Antioxidanții sunt acele substanțele care pot preveni sau încetini deteriorarea celulelor cauzată de radicalii liberi, responsabili inclusiv de îmbătrânire prematură, cancer sau boli de inimă. Din păcate, radicalii liberi îmbracă multe forme și se creează inclusiv atunci când respiri. Vestea bună este că natura îți oferă un aliat la care poți avea acces foarte ușor. Iată tot ce trebuie să știi despre antioxidanți, inclusiv când devin ei periculoși:

Ce sunt radicalii liberi?
Ce sunt antioxidanții?
Alimente bogate în antioxidanți
De ce boli te apără antioxidanții?
Când pot deveni antioxidanții periculoși

Ce sunt radicalii liberi?

Celulele organismului uman se confruntă cu amenințări în fiecare zi, de la nutriție deficitară, până la infecția cu viruși. O altă amenințare constantă o reprezintă radicalii liberi, care sunt capabili să distrugă celulele și chiar materialul genetic.

Radicalii liberi sunt molecule care iau naștere în urma proceselor chimice absolut normale ale organismului. De exemplu, când oxigenul este metabolizat, se creează anumite molecule instabile care se numesc radicali liberi.

Odată ce radicalii liberi s-au format, se creează o reacție în lanț, iar un prim radical liber trage un electron dintr-o moleculă, ceea ce duce la destabilizarea ei și o transformă într-un alt radical liber. Această moleculă, la rândul ei, ia un electron de la o altă moleculă, transformând-o într-un radical liber. Se formează astfel un efect domino care poate duce la distrugerea celulei. Moleculele distruse se pot transforma în tumori sau pot schimba codul ADN, potrivit Live Science.

Formea radicalilor liberi în organism contribuie la stresul oxidativ al celulelor, adică un dezechilibru în organismul uman, care apare atunci când oxidanții sunt în număr mai mare decât antioxidanții, scrie National Center of Biotechnology Information.

Radicalii liberi pot fi produși de organism ca un efect secundar al inevitabilului proces de transformare a alimentelor consumate în energie, când inspiri sau când ai inflamații în organism. Aceștia se numesc radicali liberi endogeni.

Ei se mai formează în organism și din motive precum:

  • Stres
  • Diabet zaharat
  • Intervenţii chirurgicale
  • Disfuncţia metabolismului lipidic
  • Nivel ridicat de homocisteină
  • Disfuncţii cronice renale
  • Boli asociate cu reacţii inflamatorii
  • Nutriție deficitară

Radicalii liberi exogeni sunt cei care pătrund în organism din mediul extern prin:

  • Radiaţiile ultraviolete
  • Consumul de alcool, nicotină, alimente procesate sau prăjite
  • Poluare
  • Tratamentul îndelungat cu anumite medicamente (gentamicina, bleomicina, ciclosporina, tacrolimus)

Majoritatea medicilor spun că radicalii liberi nu produc simptome care pot fi conștientizate de oameni. Sunt însă și medici naturopați care sunt de părere că simptome precum: oboseala, durerile de cap, sensibilitatea la mirosuri, pierdere a memoriei, dureri de mușchi și articulații, albirea prematură a părului, probleme cu vederea și imunitatea scăzută ar putea indica stres oxidativ în organism, scrie Live Science.

Ce sunt antioxidanții?

Din fericire, nu ești lipsit de apărare în fața radicalilor liberi. Antioxidanții sunt un grup complex de substanțe, incluzând vitamine și minerale, care luptă cu radicalii liberi. După cum se poate deduce din nume, antioxidanții încetinesc sau opresc oxidarea celulelor.

Corpul uman, fiind obișnuit cu acest atac neîncetat, creează molecule care „sting” radicalii liberi precum apa stinge focul, notează Harvard.edu. Aceste tipuri de antioxidanți se numesc endogeni și se referă la posibilitate organismului de a produce singur antioxidanții.

Sistemul de apărare al organismului nu este însă perfect, de aceea este necesar un ajutor, prin alimentație. O persoană poate suplini această verigă slabă printr-o dietă bogată în antioxidanți, care se găsesc în numeroase alimente, în special fructe și legume. Aceste tipuri de elemente nutritive se numesc antioxidanți exogeni.

Alimente bogate în antioxidanți

Există sute, poate chiar mii de substanțe care pot acționa ca antioxidanți. Cei mai comuni sunt vitamina C, vitamina E, vitamina A și carotenoidele, dar si minerale precum seleniu și magneziu. Lor li se alătură: flavonoizii, acidul Alfa-lipoic, coenzima Q10, resveratrol, xantofila, astaxantina, glutation și mulți alții, potrivit Better Health. Orice aliment bogat în aceste substanțe oferă un ajutor organismului în lupta cu radicalii liberi.

Lista substanțelor cu efect antioxidant și alimentele care le au în compoziție:

Compuși ai sulfului – praz, ceapă și usturoi

Antociani – vinete, struguri și fructe de pădure

Beta-caroten – dovleac, mango, caise, morcovi, spanac și pătrunjel

Catechinele – vin roșu și ceai

Cupru – fructe de mare, carne slabă, lapte și nuci

Criptoxantinele – capsicum roșu, dovleac și mango

Flavonoide – ceai, ceai verde, citrice, vin roșu, ceapă și mere

Resveratrol – legume crucifere precum broccoli, varză și conopidă

Bioflavonoidele – soia, tofu, linte, mazăre și lapte

Lignani – semințe de susan, tărâțe, cereale integrale și legume

Luteină – verde, legume cu frunze cum ar fi spanacul și porumb

Licopen – tomate, grapefruit roz și pepene verde

Mangan – fructe de mare, carne slaba, lapte si nuci

Polifenoli – cimbru și oregano

Seleniu – fructe de mare, organe comestibile, carne macră și cereale integrale

Vitamina A – ficat, cartofi dulci, morcovi, lapte și gălbenușuri de ou

Vitamina C – portocale, coacăze negre, kiwi, mango, broccoli, spanac, capsicum și căpșuni

Vitamina E – uleiuri vegetale (cum ar fi uleiul de grâu), avocado, nuci, semințe și cereale integrale

Zinc – fructe de mare, carne macră, lapte și nuci

Alte alimente cu efect antioxidant sunt: prunele uscate, stafidele, afinele, coacăzele negre, varza creață, ciocolata neagră, căpșunile, zmeura, sfecla, cireșele, bananele, merele, fasolea verde, roșiile, piersicile, perele, salata iceberg, țelina, castravetele.

De ce boli te apără antioxidanții

Efectele radicalilor liberi asupra corpului uman pot fi foarte variate. Mai multe studii, din ultimii ani, au evidențiat că oxidarea celulelor poate duce la:

  • deteriorarea celulelor de la nivelul creierului, care poate duce la boli precum Parkinson și Alzheimer;
  • accelerarea procesului de îmbătrânire, prin apariția ridurilor, pierderea elasticității pielii, căderea părului;
  • creșterea riscului de boli cardiovasculare din cauza arterelor înfundate;
  • anumite tipuri de cancer (carcinomul, cel mai răspândit tip de cancer, care se poate dezvolta la sân, pancreas, colon, plămân, prostată)
  • dezvoltarea de diabet;
  • deteriorarea ochilor, care poate duce la orbire;
  • inflamarea articulațiilor (artrită) sau alte boli autoimune.

Când pot deveni antioxidanții periculoși

Antioxidanții pot fi consumați și sub formă de suplimente alimentare. Oamenii de știință au păreri diferite însă despre ajutorul acestora. Mai multe studii au scos la iveală că doze mari de suplimente cu antioxidanți pot fi dăunătoare pentru sănătate. De exemplu, dozele prea mari de beta-caroten au fost asociate de riscul apariției cancerului la plămâni, în cazul fumătorilor, iar excesul suplimentelor cu Vitamina E ar putea mări șansele apariției accidentului vascular hemoragic sau apariția cancerului la prostată, potrivit National Center for Complementary and Integrative Health.

La fel ca alte suplimente alimentare, antioxidanții sub formă de capsulă pot interacționa cu anumite medicamente. Suplimentele cu vitamina E pot crește riscul hemoragiei în cazul celor care iau anticoagulante.

Studiile arată dovezi contradictorii în cazul consumului de suplimente cu antioxidanți în timpul tratamentului pentru cancer. În timp ce unele studii dovedesc beneficiile suplimentelor cu antioxidanți, altele sugerează că acestea ar fi dăunătoare. De aceea, îndemnul specialiștilor este ca pacienții bolnavi de cancer să discute cu medicul lor înainte să consume suplimente cu antioxidanți.

De reținut este că fiecare antioxidanți oferă beneficii diferite asupra sănătății, iar orice concentrație ridicată de antioxidanți poate fi dăunătoare, având efectul invers decât cel dorit.

Sursa foto: Shutterstock

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*