Toamna, când bronzul de vară a dispărut, este posibil să observi că ai rămas cu câteva pete maronii pe piele. Medicii numesc această afecțiune melanoză, care este definită ca hiperpigmentarea unor anumite zone ale pielii. Soarele nu este însă singurul responsabil de apariția petelor pigmentare.

Iată cum recunoști, de ce apar și cum poți să tratezi petele pigmentare.

Cauzele apariției petelor pigmentare
Cum se tratează melanoza
Remediile naturiste
Cum recunoști cancerul de piele
Prevenția apariției petelor pigmentare

Melanoza este o afecțiune de hiperpigmentare a pielii sau a altor țesături cauzată de o creștere a nivelului de melanină. Melanina este o substanță naturală care conferă culoare pielii, părului și ochilor. Persoanele cu o piele mai închisă la culoare au un nivel mai ridicat de melanină în organism, în comparație cu cele cu pielea deschisă la culoare. Un nivel ridicat de melanină înseamnă însă și o predispoziție mai mare la apariția petelor pigmentare, de aceea persoanele cu o culoare mai închisă a pielii sunt mai predispuse la apariția petelor pigmentare.

Petele pigmentare sunt niște puncte mai închise la culoare pe piele. Ele apar cel mai des pe față, mâini, brațe, gât și piept sau pe alte părți ale corpului care au fost expuse la soare. Ele pot dura ani de zile, fiind sunt afecțiuni comune, care pot apărea la orice vârstă, indiferent de sex. Cu toate acestea, femeile sunt mai predispuse la apariția acestora.

Petele apar atunci când celulele ce produc pigmenți devin hiperactive. Mecanismul este asemănător cu ceea ce cauzează pistruii, însă petele produse de melanoză tind să fie mai mari.

Cauzele apariției petelor pigmentare

Petele pigmentare apar cel mai des din cauza expunerii îndelungate la soare, fără a folosi protecție solară. Alte motive pentru hiperpigmentare mai sunt influențele hormonale, vârsta înaintată, leziuni pe piele sau inflamație.

Expunerea la soare este principala cauză a apariției petelor pigmentare pentru că soarele stimulează producția de melanină. Melanina acționează ca o protecție naturală împotriva razelor dăunătoare UV, acesta fiind motivul pentru care oamenii se bronzează. Expunerea excesivă la soare poate distruge acest proces, ducând la hiperpigmentare.

Odată ce s-a format pata pigmentară, expunerea la soare o poate înrăutăți, închizând-o și mai mult la culoare.

Hormonii reprezintă un factor important în apariția petelor pigmentare uneori. 

Hiperpigmentarea produsă de hormoni este cunoscută ca melasma și e întâlnită mai ales la femei, pentru că apare atunci când hormonii sexuali feminini, estrogenul și progesteronul, stimulează producția în exces de melanină când pielea e expusă la soare.

Petele pigmentare pot apărea și ca efect secundar la anumite tratamente cu hormoni.

Petele pigmentare sunt de asemenea asociate cu sarcina, iar în acest caz afecțiunea este denumită cloasma.

Pe măsură ce pielea îmbătrânește, numărul celulelor care produc melanină scade, iar cele care rămân își măresc volumul, iar distribuția lor este mai concentrată în anumite zone. Aceste schimbări fiziologice explică de ce persoanele peste 40 de ani au mai multe pete pigmentare. Dermatologii numesc aceste pete pigmentare lentigo.

Petele pigmentare mai pot apărea și după ce o rană sau o inflamație s-a vindecat. Ele sunt vizibile după tăieturi, arsuri, expunere la substanțe chimice, acnee, dermatită atopică sau psoriazis.

Alte cauze ale melanozei pot fi: administrarea de anticoncepționale, dietele alimentare dezechilibrate, anumite bacterii, dar și factorul genetic. Mai exact, o persoană ai cărei părinți au avut pete pigmentare are mai multe șanse să dezvolte și ea hiperpigmentare.

Hiperpigmentarea poate fi, de asemenea, un simptom al anumitor afecțiuni, precum unele boli autoimune sau gastrointestinale, metabolice sau deficiențe de vitamine.

Antibioticele, chimioterapia, pastilele anti-malarie sau anti-convulsii pot provoca apariția melanozei.

Cum se tratează petele pigmentare

Înainte să tratezi melanoza, e indicată o vizită la medicul dermatolog, pentru a confirma că este într-adevăr vorba de pete pigmentare și pentru a determina cauza. Melanoza are șanse slabe să dispară dacă nu este identificată în mod eficient cauza.

Primul tratament va consta în încercarea de a elimina cauza apariției hiperpigmentării. De exemplu, dacă o femeie are melanoză din cauza contraceptivelor hormonale, atunci ea ar putea renunța la această metodă de contracepție, în locul alteia.

În cazul petelor apărute după expunerea la soare, e necesar ca acea persoană să evite să stea la soare, sau să folosească întotdeauna o cremă cu un factor de protecție solară de cel puțin 30.

Medicii pot recomanda, de asemenea, o cremă specială pentru zonele cu pete. Există produse care odată folosite ar putea reduce producția de melanină. Primele rezultate ar putea apărea, în cel mai bun caz, după două săptămâni.

Medicii dermatologi pot prescrie hidrochinonă, o substanță ce blochează producția de melanină. Are un efect de înălbire a pielii și se găsește sub formă de cremă, gel, loțiune sau chiar lichid. În funcție de concentrația de substanță activă, unele produse pot fi administrate cu rețetă, altele fără. Aceasta trebuie folosită însă cu atenție și doar la recomandarea medicului, deoarece dozele prea mari pot provoca albirea pielii sau chiar înnegrirea, în unele cazuri.

Cremele cu acid azelaic sunt eficiente în încetinirea sau stoparea producției excesive de melanină.

Medicii pot prescrie, de asemenea, creme cu tretinoină și corticosteroizi.

Alte tratamente sunt peelingul chimic și terapia cu laser sau cu IPL.

Peelingul chimic presupune aplicarea unei soluții chimice pe față, gât și mâini pentru a exfolia pielea și pentru a stimula creșterea unor noi celule ale pielii. Cu toate astea, peelingul chimic nu dă rezultate pentru toate persoanele, chiar uneori, agravând melanoza.

Terapia cu laser tinde să aibă același efect ca peelingul chimic, însă este mai precisă, deoarece dermatologul are mai mult control asupra intensității tratamentului.

Terapia cu IPL, când zonele afectate vor fi eliminate cu lumina intens pulsată.

Remediile naturiste

Mai multe remedii naturiste ar putea trata petele pigmentare. Ele necesită însă multă răbdare, întrucât un astfel de tratament naturist poate dura mai multe săptămâni, poate chiar luni de zile. E important să descoperi ce ți se potrivește și cum reacționează pielea ta la diverse substanțe. Mai exact, în cazul unei reacții alergice, sau a unei iritații,e indicat să întrerupi orice tratament și să mergi la medic.

Oțetul de mere ar putea fi un ajutor în tratarea hiperpigmentării. Acidul acetic ar trebui amestecat în părți egale cu apă și aplicat în zonele afectate. Nu trebuie lăsat mai mult de 2, 3 minute, iar întregul procedeu e indicat de două ori pe zi, potrivit Healthline.

Aloe Vera conține un compus natural de depigmentare, care s-a dovedit să albească pielea și să fie eficient în tratamentele pentru melanoză. Poți aplica gelul cu aloe vera în zonele hiperpigmentate înaintea somnului. Dimineața e indicat să speli zona. Rutina ar trebui repetată zilnic până se îmbunătățește culoarea pielii.

Extractul de ceai verde s-a dovedit a fi eficient în depigmentarea pielii, atunci când este aplicat pe piele. După ce ai lăsat pliculețul de ceai verde, timp de trei-cinci minute în apa fiartă, e necesar să îl lași la răcit, ca să nu te arzi, apoi o poți aplica pe petele pigmentare. Repetă procesul de două ori pe zi.

Sucul de lămâie poate fi aplicat direct pe pielea afectată, iar după 30 de minute, e indicat să speli zona cu apă rece. Dacă ai tenul mai sensibil, combină sucul cu o linguriță de miere sau diluează-l cu apă. Aplică acest tratament de două ori pe zi timp de mai multe săptămâni.

Iaurtul ar putea fi un remediu naturist în cazul hiperpigmentării. Amestecat cu suc de lămâie verde și lăsat timp de 20 de minute pe față, iaurtul ar putea albi pielea.

Serurile cu vitaminele C și E pot grăbi vindecarea pielii distruse de expunerea la soare.

Alte ingrediente care, aplicate pe zona afectată, ar putea ajuta sunt: papaya, laptele, pastă de tomate, extractul de orhidee, pasta din linte roșie fiartă (nu trebuie aplicată fierbinte).

Cum recunoști cancerul de piele

Melanomul este un cancer al pielii care apare, în 90% din cazuri, din cauza expunerii la soare. Radiațiile ultraviolete emise de soare au un efect nociv asupra pielii, care este cumulativ în timp. Cu fiecare nouă expunere neprotejată la soare crește riscul de a dezvolta un cancer de piele pe durata vieții.

Sunt câteva semne, care pot indica faptul că o pată de pe piele ar putea fi melanom. Specialiștii numesc procedura de verificare ABCDE. Mai exact, Asimetrie, Borduri neregulate, Culoare variabilă, Diametru mai mare de 6 mm și Evoluție, sau modificare.

Dacă ai o aluniță îndeplinește unul dintre criteriile ABCDE sau provoacă mâncărime, ori sângerează – chiar dacă nu depășește diametrul de 6 mm – consultă un dermatolog.

Descoperită în timp util, o leziune cu celule precanceroase poate fi tratată în totalitate.

Prevenția apariției petelor pigmentare

Trebuie evitată expunerea la soare în intervalul 11-17, mai ales în zilele de vară când radiațiile ultraviolete sunt puternice. În cazul în care vrei să stai la soare, e imperativ să folosește cremă cu factor de protecție solară de cel puțin 30.

Curățarea feței în fiecare seară e importantă și la fel și hidratarea regulată.

O altă măsură de prevenție este evitarea produselor cosmetice cu parfum.

Așadar, petele pigmentare sunt afecțiuni comune, care deși nu sunt dureroase deloc și nu prezintă niciun risc asupra sănătății, pot provoca îngrijorare din cauza aspectului inestetic. Cu puțină răbdare și perseverență, poți scăpa însă de melanoză.

 Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*