Rodia este folosită din cele mai vechi timpuri, de pe vremea Egiptului Antic, când boabele roșii simbolizau prosperitatea. Prima mențiune a rodiei apare în papirusul Eber, una dintre cele mai vechi scrieri medicale care datează din anul 1500 î.Hr. Încă de atunci erau recunoscute beneficiile fructului pentru sănătate, în special rolul său antibacterian.

Cum recunoști rodia?
Cum cureți corect rodia?
Ce proprietăți nutriționale are rodia?
Care sunt beneficiile pentru sănătate ale rodiei?
Care sunt cele mai populare rețete cu rodie?
Cum poate fi folosită rodia în cosmetică?
Care sunt contraindicațiile în consumul de rodie?

Cum recunoști rodia?

Rodia crește într-un arbore numit rodiu sau rodier în zonele aride din Armenia, Azerbaidjan, Asia Centrală, Georgia și bazinul Mării Mediterane. Fructul are formă rotund-hexagonală asemănătoare unui măr mai mare și conține până la 600 de sâmburi plini de suc.

Nutriționiștii recomandă maxim 250-300 g de rodie pe zi, adică un fruct.

Cum cureți corect rodia?

Persoanele care au mâncat rodie știu cât de migălos și împrăștiat este procesul de curățare a acestui fruct. Pentru a evita murdăria, dar și pentru a economisi timp, rodia trebuie tăiată (nu în jumătate) și lăsată pentru 2-3 minute într-un bol cu apă rece. Boabele vor cădea foarte ușor după aceasta.

Ce proprietăți nutriționale are rodia?

Rodia este o sursă importantă de vitamine și minerale, un singur pahar de suc furnizând 40% din doza zilnică recomandată (DZR) din cele mai importante vitamine (A,C,B-urile, E). Mai jos este o listă completă a vitaminelor și mineralelor conținute de rodie.

  • vitamina C – 30% din DZR
  • vitamina K – 36% din DZR
  • acid folic (B9) – 16% din DZR
  • potasiu – 12% din DZR
  • vitamina K – 17,9% din DZR
  • vitamina B6 – 3,5% din DZR
  • vitamina B6 – 3,5% din DZR
  • fosfor – 3,1% din DZR
  • acid pantotenic (B5) – 8% din DZR
  • tiamină (B1) – 6% din DZR
  • riboflavină (B2) – 4% din DZR
  • vitamina E – 4% din DZR
  • mangan – 6% din DZR
  • zinc – 4% din DZR
  • magneziu – 3% din DZR

De asemenea, rodia asigură 20% din DZR de fibre iar uleiul conținut în semințe include uleiuri esențiale pentru sănătate: ulei punicic, acid palmitic, acid stearic, acid oleic și acid linoleic. 100 de grame de semințe de rodie au un conținut energetic de numai 83 calorii.

Sursă foto : Pinterest

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale rodiei?

Numărul mare de substanțe nutritive face din rodie un fruct perfect pentru tratarea unor afecțiuni minore. Mai jos poți citi mai multe despre beneficiile rodiei pentru sănătate.

  • o sursă bogată de antioxidanți

Rodia conține o proporție importantă de antioxidanți cunoscuți sub numele de punicalagini. Aceștia sunt prezenți în sucul de rodie, dar și în foița albă care acoperă boabele (este amăruie la gust dar comestibilă).

Studiile au arătat că acești antioxidanți sunt de trei ori mai activi decât cei din vinul roșu sau ceaiul verde. Este bine de știut că extractul și pudra de rodie sunt produse mai ales din coajă, datorită conținutului său ridicat de nutrienți.

  • rol antiinflamator

Inflamațiile stau la baza mai multor boli, de la diabet și Alzheimer la obezitate și boli cardiovasculare. În cazul rodiei, rolul antiinflamator este datorat conținutului mare de antioxidanți. Potrivit testelor, sucul de rodie contribuie la reducerea inflamației, iar un studiu realizat timp de 12 săptămâni pe pacienți diabetici a arătat o reducere a markerilor inflamatori interleukină-6 și hs-CRP cu 30%, respectiv 32%.

  • scade tensiunea arterială

Potrivit unui studiu, un consum zilnic de 150 ml de suc de rodie timp de două săptămâni este suficient pentru a determina reducerea tensiunii arteriale. Alte studii au avut rezultate similare în special pentru tensiunea sistolică (numărul mai mare de pe tensiometru).

  • calmează durerile asociate artritei

Durerea apare mai ales ca urmare a inflamațiilor apărute la nivelul articulațiilor. Potrivit studiilor, extractul de rodie blochează activitatea enzimelor care contribuie la deteriorarea articulațiilor în cazul persoanelor cu osteoartrită.

  • scade riscul de boli de inimă

Acidul punic conținut de semințele de rodie poate contribui la scăderea riscului de boli cardiovasculare. Într-un studiu de mici dimensiuni, voluntarii au consumat 800 mg de ulei de rodie în fiecare zi, timp de patru săptămâni. La final nivelul trigliceridelor scăzuse.

Într-un alt studiu, câțiva pacienți cu diabet au consumat suc de rodie. Rezultatele au arătat o scădere semnificativă a “colesterolului rău”.

Alte studii au demonstrat că sucul de rodie protejează colesterolul bun de oxidare, un pas important în prevenția bolilor de inimă.

  • ajută la tratarea disfuncțiilor erectile

Sucul de rodie are reale beneficii în creșterea fluxului sanguin dar și în stimularea răspunsului erectil într-un studiu realizat pe iepuri. În cazul oamenilor studiile de acest fel sunt abia la început însă primele rezultate sunt promițătoare.

  • are rol antibacterian și antifungic

Încă din Antichitate rodia era folosită datorită funcției antibacteriene. Acum a fost demonstrat acest rol și în laborator.

Un studiu a analizat efectul benefic al sucului de rodie asupra Candida albicans, iar oameni de știință au făcut experimente (cu rezultate îmbucurătoare) în cazul unor afecțiuni precum gingivita, periodontita și stomatita dentară, afecțiuni care apar ca urmare a unei infecții bacteriene sau fungice.

  • îmbunătățește capacitatea de memorare

Există mai multe studii care susțin teoria potrivit căreia sucul sau extractul de rodie are efecte benefice asupra memoriei.

Mai întâi, un studiu realizat pe pacienți care au suferit o intervenție chirurgicală manifestată în mod normal cu pierderi de memorie a arătat că prin consumul a doar 2 g de extract de rodie persoanele nu mai prezentau astfel de probleme.

Un alt studiu a demonstrat că un pahar de suc de rodie pe zi este suficient pentru a crește capacitatea de memorare în cazul memoriei vizuale și verbale.

  • crește rezistența sportivă

Rodia este bogată în “nitrați buni”, o serie de substanțe cu beneficii reale în creșterea capacității sportive.

Într-un studiu, 19 sportivi care alergau pe bandă au consumat 1 g de extract de rodie cu 30 minute înainte de antrenament. În urma administrării de rodie s-a observat o creștere a fluxului sanguin. Acest lucru este esențial în întârzierea instalării oboselii sportive.

  • rol afrodiziac

De sute de ani rodia este asociată fertilității. Mitul este legat de sutele de sâmburi conținuți în fruct. Potrivit unor studii recente consumul de suc de rodie este legat de o creștere a nivelului de testosteron dar și o stare de bine, ambele asociate unei creșteri a dorinței sexuale.

Care sunt cele mai populare rețete cu rodie?

Aroma inedită a rodiei este pusă cel mia bine în valoare prin intermediul unor rețete culinare. Mai jos sunt cele mai interesante rețete cu rodie.

Sursa foto : Pinterest

Desert cu rodie și zmeură

Ingrediente:

  • pentru blat:
    • 50 g unt la temperatura camerei
    • 60 g făină de grâu
    • 3 ouă mari
    • un plic de praf de copt
    • 25 g pudră de cacao de calitate
    • 70 g zahăr
    • puțină apă călduță
    • un praf de sare
  • pentru siropul de zmeură:
    • 400 g zmeură proaspătă sau de la congelator (scoasă cu 1-2 ore înainte)
    • 100 g zahăr
  • pentru crema de zmeură:
    • 200 g smântână pentru frișcă
    • 80 g smântână
    • 250 ml sirop de zmeură
    • un plic de gelatină
    • 40 ml apă
  • pentru crema de rodie cu frișcă:
    • 200 g smântână pentru frișcă
    • 80 g smântână
    • 60 g semințe de rodie
    • 1 plic de gelatină
    • 30 ml apă
    • 60 g zahăr
  • pentru decor:
    • 100 g ciocolată neagră (minim 55% cacao)
    • 100 g semințe de rodie
    • 50 g zmeură

Mod de preparare:

Blatul

  1. preîncălzește cuptorul cu 15-20 minute înainte de a te apuca de preparat prăjitura
  2. amestecă într-un bol încăpător albușurile cu sarea
  3. adaugă treptat zahărul și amestecă până la dizolvarea completă a zahărului
  4. adaugă untul și gălbenușurile până obții un amestec omogen
  5. separat amestecă pudra de cacao, făina și praful de copt
  6. adaugă prin cernere acest nou amestec peste untul cu ou de mai devreme
  7. adaugă 40 ml apă călduță și continuă să amesteci până la omogenizare
  8. toarnă rezultatul într-un vas dreptunghiular pe care l-ai tapetat în prealabil cu hârtie de copt
  9. lasă la cuptor 15 minute sau până este copt bine
  10. scoate tava și lasă la răcit.

Siropul de zmeură

  1. pune la foc zmeura împreună cu zahărul și lasă 2-3 minute sau până când fructele lasă sirop
  2. ia de pe foc fructele cu sirop, lasă-le la răcit până ajung la temperatura camerei
  3. amestecă zmeura la blender
  4. folosește-te de o strecurătoare pentru a pasa fructele de zmeură în scopul extragerii siropului.

Crema de zmeură

  1. lasă gelatina 10 minute în apă
  2. toarnă gelatina în siropul de zmeură și amestecă până la încorporare
  3. separat, amestecă smântâna pentru frișcă până devine solidă
  4. adaugă smântâna obișnuită și siropul de zmeură și amestecă până obții un amestec omogen
  5. toarnă ușor acestă cremă peste blatul creat mai devreme și pune-le la frigider cel puțin o oră.

Crema de rodie cu frișcă

  1. lasă gelatina 10 minute în apă rece apoi pune-o la dizolvat pe baie de aburi
  2. separat, amestecă smântâna cu zahărul până își dublează volumul și capătă o textură aerată
  3. adaugă semințele de rodie și amestecă bine cu o spatulă
  4. scoate tava de la frigider și adaugă crema de rodie cu frișcă și dă tava la congelator cel puțin 4 ore

Decor

  1. rupe ciocolata în bucăți mici și topește-o pe baie de aburi
  2. întinde-o pe o hârtie de copt iar după ce ajunge la temperatura camerei o pui la frigider 10 minute
  3. taie ciocolata în triunghiuri cu ajutorul unui cuțit
  4. scoate prăjitura de la congelator iar după 10 minute o tai cu cuțit cu lama fierbinte (ținut anterior în apă fierbinte) în dreptunghiuri
  5. aceste mici prăjituri se decorează cu ciocolata de mai devreme, cu bucățele de zmeură și cu semințe de rodie.

Sursa foto : Pinterest

Fulgi de ovăz, rodie și fulgi de migdale

Ingrediente:

  • semințele de la o rodie
  • 50 g fulgi de ovăz
  • 30 g migdale
  • 200 g perle de brânză cu smântână

Mod de preparare:

  1. amestecă fulgii de ovăz cu brânza
  2. separat, într-un borcan cu capac se pun în straturi ingredientele: întâi un strat de brânză + fulgi de ovăz, apoi boabe de rodie, iar la urmă migdale mărunțite
  3. se repetă procesul până la umplerea borcanului, ultimul strat fiind de boabe de rodie și de migdale
  4. borcanul se pune la frigider peste noapte.

Sursă foto : Pinterest

Salata crocantă cu rucola și rodie

Ingrediente:

  • 200 g rucola proaspătă
  • boabele de la o rodie
  • 50 g migdale mărunțite
  • ulei de măsline
  • oțet balsamic
  • sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. pune pe foc, într-o tigaie fără ulei, migdalele mărunțite
  2. lasă-le până se rumenesc
  3. separat, adaugă toate ingrediente într-un bol și amestecă-le
  4. adaugă uleiul de măsline, oțetul balsamic, sarea și piperul.

Sursa foto : Pinterest

Morcovi caramelizați în sos de rodie

Ingrediente:

  • 400 g morcovi
  • 250 ml suc de rodie
  • un praf de scorțișoară
  • ½ linguriță de coriandru
  • 1 lingură ulei de măsline
  • sare și piper după gust
  • opțional, se pot adăuga 3-5 linguri de smântână

Mod de preparare:

  1. adaugă într-o tigaie adâncă sucul de rodie, scorțișoara, sarea și piperul și lasă la fiert la foc mic 15-20 minute
  2. când sosul începe să se transforme în glazură adaugă morcovii
  3. adaugă coriandrul și mai lasă morcovii un minut pe foc
  4. se consumă imediat după preparare.

Sursa foto : Pinterest

Pere cu brânză de capră și semințe de rodie

Ingrediente:

  • 300 g verdeață (salată verde, rucola, spanac etc)
  • 1 pară tăiată felii
  • 50 g brânză de capră
  • 30 g boabe de rodie
  • 70 g nuci

pentru dressing

  • o ceapă roșie tocată mărunt
  • 2 lingurițe muștar
  • 1 lingură vin roșu
  • 2 linguri oțet
  • 1 lingură ulei de măsline
  • sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. amestecă ceapa cu oțetul, vinul, muștarul sarea și piperul
  2. acest amestec se toarnă peste salată înainte de servire
  3. se decorează cu brânză, boabe de rodie, și nuci

Sursă foto : Pinterest

Salată de kale cu rodie și oțet balsamic

Ingrediente:

  • 500 g varză kale
  • 1 linguriță muștar
  • 2 lingurițe oțet balsamic
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 50 g semințe de pin
  • boabele de la ½ rodie
  • sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. amestecă într-un bol muștarul, oțetul și uleiul de măsline
  2. adaugă sare și piper după gust
  3. toarnă dressingul preparat anterior peste frunzele de kale
  4. amestecă pentru 1-2 minute pentru a fi sigură că dressingul a intrat în contact cu toate frunzele
  5. adaugă semințele de pin, boabele de rodie și amestecă din nou salata
  6. salata se servește imediat după preparare.

Sursa foto : Pinterest

Salata de vinete cu semințe de rodie

Ingrediente:

  • 1 kg vinete
  • ½ ceapă sau usturoi
  • sos de rodie
  • boabele de la ¼ rodie
  • sucul de la ½ lămâie
  • 1 lingură ulei de măsline
  • sare și piper după gust

pentru sos de rodie:

  • boabele de la o rodie
  • sucul de la ½ lămâie
  • 3 linguri miere

Mod de preparare:

sosul de rodie:

  1. curăță rodia și dă boabele prin storcătorul de fructe
  2. alternativ, stoarce boabele cu ajutorul unei linguri pe o strecurătoare
  3. fierbe sucul de rodie cu mierea și sucul de lămâie până când lichidul se înjumătățește și se îngroașă

Rețeta propriu-zisă

  1. coace vinetele la aragaz, în prealabil așezând folie de aluminiu pentru a evita mizeria
  2. după răcire curăță-le de coajă și dă-le la frigider cel puțin o oră
  3. vinetele vor lăsa un lichid închis la culoare care va trebui aruncat
  4. toacă vinetele fie cu ajutorul unui cuțit fie la robotul de bucătărie
  5. adaugă ceapa mărunțită peste vinete
  6. adaugă uleiul și amestecă în continuare la mixer (3-5 minute)
  7. adaugă sare și suc de lămâie după gust
  8. adaugă sosul de rodii
  9. decorează salata cu boabe de rodii.

Sursa foto : Pinterest

Salată cu fenicul, rodie și quinoa

Ingrediente:

  • 200 g quinoa
  • 2 rădăcini de fenicul tăiate în felii
  • boabele de la ½ rodie
  • ½ linguriță chimion
  • o lămâie
  • ½ lingură de suc de lămâie
  • 1 ardei iute tocat mărunt
  • mărar tocat mărunt
  • mentă tocată mărunt
  • coriandru tocat mărunt
  • 1 lingură ulei de măsline
  • sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. pune quinoa la fiert (cel mult 10 minute) în 700 ml apă
  2. lasă vasul de quinoa deoparte la răcit
  3. separat, pune la foc în tigaie fenicul, adăugând după gust sare și piper
  4. lasă pe foc 10-12 minute, până când devine auriu și începe să se înmoaie
  5. adaugă sucul de lămâie și chimionul și amestecă bine, lăsând amestecul pe foc încă un minut
  6. separat, curăță lămâia de coajă și taie interiorul în cuburi mici
  7. adaugă toate ingredientele anterioare (fenicul, lămâia, verdeața tocată și ardeiul iute) într-un bol și amestecă bine
  8. decorează cu boabe de rodie înainte de servire.

Sursă foto : Pinterest

Pește umplut cu sos de rodie

Ingrediente:

  • pește la alegere (halibut, cod etc)
  • 200 ml suc de rodie
  • 50 g nucă tocată mărunt
  • 1 lingură coajă portocală confiată
  • ¼ șofran dizolvat în apă fierbinte
  • 2 linguri suc de lime
  • 1 ceapă tăiată fin
  • 3 căței usturoi
  • 2 linguri ulei măsline
  • sare și piper după gust
  • opțional, câteva boabe de rodie pentru decor

Mod de preparare:

  1. spală peștele în apă rece, lasă-l 5 minute pe un prosop de hârtie, iar apoi freacă-l cu sare
  2. pune pe foc în tigaie ceapa, usturoiul, și 1 lingură de ulei de măsline
  3. adaugă nucile, sucul de rodie, coaja de portocale, sarea și piperul și lasă-le la foc mediu circa 3 minute, amestecând continuu
  4. preîncălzește cuptorul la 200 grade Celsius
  5. pune peștele într-un vas termorezistent și umple-l cu amestecul de mai sus
  6. coase peștele pentru ca umplutura să nu se scurgă
  7. presară pe carne șofran, sucul de lime și uleiul de măsline
  8. lasă peștele la cuptor 15 minute sau până când se înmoaie
  9. decorează tava cu boabe de rodie și cu nuci tocate
  10. preparatul se servește imediat după preparare când încă este cald.

Cum poate fi folosită rodia în cosmetică?

Conținutul de substanțe nutritive din rodie este benefic atât pentru interior cât și pentru exterior. Mai jos sunt câteva dintre beneficiile cosmetice ale rodiei.

  • Tratează petele negre și problemele pigmentare – conținutul de vitamina C, proantocianidine și flavonoizi poate face minuni pentru piele. Amestecă două linguri de extract de rodie cu o lingură de suc de lămâie și o lingură de miere. Amestecă bine pentru omogenizare. Aplică pe față și gât și lasă 15 minute. Clătește cu apă călduță.
  • tratează acneea și inflamațiile pielii – amestecă două linguri de boabe de rodie zdrobite cu o lingură de pudră de turmeric. Lasă 10 minute iar apoi clătește cu apă călduță.
  • întărește firul de păr – semințele de rodie conțin ulei punicic, un ingredient de bază în menținere părului sănătos precum și în stimularea creșterii firului de păr. Amestecă boabele zdrobite (și sucul lor) de la jumătate de rodie cu o lingură de ulei de măsline. Aplică pe păr și lasă 20 minute. Spală părul în mod normal cu șampon.

Care sunt contraindicațiile în consumul de rodie?

Persoanele sănătoase pot consuma fără probleme suc de rodie sau extract de rodie. Deși nu există interdicții clare în privința consumului, în cazul în care ești gravidă ar trebui să întrebi doctorul pentru a fi sigură.

Evită sucul de rodie dacă iei medicamente pentru boli cardiovasculare sau dacă ai avut o operație recent (este interzis sucul de rodie și înainte de operații).

Amețeala, vărsăturile și diareea sunt semnele alergiei la rodie. Dacă observi aceste simptome, încetează să mai consumi rodie.

Rodia are o mulțime de beneficii atât pentru sănătate cât și pentru îngrijirea pielii sau a părului. Consum-o cu moderație și bucură-te de efectele sale asupra întregului organism.  

Sursa foto: Shutterstock

Total
2
Shares

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*