Cremele cu protecție solară au fost clasate în topul celor mai bune produse antiaging. Dermatologii recomandă folosirea cremelor cu protecție solară pe toată durata anului.

Din păcate, dacă nu acorzi atenție sporită protecției împotriva radiațiilor solare, în timp, vei regreta.

O piele tânără produce colagen și elastină în cantități suficiente; de aceea, se bronzează frumos și nu se sensibilizează, dar, după 30 de ani, pielea devine mai ternă și predispusă la riduri din ce în ce mai mult. Încă de la 18 ani, fetele ar trebui să poarte cremă cu protecție solară, prevenind astfel efectele nocive ale soarelui.

Razele ultraviolete sunt de două tipuri, anume UVA și UVB. Cele din prima categorie intră în profunzimea pielii, sunt foarte periculoase și, din păcate, nu se opresc la nivelul pielii, ci ard în profunzime, contribuind foarte mult la una dintre cele mai agresive forme de cancer, cel de piele.

Razele UVA acționează asupra epidermei și asupra stratului cornos de la suprafața pielii, fiind responsabile pentru bronzul obținut la plajă. În același timp, deshidratează țesutul adipos, contribuind la îmbătrânirea prematură a tenului. Diferența dintre cele două se rezumă la al doilea tip de ultraviolete, UVB, care provoacă usturime, roșeață sau, în mod tradițional, acea arsură de la nivelul pielii după expunere la soare. De altfel, majoritatea cremelor cu protecție solară se adresează razelor UVB.

Fiți cu băgare de seamă, mai ales în perioada de vară și nu neglijați acest aspect. Atunci când mergeți la mare, în bagajul cu rochii vaporoase, costume de baie, fustițe și pălării, nu uitați sub nicio formă cremele cu protecție solară, care pot să fie utilizate în tandem cu cele antirid.

Ce este, de fapt, SPF

SPF este, de fapt, un acronim din limba engleză pentru „Sun Protection Factor” sau, în română, „factor de protecție solară” (FPS). Fiind un filtru creat special pentru protecția pielii, acționează ca un scut care reflectă lumina provenită de la soare.

Există două tipuri de SPF:

  1. SPF organic sau mineral, care are are în proporție de 90% componente naturale;
  2. SPF chimic, întâlnit în orice supermarket din țară.

În ultimii ani, au apărut din ce în ce mai multe cazuri de alergii, iar dacă știi că ești predispusă la astfel de afecțiuni, SPF-ul chimic este de evitat în cazul tău. Acesta are o consistență mai densă, mai cremoasă, ușor uleioasă, care ar putea să-ți provoace erupții pe ten, mâncărime, acnee sau roșeață.

Contează numărul SPF-ului

Numărul SPF de pe recipientele cu creme care oferă protecție solară este, de fapt, timpul de expunere la soare pe care lotiunea sau crema ți-l permit, fără a avea grija arsurilor. Dacă ești o persoană care într-un timp relativ scurt, de 15 minute suferă deja de arsuri de la expunerea solară, SPF 30 îți permite să te expui de 30 de ori mai mult. Ca să știi cam cât timp te poți expune la soare cu o cremă SPF, luăm ca exemplu cea de 30 pe care o înmulțim cu 15 minute (perioada după care pielea ta începe să se înroșească). Deci, ai la dispoziție 4 ore jumătate, chiar mai puțin.

Astfel, cremele și loțiunile cu:

  • SPF 15  împiedică 93% din raze să pătrundă în piele;
  • SPF 25 împiedică 96% din raze să pătrundă în piele;
  • SPF 30 împiedică 97% din raze să pătrundă în piele;
  • SPF 50 împiedică 98% din raze să pătrundă în piele.

Ține cont de un aspect extrem de important și care nu este suficient discutat în media. De exemplu, dacă un SPF 15 îți permite să te expui razelor solare timp de 150 de minute, în realitate sunt doar 120 de minute, aproximativ două ore.

Motivul este simplu: produsul se ia de pe piele, stratul uleios devine din ce în ce mai subțire, riscând, astfel, să rămâi o țintă sigură a soarelui dăunător. De aceea, este bine să aplici din nou crema cu SPF, pentru a evita o astfel de situație.

Poartă SPF tot anul

Multe persoane cred că doar vara trebuie să folosească SPF. Nu este deloc așa deoarece, inclusiv iarna, într-o zi cu soare, pielea îți poate fi afectată de ultraviolete. Nu are nicio importanță acest aspect, esențial fiind ca orice cremă pe care o folosești, fie pe ten, fie pe corp să aibă protecție împotriva razelor dăunătoare.

Te-ai întrebat vreodată de ce te bronzezi sau chiar îți arzi pielea atunci când pe cer sunt nori? Razele de soare care ajung pe Pământ ating suprafața pielii noastră și vor fi reflectate, întorcându-se în spațiu. Imaginează-ți un ecran imens de nori, prin care razele UV pătrund în atmosferă. Cu toate acestea, din cauza norilor, razele solare vor trece prin perdeaua de nori, spre Pământ, cu o intensitate mult mai mare. De aceea, nu este bine să te expui la plajă într-o zi înnorată, riscurile fiind mai mari.

Expunerea la soare, mai ales într-un mod excesiv este o adevărată defavoare pentru sănătate. Încearcă, pe cât posibil, să eviți ieșirile în oraș după ora 11:00 și nu ocoli umbra, mai ales în perioada verii.

Poartă o pălărie și ochelari de soare și nu uita să te hidratezi. Chiar dacă îți este greu să porți sticla cu apă la tine, aceasta te va salva de la deshidratare în zilele toride. Nu uita de crema cu protecție solară și ai grijă de sănătatea ta, este bunul cel mai de preț pe care îl poți avea!

Sursă foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*