Acidul salicilic face parte din familia beta-hidroxi acizilor și este solubil în grăsimi, fapt pentru care penetrează ușor pielea. Dacă acizii alfa-hidroxi (acidul glicolic este un exemplu) exfoliază pielea la suprafață prin distrugerea legăturilor dintre celulele bune și cele moarte, acidul salicilic penetrează pielea în profunzime și schimbă structura celulară din interior. În mod tradițional, acidul salicilic este folosit pentru a trata problemele tenului gras și mixt.

Care sunt beneficiile acidului salicilic?
Cum se folosește acidul salicilic?
Care sunt contraindicațiile și efectele adverse asociate acidului salicilic?

Care sunt beneficiile acidului salicilic?

Acidul salicilic poate fi folosit în tratamente homemade sau la salon sub formă de cocktailuri de acizi (se amestecă cu acid glicolic, lactic, tartric etc). Mai jos sunt câteva dintre cele mai populare beneficii ale acidului salicilic:

  • Acidul salicilic exfoliază pielea

Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale acidului salicilic este capacitatea sa de exfoliere a pielii. Mai multe afecțiuni ale pielii (puncte negre, acnee, pori înfundați) apar ca urmare a acumulării de celule moarte. Acidul salicilic penetrează porii, dizolvă celulele moarte, reduce din uscăciunea pielii și îndepărtează praful, bacteriile și resturile de grăsime. Acidul purifică și exfoliază pielea, oferind tenului un aspect sănătos. 


Citește și : Cum alegi produsele cosmetice 


  • Acidul salicilic tratează acneea

Acidul salicilic reduce punctele albe, punctele negre și acneea și curăță porii înfundați. De asemenea, acidul salicilic este lipofilic, deci penetrează tenul cu tendințe de îngrășare și reglează secreția de sebum (excesul de sebum poate duce la “izbucnirea” acneei). 

  • Acidul salicilic are rol astringent

Acidul salicilic reduce din dimensiunea și forma porilor datorită proprietăților sale de a strânge pielea și de a reduce din caracteristicile tenului gras. Reducând dimensiunea porilor, acidul salicilic oferă tenului un aspect sănătos și tânăr. 

  • Acidul salicilic reduce petele pigmentare

Unul dintre beneficiile mai puțin cunoscute ale acidului salicilic este capacitatea sa de a reduce petele pigmentare și de a nivela tendințele ocazionale de hiperpigmentare a tenului. Acidul salicilic reduce inclusiv decolorarea pielii, datorită rolului său astringent. 

  • Acidul salicilic reduce mătreața

În concentrații mici (3-5%), acidul salicilic poate încuraja descuamarea pielii și astfel ajută la tratarea mătreții și a dermatitei seboreice, două afecțiuni care apar atunci când regenerarea celulară la nivelul scalpului este încetinită. 

  • Acidul salicilic stimulează producția de colagen

Acidul salicilic susține producția de colagen, o proteină al cărui nivel scade pe măsură ce înaintăm în vârstă. O producție normală de colagen înseamnă un ten sănătos și plin, piele mai puțin lăsată și o reducere a liniilor fine și a ridurilor. 

Cum se folosește acidul salicilic?

Acidul salicilic este întâlnit ca parte a unor creme, soluții tonice sau astringente și conține concentrații cuprinse între 0,5 și 5%. De asemenea, există inclusiv soluții naturiste de acid salicilic (substanța de bază a acidului este extras din salcie) care pot fi aplicate direct pe piele în cazul persoanelor cu tenul gras sau în combinații cu ulei de cocos sau măsline în cazul celorlalte tipuri de ten. 

Dacă ai o cremă sau loțiune pe bază de acid salicilic aplică de cel mult două ori pe zi (este vorba de un acid și aplicarea sa mai frecventă poate irita pielea). Înainte de a șterge tenul cu acid salicilic este bine să folosește o soluție sau un săpun potrivit tipului de ten pentru a curăța fața. Pune câteva picături pe o dischetă demachiantă și șterge ușor (evită să freci) zona cu probleme timp de 10-20 secunde. Dacă pielea este mult prea uscată după aplicarea acidului salicilic, la următoarea folosire clătește fața cu apă sau redu frecvența de utilizare la o aplicare pe zi. 

În cazul peelingurilor chimice de la salon, specialiștii pot folosi o soluție cu o concentrație de până la 20-30%. 

Care sunt contraindicațiile și efectele adverse asociate acidului salicilic?

Acidul salicilic este interzis persoanelor cu răni deschise, deficiențe de zinc, celor care iau medicație care subțiază sângele sau medicamente anti-durere (aspirină, ibuprofen, naproxen), diabeticilor dar și gravidelor și femeilor care alăptează. Dacă vrei să rămâi însărcinată vorbește cu doctorul, deoarece folosirea acidului salicilic poate cauza probleme fătului. 

De asemenea, acidul salicilic usucă tenul, motiv pentru care ar trebui folosit cu precauție de către persoanele cu tenul normal sau uscat. Printre efectele adverse ale acidului salicilic se numără:

  • urticaria
  • senzația de mâncărime
  • descuamarea pielii
  • usturime sau senzație de arsură
  • roșeață

Este bine de știut că trebuie să aplici acid salicilic doar pe zone mici ale corpului (de exemplu, doar pe zonele cu acnee, nu să ștergi întreaga față) deoarece poate apărea intoxicația cu salicilat (manifestată prin dureri de stomac, deshidratare și hipotensiune). Mai mult, există inclusiv alergii la acid salicilic, iar primele semne includ mâncărime pe față, amețeală și probleme respiratorii. 

Acidul salicilic este recomandat mai ales pentru a ține sub control acneea sau pentru a oferi pielii un aspect uniform, fără imperfecțiuni. Aplică de cel mult două ori pe zi, iar dacă rezultatele nu apar după șase săptămâni sau dacă observi efecte adverse adresează-te dermatologului. 

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*