Țigările mentolate și cele care au capsule cu mentol nu mai pot fi cumpărate din 15 iunie. Hotărârea cu privire la eliminarea lor de pe rafturile magazinelor nu aparține însă producătorilor, ci este o consecință a Ordonanței de Urgență nr. 70 adoptate de Guvernul României pe data de 14 mai.

Prin emiterea și aplicarea actului normativ, autoritățile din țara noastră pun în practică Directiva Curții de Justiție a UE ce prevede eliminarea acestor țigarete atât din magazinele obișnuite, cât și din cele de tip duty-free. Modificarea petrecută pe piața produselor din tutun a intrat în efect în mod gradual, începând cu luna mai a acestui an, și vizează atât comercianții convenționali, cât și pe cei care activează în mediul online pe întreg teritoriul Uniuni Europene.

Demersul nu este unul pornit de autoritățile românești, ci face parte dintr-un context mai larg, al Directivei UE Tobacco Products Directive – TPD. Adoptat încă din anul 2014 în toate țările europene, actul normativ care interzice tutunul pentru rulat sau țigările cu arome diverse a intrat în vigoare doi ani mai târziu. Data propusă inițial pentru aplicarea interdicției în România a fost 20 mai, dar aplicarea în condiții normale a noilor reglementări a determinat intrarea în vigoare a Directivei începând cu 15 iunie 2020. 

Autoritățile europene și-au motivat această decizie prin preferința manifestată de clienții tineri, și mai ales de cei care încă nu au împlinit vârsta de 18 ani, pentru țigaretele cu aromă mentolată. Considerată factor de risc pe fondul adoptării pe scară largă a unui viciu cu efecte nocive, această tendință poate fi limitată în societate și descurajată pe termen lung prin aplicarea interdicției asupra țigărilor mentolate și a celor care au capsule cu mentol.

În cazul în care crezi că nu vei reuși să te adaptezi la lipsa aromei mentolate din țigări, alternativa nu lipsește. Excepție de la această directivă fac țigările electronice sau dispozitivele de tip Heat-not-burn, precum IQOS sau Glo care încă au rezerve de tutun cu gust de mentol. 

Credit foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*