Într-o lume în care suntem din ce în ce mai atenți la ceea ce mancăm, nu este deloc surprinzător faptul că suntem la fel de conștienți de ingredientele din produsele pentru îngrijirea pielii. Ce ingrediente sunt bune și care sunt dăunătoare? Nu trebuie să fii un dermatolog ca să știi răspunsul. Dacă ești puțin interesat de îngrijirea pielii, vei recunoaște unul dintre cele mai mari nume de pe lista neagră: parabeni.

Ce sunt parabenii
Efectele secundare ale parabenilor
Produse fără parabeni

people 2557446 1280

Ce sunt parabenii

Parabenii sunt un tip de conservant, introdus pentru prima dată în anii ‘50. Sunt utilizați pentru a prelungi termenul de valabilitate în multe produse de sănătate și frumusețe, ba chiar și alimentare, împiedicând apariția mucegaiului și a bacteriilor.

Însă astăzi, de multe ori, etichetele nu mai conțin cuvântul “parabeni”, ci denumirile specializate ale acestora, care te pot induce în eroare. De aceea, trebuie să știi să identifici parabenii: metilparabenul, etilparabenul, propilparabenul și butilparabenul.

Atenție! Uneori, aceste substanțe apar pe etichetă fără terminația “paraben”. E doar un truc de marketing. Toate aceste substanțe pot avea efecte secundare dăunătoare organismului.

Efectele secundare ale parabenilor

In ciuda faptului ca parabenii au ca scop conservarea produsului, acestia pot provoca si reacții neplăcute. Ei pot intra cu ușurință în piele șii perturbă funcția hormonală prin mimarea estrogenului. Prea mult estrogen poate declanșa o creștere a diviziunii celulelor mamare și o creștere a tumorilor, motiv pentru care utilizarea parabenului a fost legată de cancerul de sân și problemele de reproducere.

  • Efecte pseudo-estrogenice

În 2004, au fost publicate concluziile unui studiu numit „Journal of Toxicology Applied”, care indică faptul că parabenii pot juca un rol în dezvoltarea anumitor tipuri de cancer mamar. În mod specific, parabenii acționează ca estrogenul, ceea ce poate crește riscul femeilor care dezvoltă cancer de sân cu estrogen pozitiv.

Cercetătorii au efectuat teste pe 20 de eșantioane diferite de tumori de sân umane, care au arătat că parabenii sunt prezenți în fiecare probă. Acest studiu a fost primul care a indicat descompunerea acestor substanțe si integrarea lor in țesuturile subiacente. În plus, faptul că parabenii imită estrogenul natural este de o preocupare deosebită, deoarece estrogenul poate declanșa și conduce creșterea tumorilor de sân cu estrogen pozitiv. Aceste constatări nu înseamnă că există o relație cauză-efect specifică; este nevoie de mult mai multe cercetări pentru a determina rolul parabenilor. Este, însă, un semnal de alarma.

  • Efecte asupra capacității de reproducere

În plus față de efectele estrogenice ale acestui produs chimic la femei, parabenii au fost, de asemenea, asociate cu interferența adversă cu sistemul reproductiv masculin.

Constatările din mai multe studii au raportat scăderea numărului de spermatozoizi, precum și scăderea nivelului de testosteron la bărbați și s-a concluzionat că aceste rezultate au fost legate de absorbția parabenilor din produsele comerciale.

  •  Efecte asupra sistemului endocrin

Potrivit studiului Costmeticsinfo.org, formele de parabeni metil, propil și butil interferează cu funcționarea sistemului endocrin. În mod specific, parabenii sunt disruptori endocrini stocați în țesutul corporal, care influențează activitatea glandulară și producția de hormoni.

Mai mult, aceste substanțe chimice de conservare sunt asociate cu următoarele la sugari și copii: tulburări de dezvoltare, disfuncții ale sistemului imunitar, probleme de învățare precum și tulburări de reproducere.

Însă mai multe evaluări făcute de raportul de analiză a ingredientelor cosmetice arată că parabenii sunt siguri, fără efecte secundare, în produsele cosmetice, atunci când nu depășesc 25% din compozitie. Se recomandă citirea ingredientelor din produsele cosmetice înainte de a cumpăra produse care conțin acești conservanți.

  • Imbătrânire prematură

In mod ironic, în timp ce câteva dintre produsele comerciale care conțin parabeni sunt produse de frumusețe și îngrijire, care ar trebui să imbunătățească aspectul pielii, cercetările au descoperit că acestea accelerează procesul de îmbătrânire. Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Kyoto au constatat că tipul de metil al parabenilor mărește sensibilitatea și daunele provocate de soare; atunci când chipul este expus la razele ultraviolete, celulele pielii mor într-o rată mult mai rapida decât în ​​mod normal. Așadar, e datoria ta să verifici dacă există metilparabeni în compoziție, înainte de a cumpăra produse de frumusețe pentru piele.

cosmetic oil 3164684 1280

Produse fără parabeni

Citește eticheta produselor cosmetice si fă o vizită și pe la plafar. Acolo poți găsi uleiuri esențiale naturale și produse cu ingrediente non-invazive, precum oregano, cimbrul, rozmarinul, rădăcina de gentiană, extractul de semințe de grapefruit sau uleiul de levănțică.

De asemenea, trebuie să știi și că pe etichetele multor produse dermato-cosmetice de la farmacie se arată faptul că nu au parabeni.

skincare 2357980 1280

Chiar dacă nu poți renunța complet la produsele cu parabeni, folosește-le cu moderație și investește mai mult timp în verificarea etichetelor. O mai mare atenție asupra produselor cosmetice va avea efecte benefice, pe termen lung, asupra sănătății și frumuseții pielii tale.

Sperăm că sfaturile noastre ți-au fost de folos și vei face curățenie chiar azi în dulapul cu cosmetice.

Sursa foto: Pixabay

Total
2
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*