Amorțeala mâinilor și a picioarelor este o senzație neplăcută, întâlnită de oricine la un moment dat în decursul vieții. Deși cel mai des cauza nu este una serioasă, uneori amorțeala mâinilor sau a picioarelor poate sta la baza unei afecțiuni medicale.

Cauzele amorțelii
Simptomele amorțelii
Când este amorțeala o urgență medicală
Complicații asociate cu amorțeala și furnicăturile
Analizele necesare
Tratament

Amorțeala mâinilor și a picioarelor este un simptom extrem de comun, iar de cele mai multe ori ea apare după somn, după ce ai ținut ceva greu în brațe sau după ce ai stat într-o poziție incomodă. Senzația de înțepături dispare însă destul de rapid după eliberarea presiunii care a cauzat-o.

Uneori amorțeala mâinilor și a picioarelor poate fi severă, episodică sau cronică. Ea poate veni și cu alte simptome, precum durere, mâncărime, slăbiciune musculară. În astfel de cazuri, amorțeala poate fi un semn de leziune a nervilor, care poate apărea din cauza unor lovituri, infecții bacteriene sau virale, expunere la diverse toxine sau boli, precum diabetul sau scleroza multiplă.

Astfel de leziuni ale nervilor sunt cunoscute sub denumirea de neuropatie periferică pentru că afectează nervii la distanță de creier și măduva spinării, cel mai des mâinile și picioarele.

Există mai mult de 100 de tipuri de neuropatie periferică. Cu timpul, neuropatia periferică se poate agrava și poate duce la reducerea mobilității sau chiar la dizabilități.

E important să mergi la medic pentru o evaluare dacă suferi de amorțeala mâinilor sau a picioarelor. Cu cât descoperi mai repede motivul care stă la baza apariției amorțelii, cu atât ai mai multe șanse să nu suferi consecințe tot restul vieții.

Cauzele amorțelii

Cauzele pentru senzația de furnicături la nivelul membrelor sunt foarte numeroase, iar în timp ce unele sunt inofensive, altele pot fi extrem de grave.

Cauze pentru apariția amorțelilor mâinilor și ale picioarelor sunt:

Un nerv ciupit – acesta apare de obicei în urma unui traumatism. Amorțelile vin de obicei cu durere în acest caz

Toxine – înghițirea unor substanțe toxice sau absorbția lor prin piele poate duce la senzația de furnicături. Printre substanțe se numără: arsenic, mercur, taliu, antigel. În acest caz, trebuie să mergi de urgență la medic.

Alcoolul – este o toxină care poate dăuna țesuturilor nervilor, iar în timp, poate duce la neuropatie periferică.

Anxietatea – persoanele care experimentează stări de anxietate ar putea hiperventila, ceea ce înseamnă că respiră foarte rapid. Asta duce la un dezechilibru al nivelului de dioxid de carbon și al oxigenului, ceea ce poate duce la furnicături la nivelul mâinilor și picioare.

Sarcina – uterul poate pune presiune pe nervii de la picioare, pe măsură ce copilul crește.

Accidentarea repetată cauzată de efort – apare atunci când o persoană face activități repetitive timp îndelungat fără să se odihnească.

Deficiențe de vitamine – lipsa vitaminelor E, B1, B6, B12 sau niacină – vitale pentru funcționarea normală a nervilor – pot să dea mai multe simptome neplăcute, printre care furnicăturile în zona mâinilor și a picioarelor. Alte simptome ale deficiențelor acestor vitamine sunt: amețeală, durere de cap, greață, ficat mărit, scurtarea respirației, slăbiciune, probleme digestive și durere în piept.

Scleroza multiplă – este o boală autoimună care afectează creierul și măduva spinării. Amorțeala mâinilor sau a picioarelor poate apărea dinainte ca pacientul să fie diagnosticat cu scleroza multiplă. Aceasta afecțiune are simptome precum: probleme cu vederea, durere, spasme musculare, slăbiciune, amețeală, probleme cu echilibru, probleme cu vezica urinară, disfuncție sexuală, probleme cognitive.

Medicamente – anumite medicamente pot da, ca efect secundar, senzația de furnicături. Pastilele care tratează afecțiuni precum: cancerul, sida, HIV, convulsii, probleme cu inima sau hipertensiune sunt pe lista medicamentelor care pot da amorțeli ale mâinilor și picioarelor.

Infecții – unele infecții pot inflama nervii, ceea ce pot duce la furnicături. Aceste infecții includ: HIV, sida, hepatita B și C, lepra, zona zoster și boala Lyme.

Insuficiență renală – amorțeala mâinilor sau a picioarelor poate fi un semn de insuficiență renală. Diabetul și hipertensiunea cresc riscul de insuficientă renală.

Boli autoimune – apar atunci când organismul își atacă propriile organe. Lupus, boala celiacă și artrită reumatoidă sunt boli autoimune care pot da furnicături.

Boala periferică a arterei – aceasta afectează sistemul circulator făcând ca vasele de sânge să fie mai înguste, ceea ce duce la circulație defectuoasă, fapt ce va da simptomul de amorțeală a mâinilor sau a picioarelor. Această boală poate duce la accident vascular cerebral sau infarct din cauza acumulării de placă în artere, dacă nu e tratată la timp.

Accident vascular cerebral (AVC) – Amorțeala de la mâini sau picioare poate fi un semn de AVC, afecțiune ce pune viața în pericol. Alte simptome ale AVC sunt: amorțirea unei părți a feței, a unei mâini și a unui picior, confuzie, probleme de vorbire, probleme de înțelegere, vedere încețoșată, probleme de mers, amețeală, pierderea echilibrului și a coordonării.

Diabet

Spondiloza cervicală

Sindromul de tunel carpian

Fibromialgie

Tumori cerebrale

Vasculita

Sindromul Guillan-Barre

Hernia de disc

Simptomele amorțelii

Deseori amorțeala vine și cu alte senzații cum ar fi cea de arsură, furnicături, durere la atingeri sau pierderea sensibilității în zona afectată.

Majoritatea oamenilor descriu amorțelile ca o senzație de înțepături de ace.

Când este amorțeala o urgență medicală

Persoanele care experimentează amorțeli în mâini sau picioare regulat trebuie să ia legătura cu medicul lor pentru a verifica din ce cauză apar acestea și pentru a urma un tratament adecvat.

Sunt momente însă când o amorțeală poate fi semnul unei afecțiuni grave ce necesită tratament de urgență: accidentul vascular cerebral.

Mergi urgent la medic dacă ai unul dintre următoarele simptome:

  • Amorțeală pe o parte a corpului sau feței
  • Stare de confuzie
  • Probleme de vorbire
  • Durere severă de cap
  • Dificultăți de respirație
  • Probleme de mers

Complicații asociate cu amorțeala și furnicăturile

Dacă o persoană nu se tratează, potrivit indicațiilor medicului, pentru afecțiunea care a declanșat amorțeala, ea are șanse să sufere consecințe tot restul vieții.

Amorțeala îndelungată a unui membru poate face ca, în timp, zona să își reducă simțul tactil. Aceasta ar putea duce la accidentări precum: înțepare, tăierie, arsură, în zona fără simț tactil.

Analizele necesare

Medicul va studia istoricul medical și, pe baza simptomelor descrise, te va trimite să faci diverse investigații medicale. Printre aceste teste se numără:

  • Analize de sânge, pentru a detecta diabetul, deficiențe de vitamine, disfuncții ale ficatului sau rinichilor, alte tulburări metabolice și semne ale activității anormale a sistemului imunitar.
  • Examinarea lichidului cerebrospinal, ce poate identifica anticorpi asociați cu neuropatie periferică
  • Electromiogramă (EMG) – un test ce verifică activitatea electrică a mușchilor.
  • Viteza de conducere nervoasă (NCV)
  • Computer tomograf
  • RMN
  • Biopsia nervului
  • Biopsia pielii

Tratament

Succesul tratamentului depinde foarte multe de precizia diagnosticului și de tratamentul afecțiunii care stă la baza furnicăturilor. Atâta timp cât nervii periferici nu au murit, ei au abilitatea să se regenereze.

Pentru a scăpa de amorțeli trebuie tratată cauza ce declanșează aceste simptome.

Pe lângă tratamentul medicamentos, stilul de viață este foarte important, iar recomandările generale sunt: o alimentație sănătoasă și variată, efectuarea unor exerciții fizice, limitarea consumului de alcool, renunțarea la fumat sau la consumul de substanțe toxice.

În anumite situații, precum spondiloza cervicală, hernia de disc sau sindromul tunelului carpian, se poate recomanda fizioterapia sau intervenția terapeutică reparatorie chirurgicală.

Sursa foto : Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*