Ghimbirul este folosit de mii de ani atât de arabi și chinezi cât și de greci sau romani, rizomul de sub pământ având proprietăți medicinale. O rudă apropiată a turmericului și cardamomului, ghimbirul poate fi consumat atât ca atare cât și sub forma unor rețete culinare.

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale ghimbirului?
Care sunt proprietățile nutriționale ale ghimbirului?
Care sunt contraindicațiile și reacțiile adverse în consumul de ghimbir?
Cum poate fi consumat ghimbirul?
Care sunt cele mai populare rețete cu ghimbir?

Ghimbirul (numit științific Zingiber officinale) crește mai ales în zonele calde din China, India sau America de Sud și Orientul Mijlociu. Gustul iute specific face din acesta un condiment excelent pentru bucătăria asiatică dar și o sursă de substanțe cu rol terapeutic.

Care sunt proprietățile nutriționale ale ghimbirului?

Ghimbirul conține o mulțime de vitamine și minerale dar și gingerol, o substanță specifică care are proprietăți antiinflamatorii. Mai jos sunt principalele substanțe nutritive conținute în ghimbir.

  • 2 g fibre
  • 79% apă, 17,7% glucide, 2,55% proteine, 0,75% grăsimi
  • potasiu – 12% din DZR (doza zilnică recomandată)
  • cupru – 11% din DZR
  • mangan – 11% din DZR
  • magneziu – 11% din DZR
  • vitamina C – 8% din DZR
  • vitamina B6 – 8% din DZR
  • niacină (vitamina B3) – 4% din DZR
  • fosfor – 3% din DZR
  • fier – 3% din DZR
  • în cantități mici zinc, calciu, vitamina D, riboflavină, vitamina E

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale ghimbirului?

Multitudinea de substanțe nutritive conținute fac din ghimbir un adjuvant în tratarea afecțiunilor minore și un calmant al durerii.

  • Combate stările de greață

Consumul moderat de ghimbir poate lupta împotriva stării de greață. Studiile spun că acesta este eficient atât în cazul stărilor de rău de după o operație cât și ca remediu în cazul răului de mare.

De asemenea, există unele studii care confirmă efectele pozitive asupra stărilor de greață la gravide. O doză de 1,5 grame de ghimbir este suficientă pentru a reduce simptomele.

  • Reduce durerile musculare

Ghimbirul poate fi consumat și de persoanele care merg la sală. Studiile spun că 2 g de ghimbir pe zi timp de 11 zile reduc semnificativ efectele febrei musculare. Experții cred că responsabil este gingerolul, substanța de bază a ghimbirului care are proprietăți antiinflamatorii.

  • Calmează durerea asociată osteoporozei

Osteoporoza apare atunci când încheieturile încep să se deterioreze, proces care duce la apariția durerii și înțepeneală. Cercetătorii au demonstrat că administrarea unui extract de ghimbir scade simptomele osteoporozei și poate chiar contribui la reducerea dozei de medicamente.  

De asemenea, un alt studiu a arătat că aplicarea unui amestec de ghimbir, scorțișoară, ulei de susan și rășină de fistic (numită mastic) poate reduce starea de înțepeneală cauzată de osteoporoză.

  • Reglează nivelul zahărului din sânge

Într-un studiu din 2015, ghimbirul (2 g pe zi) a fost consumat de voluntari cu diabet de tip 2 pentru o durată de 12 săptămâni. Testele realizate au arătat că nivelul zahărului din sânge scăzuse cu 12%. De asemenea, consumul de ghimbir a dus la scăderea cu 10% a nivelului HbA1c, o substanță comună persoanelor cu diabet care atunci când are un nivel crescut complică simptomele diabetului.

Sursă foto: Pinterest

  • Tratează indigestia

Un studiu realizat pe voluntari sănătoși a arătat că 1,2 g de pudră de ghimbir înainte de masă au accelerat golirea stomacului cu până la 50%. Durerea resimțită în urma indigestiei este calmată de proprietățile antiinflamatoare ale ghimbirului.

  • Reduce durerea menstruală

Durerea menstruală sau dismenoreea este durerea resimțită de unele femei pe durata menstruației. Potrivit studiilor, 1 g de pudră de ghimbir pe zi timp de trei zile a redus semnificativ durerea, efectele fiind foarte asemănătoare administrării de ibuprofen.

  • Scade colesterolul “rău”

Un nivel crescut al colesterolului “rău” este direct legat de un risc mai mare de boli  cardiovasculare. În acest context, studiile au arătat că 3 g de pudră de ghimbir timp de 45 zile contribuie la reducerea nivelului colesterolului “rău” dar și a valorii trigliceridelor.

  • Previne Alzheimer

Stresul oxidant și inflamațiile cronice sunt printre cauzele principale ale bolii Alzheimer. Potrivit studiilor pe rozătoare, antioxidanții și substanțele active din ghimbir inhibă răspunsul inflamator al creierului. De asemenea, studiile realizate pe seniori au arătat că extractul de ghimbir crește timpul de reacție și îmbunătățește memoria.  

Alte studii realizate tot pe rozătoare au arătat că ghimbirul poate avea un efect de prevenire al Alzheimer.

  • Elimină infecțiile

Gingerolul din ghimbir scade riscul de infecții prin inhibarea răspândirii bacteriilor. Mai mult, ghimbirul este eficient și în tratarea infecțiilor orale precum gingivită sau parodontită.

Alte studii confirmă efectele antiinflamatoare ale ghimbirului atunci când vine vorba de infecțiile respiratorii. Cercetătorii au demonstrat că frunzele proaspete de ghimbir protejează împotriva virusului respirator sincițial (RSV), virus responsabil pentru o serie de boli ale căilor respiratorii.

  • Îndepărtează infecțiile fungice

Fungii sunt responsabili pentru o mulțime de afecțiuni de la candidoză la micoză genitală și ciuperca piciorului. Proprietățile anti-fungice ale ghimbirului fac ca acesta să fie ideal pentru a trata astfel de infecții. Mai mult, într-un studiu în care au fost testate efectele anti-fungice ale plantelor, ghimbirul a ieșit pe primul loc.

  • Calmează simptomele ulcerului gastric

Studiile recente au arătat că pudra de ghimbir oferă protecție stomacului împotriva ulcerului indus de consumul de aspirină. Ghimbirul a redus inflamația și a inhibat activitatea enzimelor care contribuiau la dezvoltarea ulcerului.

Care sunt contraindicațiile și reacțiile adverse în consumul de ghimbir?

Ghimbirul este benefic pentru organism în special datorită proprietăților antiinflamatoare; însă înainte de a-l introduce în dieta zilnică, ar trebui să fii la curent cu principalele contraindicații, dar și cu primele semne ale unei sensibilități la acest produs.

Mai întâi, persoanele cu boli cardiovasculare ar trebui să evite ghimbirul deoarece acesta crește riscul hemoragiilor.

De asemenea, de vreme ce ghimbirul scade nivelul zahărului din sânge există posibilitatea apariției unui șoc în rândul pacienților cu diabet.

În acest caz, efectele ghimbirului combinate cu efectele medicamentelor pot scădea nivelul glicemiei sub pragul minim acceptabil. Dacă ai diabet este bine să întrebi doctorul înainte de a consuma ghimbir. În unele cazuri, ghimbirul a interacționat și cu medicația pentru pietre la rinichi.

În ceea ce privește reacțiile adverse ale ghimbirului, acestea apar în cazuri rare, primele semne fiind:

  • arsuri la stomac
  • diaree
  • stare generală proastă
  • reflux gastric

Gravidele sau femeile care alăptează ar trebui să întrebe doctorul înainte de a consuma ghimbir.

Cum poate fi consumat ghimbirul?

Ghimbirul poate fi consumat sub multe forme – ca atare, atunci când este proaspăt, sub formă de pudră, ușor de adăugat în apă sau ceai, dar și pe post de condiment în unele băuturi sau preparate din carne de oaie sau pește, fiind mult mai aromat decât usturoiul.

Ghimbirul se păstrează cel mai bine la frigider într-o pungă sau caserolă, putând rezista nerăzuit până la patru săptămâni. Proprietățile ghimbirului tocat sunt păstrate intacte dacă îl pui la congelator.

Chiar dacă ghimbirul poate fi consumat ca atare, în general este folosit ca ingredient în prăjituri sau suc.

Sursă foto: Pinterest

Ceai de ghimbir

Pentru a prepara ceai de ghimbir ai nevoie de o rădăcină medie (maxim 5 cm lungime). Aceasta trebuie spălată și apoi dată pe răzătoare. Pune 1 litru de apă la fiert. În momentul fierberii adaugă ghimbirul și mai lasă pentru un minut. Ia vasul de pe foc, pune un capac și lasă timp de 30 minute. Strecoară ceaiul și consumă-l pe parcursul unei zile.

Ceaiul de ghimbir are numeroase beneficii asupra sănătății, de la calmarea problemelor digestive, la reducerea stresului, tratarea infecțiilor și reducerea durerii musculare.

Este bine de știut că acest ceai este interzis persoanelor cu probleme renale, persoanelor care au suferit recent o intervenție chirurgicală, dar și celor care iau analgezice și anti-hipertensive.

De asemenea, excesul de ceai poate duce la stări de greață și diaree. Gravidele trebuie să consulte medicul înainte de a consuma ceai de ghimbir.

Sursă foto: Pinterest

Turtă dulce cu ghimbir

Turta dulce poate fi un desert excelent pentru copii. Cu zahăr de trestie sau în combinație cu fructe confiate, nuci sau migdale, turta dulce este o rețetă perfectă pentru orice ocazie.

Ingrediente:

  • 2 lingurițe de pudră de ghimbir
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • 175 g zahăr brun
  • 4 linguri miere sau sirop dulce (450 ml apă, 600 g zahăr, zeamă de la 3 lămâi pe baie de aburi până se întărește)
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 350 g făină
  • 125 g unt
  • 1 ou
  • opțional, bomboane de tort pentru decorat

Pași:

  1. cerne făina, ghimbirul, bicarbonatul de sodiu și scorțișoara într-un vas încăpător. Adaugă untul și mixează până obții un amestec omogen. Adaugă zahărul și continuă să amesteci
  2. separat, amestecă oul cu mierea (sau siropul dulce) și adaugă rezultatul peste amestecul de mai devreme. Amestecă bine.
  3. pune coca rezultată în folie alimentară și lasă la frigider pentru 15 minute
  4. preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius
  5. acoperă două tăvi cu hârtie de copt
  6. pune coca pe un fund pe care ai presărat înainte făină
  7. folosește o formă pentru a delimita bucățile de turtă dulce
  8. pune bucățile modelate de cocă în tavă și lasă la cuptor timp de 12-15 minute sau până capătă o nuanță auriu-maronie
  9. lasă turta dulce în tavă 10 minute, apoi mută bucățile pe o farfurie și aplică decorațiile pentru tort.

Sursă foto: Pinterest

Suc de ghimbir

Dacă vrei să eviți gustul specific al ghimbirului îl poți consuma sub formă de suc, eventual în combinație cu suc de morcov sau portocale. Taie toate ingredientele în bucăți mici și pune-le la storcătorul de fructe. Alternativ, le poți pune la blender alături de o lingură de miere pentru a obține un smoothie delicios.

Sucul de ghimbir simplu poate fi adăugat peste carnea de vită sau poate fi folosit pe post de sos în cazul puiului cu bucăți de caju.

Ghimbirul poate fi un prieten de nădejde pentru lupta împotriva infecțiilor, fie ca atare, fie sub formă de ceai. Consumă sosul de ghimbir alături de carne sau folosește pudra de ghimbir ca ingredient în prăjituri pentru a face o bucurie întregii familii.

Sursa foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*