Dermatita este una dintre cele mai răspândite boli de piele. Deși nu este o afecțiune care să pună viața în pericol, simptomele dermatitei nu pot fi ignorate, întrucât eczemele, nu doar că au un aspect estetic neplăcut, dar pot da un sentiment de frustrare din cauza mâncărimilor intense.

Iată care sunt modurile în care se poate manifesta dermatita și la ce să te aștepți pentru a trata această afecțiune.

Ce este dermatita
Care sunt tipurile de dermatită alergică și ce simptome dau
Factorii de risc
Tratarea dermatitei
Prevenirea apariției dermatitei

Ce este dermatita

Dermatita este un termen general folosit pentru a descrie orice inflamație a pielii. Cel mai des se manifestă printr-o erupție pe piele, însoțită de un aspect uscat, umflat și roșu. Dermatita este o afecțiune comună, care poate avea multe cauze și nu este contagioasă.

Simptomele dermatitei nu pot fi trecute cu vederea, întrucât pot deveni foarte incomode. Intensitatea simptomelor poate varia de la foarte ușoare până la severe. Partea bună este că medicamentele și cremele aplicate local sunt eficiente în ameliorarea simptomelor, dacă respecți instrucțiunile medicului tău. Printre cele mai întâlnite tipuri de dermatită sunt: eczema, mătreața, iritațiile.

Unele tipuri de dermatită pot dura o perioadă lungă de timp, iar altele se pot declanșa doar în anumite sezoane ale anului. Ele pot apărea din cauza stresului sau prin expunerea la anumite substanțe, cum ar fi diverse săpunuri, iederă otrăvitoare sau bijuterii din nichel, potrivit Mayo Clinic.

Dermatita poate fi non-alergică sau alergică. Cea mai întâlnită este cea alergică (70-80% dintre cazuri)  și este declanșată de mai mulți factori, cum sunt cei alimentari, aeroalergeni si substanțe iritante.

Care sunt tipurile de dermatită alergică și ce simptome dau

Simptomele dermatitei pot fi foarte diferite și pot avea diverse grade de intensitate: de la slabe până la severe. Ele pot avea aspect diferit, în funcție de partea pielii afectată. De asemenea, unele tipuri de dermatită sunt mai frecvente la copii, iar altele la adulți.

Dermatita atopică

Dermatita atopică reprezintă cel mai întâlnit tip de eczeme. Afecțiunea creează o senzație intensă de mâncărime și are o evoluție cronică. Ea este mai des întâlnită la copii, dar poate afecta toate grupele de vârstă. 60% din cazuri apar înainte de primul an de viață si, până la 85% din cazuri, debutează până la 5 ani. Dacă unul dintre părinții copilului a avut-o, sunt șanse mari să o aibă și micuțul la rândul lui.

Copiii cu dermatită atopică prezintă un risc mai mare de sensibilitate la alimente. De asemenea, cei afectați au mai multe șanse să dezvolte astm și alergii. Unii copii pot scăpa de afecțiune pe măsură ce cresc.

Dermatita atopică se manifestă prin prezența unor porțiuni de piele uscată care pot provoca mâncărime, înroșire și inflamare. Aceste erupții apar cel mai des în zona coatelor, genunchilor, pe față, gât și încheieturi.

Atunci când copilul se scarpină, eruptia cutanată poate supura și, ulterior, pot apărea cruste. De-a lungul timpului, zgârierea sau frecarea repetată pot determina subțierea pielii, iar atunci poate apărea neurodermatită, numită și lichen simplex cronic.

Persoanele cu dermatită atopică se confruntă de obicei cu eczeme pentru o perioadă de timp, care sunt declanșate de diverși factori, precum:

 • factori de contact iritanți, cum ar fi detergenți, săpunuri și parfumuri
 • acarienii din praful de casă
 • alergii la mâncare: lapte de vacă, ouă, alune, arahide, soia, grâu, pește, fructe de mare
 • părul și saliva de animal
 • infecții cutanate, inclusiv scabie
 • umiditatea scăzută, vremea rece și schimbările extreme ale temperaturii
 • anumite materiale, cum ar fi lână și sinteticele, ori hainele strâmte și abrazive
 • modificări hormonale, adesea înainte de menstruație sau în timpul sarcinii
 • stresul emoțional

Dermatita de contact

Dermatita de contact apare, după cum sugerează și denumirea ei, la contactul cu anumite substanțe, care, ori irită pielea, ori cauzează o reacție alergică.

Simptomele dermatitei de contact pot include: piele uscată, roșie și mâncărime care poate da senzația de arsură, vezicule, urticarie, un tip de erupție cutanată care constă în umflături mici și roșii, scrie Medical News Today.

O persoană cu dermatită atopică are un risc crescut de a dezvolta dermatită de contact.

De menționat este că există două tipuri de dermatită de contact:

Una este dermatita de contact iritantă, care poate rezulta din expunerea repetată la o substanță care irită pielea, cum ar fi: balsamul pentru rufe, detergenții duri, solvenți, vopsele de păr, diverse plante, ciment, unele șampoane.

Persoanele care utilizează în mod regulat sau lucrează cu aceste substanțe prezintă un risc mai mare de a dezvolta dermatită de contact.

A doua este dermatita alergică de contact, care apare atunci când sistemul imunitar al unei persoane reacționează la o anumită substanță cunoscută sub numele de alergen.

Este posibil ca o persoană să nu reacționeze la un alergen de prima dată când intră în contact cu acesta, însă odată ce a dezvoltat o alergie, sunt șanse mari să îi rămână toată viața.

Printre posibilii alergeni se numără: materiale textile și vopsele de îmbrăcăminte, latex și cauciuc, unele medicamente – cum ar fi antibiotice locale și orale, unele plante, inclusiv iedera otrăvitoare, stejar otrăvitor și sumac, ingrediente din unele farduri, lacuri de unghii, creme, coloranți pentru păr, și alte produse cosmetice, anumite metale, cum ar fi nichelul și cobaltul.

Dermatita seboreică

Dermatita seboreică este o afecțiune întâlnită des ce provoacă o erupție cutanată roșie, însoțită de prurit. Zona afectată poate părea umflată sau înălțată, iar o crustă gălbuie sau albă se poate forma pe suprafața acesteia.

Dermatita seboreică se dezvoltă în zonele cu piele grasă, cum ar fi: scalpul, urechile, sprâncenele, pleoapele, fața, pieptul superior și spatele sau organele genitale. Mătreața este, de exemplu, una dintre manifestările dermatitei seboreice.

Dermatita seboreică poate afecta persoanele de orice vârstă. Ea apare ca o coaja gălbuie pe suprafața scalpului bebelușilor și, cel mai des, dispare de la sine, după câteva luni.

La adulți, dermatita seboreică nu are niciun tratament, iar cei afectați, odată ce vor avea mai multe episoade, e posibil ca acestea să se repete de-a lungul vieții. Este frecventă la persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 și 60 de ani.

Anumite afecțiuni medicale pot crește riscul apariției dermatitei seboreice. Printre ele se numără: HIV,  epilepsie, boala Parkinson, acnee, rozacee și psoriazis, tulburări de alimentație, consumul de alcool, recuperarea după accident vascular cerebral sau atac de cord, depresie.

Anumite medicamente, precum interferon, litiu și psoralen, pot crește riscul dermatitei seboreice.

Dermatita numulară

Dermatita numulară o poți recunoaște după petele rotunde, roșii, umflate și care dau senzația de prurit. Aceste pete pot avea forma unui disc, lăsând pielea din centru neafectată de eczemă.    

Dermatita numulară apare de obicei pe partea de jos a picioarele, pe trunchi și pe antebrațele. Acest tip de eczemă poate apărea la orice vârstă, inclusiv la copii.

La fel ca în alte tipuri de dermatită, cauzele apariției nu sunt cunoscute. Există însă câțiva factori declanșatori: mușcături de insecte, piele uscată, leziuni ale pielii – precum arsurile, anumite medicamente, fluxul sanguin scăzut, dermatita atopică, climă rece, infecții cutanate bacteriene, sensibilitatea la metale și formaldehidă.

Eczema dishidrotică

Eczema dishidrotică, numită și dizhidroză, apare de obicei la adulți cu vârsta sub 40 de ani. Eczemele apar cel mai des pe mâini și picioare, iar simptomele caracteristice includ mâncărime intensă și apariția unor bășici mici.

În unele cazuri, bășicile pot deveni mari și apoase, sau se pot infecta, ceea ce poate duce la durere și umflături și pot acumula puroi. Bășicile pot dura câteva săptămâni, după care pielea devine deseori uscată și crăpată, ceea ce poate duce la fisuri dureroase ale pielii.

Încă nu se știe ce cauzează acest tip de eczemă. S-a observat în schimb, că este mai frecventă la persoanele care au: alergie la polen, o dermatită atopică sau un istoric familial de dermatită atopică, infecții fungice ale pielii.

Persoanele care lucrează cu anumite substanțe chimice sau țin mâinile în apă pe tot parcursul zilei prezintă, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta eczeme dishidrotice. Alți factori declanșatori pot fi stresul emoțional sau schimbări ale vremii.

Eczema dishidrotică poate fi o formă de dermatită de contact.

Persoanele cu astfel de eczeme tind să experimenteze apariția unor noi episoade la o perioadă de timp.

Dermatita de stază

Dermatita de stază, cunoscută și ca dermatita varicoasă, este frecvent întâlnită la persoanele în vârstă, cu varice.

Odată ce o persoană înaintează în vârstă, venele de la nivelul picioarelor se pot slăbi. Astfel că încetinirea circulației sângelui, din cauza unui retur venos insuficient, poate duce la apariția acestor eczeme. Funcția deficitară a sistemului valvular venos profund al piciorului determină refluxul venos.

Eczema varicoasă afectează de obicei picioarele, mai ales zona spre glezne, iar simptomele sunt: pete cu vezicule însoțite de mâncărime, piele descuamată, piele plină de cruste, durere în zona gambei, ulcere venoase, pielea crăpată.

Pielea afectată poate deveni fragilă, deci este indicat să se evite zgârierea zonei.

Eczemele asteatotice

Eczemele asteatotice reprezintă o formă de dermatită tipică sezonului rece. Ea debutează sub forma unor porțiuni de piele uscată, care se descuamează și, pe suprafața cărora, apar fisuri. Pielea fisurată capătă aspectul unei bucați de porțelan fisurate.

Aceste eczeme apar mai ales la persoanele peste 60 de ani, sau adolescenții care fac duș sau baie prea des. Curățarea excesivă a pielii poate duce astfel la apariția dermatitei asteatotice.

Factorii de risc

Deși dermatita îmbracă multe forme și se manifestă diferit în funcție de tipul ei, sunt câțiva factori de risc generali, care predispun o persoană la aceste inflamații ale pielii. Printre ei se numără:

Vârsta. Dermatita poate apărea la orice vârstă, dar eczema atopică se declanșează în copilărie.

Alergii și astm. Oamenii care au istoric de eczemă, alergii sau astm în familie au mai multe șanse să fie afectați de dermatita atopică.

Ocupația. Locurile de muncă unde angajații au contact cu diverse metale, solvenți sau soluții de curățat, pot crește riscul de dermatită de contact. Cei ce lucrează în sistemul medical au șanse mai mari de a dezvolta eczemă pe mâini.

Diverse afecțiuni ale organismului. Cei ce suferă de insuficiență cardiacă congestivă, boala Parkinson și HIV pot avea un risc mărit de a face dermatită seboreică.

Tratarea dermatitei

În primul rând, e de preferat să eviți iritanții sau alergenii care declanșează simptomele, iar pielea își va reveni, în cele din urmă.

Dar pentru că acest lucru nu este întotdeauna posibil, medicul îți va recomanda:

 • emolienți pentru a hidrata pielea.
 • corticosteroizii locali, care constau în unguente și creme aplicate pe piele pentru a ameliora simptomele severe.
 • corticosteroizi orali, mai exact tablete de steroizi care pot ajuta la ameliorarea simptomele generale.
 • medicamente care reduc alergiile și senzația de mâncărime, precum antihistaminicele.
 • fototerapia.

Antibioticele vor fi recomandate doar dacă erupția s-a infectat. De obicei, infecțiile apar din cauza scărpinatului intens.

Îngrijirea la domiciliu, mai include aplicarea unor lavete, umezite cu apă rece, pe piele pentru a reduce disconfortul. În cazul în care pielea este fisurată, poți acoperi zona cu un bandaj pentru a preveni infecția.

Terapiile alternative pentru dermatită sunt: acupunctura, masajul sau yoga, pentru a reduce stresul.

Schimbările alimentare, ce presupun eliminarea mâncărurilor care ar putea declanșa o erupție pe piele, te-ar putea ajuta cu simptomele eczemei. În unele cazuri, suplimentele alimentare, precum vitamina D sau probioticele pot fi de ajutor.

E indicat să te prezinți la medicul dermatolog ori de câte ori ai o erupție pe piele care nu trece după câteva zile.

Prevenirea apariției dermatitei

Cel mai bun mod de a preveni dermatita este evitarea contactului cu alergenii sau iritanții care cauzează simptomele, în cazul anumitor tipuri de dermatită.

Alte aspecte de care poți ține cont sunt:

 • scurtează durata băilor și a dușurilor până la 5-10 minute. Spălatul des va înlătura uleiul natural al pielii, schimbând balanța pH-ului pielii. Utilizează apă caldă, nu fierbinte.De asemenea, uleiul de baie poate fi folositor.
 • alege săpunuri fără miros, care hidratează. Anumite săpunuri pot usca pielea, așa că e indicat să le eviți.
 • folosește un prosop fin atunci când îți usuci pielea.
 • hidratează-ți pielea. În timp ce pielea este încă umedă folosește ulei sau o cremă hidratantă. Încearcă produse diferite până găsești unul potrivit pentru tine.

Foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*