Adorabile, delicate și aparent fragile, pisicile au în dotare un arsenal serios, dovada clară a înrudirii lor cu impresionantele feline sălbatice. Acesta le permite să se țină de șotii și să provoace pagube mai însemnate decât te-ai aștepta, ținând cont de dimensiunea lor. Dinții ascuțiți, reflexele fulgerătoare, agilitatea și flexibilitatea extraordinară, toate compensează pentru constituția lor aparent plăpândă.

Zgâriatul și ascuțirea unghiilor – motive și manifestare
Soluții pentru îngrijirea pisicii domestice
Tăierea periodică a unghiilor
Redirecționarea comportamentului

Dacă adăugăm la acest cocktail exploziv și un set de gheare extrem de ascuțite, nimic nu mai are vreo șansă în fața lor: șoricei sau vrăbiuțe, jucării, dar și pantofi, covoare, canapele sau draperii… Chiar și atunci când nu se joacă sau nu vânează și aparent nu există o utilitate pentru acest act, se pare că pisicile au o nevoie compulsivă de a zgâria, fără ca acest comportament să fie îndreptat împotriva cuiva.

Însă conviețuirea armonioasă cu pisicile este nu doar posibilă, ci și o sursă nesfârșită de bucurie și echilibru psihic. Trebuie doar să le înțelegem comportamentul și să le oferim prilejul de a se manifesta într-un mod benefic pentru ele și pentru stăpân, deopotrivă.

Zgâriatul și ascuțirea unghiilor – motive și manifestare

Nu este vorba doar de joacă sau de un comportament distructiv gratuit, ci este vorba de un act instinctiv, încă o dovadă a conexiunii puternice a pisicuțelor noastre de casă cu felinele sălbatice. Humane Society precizează că actul de a zgâria este dovada unei pisici sănătoase și echilibrate, care se îngrijește corespunzător, conform nevoilor acestei specii.

  • Zgâriind, pisicile își îndepărtează straturile moarte ale ghearelor. Unghiile pisicilor cresc în straturi, asemenea unor carapace, iar prin zgâriat, stratul vechi de deasupra se îndepărtează pentru a expune unghiile noi, mai ascuțite. Pentru a-și putea ascuți unghiile, pisicile se vor folosi de orice obiect cu o textură aspră, noduroasă, în care să-și înfigă ghearele, de aceea nu este deloc întâmplător faptul că preferă covorul sau canapeaua pentru a se manifesta…
  • În plus, această activitate le permite să-și marcheze teritoriul: vizual, prin marcajele lăsate, respectiv olfactiv, datorită glandelor care se află pe lăbuțele lor.
  • Nu în ultimul rând, după o sesiune extensivă de joacă și somn, felinele se agață de diferite obiecte pentru a-și întinde mușchii și a-și flexa picioarele.

Întrucât acest comportament face parte din moștenirea genetică a pisicii, el nu trebuie și nu poate fi suprimat. Manifestarea acestuia începe în jurul vârstei de opt săptămâni, momentul ideal pentru a-ți obișnui felina cu tăierea regulată a gheruțelor și pentru a-i redirecționa acest comportament, într-un mod satisfăcător pentru toată lumea. Aceste metode se aplică numai în cazul pisicuțelor domestice, cele de curte rezolvându-și problemele în mod natural, ascuțindu-și și tocindu-și unghiile prin activitățile lor zilnice, precum cățăratul în copaci.

Soluții pentru îngrijirea pisicii domestice

Așadar, actul de a zgâria ține de o nevoie instinctivă, strâns legată de echilibrul și sănătatea pisicii. Cum facem, deci, să ne împăcăm cu această idee și să conviețuim armonios, într-un cămin păstrat intact, cu animalul nostru de companie? Iată câteva recomandări.

  • Tăierea periodică a unghiilor

Până nu demult, se practica o soluție aparent mai simplă și cu efect permanent: îndepărtarea definitivă a unghiilor prin operație cu bisturiul sau cu laserul (presupunând amputarea extremităților degetelor pisicii) sau prin tăierea tendoanelor care le permit pisicilor să-și folosească unghiile în mod controlat.

Singurele beneficii (aparente) ale unei astfel de proceduri ar fi pentru confortul stăpânului, însă complicațiile care survin în urma unei astfel de intervenții sunt multiple și grave: de la dureri ale lăbuțelor, la dureri de spate și mers șchiopătat. Alte efecte secundare sunt: necrozarea țesuturilor, risc de infecție și schimbări de comportament, precum tendința pisicii de a mușca, deoarece aceasta se simte vulnerabilă în absența ghearelor.

Din fericire, această practică a fost interzisă în multe țări, medicii veterinari refuzând s-o mai efectueze, fiind considerată o dovadă de cruzime împotriva animalelor. În ziua de azi se mai practică doar în cazul unei urgențe medicale, cum ar fi îndepărtarea unei unghii complet distruse sau a unei tumori.

Spre deosebire de procedura smulgerii unghiilor, tăierea periodică a ghearelor pisicii oferă beneficii atât pentru om, cât și pentru pisica domestică. Această practică este încurajată chiar de către organizațiile pentru protecția animalelor, fiind o procedură simplă și nedureroasă.

  • Avantajele tăierii periodice a unghiilor pisicii

După cum precizează Dr. Eric Barchas, director medical la Spitalul pentru animale din San Bruno, avantajele tăierii unghiilor unei pisici domestice depășesc orice posibil inconvenient, aceasta fiind o procedură nu doar acceptată de către medicii veterinari, ci chiar recomandată.

jonas vincent 2717

Foto: Unsplash/Jonas Vincent

      • Pentru pisică:
        • Tăierea regulată previne încarnarea unghiilor și complicațiile pe care le poate provoca. Pentru că unghiile pisicii cresc în straturi care se îndepărtează treptat, se întâmplă destul de frecvent ca pisicile de apartament să nu reușească să îndepărteze complet stratul vechi al unghiei. Din păcate, acesta devine apoi sursă de disconfort și durere și prezintă un potențial risc de infecție.
        • Previne deformarea degetelor și durerile cauzate de aceasta. În cazul în care ghearele cresc prea mult pentru că pisica de apartament nu are unde să le tocească, acestea provoacă disconfort și durere și pot chiar deforma degetele pisicii, afectându-i mersul.
        • Creează o relație mai apropiată între stăpâni și pisică, datorită faptului că pisica nu riscă să-i zgârie de fiecare dată când le sare în brațe.
      • Pentru om:
        • Scad riscurile de boală atât pentru pisică, cât și pentru om, printr-o mai bună igienă a animalului. În unghiile crescute excesiv se pot acumula bacterii, din cauza scurmatului la litieră și a îndepărtării puricilor prin scărpinare. În cazul unei zgârieturi, aceste bacterii se pot transmite la om. Din fericire, tăierea unghiilor și menținerea unei igiene adecvate scade considerabil riscul infecțiilor.
        • Pielea umană este mai puțin vătămată, în cazul unei zgârieturi.
        • Pagubele asupra bunurilor materiale sunt diminuate, deși comportamentul și nevoia de a zgâria a pisicii se mențin.

Cum se realizează această procedură?

      • În mod profesional, la cabinetul veterinar – La veterinar sau la salonul de îngrijire pentru animale, această simplă procedură se poate efectua în câteva minute, în funcție de caracterul și blândețea pisicii. Costurile acestei operațiuni variază între 10 și 30 de lei, iar procedura trebuie repetată o dată la două săptămâni, aproximativ.

shutterstock 308721170

Foto: Shutterstock/135pixels

      • Acasă – Dacă vrei să înveți cum să tai chiar tu unghiile pisicii tale, este destul de simplu, odată ce vă obișnuiți, atât tu, cât și pisica ta, cu această procedură. Atât Asociația pentru prevenirea cruzimii împotriva animalelor (ASPCA), cât și Asociația Humane Society oferă indicații detaliate, pas cu pas, pentru ca această procedură să fie nu doar sigură, ci și o ocazie plăcută de conectare între pisicuță și stăpân.

Învață despre anatomia unghiilor pisicii

      • Pisicile au 18 degete și unghii, câte cinci pentru lăbuțele din față și câte patru în spate. Însă polidactilia (prezența degetelor în exces) este destul de întâlnită în cazul pisicilor.
      • Unghiile lor sunt retractabile, pentru ca pisicile să le folosească în funcție de nevoie. Pentru a le scoate la iveală, trebuie să aplici o presiune delicată, în mod simultan deasupra și dedesubtul fiecărui deget. Exersează și obișnuiește-ți pisicul cu senzația de a-i fi atinse pernuțele și manevrate lăbuțele.

shutterstock 152001677

Foto: Shutterstock/Lubava

      • Învață să deosebești unghia alungită de partea vie, care este vascularizată și are terminații nervoase și acționează ca un senzor pentru simțul tactil al pisicii. Aceasta este bine mărginită de restul unghiei, circulația sângelui colorând-o într-o nuanță roz. Trebuie să fii atent să nu ciupești această zonă, tăierea ei provocând durere și sângerare. Mai bine tai câte puțin de fiecare dată, decât prea mult deodată.
      • Unghiile sănătoase ar trebui să fie tari, nu moi și exfoliate. În cazul în care acestea nu sunt perfect sănătoase, suplimentează dieta pisicii tale cu lactate și cu suplimente de calciu de la veterinar.

Pregătește terenul

      • Procedura în sine nu este deloc dureroasă, câtă vreme nu tai mai mult decât e cazul. Pisicile nu au o aversiune față de tăierea efectivă a unghiilor, mai ales dacă sunt obișnuite de mici. Însă nu le place în mod special să le fie atinse și manevrate lăbuțele, mai ales cele din spate. Obișnuiește-o cu aceste manevre încă dinainte de a te pregăti să-i tai unghiile. Atinge-i fiecare lăbuță în mod delicat, ținând-o în palmă pentru câteva secunde și trecând de la una la cealaltă, pe rând și cu calm. Nu trage și nu reține lăbuța în cazul în care pisica vrea s-o retragă, urmează-i doar mișcările cu mâna.
      • Strânge-i pernuțele pe rând, aplicând presiune delicată, și profită de aceste momente pentru a te familiariza cu forma unghiilor. Învață să faci distincția între partea vascularizată și partea pe care o poți tăia.
      • Obișnuiește-o cu sunetul făcut de unghieră. Taie un obiect sau propriile unghii lângă pisica ta, atunci când o ții în brațe. Dacă devine curioasă, las-o să miroasă unghiera și oferă-i o recompensă imediat după.
      • Oferă-i câte o mică recompensă pe parcursul și după aceste sesiuni de conectare.

Efectuează procedura: 

  1. Alege cadrul potrivit
      • Locul perfect ar fi acasă, pe teritoriul pisicii, pentru a-i oferi senzația de confort psihic și siguranță. Persoana cea mai în măsură să efectueze această procedură ar fi stăpânul ei, pe care-l cunoaște și în care are încredere.
      • Alege un colț liniștit al casei, fără stimuli care să-i distragă atenția sau s-o sperie (cum ar fi alte animale sau trecători necunoscuți în dreptul geamului). De asemenea, alege un loc bine iluminat, pentru a te asigura că vezi ce faci și că distingi partea vie a unghiilor și știi până unde să tai.
      • Dacă pisica este blândă, atunci poți s-o ții în brațe pe un fotoliu, cu spatele la tine, pentru a avea vizibilitate și loc de manevră. Dacă vrei să te asiguri că nu se agită, poți încerca această procedură alături de o altă persoană pe care pisica o acceptă. În cazul acesta, așază pisica pe masă și roagă persoana care te asistă s-o țină în așa fel încât pisica să stea pe loc, dar fără să-și dea seama că este de fapt ținută.
  2. Alege momentul potrivit
      • Profită de prilejul perfect, când pisica este relaxată, ușor adormită, poate după o masă copioasă.
      • Alege un moment când ești calm și ai timp suficient, pentru a efectua procedura cu blândețe și a te opri din când în când, în caz de nevoie.
          1. Cum tai unghiile

      • Unghiile se taie într-un unghi de 45 de grade. Unii stăpâni preferă să taie doar unghiile de la lăbuțele din față, cele care pun cele mai mari probleme și provoacă cele mai mari pagube, cu atât mai mult cu cât pisicile sunt mai sensibile față de atingerea picioarelor din spate. Pentru început, ocupă-te de lăbuțele din față, iar apoi, dacă vrei, taie-le și pe cele din spate, la fel de des sau mai rar decât pe cele din față, după cum preferi.
      • Ține pisica pe fotoliu, cu spatele la tine, sau pe masă și taie o unghie, apoi oferă-i imediat o recompensă. Dacă procedura n-a deranjat-o și nici nu a observat, poți să tai câte două unghii, iar apoi s-o recompensezi. Pentru început, poți să te oprești după tăierea unghiilor de la o singură lăbuță și să cauți un alt prilej potrivit pentru a te ocupa și de celelalte. Pe tot parcursul acestor ședințe, oferă-i pisicii recompensele pe care știi că le apreciază cel mai mult.
      • Fii atent ca pisica să nu înceapă să se streseze și nu o reține cu forța dacă vrea să plece. Pisicile sunt sperioase și au o memorie remarcabil de bună, iar dacă tăierea unghiilor se înregistrează ca o amintire negativă, data viitoare îți va fi mai greu s-o convingi să coopereze.
      • Lucrează eficient. Pisicile nu au răbdare să fie manevrate excesiv, iar dacă începi să te pricepi și te miști repede (odată ce-ai prins mișcarea), procedura se va încheia înainte ca pisica să realizeze că este ținută pe loc.

3. Instrumente

      • În cazul pisicilor de talie mică, se poate folosi chiar și unghiera pentru oameni.
      • În cazul pisicilor de talie mai mare, cu unghiile tari, tăierea se face cu un clește special, de tip foarfecă sau ghilotină.

shutterstock 513340384

Foto: Shutterstock/Yimmyphotography

      • Ai grijă ca lama să fie ascuțită. În caz contrar, presiunea unei lame boante este dureroasă și stresantă pentru pisică, existând riscul de a provoca ruptura sau sângerarea unghiei.
      • Pentru orice eventualitate, ține întotdeauna la îndemână o pudră cicatrizantă.

Ce să nu faci!

      • Dacă pisica nu cooperează, nu țipa la ea și nu o pedepsi! În caz contrar, data viitoare va fi cu atât mai greu pentru amândoi.
      • Nu începe procedura dacă pisica este agitată și/sau tu ești obosit sau stresat!
      • Nu încerca să tai toate unghiile într-o singură sesiune! Mai ales dacă pisica nu este obișnuită să-i fie tăiate unghiile sau dacă vrei să te ocupi atât de labele din față, cât și de cele din spate.

Dacă încă nu ești pregătit să încerci această procedură, dar vrei să testezi o abordare mai modernă, ai putea încerca acoperitoarele pentru unghii, cum ar fi Soft Claws. Acestea au forma unor căpăcele din vinilin sau plastic moale care se aplică peste unghiile pisicii și se pliază perfect după forma acestora. Fiind subțiri și practic insesizabile, acoperitoarele nu schimbă comportamentul pisicii, ci doar atenuează pagubele provocate prin zgâriere.

  • Redirecționarea comportamentului

Zgâriatul și ascuțirea unghiilor fac parte din manifestarea firească a unei pisici, comportament de care nu o putem dezvăța, dar care poate fi redirecționat. Trebuie doar să îi oferim locul și ocazia potrivită pentru a se manifesta într-un mod convenabil pentru toate părțile implicate.

Cum descurajăm comportamentul nedorit

Se știe că pisicile preferă suprafețele aspre pentru a-și înfige unghiile în ele, motiv pentru care fotoliile sunt cel mai adesea sacrificate dacă încap „pe mâinile” unei pisici. Unele pisici preferă suprafețele orientate vertical, pe care să se cațere, altele preferă obiectele sau suprafețele orizontale, pe care își pot ascuți unghiile în timp ce își întind toate articulațiile, pentru a-și relaxa musculatura. Aceste preferințe pot varia, în funcție de momentul zilei și de alți factori, precum personalitatea pisicii tale și mediul de trai. Însă dacă o vei observa cu atenție, vei putea afla care îi sunt preferințele și vei putea deveni creativ în redirecționarea acestui comportament.

Există câteva modalități prin care îți poți proteja bunurile de preț, astfel încât să poți conviețui cu pisica ta, fără frustrări și incidente majore. Aceste măsuri ar trebui aplicate la timp, înainte ca acel comportament să devină o obișnuință. Pedeapsa fizică, lovitul sau scuturatul pisicii NU sunt o opțiune și nu ar trebui folosite în niciun context. În principiu, un set comun de măsuri și trucuri este recomandat de publicații de interes general, cum ar fi The Spruce, sau publicații științifice precum cea a Facultății de Medicină Veterinară din cadrul Universității Cornell.

      • Știind ce texturi preferă pisica ta, acoperă suprafețele care o atrag, dar pe care nu vrei să le zgârie. Acoperă-le cu ceva deranjant pentru o pisică, precum o folie de aluminiu sau o folie fină, perfect întinsă, ori cu bandă adezivă. Acoperă cu precădere zonele care-i servesc pisicii pentru cățărare, precum brațele canapelei sau spatele fotoliului. Pentru ca acest truc să funcționeze, va trebui să menții acele suprafețe acoperite astfel pentru o perioadă de cel puțin câteva săptămâni sau până când vei găsi un substitut, precum un stâlp pentru cățărat și ascuțit gheare.

Dacă nu vrei să aloci prea mult timp acestei operațiuni și preferi să achiziționezi o variantă de-a gata, mai simplu de utilizat, o idee ar putea fi acoperitoarele pentru mobilă Fe-Lines. Opțiuni sunt multe, studiază piața și alege ce este mai potrivit pentru casa ta.

      • În general, pisicilor nu le place mirosul de citrice sau cel de mentol. Dacă știi că pisica ta respinge aceste mirosuri, folosește spray-uri sau pune dischete de bumbac îmbibate cu mirosurile respective acolo unde pisica nu are ce căuta.
      • Pune puțină apă într-o sticlă cu pulverizator, pentru a o stropi ușor atunci când începe să zgârie într-un loc nepermis. O singură pulverizare este suficientă pentru a-i distrage atenția pisicii și a o opri.
      • Poți chiar să încerci un repelent cu senzori, precum PetSafe SSSCAT, care funcționează asemenea odorizantelor de cameră. Îl poți plasa în zonele unde accesul pisicii este interzis, iar în momentul în care aparatul detectează o mișcare în preajma sa, va pulveriza un gaz inodor și inofensiv, care va îndepărta pisica din acea zonă. Unii stăpâni afirmă chiar faptul că o singură doză dintr-un astfel produs este suficientă pentru ca pisica să învețe să nu mai revină în acel loc.
      • Fă un zgomot iritant pentru pisică atunci când o prinzi „în fapt”. Nu țipa la ea, mult mai eficient ar fi un sunet zornăitor, precum cel scos de o cutie metalică aproape plină cu monede sau pietricele înăuntru. După ce pisica se obișnuiește cu faptul că anumite zone nu sunt accesibile pentru ea, o simplă bătaie din palme sau un „NU” spus ferm vor fi suficiente pentru a o atenționa și a o opri.

E bine de știut, totuși, că aceste metode funcționează câtă vreme nu sunt percepute ca o pedeapsă sau nu sunt asociate cu repercusiuni pentru pisică. Altfel, de teamă, pisica va evita acel comportament în fața ta, însă va fi în continuare tentată de acele lucruri și locuri interzise pentru ea și se va manifesta cu și mai mult aplomb, atunci când nu vei fi prin preajmă.

Cum încurajăm manifestarea comportamentului în locul potrivit

Așadar, știm că pisicile au nevoie să-și manifeste, prin zgâriat, caracterul sălbatic și jucăuș și e bine să le oferim prilejul de a-și exprima această latură. Soluția este destul de simplă: folosindu-te, din nou, de ceea ce ai observat despre comportamentul pisicii tale, îți recomandăm să construiești sau să cumperi un ansamblu pentru joacă, adaptat nevoilor ei.

shutterstock 624421856

Foto: Shutterstock/Africa Studio

      • Aceste locuri de joacă pot fi ușor de găsit și de cumpărat, în toate mărimile și formele, cu diferite suprafețe incluse și diverse categorii de prețuri. Site-uri precum emag.ro oferă o mare varietate de produse de acest fel.
      • Dacă vrei să construiești chiar tu un model personalizat, vei avea nevoie de un stâlp sau diferite cutii din lemn, spre exemplu, pe care să le îmbraci în sfoară sau să le acoperi cu un covor întors pe dos. Poți, de asemenea, să adaugi orice alte instalații, precum jucării suspendate pe care pisica să le agațe cu lăbuța și să se joace cu ele.
      • Experimentează, pentru a vedea ce i se potrivește pisicii tale. Amplasează mai multe astfel de locuri de joacă în diferite colțuri ale casei unde pisica preferă să-și petreacă timpul și dispune-le pe verticală sau pe orizontală, cu diferite materiale și texturi incluse.

Bored Panda Cat tree 2

Bored Panda Cat tree

Foto: Goldtatze

      • Pentru început, pune jucării, recompense sub formă de hrană sau iarba mâței în aceste locuri special amenajate, pentru a-ți convinge pisica să petreacă mai mult timp acolo.
      • Laud-o de fiecare dată când folosește postamentele pentru a-și ascuți ghearele și redirecționeaz-o aici atunci când o vezi zgâriind într-un loc nepermis.

Ținând cont de toate aceste măsuri, traiul pașnic alături de o pisică, într-un casă intactă și bine întreținută este posibil. Indiferent de inconvenientele care ar putea apărea, există mereu soluții, iar abandonul nu ar trebui să se regăsească niciodată printre ele. Ia în considerare nevoile acestui animăluț, iar beneficiile pentru amândoi vor depăși în mod categoric orice deranj și astfel veți avea înainte ani buni de prietenie și afecțiune reciprocă.

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*