Entorsa este o afecțiune comună a articulației ce poate afecta pe oricine. Chiar dacă este provocată de o mișcare greșită, entorsa poate fi prezentă la sportivi sau la persoanele sedentare deopotrivă. 

Iată cum recunoști tipul de entorsă, când e necesar să mergi la medic și cum îți poți grăbi vindecarea:

Cauzele entorsei
Simptomele entorsei
Tipuri de entorse
Diagnostic
Tratament
Profilaxie
Prevenția entorselor

O entorsă înseamnă un ligament suprasolicitat, rupt sau răsucit. Un ligament este o bandă dură de țesut fibros care leagă oasele de alte oase sau cartilaj. Ligamentele sunt de obicei localizate în jurul articulațiilor. Zonele cu entorse frecvente includ încheieturile, gleznele, degetele și genunchii.

Entorsa de gleznă este una dintre cele mai frecvente leziuni musculo-scheletice la oameni de toate vârstele, indiferent că e vorba de persoane active sau mai puțin active.

Lezarea apare atunci când unul sau mai multe dintre ligamentele gleznei sunt întinse sau sfâșiate, provocând durere, umflare și dificultăți la mers. Mulți oameni încearcă să trateze entorsa de acasă, fără să apeleze la ajutorul unui medic ortoped. Însă, dacă entorsa provoacă mai mult decât o ușoară durere, este important să te adresezi medicului.

Fără tratamentul corespunzător, e posibil ca zona lezată să nu se vindece complet și persoana afectată ar putea pierde din mobilitate și stabilitate, asta ducând la entorse recurente și multe perioade de imobilizare în viitor.

Cauzele entorsei

Cele mai comune cauze ale apariției entorsei sunt după diverse traumatisme, precum: cădere, răsucire sau lovire puternică într-o articulație. Aceste leziuni pot determina articulația să se deplaseze în afara zonei sale normale de mișcare, rupând sau întinzând ligamentul.

Activități care pot duce la entorsă:

  • activități atletice sau exerciții fizice, inclusiv alergare sau jogging (mai ales când alergarea se face pe o suprafață neuniformă)
  • accidente, cum ar fi căderea sau alunecarea
  • ridicarea obiectelor grele
  • exercițiile fizice în exces
  • șederea într-o poziție incomodă
  • mișcare repetitivă prelungită
  • răsucire sau pivotare bruscă
  • căderea și aterizarea pe încheietura mâinii
  • sporturile cu rachetă
  • leziuni provocate de sporturile de contact
  • atunci când schiezi

Simptomele entorsei

De obicei, o entorsă are loc, brusc, în jurul unei articulații. Simptomele pot fi ușoare sau severe, în funcție de câte fibre de țesut sunt afectate.

Printre simptome se numără:

  • durere și sensibilitate
  • umflătură rapidă după leziune
  • echimoze
  • mișcare limitată în jurul articulației
  • incapacitatea de a pune greutate pe articulație sau de a o folosi în mod normal
  • o senzație de pocnitură în momentul accidentării

Îți vei da seama că ai suferit o entorsă dacă, după un traumatism, articulația începe să se umfle rapid, iar zona este sensibilă la palpare. Dacă entorsa este una ușoară, edemul se ameliorează în câteva zile.

Dacă ai suferit o entorsă mai severă, îți vei da seama după intensitatea simptomelor. Durerea va fi insuportabilă și persistentă, vindecarea va fi greoaie și este posibil să simți amorțeală în locul unde s-a produs traumatismul. În aceste situații, este indicat să ceri ajutorul unui medic specialist.

Tipuri de entorse

Entorsele pot fi de trei feluri în funcție de gradul de severitate:

Entorsa de grad 1. – presupune întinderea ușoară a fibrelor ligamentului. Acesta este cel mai blând timp de entorsă, ea manifestându-se prin sensibilitate locală, umflătură și rigiditate. Ea se va vindeca în mod complet după două săptămâni de la traumatism.

Entorsă de gradul 2. – presupune ruperea parțială a ligamentului. Se poate observa o mobilitate anormală, atunci când este examinată articulația. Durerea va fi una moderată, însoțită de modificarea culorii pielii, iar zona lezată va fi sensibilă la palpare.

Entorsă de grad 3 – înseamnă ruperea completă a ligamentului. Zona afectată este foarte dureroasă, culoarea este modificată în albastru-negru. Articulația este instabilă, iar mobilitatea este pusă în pericol.

Diagnostic

Diagnosticul de entorsă se pune în cabinetul unui medic ortoped, care va examina zona lezată, va verifica cât de umflată este, cât de intensă este durerea și astfel cât de puternică a fost lovitura.

Medicul îți va indica să faci o radiografie pentru a scoate din discuție posibilitatea unei fracturi osoase.

Realizarea unui RMN poate fi uneori indicată în această situație, pentru a oferi medicului o imagine mai detaliată a articulației. RMN-ul poate dezvălui informații pe care o radiografie nu le-ar putea identifica.

Dacă nici radiografia, nici RMN-ul nu arată că e vorba de o fractură sau leziune osoasă, pacientul va fi diagnosticat cu entorsă.

Tratamentul entorsei

Îngrijirea imediată care poate fi oferită unei persoane ce a suferit o entorsă constă în patru aspecte foarte importante. Ele sunt abreviate din limba engleză în R.I.C.E. (rest -repaos, ice -gheață, compression – compresie, elevation – ridicare).

Cum se tratează entorsa corect, potrivit medicilor:

Odihnă – Evitarea activităților care cauzează durere, umflare sau disconfort. Nu trebuie evitate însă toate activitățile fizice.

Gheață – Chiar dacă apelezi la medici, gheața va fi aplicată imediat pe articulația afectată. Poți folosi un pachet de gheață și îl poți aplica timp de 15 până la 20 de minute la fiecare două-trei ore în primele zile după rănire.

Compresia – Pentru a opri inflamarea zonei, poți pune un bandaj elastic. El nu trebui înfășurat prea strâns pentru a nu împiedica circulația. Înfășurarea trebuie să înceapă din capătul mai îndepărtat de inimă. Dacă simți că durerea crește sau zona amorțește, încearcă să slăbești învelișul.

Ridicarea – Zona rănită să fie ridicată peste nivelul inimii, mai ales noaptea, ceea ce permite gravitației să ajute la reducerea umflăturii.

Medicamente împotriva durerii pot fi de ajutor, precum ibuprofenul și acetaminofen.

După două zile de la leziune, e indicat să începi să folosești ușor zona rănită. Ar trebui să observi o îmbunătățirea treptată și progresivă a capacității articulației de a funcționa corect.

Recuperarea entorselor poate dura în unele cazuri și luni de zile, în funcție de severitatea entorsei, dar și de aplicarea tratamentului corect.

Un kinetoterapeut poate ajuta o persoană ce a suferit o entorsă să-și maximizeze stabilitatea și rezistența articulației sau membrului rănit.

În cazul unul ligament rupt, poate fi luată în considerare o intervenție chirurgicală.

Profilaxie

Pe lângă tratamentul clasic indicat și de medici, vindecarea entorsei poate fi grăbită, iar durerea poate fi atenuată cu ajutor câtorva sfaturi.

Este important ca un pacient să urmeze câteva exerciții de refacere atunci când se află acasă, iar acestea vor fi indicate de medic sau kinetoterapeut. Zona afectată de entorsă poate rămâne slăbită și instabilă, dacă nu sunt efectuate exerciții de reabilitare. În jur de 25% dintre persoanele cu entorsă la gleznă prezintă durere și slăbiciune a articulației pe termen lung.

Unii specialiști recomandă băi rece-cald, după 48 de ore de la traumatism pentru a diminua inflamația. Pacientul trebuie să pună articulația afectată în apă rece, cu gheață timp de 30 de secunde și apoi într-un recipient cu apă fierbinte, timp de încă 30 de secunde. Acestea se efectuează succesiv timp de 5 minute, iar prima și ultima baie trebuie să fie în apă rece.

Entorsele se pot vindeca în decursul a 2 săptămâni, dacă sunt ușoare și pot ajunge până la 4 luni, în cazuri mai severe.

Uneori poate fi folosit un gips protector, un suport elastic sau alte forme de susținere a articulației afectate.

Prevenția entorselor

O persoană are mai puține șanse să experimenteze o entorsă dacă ține cont de câteva sfaturi simple:

  •  Întărirea mușchilor din jurul articulațiilor – se poate obține prin efectuarea exercițiilor fizice regulate pentru întinderea mușchilor
  • Efectuarea încălzirii corecte înaintea exercițiilor fizice
  • Utilizare de încălțăminte adecvată
  • Pauzele nu trebuie ratate în timpul antrenamentului

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*