Articol realizat împreună cu 


Aloe vera este una dintre plantele cunoscute popular ca plante-minune, panaceu pentru aproape orice afecțiune. Abundența de pe piața produselor cu extracte de aloe vera cu utilizări care mai de care mai diverse și reclamele de care acestea au parte generează o mare încredere în beneficiile pe care această plantă le aduce. În spatele imaginii modeste a frunzelor acestei plante exotice se ascunde un adevărat laborator în miniatură, care poate oferi atât îmbunătățirea stării de sănătate, cât și soluții reale pentru multe probleme.

Planta de aloe vera – cum o recunoști și ce conține?
Proprietăți benefice pentru sănătate
Sub ce formă se găsește și cum se utilizează aloe vera
Aplicații în cosmetică
Efectele secundare ale utilizării aloe vera
Recomandări de utilizare și contraindicații

Planta de aloe vera – cum o recunoști și ce conține?

Aloe vera este o plantă suculentă de 60-100 cm înălțime, cu tulpina foarte scurtă sau fără tulpină. Frunzele ei sunt groase, cărnoase, de culoare verde sau verde închis, cu margini zimțate, iar secțiunea frunzei este triunghiulară.


Citește și : Cum alegi produsele cosmetice


Fiecare frunză are trei straturi:
– cel interior conține 99% apă, restul fiind glucomanani, aminoacizi, lipide și glicozide;

– stratul din mijloc este format din latex și conține antrachinone și glicozide;

– stratul exterior are o grosime de 15-20 de celule cu rol protector și de transport.

Deși face parte din familia Liliaceelor (fiind astfel rudă cu ceapa și cu usturoiul), se aseamănă mai mult cu un cactus și crește în regiunile foarte uscate din Africa, Asia, America, Australia, dar și în Europa, făcând parte din vegetația spontană din zona mediteraneană. Există peste 300 de specii de aloe, unele chiar otrăvitoare, iar specia cunoscută ca fiind cea mai utilă se numește aloe barbadensis miller.

Cumpără Tonic Facial cu Aloe vera, SABIO  | 🛒Preț : 31,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice

Aceasta poate fi crescută și în România, ca plantă de apartament. Are nevoie de un loc cu multă lumină, cu acces direct la razele soarelui, ferit de curenți de aer, și de temperaturi care să nu scadă sub 12-14 grade Celsius. De asemenea, trebuie udată des cu cantități mici de apă, care să nu ajungă să băltească în ghiveci.

450 kristin kreuk street fighter the legend of chun li premiere in tokio chun li 1608432969

Motivul pentru care aloe vera are multiple utilizări este bogăția compoziției frunzelor sale. O plantă de aloe vera conține următoarele:

  • Vitaminele A (beta-caroten), C, E, B12, acid folic, colină;
  • Opt tipuri diferite de enzime, dintre care una reduce inflamarea pielii, iar celelalte șapte ajută la descompunerea zaharurilor și a grăsimilor.
  • Minerale: calciu, crom, cupru, seleniu, magneziu, mangan, potasiu, sodiu și zinc; acestea sunt esențiale în funcționarea corectă a mai multor sisteme enzimatice. Zaharuri: monozaharide (glucoza și fructoza), polizaharide (glucomanani și polimanoza);
  • 12 tipuri de antrachinone, toate laxative, dintre care aloina și emodina au rol analgezic, antibacterian și antiviral. Aloina este însă considerată ca fiind posibil cancerigenă, efectul ei rămânând momentan sub semnul întrebării.
  • Acizi grași: colesterol, campesterol, beta-sisosterol și lupeol. Toți aceștia au efect antiinflamator, iar lupeolul are și rol antiseptic și analgezic.
  • Hormoni: auxine și gibereline, care ajută la regenerarea țesuturilor și au efect antiinflamator.

Cumpără Gel de duș cu Aloe vera, VILLAGE COSMETICS   | 🛒Preț : 33,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice
  • 20 din cei 22 de aminoacizi necesari bunei funcționări a organismului, dintre care șapte fac parte din cei opt aminoacizi esențiali pentru sănătate.
  • Acidul salicilic, care are proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene.
  • Lignina, care facilitează procesul de trecere în piele a altor ingrediente.
  • Saponine, care au rol de curățare și antiseptic.

Cumpără Loțiune după plajă pentru față și corp CLINIQUE   | 🛒Preț : 99,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice

Proprietăți benefice pentru sănătate

Cu o asemenea abundență de elemente active, aloe vera este recomandată ca tratament pentru numeroase afecțiuni, însă adevărul este că până acum nu au fost efectuate suficiente studii medicale pentru a-i dovedi eficiența în toate situațiile în care este recomandată. Este important să știm, totuși, în ce cazuri produsele din aloe vera pot ajuta sau, dimpotrivă, pot face rău.

Una din cele mai cunoscute utilizări este tratarea problemelor inflamatorii ale pielii, cum ar fi dermatita seboreică, psoriazisul în plăci, herpesul genital, acneea. În cazul tuturor acestor afecțiuni, produsele din aloe vera s-au dovedit eficiente. De asemenea, a fost documentat și un caz de tratare cu succes a lichenului plan.

În cazul arsurilor de gradul 1 și 2 ale pielii, gelul de aloe vera este semnificativ mai eficient decât un tifon cu vaselină, care are doar rol de ocluziune a rănii.

Cumpără Gel hidratant cu Aloe Vera și Acid Hialuronic GARNIER   | 🛒Preț : 31,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice

Aloe vera a avut rezultate mixte în studiile privind regenerarea pielii după dermabraziune și a avut rezultate negative sau nu a ajutat în vindecarea rănilor, deși efectul scontat era o grăbire a procesului datorită unor compuși activi, gibereline și glucomanani. Pentru escare (ulcerele de presiune) a fost testat un hidrogel cu acemanan (un glucomanan) derivat din aloe vera, de pe piață, care era recomandat pentru tratarea acestei afecțiuni. Rezultatele au fost însă dezamăgitoare, produsul nefiind cu nimic mai eficient decât un tifon îmbibat cu apă distilată și sare (0,9%).

b372774e51a9c646923290193b2a4977
Gelul de aloe vera a fost testat și pentru tratarea mucozitei radioactive orale, a degerăturilor și a dermatitei radice, însă fără rezultate.

Tratarea colitelor ulcerative cu gel de aloe vera s-a dovedit a fi eficientă conform unui studiu în care pacienții au primit 100 ml de gel de aloe vera de două ori pe zi, de-a lungul a patru săptămâni.

Aloe vera este adesea recomandată pentru problemele parodontale, însă un studiu în tratarea stomatitei aftoase arată că aceasta nu aduce îmbunătățiri.

Aloe vera se poate folosi însă cu încredere pentru hidratarea pielii și protecția acesteia față de radiațiile ultraviolete și gamma, ca antiinflamator, laxativ, antiseptic, antiviral, pentru tratarea diabetului de tip 2, prevenirea cancerului și întărirea sistemului imunitar.

Cumpără Gel de duș cu Aloe Vera SALTHOUSE  | 🛒Preț : 26,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice

Alte recomandări populare se referă la tratarea alopeciei, infecțiilor bacteriene sau fungice, parazitozelor, nevralgiei trigeminale, lupusului și artritelor. Efectele acestor utilizări nu au fost însă testate și analizate.

Sub ce formă se găsește și cum se utilizează aloe vera

Principiile active din aloe vera se găsesc pe piață în geluri, creme, unguente, șampoane, pulberi, latex, suc, pastile (de exemplu, cărbunele medicinal cu aloe vera) și pot apărea chiar și în produse de igienă, cum ar fi șervețelele umede.

Gelul sau sucul din plantă se obține prin spargere, tăiere abrazivă sau prin presarea frunzei pentru a produce sucul, proceduri urmate de diverse etape de filtrare și stabilizare până la obținerea extractului dorit. Deși sunt rentabile pentru producători, aceste procese industriale pot văduvi produsul final de multe din principiile active ale plantei, acesta fiind de multe ori mai atractiv datorită etichetei pe care scrie „cu extract de aloe vera” decât datorită compoziției efective.

Cumpără Șampon solid cu Aloe Vera, SABIO  | 🛒Preț : 26,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice

Surprizele neplăcute pot fi evitate dacă aveți grijă să cumpărați un produs numai după ce te interesezi ce conține (care sunt principiile active și ce efecte au) și ce fel de certificări are. Organismul care se ocupă cu certificarea produselor pe bază de aloe vera este The International Aloe Science Council, pe al cărui website puteți găsi o mulțime de informații demonstrate științific, cu linkuri la studiile sursă, și unde puteți verifica oricând lista produselor atestate.

O altă veste bună este faptul că nu este nevoie neapărat să depindeți de produsele existente în comerț pentru a te  bucura de beneficiile plantei de aloe vera: aceasta poate fi cultivată acasă și consumată sau utilizată în moduri simple și la îndemână.

Gelul de aloe vera este lichidul limpede și fără miros care se găsește în partea din interiorul frunzei. Sucul galben și amar care se scurge din frunză atunci când e tăiată este sucul proaspăt, latexul de aloe, care nu trebuie confundat cu sucurile de aloe vera care se găsesc în comerț.

Cumpără Șampon cu extract de Aloe Vera, ZIAJA  | 🛒Preț : 15,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice

Gelul de aloe poate fi consumat direct, fără probleme. Spre deosebire de acesta, latexul are proprietăți laxative și poate cauza neplăceri sau chiar probleme de sănătate dacă este consumat des. Este important să recoltați doar frunzele adulte.

Administrarea internă

Comprimatele și capsulele cu extracte de aloe vera se găsesc pe piață într-o multitudine de formule. În funcție de compoziția lor, pot servi unei varietăți foarte mari de scopuri, cum ar fi detoxifierea, accelerarea tranzitului intestinal, protejarea celulelor hepatice, procesul de remineralizare și vitaminizare, funcționarea optimă a sistemului imunitar sau accelerarea procesului de regenerare celulară. Extractul de aloe vera poate ajuta în caz de ulcer gastric, afecțiuni hepato-biliare, obezitate, diabet zaharat de tip 2, anemie, alergii, artrite, astm, bronșite, sinuzite, reumatism, infecții virale, boli cauzate de ciuperci sau diverse probleme de piele.

47de6e0fefad3cbc6d3faa9e279dc54c

Sucurile de aloe vera care se găsesc în comerț pot fi obținute atât din gel, cât și din latex. Dacă aveți propria plantă acasă, sucul și gelul se pot consuma direct, dar pot fi amestecate și cu apă sau cu o altă băutură. Dacă vrei să consumi sucul, este chiar de preferat să îl amesteci cu o altă băutură (poți adăuga, de exemplu, apă cu miere sau îl poți include într-un smoothie), deoarece gustul său este amar și poate fi neplăcut.

Doza recomandată este între 60 ml și 120 ml pe zi, doză care poate fi luată și fracționat, de trei ori pe zi, cu câte o jumătate de oră înaintea meselor principale. Utilizarea sucului de aloe vera aduce în general aceleași beneficii ca și capsulele sau comprimatele, dar contribuie și la creșterea eficienței curelor de slăbire și previne acumularea grăsimii.

Administrarea externă

Gelul de aloe vera se poate aplica extern pentru durerile reumatice și articulare, dar și pentru problemele inflamatorii ale pielii. Deși studiile clinice nu au ajuns încă la un consens în ceea ce privește acest aspect, este posibil să aibă efecte semnificative și în vindecarea mai rapidă a rănilor și în regenerarea pielii.

Aplicații în cosmetică

Extractele de aloe vera se regăsesc într-o mulțime de produse cosmetice: creme, geluri, șampoane, balsamuri, loțiuni sau săpunuri. Acest fapt se datorează efectelor lor antiseptice, antiinflamatoare și antibacteriene. Ele hidratează pielea și buzele și contribuie la tratarea acneei, dermatitei seboreice sau mătreții.

Cumpără Scrub pentru corp KIWI & Aloe Vera, DOVE  | 🛒Preț : 29,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice

De asemenea, dacă este folosit în șampoane sau balsamuri pentru păr, extractul de aloe vera previne căderea părului. În cazul persoanelor cu părul gras, îndepărtează sebumul în exces, iar în cazul celor cu părul uscat, hidratează și repară firele de păr.

Aloe vera este un ingredient foarte apreciat în special în cremele pentru piele și mai ales în cele pentru ten, datorită rolului său anti-aging, și poate fi considerat un „scut” important împotriva arsurilor cauzate de expunerea excesivă la soare.

Efectele secundare ale utilizării aloe vera

În cazul administrării externe, efectele secundare pot fi reacțiile alergice la antrachinone. La persoanele sensibile, zona poate să se înroșească și să dea senzații de arsură sau usturime. Pentru a evita această neplăcere puteți verifica dacă aveți această reacție aplicând gelul sau crema doar pe o suprafață restrânsă.

La administrarea internă, gelul de aloe poate să aibă efecte adverse precum crampe, diaree, urină de culoare roșie sau înrăutățire a constipației. Efectul laxativ al antrachinonelor poate duce la dezechilibre electrolitice (nivel mic de potasiu), iar gradul de absorbție a substanțelor din medicamentele luate oral va scădea.

Cumpără Cremă hidratantă de corp 25% Aloe Vera, LA DISPENSA  | 🛒Preț : 29,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice

Aloina s-a dovedit a fi, în urma unui studiu desfășurat timp de doi ani în Statele Unite, cel mai probabil cancerigenă. Din acest motiv, laxativele pe bază de aloe nu se mai vând fără rețetă în SUA. Pentru a elimina substanța cancerigenă a extractului din frunza întreagă de aloe, aceasta trebuie prelucrată special, rezultând un gel incolor. În caz de administrare orală, gelul nedecolorat este periculos.

De asemenea, a existat un caz în care folosirea pe o perioadă lungă a unui produs pe bază de aloe vera a cauzat hepatită toxică unei familii formate din trei persoane.

Recomandări de utilizare și contraindicații

În general, orice produs care conține extract de aloe vera va veni cu propriile instrucțiuni de utilizare, în funcție de scopul folosirii și de substanțele pe care le conține.

Deși utilizarea acestei plante aduce atâtea beneficii pentru sănătate și pentru o stare generală de bine, aloe vera este totuși contraindicată unor categorii de persoane. Acestea sunt:

  • persoanele alergice la plantele din familia Liliaceelor;
  • femeile însărcinate, deoarece poate provoca contracții uterine și micșorarea cantității de glucoză din sânge;
  • femeile care alăptează: în cazul acestora, consumul de aloe vera poate duce la apariția problemelor gastrointestinale la copil;
  • persoanele care au diabet și folosesc medicamente care scad nivelul glucozei în sânge.

15dde0724534f2cd86afe5b48d5da17f

Trebuie avut în vedere faptul că aloe vera diminuează eficiența și potențează efectele adverse ale digoxinei și digitoxinei, ca efect al scăderii nivelului de potasiu.

De asemenea, aloe vera interacționează negativ cu Furosemidul, scăzând și mai mult nivelul de potasiu și crescând gradul de absorbție a cremelor cu steroizi precum hidrocortizonul.

Dacă ești preocupat de starea ta de sănătate și de un stil de viață cât mai sănătos, aloe vera este una din plantele-minune care nu ar trebui să îți lipsească din casă. Poți căuta produse cu extracte din aloe vera cât mai puțin procesate care se potrivesc cu necesitățile tale, poți folosi cosmetice cu astfel de extracte sau poți alege să cultivi propria plantă.

Surse foto: Shutterstock

Total
19
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*