Zona  zoster este o inflamație caracterizată prin erupții dureroase ale pielii. Afecțiunea apare ca urmare a infecției cu virusul Varicella  zoster (același care provoacă varicela), boala apărând atunci când virusul se localizează în celulele nervoase din șira spinării (Zona zoster poate apărea la ani distanță de varicelă). Chiar dacă nu pune viața în pericol, acestă afecțiune a pielii este extrem de dureroasă, iar tratamentul timpuriu poate ajuta la reducerea simptomelor și prevenirea complicațiilor.

Factorii de risc în apariția Zona zoster
Cum se transmite Zona zoster
Simptome Zona zoster
Etapele bolii
Diagnosticul Zonei zoster
Tratamentul în Zona zoster
Evoluție și complicații
Dieta pentru cei cu Zona zoster. Remedii naturiste
Cum poate fi prevenită Zona  zoster

Zona  zoster este o infecție a unui nerv individual și o infecție a suprafeței pielii din jurul acelui nerv. Această infecție este cauzată de virusul varicelo- zosterian și poate apărea la persoanele adulte care au avut varicelă în copilărie, deoarece virusul rămâne în stare latentă în organism mulți ani de zile, fără a se manifesta în niciun fel.

Atunci când ajunge în corp, virusul provoacă varicelă, o boală specifică copilăriei, însă care poate apărea și în viața de adult. După ce erupțiile, ce provoacă mâncărimi, trec, virusul se retrage lângă măduva spinării, unde rămâne ascuns.

Medicii nu știu de ce, dar uneori virusul se trezește și călătorește prin fibrele nervului până la piele, moment în care apare erupția. Atunci virusul varicelo- zosterian își face simțită prezența, a doua oară.

Factorii de risc în apariția Zona zoster

Nu se știe exact care este cauza infecției care duce la apariția Zonei  zoster, ce se numește și herpes zoster. Este vorba de infecția cu Varicella  zoster, însă doctorii nu știu de ce acest virus afectează unele persoane, însă nu și pe altele. Cu toate acestea, cercetătorii au adunat o serie de factori de risc care cresc șansele de îmbolnăvire:

  •  Varicela  – dacă ai avut varicelă există un risc mai mare de dezvoltare a  Zona zoster  

varicela

  •  Imunitatea  scăzută  
  • Bolile  cronice – persoanele care suferă de boli cronice, mai ales ale  sistemului imunitar, au un risc mai mare de îmbolnăvire  
  • Tratamente  agresive – de exemplu, persoanele care necesită chimioterapie  
  • Vârsta  – persoanele vârstnice (peste 50 ani) sunt mai predispuse la  îmbolnăvire iar 50% dintre cei peste 80 ani au Zona zoster. Este  una dintre condiții ce face ca virusul să se reactiveze
  • Anumite  medicamente – de exemplu, medicația pentru prevenirea respingerii  de organe sau folosirea pe termen lung a steroizilor (mai ales, prednison)
  • Persoanele  care suferă de stres puternic
  • Au  suferit o traumă fizică

Mulți oameni care fac Zona zoster nu se încadrează însă la niciuna dintre aceste categorii.

Cum se transmite Zona zoster

Virusul poate fi transmis de la alte persoane care suferă de varicelă. În general, virusul se transmite prin contactul direct cu persoana bolnavă sau prin atingerea unor obiecte contaminate.

Persoana sănătoasă va prelua Varicella zoster și se va îmbolnăvi de varicelă (dacă nu a avut boala sau nu este vaccinată) care mai apoi poate evolua în Zona zoster. Cel mai periculos este pentru copiii mici, adulții cu probleme imunitare și femeile însărcinate.

Zona zoster în sarcină

Femeile însărcinate pot dezvolta Zonazoster, dacă au avut varicelă în copilărie, cu toate că este neobișnuit ca asta să se întâmple. Motivul este că, în general, Zona zoster apare după anii fertili. Cu toate astea, sarcina va fi în siguranță și nu va fi afectată, dacă mama dezvoltă Zona zoster.

Orice femeie însărcinată trebuie să apeleze însă la ajutorul unui medic în cazul în care observă o erupție cutanată de orice fel, pentru mai multe informații despre ce a declanșat erupția. Este posibil să nu fie varicelă sau Zona  zoster, ci o altă afecțiune potențial gravă care necesită diagnostic.

Dacă o femeie însărcinată dezvoltă o erupție și nu a avut varicelă în copilărie, ea ar trebui, de asemenea, să se adreseze unui medic, care poate recomanda testarea pentru a vedea dacă are anticorpi pentru virusul varicelei. Dacă rezultatul arată că sunt prezenți anticorpi, înseamnă că femeia a avut varicelă sau că a fost vaccinată.

Dacă nu sunt prezenți anticorpi, femeia poate primi o injecție de imunoglobulină, ce va conține anticorpi pentru varicelă. Asta înseamnă că, în viitor, femeia nu va mai face varicelă sau Zona zoster. Injecția ar trebui făcută în termen de 96 de ore de la expunere pentru ca aceasta să fie cât mai eficientă.

De asemenea, copilul are mai multe șanse să facă Zona zoster dacă a avut varicelă înainte de vârsta de 1 an sau dacă mama a făcut varicelă în stadiul avansat al sarcinii.

Simptome Zona zoster

Primul semn asociat Zonei  zoster este erupția cutanată. Durerile vor fi descrise precum senzația de arsură și înțepătură. Erupțiile vor apărea mai ales pe piept (apoi, pe gât, cap și jumătatea inferioară a spatelui). Unul din semne că suferi de Zona zoster este, de obicei, o serie de bubițe roșii, cu forma rotundă alungită, înșirate într-o anumită parte a corpului. Acestea sunt caracteristice afecțiunii.

Mai jos sunt și alte simptome specifice bolii:

  •  O  senzație generală proastă 
  •  Dureri  de cap 
  •  Fotosensibilitate  – sensibilitate la lumină 
  •  Durere  la atingere 
  •  Senzație  de mâncărime pe zona afectată 
  •  Febră 
  •  Oboseală 
  •  Anxietate 
  •  Insomnie

Uneori, infecția poate ajunge aproape de nas și unul dintre ochi. Dacă virusul ajunge la ochi, ar putea să-ți afecteze vederea. Zona  zoster poate dăuna corneei, stratului clar de la suprafața ochiului.

Simptomele că afecțiunea a ajuns la ochi pot fi:

  • Durere
  • Roșeață
  • Umflare
  • Sensibilitate la lumină
  • Conjunctivită

De obicei, oamenii încurcă Zona zoster cu o alergie sau alt tip de iritație. Ceea ce poate ajuta la deosebirea Zonei zoster de alte afecțiuni cu simptome asemănătoare este că erupția cutanată vine cu semne ce amintesc de gripă, precum:

  • Frisoane
  • Diaree
  • Amețeală
  • Durere de stomac

Acestea pot fi de la ușoare până la severe. Oamenii cu vârste de peste 50 de ani au mai multe șanse să dezvolte simptomele într-un mod mai sever, spre deosebire de pacienții mai tineri.

Apelează la un medic dacă:

  • Erupția ajunge la nas sau ochi
  • Ai ochiul roșu sau dureros
  • Ai vreo problemă de vedere
  • Ai erupție și ești însărcinată

Etapele bolii

Erupția cutanată evoluează de la o zi la alta. Mai întâi, apar vezicule transparente care progresează în ulcerații pentru ca mai apoi să se spargă, iar pielea să înceapă să se cojească. Acest proces are loc în circa trei zile, iar starea de piele cojită se menține pentru aproximativ 4-6 săptămâni.

Dacă simptomele par a evolua, iar starea de sănătate se agravează (dacă Zona  zoster afectează ochii, dacă ai o boală cronică sau dacă infecția se întinde mult) este bine să mergi la doctor.

Zona  zoster este întâlnită frecvent la adulții mai în vârstă. Din cei 1 din 3 oameni care vor primi diagnosticul de zona  zoster în timpul vieții lor, aproximativ jumătate dintre acești au peste 60 de ani. Unul dintre motive este că înaintarea în vârstă presupune uneori și o slăbire a sistemului imunitar.

Odată ce erupțiile cutanate au apărut, ele vor dura în jur de 2-4 săptămâni, iar majoritatea dintre bolnavi își revin complet.

Pacienții cu Zona zoster nu trebuie să rateze administrarea tratamentului recomandat de medic pentru ca această afecțiune să treacă mai rapid.

Rareori este nevoie de spitalizare, în urma complicațiilor, cel mai des fiind vorba despre pacienți cu imunitatea slăbită.

Evoluție și complicații

Lăsată netratată, Zona  zoster poate duce la una dintre complicațiile de mai jos, astfel că afecțiunea poate deveni o problemă și mai serioasă:

  • Nevralgie  post-hepatică – în unele cazuri, durerea persistă și după  cojirea pielii (apare ca urmare a unei nesincronizări între creier  și nervi)
  • Pierderea  vederii – apare atunci când Zona  zoster apare în apropierea  ochilor, fapt care poate duce la infecții oculare grave
  • Probleme  neurologice – în funcție de nervii afectați, pot apărea cazuri  de paralizie facială, probleme cu auzul sau echilibrul și  encefalită
  •  Alte  infecții sau afecțiuni medicale ale pielii

Uneori, se poate întâmpla ca erupția cauzată de Zona  zoster să reapară. Potivit unui studiu, în jur de 6% din pacienții care au avut Zona zoster o dată vor dezvolta din nou afecțiunea.

Șansele să faci Zona  zoster a doua oară sunt la fel de mari ca atunci când faci Zona  zoster prima dată. Nu se știe clar la cât timp poate apărea din nou boala, perioada întinzându-se între 96 de zile și 10 ani în cercetarea făcută de oamenii de știință, care a acoperit însă doar 12 ani.

Persoanele care au cele mai multe șanse ca Zona  zoster să reapară sunt cele care au un sistem imunitar slăbit, care au HIV/ SIDA, care au organ transplantat, care fac chimioterapie sau radioterapie. De asemenea, persoanele care iau corticosteroizi în doze mari au șanse ca afecțiunea să fie recurentă.

Reapariția Zonei zoster nu poate fi prevenită. O persoană poate doar să-și scadă riscul prin efectuarea vaccinului, chiar dacă au făcut deja Zona  zoster.

Un studiu a evidențiat că persoanele care au făcut vaccinul împotriva Zona  zoster au avut șanse de 51% de a nu mai dezvolta iar boala. Cei care au făcut deja Zona  zoster, s-au vaccinat apoi și tot au dezvoltat boala iar, aceștia au avut simptome mult mai blânde.

Medicii recomandă vaccinul împotriva herpesului  zoster persoanelor peste 50 de ani, însă nu și celor ce au sistemul imunitar extrem de slăbit.

Diagnosticul Zonei zoster

De cele mai multe ori, Zona zoster este diagnosticată pe baza examenului fizic, realizat fie de medicul de familie, fie de dermatolog.

Dacă există îndoieli în privința diagnosticului, doctorul poate analiza lichidul din vezicule (dacă mergi din timp la medic) sau unele celule de piele, pentru a confirma prezența virusului Varicella  zoster.

zona zoster

Tratament Zona zoster

Nu există un antidot împotriva Zonei  zoster, însă adoptarea tratamentului medical recomandat de doctor grăbește vindecare și reduce mult riscul de complicații. De cele mai multe ori, tratamentul indicat pacientului cu Zona  zoster va fi unul dintre următoarele, în funcție de recomandarea medicului:

  •  Aciclovir,  famiclovir sau valaciclovir – medicamente antiviral folosit în  tratarea infecțiilor pielii 
  • Creme  pe bază de capsaicină sau lidocaină pentru calmarea durerii și a  senzației de mâncărime
  •  Medicament  pe bază de codeină pentru atenuarea dureri 
  •  Corticosteroizi
  •  Anestezic  local

Tratamentul naturist al Zonei zoster

Diminuarea stresului, băile răcoroase și compresele calde pot reduce din durere și senzația de mâncărime. Mai jos sunt și alte modalități de tratare a Zonei  zoster:

  • Aplicarea  de ulei esențial – în special, uleiul esențial de mușețel  (efect anti-inflamator și antimicrobian), eucalipt (grăbește  vindecarea) sau arbore de ceai (rol anti-inflamator) au efecte  calmante asupra pielii afectate de Zona zoster. Este important să  diluezi aceste uleiuri (de exemplu, în ulei de măsline sau de cocos) înainte de aplicare pentru a nu irita și mai mult pielea  
  • Apă  de Hamamelis (cunoscută popular drept nucul vrăjitoarelor) –  reduce senzația de mâncărime și calmează inflamațiile. Poți aplica de 2-3 ori pe zi fără apariția unor efecte adverse
  • Ovăz  coloidal – conține flavonoizi și saponini care grăbesc  vindecare și reduc durerea. Este potrivit și dacă ești predispus  la reacții alergice. Adaugă două căni de ovăz coloidal în cadă și lasă să își facă efectul pentru 15 minute

De asemenea, adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate este vitală. Doctorii recomandă o dietă bazată pe fructe și legume proaspete, cereale integrale, carne slabă, nuci și semințe. Alimentele bogate în carotenoizi (de exemplu, morcovii și cartofii dulci), licopen (roșiile), zeaxantină (din portocale, kiwi, ardei roșu, pepene, struguri) și vitamina A (ficat de miel, ulei de pește, brânză) sunt necesare pentru a întări sistemul imunitar.

Renunțarea la fumat și reducerea stresului (prin exerciții fizice sau meditație) sunt la fel de importante în prevenirea agravării simptomelor Zonei  zoster.

Dieta pentru cei cu Zona zoster. Remedii naturiste

E important ca orice pacient cu Zona zoster să țină cont de niște aspecte care contribuie la ameliorarea simptomelor și grăbesc vindecarea.

Iată de ce trebuie să ții cont atunci când suferi de Zona  zoster:

Fă duș sau baie. Acest lucru va reduce șanse infectării erupției. Apa te va ajuta de asemenea să calmezi mâncărimea și durerea. Ai grijă ca altcineva să nu folosească același prosop, pentru a nu răspândi virusul.

Aplică o compresă rece. Pe lângă dușuri, încearcă să aplici o compresă umedă rece. Fă lucrul acesta de câteva ori pe parcursul zilei pentru a atenua simptomele. Pune o haină în apă rece, stoarce-o de apă și apoi aplic-o pe erupție.

Chiar dacă recele ajută, să nu încerci să aplici gheață într-o pungă pentru că ar putea face mai mult rău.

Pastă din praf de copt și amidon din porumb. Fă o pastă din amidon de porumb și praf de copt și apă pentru a obține un remediu natural pentru herpes  zoster. Adaugă pasta obținută pe zona cu bășici și las-o timp de 10-15 minute, până se usucă. Repetă procesul de mai multe ori într-o zi.

Ai grijă ce mănânci. Un sistem imunitar slăbit contează în orice afecțiune. Sunt anumite alimente care pot da o imunitate mai puternică, acest lucru contribuind la vindecarea rapidă.

O dietă potrivită pentru combaterea Zonei  zoster constă în alimente ce conțin vitaminele A, B-12, C și E și aminoacidul lizină. Regimul alimentar care promovează vindecarea este format din: portocale și fructe galbene, legume cu frunze verzi, carne roșie, ouă, carne de pasăre, lactate, cereale integrale, leguminoase, roșii , spanac.

Dacă suferi de Zona  zoster ar fi bine să eviți anumite alimente, precum: mâncarea și sucurile cu cantități mari de zahăr, mâncare bogată în arginină (inclusiv ciocolata, gelatina și nucile), carbohidrați rafinați (făina rafinată, pastele, pâinea albă, orezul alb, zahărul alb și toate mâncărurile care le conțin ca ingrediente) și mâncare ce conține grăsime saturată (alimente prăjite, produse tip fast-food, carne roșie, lapte, smântână, înghețată etc.).

Rezultatele vor apărea rapid, odată cu schimbarea regimului într-unul care luptă cu afecțiunea.

Dacă vei consuma prea multă mâncare din categoriile acestora e posibil să-ți slăbești imunitate și să prelungești simptomele virusului. Mâncarea cu arginină poate face chiar ca virusul să se reproducă.

Remedii naturale pe bază de plante. Poți încerca să apelezi la homeopatie, dar înainte de a începe orice tratament, vorbește cu un medic specialist. Unele suplimente și pastile pe bază de plante ar putea ajuta corpul să lupte cu virusul și să trateze insomnia și anxietatea care vin odată cu Zona  zoster. Printre aceste suplimente se numără: melatonina, uleiul de oregano, Echinacea, ceai verde, ele având proprietăți medicinale.

E important să înțelegi că remediile naturale nu funcționează la toată lumea. Chiar dacă e vorba de un remediu naturist eficient, nu există tratament pentru Zona  zoster. Virusul trebuie să-și parcugă drumul.

Cu toate astea, remediile neconvenționale ar putea scădea disconfortul și iritația și ar putea grăbi procesul de vindecare, dacă e folosit ca tratament adjuvant, pe lângă cel convențional.

Cum poate fi prevenită Zona zoster

Îmbolnăvirea cu Zona  zoster poate fi prevenită prin două modalități, cu o eficacitate de peste 90%: vaccinarea împotriva varicelei și evitarea persoanelor bolnave. În general, vaccinul anti-varicelă (și pe termen lung anti Zona  zoster) este făcut, de cele mai multe ori, în copilărie, însă există destul de multe cazuri de adulți care apelează la vaccin pentru a se proteja (mai ales cei care nu au avut varicelă în copilărie).

Chiar dacă vaccinul nu poate promite o eficacitate de 100%, reduce semnificativ riscul de complicații precum și severitatea bolii. Ca și în cazul altor afecțiuni ale pielii, un sistem imunitar puternic este esențial pentru menținerea sănătății.

Din nefericire, Zona  zoster nu are un antidot (vaccinul este doar prevenit sau pentru a reduce din complicațiile bolii) însă îmbinând tratamentul medicamentos cu o dietă sănătoasă și modalități alternative, poți ține boala sub control, la nivelul minim de disconfort, și poți reduce semnificativ simptomele.

Sursa foto: Pixabay

Bibliografie:

https://www.cdc.gov/shingles/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3031432/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3031432/

https://www.cdc.gov/vaccines/pubs/pinkbook/downloads/varicella.pdf

https://www.nhs.uk/conditions/shingles/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*