Scorţişoara provine din scoarţa unor copaci din China, India şi Asia de sud-est şi este folosită ca leac universal de către indieni din cele mai vechi timpuri. Există două tipuri principale de scorțișoară, Ceylon şi Cassia, cea de-a doua fiind cea mai comună varietate de astăzi.

Beneficiile alimentare ale scorţişoarei
Beneficiile cosmetice ale scorţişoarei
Reţetă cu scorţişoară

Scorțișoara se realizează prin tăierea tulpinilor de copac Cinnamomum. Coaja interioară este apoi extrasă și părțile lemnoase îndepărtate din ea. Când se usucă, formează benzi care se înfășoară în role şi apoi devin beţişoarele de scorțișoară. Ele pot fi măcinate pentru a forma pudră de scorțișoară. Mirosul și aroma distinctă de scorțișoară se datorează părții uleioase, care este foarte bogată într-un compus numit cinamaldehidă.

Beneficiile alimentare ale scortisoarei

Antioxidanții protejează organismul împotriva daunelor oxidative cauzate de radicalii liberi. Scorțișoara este încărcată cu antioxidanți puternici, cum ar fi polifenolii. Într-un studiu care a comparat activitatea antioxidantă a 26 de condimente, scorțișoara s-a clasificat câștigătoare, chiar depășind superalimentele precum usturoiul și oregano. De fapt, este atât de puternică încât poate fi folosită ca un conservant natural al alimentelor.

Inflamarea în organism este incredibil de importantă. Ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor și să repare țesuturile deteriorate. Cu toate acestea, inflamația poate deveni o problemă atunci când este cronică și îndreptată împotriva propriilor țesuturi. Scorțișoara poate fi utilă în acest sens, deoarece unele studii arată că antioxidanții pe care îi conţine au o acţiune antiinflamatoare puternică.

Scorțișoara a fost asociată cu un risc redus de boli de inimă, cea mai frecventă cauză a morții premature din lume. La persoanele cu diabet zaharat de tip 2, un gram de scorțișoară pe zi are efecte benefice asupra markerilor de sânge. În plus, reduce nivelurile de colesterol total, LDL colesterol și trigliceride, în timp ce colesterolul HDL rămâne stabil. Recent, un studiu a demonstrat că o doză de scorțișoară de doar 120 de miligrame pe zi poate avea aceste efecte.

Scorțișoara ameliorează semnificativ sensibilitatea la insulina hormonală. În afară de efectele benefice asupra rezistenței la insulină, scorțișoara poate scădea nivelul zahărului din sânge prin alte mecanisme. În primul rând, s-a demonstrat că scorțișoara scade cantitatea de glucoză care intră în sânge după o masă. Ea face acest lucru prin interferarea cu numeroase enzime digestive, care încetinesc defalcarea de carbohidrați în tractul digestiv. În al doilea rând, un compus din scorțișoară poate acționa asupra celulelor prin imitarea insulinei. Acest lucru îmbunătățește foarte mult absorbția de glucoză de către celule, deși acționează mult mai lent decât insulina în sine.

Numeroase studii clinice au confirmat efectele ei antidiabetice, arătând că poate reduce nivelurile de zahăr din sânge cu până la 10-29%. Doza efectivă este de obicei 1-6 grame de scorțișoară pe zi (aproximativ 0,5-2 linguriţe).

Doi compuși găsiți în scorțișoară par să inhibe acumularea unei proteine din creier, care este unul dintre semnele distinctive ale bolii Alzheimer. Într-un studiu cu șoareci cu boala Parkinson, scorțișoara a contribuit la protejarea neuronilor, la normalizarea nivelurilor neurotransmițătorilor și la îmbunătățirea funcției motorii. Aceste efecte trebuie studiate mai mult la om.

Scorțișoara a fost studiată pe scară largă pentru utilizarea potențială în prevenirea și tratamentul cancerului. În ansamblu, dovezile se limitează la experimente și studii pe animale, ce sugerează că extractele de scorțișoară pot proteja împotriva cancerului. Acționează prin reducerea creșterii celulelor canceroase și pare a fi toxică pentru ele, provocând moartea lor. Un studiu efectuat pe șoareci cu cancer de colon a scos la iveală faptul că scorțișoara este un activator puternic al enzimelor de detoxifiere în colon, protejând împotriva cancerului.

Cinnamaldehida, principalul ingredient activ al scorțișoarei, poate ajuta la combaterea diferitelor tipuri de infecții. Uleiul de scorțișoară tratează eficient infecțiile căilor respiratorii cauzate de ciuperci. Este bună şi pentru tratarea candidozei.

Studii încă nefinalizate au arătat că scorțișoara poate ajuta chiar şi la combaterea virusului HIV-1, principalul tip de virus HIV la om.

Are proprietăți expectorante, antibacteriene și antiinflamatoare şi ajuta la combaterea bronșitei, răcelilor și tusei, ameliorează durerile menstruale, tratează laringită și faringita. Poate fi un remediu pentru reumatism, artrită, osteoartrită, boli de rinichi, probleme cu circulația sangvină, diaree, diabet şi indigestie.

shutterstock 1089758156

Beneficiile cosmetice ale scortisoarei

Scorțișoara a fost folosită timp de secole în medicamentele tradiționale din culturile asiatice – chineză și indiană. Dintre diferitele beneficii pe care le oferă scorțișoara, unul dintre cele mai importante este rolul său în menținerea pielii sănătoase.

Scorțișoara ameliorează ridurile fine. Un amestec de 3 picături de ulei esențial de scorțișoară și 2 linguri de ulei de măsline poate determina schimbări vizibile. Aplică acest amestec pe liniile fine de pe piele, fără a atinge ochii.

Scorțișoara poate fi, de asemenea, utilizată pentru a hrăni scalpul. Realizează o pastă utilizând 1 linguriță de scorțișoară, 1 lingură de ulei de măsline cald și 1 lingură de miere. Masează scalpul cu acest amestec şi lasă-l să acţioneze 15 minute, apoi clăteşte. Scorțișoara acționează ca agent de exfoliere și pentru a hrăni foliculii de păr.

Un număr mare de afecțiuni medicale sunt grupate sub termenul de “eczemă”. Cel mai frecvent tip de eczemă este dermatita atopică, care este o condiție moștenită. Cauza exactă a eczemelor nu este cunoscută, dar cea mai importantă cauză este un răspuns hiperactiv al sistemului imunitar al organismului împotriva unui iritant sau alergen. Utilizarea unui amestec realizat din 1 linguriţă de scorțișoară și 1 lingură de miere aplicat local ar putea oferi ajutor. Cu toate acestea, pasta obţinută nu trebuie folosită pe față, deoarece poate provoca iritații. Recomandăm să efectuezi un test pe o porţiune mică de piele înainte de a utiliza pasta de scorțișoară.

Mai trebuie să ştii şi că scorțișoara ajută şi la tratamentul acneei. Se amestecă 1 lingură de scorțișoară și 3 linguri de miere și se aplică pe coşuri. Lasă această pastă peste noapte sau timp de 20 minute înainte de spălarea cu apă caldă. Această pastă poate declanșa, de asemenea, curăţarea porilor. Cu toate acestea, nu trebuie utilizată mai mult de o dată pe săptămână, deoarece ar putea provoca iritarea pielii.

Scorțișoara are proprietăți antiseptice. Dacă ai o tăietură deschisă sau o rană, pune un pic de scorțișoară peste ea. Bacteriile vor fi ucise, iar rana se va vindeca mai repede.

shutterstock 1054423829

Reteta cu scortisoara

În bucătărie, scorţişoara trebuie păstrată într-un recipient din sticlă bine închis, într-un loc uscat şi ferit de lumină sau în frigider, închisă într-un vas sau învelită în hârtie. Ea poate fi presărată cu succes peste îngheţată, biscuiţi, gem de prune, orez cu lapte, plăcinta cu mere, scris sau chiar şi peste pui.

Una dintre cele mai iubite reţete cu scorţişoară sunt melcii din aluat. Iată propunerea noastră de reţeta pentru aproximativ 30 de bucăţi:

Ingrediente pentru blat

  • 600g faină
  • 200ml lapte cald
  • 2 ouă
  • 25g drojdie (preferabil proaspătă)
  • 70g unt topit şi răcit
  • 75g zahăr
  • Sare, după gust

Ingrediente pentru umplutură

  • 90g unt
  • 200g zahăr
  • 2 linguriţe de scorţişoară

Ingrediente pentru glazură

  • 50g unt la temperatura camerei
  • 50g cremă de brânză
  • 100g zahăr pudră vanilat

Preparare

  1. Se pun ingredientele în mixer, folosind paleta pentru frământare pentru 5 minute, la viteză medie, până se obţine aluatul omogen.
  2. Se frământă manual aluatul şi se rulează, apoi se depozitează într-un bol uns cu puţină grăsime, acoperit cu un prosop, lăsat la căldură pentru o oră (în care ar trebui să-şi dubleze volumul).
  3. Se amestecă ingredientele pentru umplutură până se obţine o pastă.
  4. După o oră, se frământă bine apoi aluatul şi se turteşte într-un dreptunghi cu grosimea de 5mm.
  5. Se întinde umplutura pe aluat şi acesta se rulează.
  6. Se taie bucăti de aproximativ 3 cm care se aşază în tavă, la cald, pentru 30 de minute. Apoi, se lasă la rumenit aproximativ un sfert de oră la 180 de grade. Se pot arde uşor.
  7. Se amestecă ingredientele de glazură într-o cratiţă, pe foc.
  8. Se glazurează rulourile cât sunt calde şi se consumă.

În ceea ce priveşte consumul de scorţişoară, nu se recomandă tipul Cassia în timpul sarcinii şi alăptării şi trebuie exclus din alimentaţia copiilor.

shutterstock 1088641865

Nouă ni s-a făcut pofta de o gustare cu scorţişoară doar redactând acest articol, aşa că te încurajăm să te inspiri din el şi să te gândeşti deja la următorul preparat în care să o incluzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*