Un păr sănătos îți schimbă starea de spirit și îți pune în evidență trăsăturile. Toate ne dorim un păr cât mai frumos și sănătos, tocmai de aceea apelăm în mod constant la diferite trucuri și produse pentru îngrijirea părului pentru a-l pune în valoare. Indiferent de tipul de păr pe care îl ai, un ritual de îngrijire zilnică a acestuia va pune bazele unui păr puternic și sănătos. Iată câteva sfaturi utile pentru a obține un look senzațional.

  • Tunde cât mai des vârfurile

Nu există o regulă unică pentru a decide care este momentul potrivit să îți tai vârfurile, însă este recomandat să o faci dacă vârfurile sunt deteriorate și aspectul coafurii nu mai este unul sănătos și îngrijit. Specialiștii recomandă să tundem cam un centimetru pe lună din vârfuri, deoarece acesta va crește mai repede și nu va avea un aspect inestetic din cauza vârfurilor despicate. 

  • Nu agresa părul în timpul spălării

Frecarea agresivă poate deteriora scalpul și rădăcina părului și activează glandele sebacee care cauzează ulterior îngrășarea părului. Așadar, un masaj blând pe scalp în timpul spălării este suficient, mai ales că favorizează oxigenarea și vascularizarea. De asemenea, nu freca părul cu prosopul pentru a-l usca pentru că acesta va fi mai rebel și greu de aranjat. Este suficient să îl tapezi ușor sau să îl înfășori câteva minute în prosop, după spălare.

  • Nu spăla părul cu apă fierbinte 

Spălarea părului cu apă fierbinte usucă părul și scalpul, deshidratează părul și scalpul va produce sebum în exces. Este indicat să folosești apă călduță sau apă rece pentru a evita deshidratarea și electrizarea părului. Din aceleași motive, nu este bine să aplici căldură directă pe scalp, cum ar fi uscătorul de păr. Recomandarea noastră este să investești într-un uscător cu ioni negativi care să hidrateze părul în profunzime.

  • Consumă alimente sănătoase, bogate în nutrienți

Dacă vrem că părul nostru să strălucească, un lucru de care trebuie neapărat să ținem cont este alimentația. Nutrienții, vitaminele și mineralele pe care le consumăm influențează sănătatea părului în mod direct, așadar este bine să avem un stil de viață sănătos și echilibrat, iar acest lucru se va reflecta asupra sănătății corpului nostru. Cele mai recomandate sunt fructele și legumele, brânzeturile care ne oferă calciul de care avem nevoie dar și alimentele bogate în vitaminele C și B: curmalele, piersici și cerealele integrale.

  • Alege produse bune de îngrijire a părului

Pentru a ne menține părul sănătos și puternic, este recomandat să alegem produsele potrivite. Când vine vorba de îngrijirea zilnică a părului, pilonii de bază sunt șamponul și balsamul sau o masca, atunci când ai mai mult timp la dispoziție. Legat de alegerea șamponului, este bine să alegi unul care respectă PH-ul scalpului și care nu conține siliconi sau parabeni. Un balsam sau o mască de păr potrivite vor reda vitalitatea părului, însă, nu exagera cu cantitatea aplicată deoarece părul poate deveni gras.

  • Nu folosi produse de styling în exces

Fixativul, ceara, spuma de păr în timp duc la degradarea părului și tocmai de aceea este bine să le folosești cât mai rar, mai ales că pot duce la căderea firelor de păr, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților. Acestea pot afecta pielea scalpului și pot cauza apariția mătreții.

Dacă totuși nu ne putem lipsi de ele pentru anumite ocazii speciale, este bine să alegem produse profesionale care asigură aranjarea perfectă a părului, fără a avea efecte adverse, cum ar fi spray-urile organice de fixare și cele tonice.

  • Pieptănarea părului

Primul pas este alegerea periei potrivite lungimii și densității părului tău. Periile se găsesc în nenumărate forme și dimensiuni, însă, cel mai important este să ai în vedere calitatea perilor. Este recomandat ca aceștia să fie flexibili, din nylon sau din păr natural de porc iar capătul să fie pneumatic pentru a reduce din tensiune. Pentru părul creț este recomandat un pieptene cu dinți rari, pentru părul gros va fi nevoie de o perie rotundă pentru a evita electrizarea, iar părului subțire i se potrivește o perie din peri naturali. Este important de menționat faptul că părul nu trebuie pieptănat atunci când este ud, deoarece firele se vor rupe cu ușurință. Nu apăsa cu forță peria pe scalp pentru a nu-l irita și distruge foliculii și nu uita, una-două pieptănari pe zi sunt suficiente, mai multe de atât duc la căderea și ruperea firelor.

  • Nu spăla zilnic părul

Dacă alegi să îți speli foarte des părul, trebuie să știi că acesta va fi lăsat fără uleiurile produse de organism, care îl protejează în mod natural. Specialiștii recomandă să ne spălăm părul de două-trei ori pe săptămână. De asemenea, nici părul vopsit nu trebuie spălat foarte des deoarece își va pierde repede din intensitatea culorii.

Foarte importantă este și cantitatea de șampon folosită. Este preferabil că șamponul să fie diluat în podul palmei înainte de a-l aplica pe păr și distribuit uniform. În acest mod părul nu va intra în contact cu șamponul concentrat care îi poate afecta structura.

  • Nu îl prinde prea strâns

Părul prins prea strâns afectează firele de păr, poate cauza dureri de cap, iar la finalul zilei vei pierde mai multe fire decât ar fi căzut în mod normal. Este recomandat să îl prinzi în coafuri lejere, care să nu necesite accesorii rigide și să nu pună presiune asupra scalpului, cum ar fi împletiturile. În timpul somnului este bine să îl lași desprins pentru a nu-i afecta textura și pentru a evita frecarea între firele de păr și fața de pernă. Lasă-ți părul să respire și ajută-l să se mențină puternic, sănătos și frumos.

  • Folosirea în exces a plăcii de îndreptat părul

Sănătatea părului poate fi afectată și din cauza folosirii în exces a plăcii de îndreptat părul. Temperatura foarte ridicată la care acesta este supus îl va deteriora în timp, părul devenind subțire și fragil. Dacă nu poți renunța la acest obicei, este esențial să aplici înainte un produs bun cu rol de protecție termică.

Nu este deloc dificil să obținem un păr sănătos și frumos. Dacă folosești corespunzător produsele potrivite și ai grijă la nevoile părului tău, cu siguranță vei obține rezultatele mult dorite.

Surse foto: freepik.com , pexels.com .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*