Începând cu iulie 2020, IQOS a devenit primul și singurul produs electronic cu nicotină care primește din partea Administrației pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA) autorizația de a fi comercializat ca produs din tutun cu risc modificat (MRTP). Este important de știut faptul că toate produsele aprobate de această instituție (medicamente, alimente, tutun, cosmetice, suplimente alimentare) sunt în conformitate cu standardele de calitate și siguranță în vigoare. 

Autorizațiile date de FDA vin în urma analizei temeinice a datelor științifice prezentate de compania Philip Morris International (PMI), cea care a dezvoltat dispozitivul. Acest proces de evaluarea poate dura și câțiva ani. În 2019, FDA a aprobat comercializarea IQOS în SUA, iar de-acum poate fi comercializat ca produs din tutun cu risc modificat. Decizia demonstrează că IQOS este un produs din tutun fundamental diferit de țigările convenționale și o alegere mai bună pentru adulții care altfel ar continua să fumeze.

„Prin acordarea acestei autorizații de comercializare ca produs din tutun cu risc modificat, FDA își propune să se asigure că informațiile transmise consumatorilor, referitoare la riscul redus sau expunerea redusă, legate de utilizarea unui produs din tutun, sunt susținute prin dovezi științifice și pe înțelesul tuturor”, a precizat Mitch Zeller, directorul Centrului pentru Produse din Tutun din cadrul FDA. 

FDA a decis că dispozitivul heat-not-burn al companiei Philip Morris poate fi comercializat ca produs din tutun cu risc modificat (MRPT), precizând că IQOS încălzește tutunul, dar nu îl arde, ceea ce duce la reducerea semnificativă a emisiei de substanțe nocive și potențial nocive. Totodată, experții FDA au menționat că studiile științifice de până acum au demonstrat că tranziția completă de la țigările tradiționale la IQOS reduce în mod evident expunerea organismului la substanțe nocive și cu potențial nociv.

„Decizia FDA este o decizie istorică pentru sănătatea publică. Mulți dintre zecile de milioane de americani care fumează astăzi vor renunța la fumat, dar mulți nu vor face acest lucru. Decizia de astăzi face posibilă informarea acestor adulți cu privire la faptul că trecerea completă la IQOS este o alegere mai bună decât continuarea fumatului. FDA a stabilit că studiile științifice arată că trecerea completă de la țigările convenționale la IQOS reduce expunerea organismului la substanțe nocive și potențial nocive”, a declarat André Calantzopoulos, CEO al Philip Morris International.

FDA a luat această decizie după ce a analizat numeroasele dovezi științifice prezentate de PMI în decembrie 2016, atunci când compania a aplicat pentru MRTP (produs din tutun cu risc modificat). Concluzia specialiștilor FDA este că datele disponibile până în prezent preconizează că IQOS este un produs ce va avea un impact pozitiv asupra sănătății publice, atât în ceea ce privește persoanele care utilizează frecvent produsele de tutun, cât și fumătorii ocazionali sau cei pasivi. Potrivit PMI, la nivel mondial sunt peste 11 milioane de adulți fumători care au renunțat la țigările clasice și au ales IQOS.

Sursa foto: Philip Morris International

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*