Acidul glicolic este un derivat al trestiei de zahăr, aparține familiei AHA (acizilor alfa-hidroxi) și este folosit mai ales în tratamentele faciale. Spre deosebire de acidul lactic sau salicilic, acidul glicolic are molecule mult mai mici care îi permit să penetreze pielea și să ofere rezultate mai repede. 

Care sunt beneficiile acidului glicolic pentru piele?
Cum este folosit acidul glicolic?
Cine poate folosi acidul glicolic?
Ce trebuie să știi despre acidul glicolic înainte de folosire?
Care sunt efectele secundare ale folosirii acidului glicolic?

Care sunt beneficiile acidului glicolic pentru piele?

Acidul glicolic este folosit în produse pentru exfoliere (în concentrații de până la 4%) dar și în concentrații mai mari atunci când este folosit în saloanele de înfrumusețare. Mai jos sunt principalele beneficii pentru piele ale acidului glicolic:

  • Acidul glicolic oferă pielii strălucire

Îmbătrânirea prematură sau pielea uscată poate da peste cap aspectul oricărui ten. Produsele pe bază de acid glicolic sunt mai blânde decât exfoliantele clasice deoarece dizolvă “adezivul” care leagă celulele moarte de epidermă. După folosire, pielea va radia de strălucire. 

  • Acidul glicolic reduce dimensiunile porilor

Acidul glicolic ajută la curățare porilor, le reduce dimensiunea și forma, dizolvând excesul de machiaj, murdărie, praf, grăsime și sebum. 

  • Acidul glicolic reduce din decolorarea tenului

Folosirea de produse pe bază de acid glicolic ajută la reducerea petelor pigmentare, a decolorării și a melasmei. Pentru a te bucura de acest beneficiu este nevoie de aplicarea unui cocktail format din acid glicolic, acid lactic, acid tartric, acid citric și acid salicilic. 

  • Acidul glicolic îmbunătățește aspectul pielii

Dacă ai pielea aspră la atingere, poți beneficia de efectele acidului glicolic. Aplicarea sa stimulează formarea celulelor și “nivelează” tenul, oferind un aspect uniform.

  • Acidul glicolic tratează acneea

Acidul glicolic este un aliat de nădejde pentru tenul acneic. Această substanță penetrează rapid pielea, reduce din răspândirea acneei, stimulează formarea celulară, grăbește vindecarea pielii și ajută la reducerea cicatricilor acneice. 

  • Acidul glicolic are efect anti-aging

Acidul glicolic este un ingredient-cheie în multe tratamente de peeling cu rol anti-aging. Acesta stimulează producția de colagen și elastină care oferă un aspect ferm și sănătos pielii (produsele de salon pe bază de acid glicolic reduc liniile fine și ridurile). Este bine de știut că dacă apelezi la astfel de tratament trebuie să aplici după aceea creme cu factor de protecție solară de minim 30. 

  • Acidul glicolic reduce din simptomele keratozei foliculare

Acidul glicolic poate fi un ajutor dacă suferi de keratoză foliculară, o afecțiune numită popular “piele de pui” și manifestată prin mici umflături și mâncărime pe partea inferioară a brațelor. Pentru rezultate spectaculoase lasă scrubul abraziv și folosește o soluție pe bază de acid glicolic înainte de culcare. 

  • Acidul glicolic previne apariția firelor de păr sub piele

Părul crescut sub piele și micile umflături roșiatice care apar la subraț sau în zona bikinilor pot fi prevenite dacă aplici acid glicolic. Majoritatea soluțiilor de acest fel conțin acid glicolic 3% și într-o proporție ceva mai mică hamamelis (reduce roșeața și inflamațiile).

  • Acidul glicolic iluminează tenul

Aplicarea topică de acid glicolic elimină celulele moarte și reduce dimensiunile porilor foliculari, două lucruri care contribuie la curățarea tenului și iluminarea sa. 

  • Acidul glicolic hidratează pielea

Pe măsură cu trecerea anilor, pielea de pe față, mâini sau picioare începe să se usuce. Acidul glicolic elimină celulele moarte, întinde pielea și hidratează tenul în profunzime.

  • Acidul glicolic exfoliază tenul

Poate unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale acidului glicolic este capacitatea sa de exfoliere a pielii. Acest acid “rupe” legăturile dintre celulele moarte și astfel ajută la eliminarea lor și stimulează producția de noi celule, lăsând fața curată și strălucitoare. Sub stratul tern, marcat de acumularea celulelor moarte, acidul glicolic va dezvălui un ten fin la atinge și suplu. 

  • Acidul glicolic ajută la absorbția altor produse de îngrijire a tenului

Acidul glicolic este folosit de unul singur pe post de exfoliant și ca tratament înainte de aplicarea unor alte tratamente cosmetice care hrănesc tenul. Chiar și machiajul arată mai bine după ce ți-ai exfoliat tenul cu acid glicolic. 

Cum este folosit acidul glicolic?

De cele mai multe ori, acidul glicolic este folosit ca parte a unor creme sau exfoliante sau la cabinetul cosmetic sub forma unor peelinguri (în concentrații de circa 10%) sau a unor tratamente agresive pentru a combate acneea sau semnele îmbătrânirii premature (concentrații de până la 50%). 

Acidul glicolic este destul de agresiv motiv pentru care nu este recomandat să prepari acasă măști sau peelinguri. De asemenea, după fiecare folosire a acidului glicolic este indicat să folosești cremă cu factor de protecție UV de minim 30.

Cine poate folosi acidul glicolic?

În general, orice persoană fără probleme dermatologice complexe (dacă ai tenul sensibil sau rozaceea trebuie să eviți) poate apela la tratamente pe bază de acid glicolic. Este potrivit oricărui tip de ten, însă este recomandat mai ales în cazul tenului matur. Dacă ai tenul sensibil și totuși vrei să folosești acidul glicolic, caută un produs care să-l combine cu aminoacizi. 

Ce trebuie să știi despre acidul glicolic înainte de folosire?

Ca și în cazul altor tratamente cosmetice, aplicarea de acid glicolic vine la pachet cu propriile atenționări. Dacă folosești un produs cosmetic cu o concentrație mult prea mare de acid glicolic există șanse mari ca pielea ta să se înroșească sau să înceapă să se cojească, să apară hiper-pigmentare sau chiar cicatrici (aplică înainte pe o porțiune mică de piele pentru a preîntâmpina aceste efecte adverse). 

De asemenea, dacă iei vitamina A sau medicație pentru acnee, pielea poate deveni mult prea sensibilă și există riscul de iritații. Mai mult, dacă folosești produse cosmetice pe bază de Retin-A, adapalen sau alte substanțe cu efect exfoliant ar trebui să eviți acidul glicolic.  

Pentru efecte de durată utilizarea constanta este secretul. Primele efecte apar după circa 2-3 săptămâni iar pentru schimbarea aspectului tenului este nevoie de circa 6-8 luni.  

Acidul glicolic este folosit de ani de zile pentru rolul său cosmetic. Substanța poate fi folosită pe toate tipurile de ten, cu excepția pielii sensibile și a celei afectate de probleme dermatologice cronice (de exemplu, rozacee), acest ingredient magic fiind esențial în exfolierea tenului, regenerarea celulară și reducerea semnelor îmbătrânirii premature. 

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*