Dacă pe timpul iernii au predominat grăsimile și proteinele animale, primăvara este despre detoxifierea organismului și alimentarea sa din natură. Verdețurile primăverii hrănesc celulele cu oxigen, protejează sistemele organismului și susțin imunitatea. Mai jos sunt câteva dintre vedetele acestei primăveri, care ar trebui introduse în dieta ta.

Leurdă
Ștevie
Lobodă
Untișor
Spanac
Urzici
Ceapă verde
Salată

Leurdă

Leurda, cunoscută și drept usturoiul sălbatic, conține o mulțime de substanțe nutritive, printre care vitamina A, C și B-urile, minerale precum calciu, fier, fosfor și cupru și fitonutrienți (carotenoizi, alicina etc). Mai jos sunt principalele beneficii ale leurdei pentru sănătate:

  • Are rol antibiotic – leurda este considerata unul dintre cele mai bune antibiotice naturale. Potrivit studiilor, consumul de leurdă este de 100 ori mai eficient decât antibioticele prescrise în mod obișnuit pentru a combate bacteria Campylobacter. Mai mult, leurda poate reduce efectele stafilococului auriu, diverși fungi, viermi intestinali și alți patogeni.
  • Detoxifică organismul – pe lângă rolul antibiotic, leurda este eficientă și în detoxifiere. Cercetătorii au arătat că plantele din familia usturoiului sunt eficiente în îndepărtarea resturilor de plumb din organism fără a cauza efecte secundare specifice tratamentului medicamentos prelungit. Plumbul se găsește în vopseaua de interior și reprezintă un factor în 0,2% din decese la nivel mondial. Pe termen scurt cauzează probleme digestive, renale și cardiovasculare, putând cauza chiar și infertilitate.
  • Susține sănătatea sistemului cardiovascular – consumul de leurdă reglează hipertensiunea articulară și nivelul colesterolului “rău”, doi factori în apariția bolilor de inimă. Potrivit unui studiu din 2013, leurda și alte verdețuri din familia usturoiului sunt cel puțin la fel de eficiente precum medicația de inimă în cazul bolnavilor hipertensivi. Un alt studiu a arătat că plantele din familia usturoiului reduc nivelul colesterolului “rău” cu până la 15%.
  • Reglează nivelul zahărului din sânge – un studiu realizat pe rozătoare a demonstrat că leurda și surorile sale au efecte hipoglicemice. Un raport publicat în 2014, de această dată cu rezultate pe oameni, a descoperit efecte similare.
  • Încetinește îmbătrânirea și previne apariția unor boli precum demența și Alzheimer – responsabili pentru acest efect sunt antioxidanții conținuți în leurdă. Mai multe studii au arătat că leurda și usturoiul conțin antioxidanți și stimulează producția enzimelor cu rol antioxidant.

verdeturi - leurda

Sursă foto: Shutterstock

Ștevie

Ștevia este o altă plantă verde specifică primăverii. Conține vitamina A și C, fosfor, magneziu, potasiu, calciu și mangan și este consumată de sute de ani pentru beneficiile sale pentru sănătate. Mai jos sunt câteva dintre ele:

  • Reglează nivelul zahărului din sânge – această plantă consumată primăvara în salate sau pentru a aroma diverse preparate este cunoscută și datorită îndulcitorilor găsiți în comerț. Deloc surprinzător, așadar, că are un efect regulator asupra zahărului din sânge. Potrivit studiilor, ștevia încetinește gradul prin care alimentația crește nivelul zahărului din sânge (cu alte cuvinte, atunci când consumi alimente cu mulți carbohidrați dar alături și o salată de ștevie, glicemia nu mai crește la fel de mult).
  • Este benefică în slăbire – în general, salatele verzi de primăvară ajută la slăbire. Conținutul de apă combinat cu volumul mare, oferă sațietate fără a avea multe calorii (cu condiția ca dressingul să fie format doar din câteva picături de ulei de măsline și zeamă de lămâie).
  • Reduce nivelul colesterolului “rău” – studiile au arătat că ștevia reduce nivelul colesterolului “rău” și al trigliceridelor și crește nivelul colesterolului “bun”.
  • Echilibrează flora bacteriană a cavității bucale – ștevia a avut rezultate îmbucurătoare și atunci când a venit vorba de formațiunile bacteriene din gură. Potrivit studiilor, ștevia previne cariile și gingivita și reduce mult bacteriile din gură.

verdeturi - stevie

Sursă foto: Shutterstock

Loboda

Loboda conține vitamina C și K, magneziu, calciu, fosfor, seleniu, carotenoizi, proteine vegetale și fibre, fiind benefică în mai mult probleme de sănătate:

  • Promovează digestia – consumul de lobodă ajută la tratarea unor probleme precum indigestia sau constipația și reduce riscul de apariție a bolilor gastrointestinale.
  • Îmbunătățește funcțiile rinichilor – loboda are efect diuretic și laxativ. Ajută astfel la eliminarea substanțelor toxice, a excesului de sare și grăsimi. Urinarea regulată înseamnă că rinichii funcționează normal.
  • Stimulează metabolismul – vitaminele, mineralele și proteinele din lobodă reglează reacțiile enzimatice necesare funcționării normale a organismului. Mai mult, fierul și calciul stimulează producția de celule roșii și ajută la oxigenarea țesuturilor și a organelor, stimulând astfel metabolismul și păstrând organismul sănătos.

verdeturi - loboda

Sursă foto: Shutterstock

Untișor

Untișorul este o altă plantă care poate fi consumat în salatele ușoare de primăvară. Conține fibre, vitamina C și B, potasiu, magneziu și mangan și este folosit medicinal mai ales în tratarea hemoroizilor. Mai jos sunt alte beneficii ale untișorului:

  • Are rol antifungic – untișorul conține fitonutrienți precum protoanemonina, o substanță cu rol antifungic. Merită știut că acest beneficiu se pierde atunci când untișorul este consumat în stare uscată.
  • Tratează scorbutul – frunzele verzi ale untișorului bogate în vitamina C sunt benefice în tratarea scorbutului. Ca și mai sus, beneficiul se pierde atunci când consumi untișorul sub formă de ceai din frunze/rădăcini uscate iar protoanemonina devine toxică pentru organism.
  • Susține digestia – consumul de untișor stimulează salivația și promovează un peristaltism sănătos
  • Tratează acneea – vitaminele și mineralele din untișor au rol anti-inflamator, calmând iritațiile pielii (atunci când aplici sucul pe ten) iar consumul sub formă de salată ajută la eliminarea toxinelor din organism

verdeturi - untisor

Sursă foto: Shutterstock

Spanac

Spanacul este una dintre cele mai populare plante verzi, însă nu toată lumea știe că beneficiile sale pentru sănătate se pierd prin fierbere. Așadar, consumul spanacului proaspăt de-a lungul primăverii este ideal pentru a trata anumite probleme de sănătate. Spanacul conține vitamina C, E, K, B-urile, carotenoizi, luteină, fier și acid folic din care decurg numeroasele beneficii pentru sănătate. Mai jos sunt cele mai importante dintre ele:

verdeturi - spanac

Sursă foto: Shutterstock

Urzici

Spre deosebire de alte verdețuri de primăvară, urzica este consumată după fierbere sau gătire la cuptor/tigaie. Conține vitamine (A, B2, C, K), minerale (calciu, fier, siliciu, magneziu, fosfor) și fitonutrienți (aminoacizi, acid folic, amine, polifenoli, carotenoizi etc). Mai jos sunt principalele beneficii ale consumului de urzici:

  • Reduce inflamațiile – pe termen scurt, inflamațiile ajută la vindecarea rănilor minore și elimină infecțiile însă acumularea lor, pe termen lung, duce la apariția bolilor cronice (în special, a bolilor cardiovasculare). Studiile au arătat că urzica reduce markerii specifici inflamației, planta fiind benefică atât consumată ca atare după preparare cât și sub formă de creme anti-inflamatoare.
  • Tratează probleme de prostată – afecțiunile prostatei se manifestă prin disconfort la urinare. Studiile realizate pe pacienții cu hiperplazie benignă de prostată au arătat că urzica ajută al tratarea simptomelor bolilor de prostată fără apariția efectelor secundare.
  • Reduce hipertensiunea arterială – tensiunea arterială ridicată stă la baza bolilor de inimă și a deceselor pe fond cardiovascular. Cercetătorii spun că urzica poate reduce hipertensiunea arterială și că oxidul nitric produs ca urmare a consumului acestei plante are efect vasodilatator.
  • Contribuie la menținerea glicemiei sub control – există mai multe studii care demonstrează efectul benefic al urzicii asupra nivelului zahărului din sânge. Doctorii cred că urzica are anumiți compuși chimici foarte asemănători insulinei iar experimentele au demonstrat că extractul de urzică reduce mai mult nivelul zahărului din sânge atunci când este comparat cu un medicament placebo.

verdeturi - urzici

Sursă foto: Shutterstock

Ceapă verde

Ceapa verde conține vitamina C, potasiu, alicina, cuercitina,  acid folic, piridoxina (vitamina B6), fibre și antioxidanți. Ceapa poate fi consumată ca atare, în salate sau ca parte a unor rețete locale sau din bucătăria internațională. Mai jos sunt principalele beneficiile ale cepei verzi pentru sănătate:

verdeturi - ceapa verde

Sursă foto: Shutterstock

Salată

Fie că e vorba de salata verde clasică, salata creață sau salata iceberg, toate aceste varietăți sunt bogate în nutrienți (vitamina C și E, potasiu, magneziu, seleniu etc) necesari sănătății. Mai jos sunt cele mai importante beneficii ale salatei:

verdeturi - salata

Sursă foto: Shutterstock

Verdețurile proaspete de primăvară sunt ideale pentru salate ușoară, sățioase și pline de gust care pot înlocui cu succes prânzul sau cina. Alege una dintre aceste legume verzi (sau chiar combinații de verdețuri) iar sănătatea ta va avea doar de câștigat.

Sursa foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*