Cafeaua este cea mai populară băutură din lume, cu peste 400 miliarde de cești consumate în fiecare an. Chiar și Organizația Mondială a Sănătății o recomandă pentru efectul pozitiv asupra creierului și stării de spirit.

Care sunt beneficiile cafelei?
Care sunt alte aplicații ale cafelei?
Care sunt cele mai populare mituri despre cafea?

Care sunt beneficiile cafelei?

Neagră, cu zahăr, lapte sau frișcă, cafeaua a devenit un obicei al multora dintre noi, iar oamenii de știință spun că 1-2 cești pe zi pot face minuni pentru sănătate. Mai jos sunt cele mai importante beneficii ale cafelei.

Scade riscul de diabet

Cercetătorii de la UCLA au arătat că băutul cafelei este direct legat de scăderea șanselor de apariție a diabetului de tip 2.

Oamenii de știință de la Harvard au confirmat aceste rezultate spunând că pe termen lung, consumul a cel puțin două cești de cafea pe zi scade riscul de diabet de tip 2 cu 11%.

Scade riscul de boală Parkinson

Un studiu care a urmărit un grup de voluntari pe o perioadă de 30 ani a demonstrat legătura dintre consumul de cafea și un risc mai mic de boală Parkinson. Mai mult, alte studii concluzionează că această băutură reduce semnificativ simptomele bolii.

Scade riscul de boli de ficat

Consumul regulat de cafea scade riscul de ciroză cu 22% în rândul băutorilor de alcool. Un alt studiu publicat în revista științifică Hepatology a concluzionat că două cești de cafea pe zi sunt suficiente pentru a reduce cu până la 66% riscul de moarte prematură din cauza cirozei. Mai mult, chiar și consumul de cafea decofeinizată are beneficii pentru ficat, în acest caz cafeaua reglând nivelul enzimelor.

Protejează împotriva bolilor cardiovasculare

Cafeaua consumată cu moderație (maxim două cești pe zi) poate oferi protecție sistemului circulator. Studiul a arătat că două cești pe zi au redus riscul de boli cardiovasculare cu 11%.

Stimulează metabolismul

Există mai multe studii care arată beneficiile cafelei pentru metabolism. Unul dintre ele a arătat că băută regulat, cafeaua poate stimula metabolismul cu 3-11% chiar și la trei ore de la consum. Un alt studiu a descoperit că prin consumul de cafea este stimulat cu 44% transformarea acizilor grași în energie. În final, cafeaua accelerează eliberarea acizilor grași în sânge pentru a fi transformați mai repede în energie.

Reprezintă o sursă de energie pentru creier

Probabil unul dintre motivele pentru care consumăm cafea este energia pe care o resimțim la doar câteva minute de la consum. În termeni medicali, cafeina stimulează procesele energetice din creier și reduce viteza sângelui. Aceste lucruri duc la eliberarea de norepinefrină, un hormon asociat senzației de hiperactivitate de după consumul unei cești de cafea.

Protejează împotriva demenței și Alzheimer

Există câteva studii care au găsit o legătură între consumul de cafea și un risc redus de demență și Alzheimer. Unul dintre studii a arătat că 3-5 cești de cafea pe zi consumate după vârsta de 40 de ani scad riscul de demență și de Alzheimer cu 65%.

Oamenii de știință au încercat să explice aceste rezultate. Aparent, cafeina blochează receptorii tau din creier (aceștia sunt responsabili cu degenerarea neuronilor). De asemenea, cafeaua stimulează producția de GCSF, un compus care se găsește în cantități mici la pacienții cu Alzheimer.

Sursă foto: Pexels

Scade riscul de mortalitate prematură

Un studiu realizat de Harvard School of Public Health a arătat că o ceașcă de cafea pe zi scade riscul de mortalitate prematură cu 6%, trei cești cu 8% iar cinci cești scad riscul de mortalitate prematură cu 15%. Atenție! Ceașca de cafea analizată în studiu are aproximativ 120 ml.

Reprezintă o sursă bogată de antioxidanți

Cafeaua conține o sursă bogată de antioxidanți depășind fructele, legumele și chiar vinul. Antioxidanții reduc efectele radicalilor liberi (care sunt asociați cu degradarea celulară) și astfel scad riscul unor boli precum degenerarea maculară, boli de inimă, cancer sau lupus.

Un studiu în cadrul căruia a fost analizată dieta spaniolă a concluzionat că prin cafea era acoperit un procentaj de 66% din necesarul de antioxidanți. Mai mult, o echipă de cercetători a comparat cantitățile de antioxidanți provenite din consumul de cafea, fructe, legume, cereale integrale, vin și ceai în dieta a 2672 adulți din Norvegia. Cafeaua a ieșit pe primul loc, contribuind cu circa 600% mai mulți antioxidanți față de ocupanta locului doi, fructele.

Protejează împotriva cariilor  

Dacă nu vrei să ai probleme cu dinții cafeaua îți poate veni în ajutor. Una dintre cauzele principale ale cariilor este Streptococcus mutans. Consumul de cafea inhibă multiplicarea acestei bacterii și poate ajuta la reducerea populației sale cu până la 40%.

Îmbunătățește performanța sportivă

Cafeaua nu are grijă doar de sistemul nervos ci și de mușchi și oase, susținând activitatea fizică intensă. Cafeaua ajută la eliberarea adrenalinei în sânge, însă pentru acest efect trebuie consumată cu 1-2 ore înainte de antrenament.

Un studiu a măsurat senzația de oboseală după o activitate fizică intensă atunci când sportivii băuseră cafea înainte. Rezultatele au arătat că băutura reduce senzația de oboseală cu 5,6% și îmbunătățește performanța cu 11,2%.

Sprijină memoria pe termen scurt și lung

Consumul de cafea îmbunătățește memoria, gradul de atenție și capacitatea de observare a detaliilor. Alte studii au arătat că are un efect pozitiv asupra memoriei pe termen scurt și ajută rețeaua neuronală să stocheze amintiri și pe termen lung (procesul poartă numele de consolidare).

Scade riscul de gută

Guta este o formă de artrită care apare atunci când acidul uric în exces determină acumulări în zona încheieturilor sub formă de cristale de urați. Un studiu de 26 de ani a demonstrat o legătură invers proporțională între consumul de cafea și gută. Astfel, consumul a 1-3 cești pe zi a scăzut riscul de îmbolnăvire cu 22% iar consumul a cel puțin patru cești a scăzut riscul cu până la 57%.

Reduce inflamațiile

Afecțiunile cronice, de la bolile de inimă la bolile autoimune sunt cauzate sau agravate de inflamații. Potrivit unui studiu, voluntarii care au consumat opt cești de cafea pe zi aveau un risc redus de inflamații (cu până la 16% mai mic). Acest rezultat poate fi datorat, spun cercetătorii, conținutului mare de antioxidanți – aceștia combat radicalii liberi (una dintre cauzele principalele ale apariției inflamațiilor).

Scade riscul de depresie

Consumul de cafea este asociat unui risc mai mic de depresie potrivit unui studiu publicat în Australian and New Zealand Journal of Psychiatry. Responsabili pentru acest efect sunt acidul clorogenic, acidul ferulic și acidul cafeic, trei compuși conținuți în cafea care ajută la reducerea inflamațiilor la nivelul celulelor nervoase.

Sursa foto: Pexels

Care sunt alte aplicații ale cafelei?

Pe lângă beneficiile pentru sănătate, cafeaua are și o serie de aplicații cosmetice care oferă o alternativă naturală la produsele din comerț.

Intensifică părul închis la culoare

AI părul șaten sau brunet? Cafeaua poate fi o soluție pentru un plus de strălucire. Amestecă o linguriță (sau mai multe în funcție de lungimea părului) de zaț de cafea la temperatura camerei cu un ou și o linguriță de oțet de mere. Aplică pe părul ud și lasă pentru 5 minute. Spală părul normal cu șampon.

Hidratează pielea buzelor

Buzele crăpate pot fi tratate foarte ușor dacă amesteci jumătate de linguriță de zaț de cafea cu jumătate de linguriță de miere. Aplică amestecul pe buze și masează ușor pentru 30 secunde. Clătește cu apă călduță.

Tratează cearcănele

Fie că e vorba de cearcăne cauzate de alergii sau lipsa somnului, cafeaua poate trata această neplăcere. Aplică puțin zaț rece pe zonele cu probleme, lasă pentru 10 minute apoi clătește bine. Proprietățile anti-inflamatoarea ale cafelei contribuie la reducerea cearcănelor.

Are efect iluminator

Pentru a avea un ten neted, sănătos și strălucitor amestecă zaț de cafea (conține antioxidanți) cu ulei de măsline (are acizi grași Omega-3). Pentru această mască ai nevoie de două linguri de ulei de măsline și două linguri de zaț rece. Aplică amestecul pe față și lasă să acționeze pentru 30 secunde. Clătește cu apă călduță.

Reduce celulita

Celulita te împiedică să porți costumul de baie preferat? O poți combate cu un amestec exfoliant homemade. Amestecă zaț de cafea și ulei de cocos în părți egale și aplică pe zonele cu probleme cu masând ușor cu mișcări circulare. Cafeina stimulează circulația sângelui și susține fermitatea coapselor sau a șoldurilor, iar uleiul de cocos hidratează pielea și o hrănește în profunzime.

Care sunt cele mai populare mituri despre cafea?

Există mai multe mituri despre cafea. Unele nefondate, altele care au un sâmbure de adevăr (în explicațiile oamenilor de știință). Mai jos sunt cele mai populare mituri despre cafea.

  • “Cafeaua îți face rău” – Cafeaua, ca orice alt aliment (inclusiv carnea, merele sau laptele), poate avea efecte negative atunci când este consumată în exces. Dacă apelezi însă la moderație, cafeaua poate avea adevărate beneficii pentru sănătate de la reducerea riscului unor boli cronice la susținerea performanțelor intelectuale și sportive.
  • “Cafeaua nefiltrată îți pune viața în pericol” – Această afirmație are un sâmbure de adevăr, însă este departe de a fi un factor major. Un studiu a descoperit o creștere a nivelului homocisteinei cu 10% în cazul persoanelor care beau cafea la ibric față de cei care beau cafea filtrată. Homocisteina este asociată unui risc mai mare a bolilor cardiovasculare. Pe de altă parte, relația dintre homocisteină și boli de inimă este destul de neclară; homocisteina duce la boli cardiovasculare, însă numai prin asociere cu alți factori (un nivel redus al vitaminei B12 și al acidului folic) în afară de consumul de cafea.
  • “Cafeaua te trezește din mahmureală”Cafeaua îți dă energie însă nu te face să te simți mai bine după o noapte în club. Există totuși studii care au arătat că dacă bei cafea înainte de a bea alcool vei avea mai multe dificultăți în a-ți da seama că te-ai îmbătat.
  • “Cafeaua îți face rău dacă ești însărcinată” – Fals, spun oamenii de știință. Deși nu este interzisă, cafeaua ar trebui limitată la o ceașcă pe zi, aproximativ 120 ml.  
  • “Cafeaua te ajută să slăbești” – Cafeaua stimulează metabolismul însă nu îi dă aripi. Astfel, cafeina, ingredientul-cheie al cafelei nu ajută la slăbit. Vestea bună este că nici nu îngrașă – o ceașcă fără zahăr sau lapte are doar 80 calorii.

Indiferent dacă o bem pentru a avea mintea brici la locul de muncă, pentru a avea grijă de sănătate sau doar din obișnuință, cafeaua este poate unica dependență pe care am învățat să o adorăm.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*