Lintea este o plantă leguminoasă ale cărei semințe sunt comestibile. Deși strămoșii noștri le consumau acum mii de ani, recent ele au redevenit populare în Europa datorită interesului crescut pentru alimentația sănătoasă. Semințele de linte au puține calorii, sunt extrem de nutritive și gustoase și pot fi preparate în multe feluri.

Iată tot ce trebuie să știi despre linte, care sunt tipurile și beneficiile acestei plante leguminoase.

Tipuri de linte
Valorile nutriționale
Beneficii asupra organismului
Cum se prepară lintea. Rețete

Lintea era o sursă importantă de hrană încă din preistorie, planta fiind originară din Asia Centrală. Linte, datând din Epoca de Bronz, a fost găsită și în Elveția. De asemenea, se pare că lintea era cultivată chiar și în vestitele grădini suspendate din Babilon. Despre semințele roșii de linte se face referire inclusiv în Biblie.

Cu timpul, lintea a început să fie cultivată în Orientul Mijlociu, nordul Africii, Europa și pe coasta Mării Mediterane, dar și în Germania, Olanda și Franța. În Egipt, Siria și alte țări din Orientul Mijlociu, semințele uscate de linte sunt vândute în magazine și sunt considerate ca cel mai bun aliment pe care să-l cari cu tine în timpul călătoriilor.

Lintea, deși văzută mult timp ca o mâncare a săracilor, a devenit un aliment de bază, datorită proprietăților sale unice.

Tipuri de linte

Semințele de linte sunt în general numai câte două în fiecare păstaie. Există mai multe varietăți de linte, ale căror semințe diferă atât din punctul de vedere al culorii, cât şi al dimensiunii şi al timpului de fierbere.

Cele mai comune tipuri de linte sunt:

  • Maro – Semințele maro sunt unele dintre cele mai consumate tipuri de linte. Au o aromă pământie, cu gust dens, își păstrează forma în timpul gătitului și sunt minunate pentru tocană.
  • Soiul Puy – Semințele verzi provin din regiunea franceză Le Puy. Au o dimensiune mai mică decât semințele maro. Gustul lor amintește de cel al piperului.
  • Verde – Pot varia în funcție de dimensiune și sunt de obicei o alternativă mai ieftină la lintea de Puy în rețete.
  • Galbenă (Blondă)– Acest tip de linte se fierbe rapid. Sunt excelente pentru a găti mâncarea indiană dhal și au o aromă oarecum dulce și asemănătoare cu cea a nucilor.
  • Roșie – Gustul semințelor este similar cu cel al semințelor galbene. Semințele roșii reprezintă sortimentul cel mai rar.
  • Neagră (numită și brună sau Beluga). Estetic, seamănă cu caviarul. Ele fac o bază excelentă pentru salate calde.

Fiecare tip de linte are compoziția sa unică de antioxidanți și fitochimicale, amândouă extrem de benefice pentru organism. Astfel că mâncarea cu linte nu ar trebui să lipsească din alimentația ta.

Valorile nutriționale

Semințele de linte sunt adevărate minuni din punct de vedere nutrițional, ele fiind pline de vitamine și minerale. Semințele de linte conțin 25% proteine, ceea ce la transformă într-o alternativă excelentă a cărnii, tocmai de aceea sunt căutate de adepții dietelor vegetariene.

Semințele de linte au un conţinut ridicat de fibre, fier, magneziu, fosfor și au foarte puține grăsimi.

Valoarea nutritivă este dată și de vitaminele din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6 si B9), dar şi de vitaminele A, C, E, K și de zinc, seleniu, calciu, cupru, carbohidraţi, acizi graşi Omega 3 şi Omega 6. De asemenea, lintea are puține calorii și nu conține colesterol.

De exemplu, o ceașcă (aproximativ 200 de grame) de linte gătită oferă: 230 de calorii, 39 de grame de carbohidrați, 18 grame de proteine, 0,8 grame de grăsime, 15.6 grame de fibre.

Din doza zilnică recomandată, o ceașcă de linte mai contribuie cu : vitamina B6 – 18%, acid folic (vitamina B9) – 90 %, acid pantotenic (vitamina B5) – 13%, fier – 37% , magneziu – 18%, potasiu – 36%, zinc – 17%, cupru 25%, mangan – 49%, tiamină (vitamina B1) – 22% și niacină (vitamina B3) – 10%.

Beneficii asupra organismului

Dacă introduci lintea în meniul tău, organismul îți va mulțumi. Beneficiile semințelor mici si colorate sunt numeroase și foarte importante pentru o sănătate de fier.

Iată cele mai importante beneficii ale consumului de linte:

  • Ajută inimă. Mai multe studii au evidențiat că alimentele bogate în fibre, precum semințele de linte, reduc riscul bolilor cardiovasculare. Pe lângă fibre, magneziul și acidul folic sunt un ajutor de nădejde pentru transportul oxigenului în organism şi pentru formarea globulelor roşii în sânge.
  • Scad colesterolul datorită fibrelor solubile, ceea ce micșorează riscul bolilor de inimă și a accidentului vascular prin faptul că îți mențin arterele curate, potrivit Mind Body Green.
  • Sănătatea sistemului digestiv. Lintea previne tulburările digestive și sindromul de colon iritabil și combate constipația.
  • Stabilizează nivelul glicemiei în sânge. Fibrele solubile ajută la un control mai bun al diabetului de tip 2, prin încetinirea asimilării glucozei din alimente.
  • Sprijină curele de slăbire prin faptul că oferă starea de sațietate de durată, cu un conținut caloric mic.
  • Ajută memoria. Studiile au demonstrat că progresul bolii Alzheimer este încetinit de consumului semințelor de linte. De asemenea, lintea crește capacitatea de atenție și memorare.
  • Crește energia și rezistența fizică la efort.
  • Sprijină sistemul imunitar și accelerează cicatrizarea rănilor datorită zincului și magneziului.
  • Menține sănătatea oaselor și a dinților.
  • Este o sursă importantă de antioxidanți, luptând astfel cu radicalii liberi care pot cauza boli cardiovasculare, cancer sau îmbătrânire prematură.

Cum se prepară lintea. Rețete

Semințele de linte sunt de-a dreptul delicioase, mai ales dacă le combini cum trebuie. În plus, se prepară foarte ușor.

Cel mai des lintea va fi fiartă, însă înainte de asta boabele trebuie alese cu atenție și spălate. E indicat să înlături boabele pătate.

Pentru a o fierbe, folosește trei căni de lichid pentru fiecare ceașcă de linte. Indicat este să adaugi lintea, după ce apa a dat în fiert.

În timpul fierberii, care se face la foc mic, se pot adăuga diverse mirodenii: precum ierburi, ghimbir, usturoi, ceapă etc.

Semințele vor avea nevoie de 20-30 de minute pentru a fi fierte. Sarea va fi adăugată abia după fierbere.

De aici, o poți adăuga în multe preparate culinare: în diverse salate, alături de roșii, ardei, broccoli și multe mirodenii.

Poți să o fierbi alături de alte legume, precum morcovul și ceapa și să o pui la blender, pentru a pregăti o supă cremă de linte. Adaugă pătrunjel, usturoi, ulei și mirodenii precum: coriandru măcinat, curcuma, chimion, boia și sare.

Lintea poate fi, de asemenea, preparată alături de orez și multe mirodenii.

Bugerul vegetarian din linte roșie și cartof ras sau cu ciuperci este foarte apreciat, de asemenea.

Pentru a evita un posibil efect de flatulență al semințelor de linte, le poți lăsa în apă timp de opt ore înainte să le fierbi. De asemenea, dacă observi că unele semințe plutesc, îndepărtează-le.

Așadar, consumul de linte nu reprezintă doar un adevărat beneficiu pentru sănătatea ta, dar este și o hrană gustoasă, care poate fi introdusă, cu ușurință, în meniul tău.

Foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*