Sarea amară a “apărut” pentru prima oară în secolul al 17-lea, când localnicii unui sat englez au descoperit-o într-un râu subteran. Epson, orașul de unde a fost descoperită, a început ulterior să atragă tot mai mulți turiști, datorită băilor cu sare amară. Astăzi, compusul chimic poate fi produs oriunde, beneficiile pentru sănătate, casă și grădină rămânând aceleași.

Ce este sarea amară?
Care este rolul magneziului?
Care sunt utilizările casnice ale sării amare?
Care sunt beneficiile pentru sănătate ale sării amare?
Care sunt aplicațiile cosmeticele ale sării amare?
Alte aplicații ale sării amare

Ce este sarea amară?

Sarea amară nu este o sare așa cum o știm noi, ci un compus chimic bazat pe magneziu și sulfat folosit de sute de ani pentru a ajuta la tratarea unor afecțiuni minore sau pentru a aduce un plus de valoare în cosmetică sau grădinărit.

Care este rolul magneziului?

Ingredientul principal al sării amare, magneziul, este unul dintre cele mai importante minerale pentru organism. El contribuie la buna funcționare a sistemului nervos și muscular în timp ce partea a doua a compusului, sulfatul, susține absorbția substanțelor nutritive, calmarea durerilor de cap și eliminarea toxinelor din organism.

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale sării amare?

Multe dintre beneficiile sării amare au fost studiate de oamenii de știință, iar rezultatele nu i-au surprins deloc pe cei care foloseau acest produs de ani buni, ca tratament lăsat moștenire din părinte în copil. Mai jos sunt principalele beneficii ale sării amare.

Reduce stresul și relaxează corpul

Un nivel optim al magneziului ajută la relaxarea organismului și este esențial în obținerea unui somn odihnitor. De asemenea, o baie cu sare amară calmează organismul după o zi obositoarea. Pentru rezultate optime este nevoie de trei băi cu sare amară pe săptămână.

Ameliorează durerile și crampele musculare

Un alt efect al sării amare este impactul asupra durerii. Studiile au arătat că aplicarea unei creme pe bază de sare amară în cazul persoanelor cu fibromialgie a contribuit la reducerea simptomelor și calmarea durerii.  Dacă totuși nu ai acces la o cremă cu sare amară, o baie fierbinte poate avea aceleași efecte.

Unele persoane susțin că băile cu sare amară reduc problemele musculare, ajutând la refacere în cazul sportivilor. Studiile spun că acest lucru se datorează conținutului de magneziu, care prelungește consumul de glucoză și acid lactic.

Combate constipația

Digestia a fost printre primele beneficiare ale sării amare în urmă cu mai bine de 300 de ani. Potrivit studiilor, magneziul este responsabil pentru combaterea constipațieiEste bine de știut că nu ar trebui să depășești 2-6 lingurițe de sare amară la un pahar de apă. Efectele laxative pot apărea între 30 minute și șase ore. 

Elimina toxinele din organism

Sulfații din sarea amară ajută la eliminarea toxinelor și metalelor grele (un aspect important dacă suferi o intoxicare cu metale grele după ce ai consumat pește, de exemplu).

Pentru a te bucura de efectele detoxifiante, adaugă două cești de sare amară în cadă și relaxează-te pentru cel puțin 10 minute.

De ajutor în tratamentul ciupercii piciorului

Calmarea durerii și ajutarea vindecării pielii afectate de inflamații e de ajutor și atunci când vine vorba de ciuperca piciorului. Ține piciorul în apă fierbinte în care ai adăugat 150 g de sare amară. Repetă tratamentul de două ori pe zi.

Ameliorează disconfortul gutei

Sarea amară poate reducere inflamația gutei. Tot ceea ce ai de făcut este să inmoi zona afectată într-un lighean cu apă fierbinte (atât cât este suportabil) în care ai pus 2-3 linguri de sare amară. Menține piciorul sau mâna pentru cel puțin 30 minute.

Sursă foto: Pinterest

Care sunt utilizările casnice ale sării amare?

Sarea amară nu este un ingredient-minune doar pentru sănătate, ci și pentru casă.

Soluție de curățare a mașinii de spălat

Adaugă o cană de sare amară în locul detergentului de rufe și pornește programul scurt de spălare. Sarea amară va îndepărta depunerile de detergent ajutând astfel la prelungirea duratei de viață a mașini de spălat.

Soluție pentru curățat gresia și faianța

Amestecă o parte de sare amară la o parte de detergent de vase și folosește soluția în locul produselor din comerț.

Previne limaxul

Dacă stai la casă s-ar putea să te fi confruntat cu problema limacșilor. Pentru a-i îndepărta presară puțină sare amară în zona scurgerii.

Care sunt aplicațiile cosmeticele ale sării amare?

Sarea amară poate fi folosită cu succes chiar și în cosmetică, înlocuind mai multe produse din comerț care conțin aditivi incompatibili mai ales cu tenul sensibil. Mai jos sunt câteva dintre cele mai importante aplicații cosmetice ale sării amare.

Exfoliază celulele moarte

Amestecă 50 g de sare amară cu ulei de măsline sau ulei de baie și masează corpul cât este ud. Sarea amară va elimina celulele moarte iar pielea va redeveni catifelată.

Exfoliază și curăță tenul

De rolul de exfoliant al sării amare poți profita și pentru ten. Amestecă jumătate de linguriță de sare amară cu câteva picături de soluție de curățare sau săpun lichid fără parfum. Masează fața cu mișcări circulare și clătește cu apă călduță.

Îndepărtează punctele negre

Pune o lingură de sare amară într-o cană de apă fierbinte. După răcire, aplică soluția pe zona cu probleme, lasă pentru 10 minute apoi clătește cu apă călduță.

Îndepărtează mirosul neplăcut al picioarelor

Pune o cană de sare amară într-un lighean cu apă caldă și ține picioarele pentru 10 minute. Magneziul în combinație cu apa caldă relaxează picioarele obosite și îndepărtează mirosul neplăcut.

Conferă volum părului

Amestecă în părți egale balsam de păr și sare amară și pune-le la foc mic (nu trebuie să fiarbă). Distribuie amestecul pe toată lungimea părului și lasă-l pentru cel puțin 20 minute. Clătește bine cu apă călduță.

Elimină resturile de fixativ

Amestecă o cană de apă cu 50 ml de suc de lămâie și 100 g de sare amară. Lasă amestecul la loc răcoros (de exemplu, în debara) pentru 24 de ore.

A doua zi, aplică amestecul pe părul uscat, lasă 20 minute să acționeze, apoi spală-ți părul în mod normal cu șampon.

Alte utilizări ale sării amare

Sarea amară poate fi folosită și dacă ești pasionată de grădinărit. Astfel, aceasta poate fi folosită ca fertilizator pentru plante, păstrează gazonul verde, și ține la distanță insectele care îți ciupesc din plante.

Fertilizator pentru plante de interior

Magneziul și sulful sunt esențiali pentru dezvoltarea armonioasă a plantelor de interior, iar sarea amară permite o mai bună circulație a celorlați nutrienți din pământul pentru flori (fosfor, potasiu, și azot). Presară sare amară peste solul de flori sau legume o dată pe săptămână.

Păstrează gazonul verde

Sare amară asigură nutrienții de care are nevoie solul și previne îngălbenirea frunzelor (magneziul este un element esențial moleculei de clorofilă). Amestecă două linguri de sare amară cu o cană de apă și pune soluția într-un pulverizator. Stropește gazonul o dată pe săptămână.

Ține la distanță insectele

Amestecă o lingură de sare amară cu o cană de apă și aplică soluția pe plantele din grădina ta. Sare amară va ține la distanță insectele.

Sarea amară are o mulțime de beneficii atât pentru sănătate cât și pentru casă, grădină, și îngrijirea personală. Alege acest produs și te vei putea bucura și tu de un ten impecabil, de o sănătate de fier, și de o grădină spectaculoasă.  

Sursa foto: Shutterstock

Total
11
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*