bază de tazaroteni seara timp de 12 săptămâni au observat o diminuare a ridurilor și a liniilor fine precum și o îmbunătățire a texturii pielii
  • Reduce nivelul colesterolului “rău” – există studii care demonstrează că uleiul de krill este benefic în reducerea nivelului colesterolului “rău”, creșterea nivelului colesterolului “bun” precum și reducerea nivelului trigliceridelor 
  • Reduce simptomele osteoartritei – studiile încă sunt la început însă cercetătorii spun că 300 mg de ulei de krill pe zi pot ajuta la reducerea durerii și a înțepenelii resimțite de persoanele care au osteoartrită
  • Calmează efectele sindromului premenstrual – potrivit studiilor 2 mg de ulei de krill ajută la reducerea simptomelor acestei probleme neplăcute

Atenționări și contraindicații

Uleiul de krill este sigur pentru majoritatea adulților care nu se confruntă cu boli cronice sau nu îl iau pentru mai mult de trei luni. Consumul excesiv este asociat cu durerea de stomac, arsurile gastrice, balonarea, starea de greață și diareea. Este recomandat să fie luat cu precauție în următoarele categorii de persoane:

  • Gravidele și femeile care alăptează – nu există suficiente date pentru a spune dacă este sigur pentru făt așa că este bine să evite
  • Persoanele cu boli ale sângelui – uleiul de krill poate crește riscul de sângerări
  • Persoanele care au diabet – uleiul de krill poate scăderea nivelul zahărului din sânge așa că nu este bine să fie combinat cu medicamentele care fac același lucru deoarece ar putea pune viața în pericol
  • Persoanele care au alergie la fructe de mare pot fi alergice și la ulei de krill
  • Persoanele care urmează să aibă o intervenție chirurgicală – cum uleiul de krill stimulează sângerarea este recomandat să eviți acest ulei cu cel puțin două săptămâni înainte de operație

Mai mult, uleiul de krill poate interacționa cu unele medicamente; dacă în unele cazuri potențează efectul în altele duce la diminuarea eficacității. Mai jos sunt principalele tipuri de medicamente care interacționează cu uleiul de krill:

  • Anticoagulante – aici intră medicamente precum aspirina, clopidogrel, diclofenac, ibuprofen, naproxen, dalteparină, enoxaparină, heparină, warfarină etc
  • Unele medicamente care stimulează slăbirea – orlistat (previne absorbția grăsimilor la nivelul tubului digestiv)
  • Medicamentele pentru diabet – aici intră glimepiridă, glibenclamidă, insulină, pioglitazonă, rosiglitazonă, clorpropamidă, glipizidă, tolbutamidă, etc

EPA vs DHA

Acizii grași Omega 3 prezenți în uleiul de pește sunt vitali dezvoltării armonioase și sănătății per ansamblu. Dar ce diferențe există între acizii EPA și DHA? Ele reies cel mai bine din beneficile fiecăruia pentru sănătate.  

Beneficiile acizilor EPA

Principalul beneficiu al acizilor grași Omega 3 este reducerea inflamațiilor. Pentru început, acidul EPA inhibă enzima delta-5-desaturază care produce acidul arahidonic, o substanță ce produce inflamațiile. Acest lucru este esențial pentru a preveni apariția unor boli cronice. Acidul DHA prin comparație nu poate inhiba activitatea acestei enzime deoarece are o dimensiune mult prea mare pentru zona catalitică în care se află enzima. 

Mai mult, acidul EPA neutralizează eliberarea enzimei fosfolipază A2 necesară formării acidului arahidonic. Această inhibarea enzimatică este similară efectului corticosteroizilor. Dacă acidul EPA are un nivel normal pentru a combate activitatea acidului arahidonic te vei putea bucura de efectul corticosteroizilor fără a avea de-a face cu efectele adverse. 

Odată ce acizii EPA ajung în creier sunt oxidați și folosiți pentru a reduce neuro-inflamațiile. Astfel, sunt prevenite sau trata afecțiuni precum depresie, ADHD sau diverse traume cerebrale, motiv pentru care acidul EPA este superior acidului DHA. 

Beneficiile acizilor DHA

Poate că vei crede că a acidul DHA este complet lipsit de valoare însă nu este așa. Deși nu are aceleași beneficii precum acidul EPA tot este folositor organismului. În timp ce acidul EPA inhibă enzimele care duc la apariția inflamațiilor, acidul DHA inhibă enzima delta-6-desaturază, care apare ca un metabolit al acidului gama-linolenic (GLA). Suprafața mare ocupată de acidul DHA (are o legătură dublă în plus față de acidul EPA) precum și cantitatea mai mare de carbon la nivel molecular ajută al fluidizarea membranei din creier. Acest lucru este vital pentru veziculele sinaptice și pentru retina ochilor ajutând la rotirea receptorilor și creșterea puterii de transmisie de la ochi la creier. 

Beneficii similare pentru EPA și DHA

Atât acidul EPA cât și acidul DHA reduc nivelul trigliceridelor și al markerului inflamator PPAR-gama; ambele activează resolvina, un compus cu rol antiinflamator și amândouă reduc nivel colesterolului total și cresc nivelul colesterolului “bun” (acidul DHA crește mai mult nivelul colesterolului bun decât acidul EPA). 

Uleiul de pește în diete

Uleiul de pește susține slăbirea prin mai multe procese:

  • Reduce senzația de foame și apetitul – acest lucru este util mai ales dacă urmezi un regim alimentar care crește uneori senzația de foame. Potrivit unui studiu două grupuri au consumat fie mai puțin de 0,3 g de ulei de pește zilnic fie mai mult de 1,3 g. Acele persoane care au consumat mai mult de 1,3 g de ulei de pește pe zi s-au simțit mult mai sătule la două ore de la masă. Merită știut că ultimele studii au arătat o senzație de sațietate mai mare în cazul persoanelor obeze decât a celor normoponderale
  • Crește metabolismul – un metabolism mai rapid înseamnă că sunt arse mai multe calorii. Medicina a avansat mult iar studiile recente au arătat că adulții care au luat 6 g de lei de pește pe zi timp de 12 săptămâni au avut o creștere a ratei metabolismului cu circa 3,8%. Un alt studiu care a implicat consumul a 3 g de ulei de pește pe zi timp de 12 săptămâni a dus la o creștere a ratei metabolismului cu 14%
  • Crește eficiența exercițiilor fizice – efectele benefice ale uleiului de pește asupra metabolismului nu sunt singulare. Cercetătorii spun că uleiul de pește crește numărul de calorii arse chiar și în timpul exercițiilor fizice. Potrivit unui studiu femeile care au consumat 3 g de ulei de pește pe zi timp de 12 săptămâni și au mers și la sală au ars cu 10% mai multe calorii și cu 19-27% mai multe grăsimi

Cum se administrează aceste produse

Cea mai simplă formă de administrare este sub formă de capsule. Acestea sunt absorbite lesne și conțin doze suficient de mici de Omega 3 pentru a nu supraîncărca organismul (prin comparație cu uleiul în stare pură asupra căruia nu avem control atunci când vine vorba de cantitate). 

Pentru a te bucura de beneficiile uleiurilor bogate în acizi grași Omega 3 este suficient să consumi 500-1000 mg pe zi (ia ulei de pește conform instrucțiunilor de pe ambalaj deoarece concentrațiile diferă de la un producător la altul iar unele produse sunt mai eficiente – de exemplu, atunci când pește provine din ape oceanice). 

Cum alegem un ulei bun

Atunci când alegi uleiul, fie că este de pește sau de ficat de cod (au o consistență asemănătoare), trebuie să iei în considerate textura lor. De exemplu, uleiul în starea lichidă este dificil de înghițit (deși are o rată de absorbție de 98%), motiv pentru care multă lume alege capsulele cu ulei. 

Știi că ai ales un produs de calitate dacă pe etichetă sunt specificate proporțiile de acizi grași DHA și EPA, dar și cantitatea recomandată – în funcție de concentrație, este recomandat să iei 5 ml/zi sau de 10 ml/zi. 

Care sunt principalele contraindicații

Efectele secundare sau adverse ale consumului de ulei bogat în Omega 3 pot rezulta din consumul pe termen lung. Astfel, consumat luni la rând, uleiul cu acizi grași Omega 3 crește riscul de atacuri cerebrale. 

De asemenea, aceste uleiuri ar trebui evitate de persoanele alergice la pește sau la alte produse acvatice (scoici, caracatiță etc.), iar înainte de a introduce uleiul în alimentația copilului trebuie avută o discuție cu medicul pediatru. 

Principalele efecte secundare are uleiului cu Omega 3 sunt:

  • sângerări nazale
  • amețeli
  • diaree

Mai mult, uleiul de pește și uleiul de ficat de cod interacționează cu medicația contraceptivă, cu pastilele de slăbit și cu tratamentele medicale pentru bolile cardiovasculare (unii doctori pot recomanda să repeți unele analize medicale înainte de a-ți da OK-ul pentru a lua ulei de pește). Femeile însărcinate ar trebui urmeze un consult medical înainte de a lua suplimente cu ulei de pește deoarece excesul de vitamina A poate duce la defecte la naștere. 

De asemenea, excesul de vitamina D duce la bătăi ale inimii neregulate, anorexie și calcifierea vaselor de sânge (dacă urmezi un tratament pentru aceste probleme este bine să mergi la medic pentru a cere mai multe detalii înainte de a consuma ulei de pește). În timp, contribuie la apariția pietrelor la rinichi.

Dacă vrei să ai o piele strălucitoare sau să te concentrezi pentru un proiect complicat la job, consumul de ulei de pește sau de ficat de cod îți va aduce doar beneficii. Dacă însă ai o boală cronică, întreabă medicul înainte de a introduce acest produs în alimentația zilnică. 

Sursa foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*