Zona Zoster este o inflamație caracterizată prin erupții dureroase ale pielii. Afecțiunea apare ca urmare a infecției cu virusul Varicella zoster (același care provoacă varicela), boala apărând atunci când virusul se localizează în celulele nervoase din șira spinării (Zona Zoster poate apărea la ani distanță de varicelă). Chiar dacă nu pune viața în pericol, acestă afecțiune a pielii este extrem de dureroasă, iar tratamentul timpuriu poate ajuta la reducerea simptomelor și prevenirea complicațiilor.

Care sunt cauzele apariției Zona Zoster?
Cum se transmite Zona Zoster?
Care sunt simptomele Zona Zoster?
Cum este diagnosticată Zona Zoster?
Cum poate fi tratată Zona Zoster?
Cum poate fi prevenită Zona Zoster?

Care sunt factorii de risc în apariția Zona Zoster?

Nu se știe exact care este cauza infecției care duce la apariția Zonei Zoster. Este vorba de infecția cu Varicella zoster, însă doctorii nu știu de ce acest virus afectează unele persoane, însă nu și pe altele. Cu toate acestea, cercetătorii au adunat o serie de factori de risc care cresc șansele de îmbolnăvire:

 • varicela – dacă ai avut varicelă există un risc mai mare de a dezvolta Zona Zoster
 • imunitatea scăzută
 • bolile cronice – persoanele care suferă de boli cronice, mai ales ale sistemului imunitar, au un risc mai mare de îmbolnăvire
 • tratamente agresive – de exemplu, persoanele care necesită chimioterapie
 • vârsta – persoanele vârstnice (peste 50 ani) sunt mai predispuse la îmbolnăvire iar 50% dintre cei peste 80 ani au Zona Zoster
 • anumite medicamente – de exemplu, medicația pentru prevenirea respingerii de organe sau folosirea pe termen lung a steroizilor (mai ales, prednison)

Cum se transmite Zona Zoster?

Virusul poate fi transmis de la alte persoane care suferă de varicelă. În general, virusul se transmite prin contact direct cu persoana bolnavă sau prin atingerea unor obiecte contaminate.

Persoana sănătoasă va prelua Varicella zoster și se va îmbolnăvi de varicelă (dacă nu a avut boala sau nu este vaccinată) care mai apoi poate evolua în Zona Zoster. Cel mai periculos este pentru copiii mici, adulții cu probleme imunitare și femeile însărcinate.

Care sunt simptomele Zona Zoster?

Primul semn asociat Zonei Zoster este erupția cutanată dureroasă și cu senzație de arsură, care apare mai ales pe piept (apoi, pe gât, cap și jumătatea inferioară a spatelui). Mai jos sunt și alte simptome specifice bolii:

 • o senzație generală proastă
 • dureri de cap
 • fotosensibilitate – sensibilitate la lumină
 • durere la atingere
 • senzație de mâncărime pe zona afectată
 • febră
 • oboseală

Erupția cutanată evoluează de la o zi la alta. Mai întâi, apar vezicule transparente care progresează în ulcerații pentru ca mai apoi să se spargă, iar pielea să înceapă să se cojească. Acest proces are loc în circa trei zile, iar starea de piele cojită se menține pentru aproximativ 4-6 săptămâni.

Dacă simptomele par a evolua, iar starea de sănătate se agravează (dacă Zona Zoster afectează ochii, dacă ai o boală cronică sau dacă infecția se întinde mult) este bine să mergi la doctor.

Care sunt complicațiile asociate Zona Zoster?

Lăsată netratată, Zona Zoster poate duce la una dintre complicațiile de mai jos:

 • nevralgie post-hepatică – în unele cazuri, durerea persistă și după cojirea pielii (apare ca urmare a unei nesincronizări între creier și nervi)
 • pierderea vederii – apare atunci când Zona Zoster apare în apropierea ochilor, fapt care poate duce la infecții oculare grave
 • probleme neurologice – în funcție de nervii afectați, pot apărea cazuri de paralizie facială, probleme cu auzul sau echilibrul și encefalită
 • alte infecții ale pielii

Cum este diagnosticată Zona Zoster?

De cele mai multe ori, Zona Zoster este diagnosticată pe baza examenului fizic, realizat fie de medicul de familie, fie de dermatolog.

Dacă există îndoieli în privința diagnosticului, doctorul poate analiza lichidul din vezicule (dacă vii din vreme la doctor) sau unele celule de piele, pentru a confirma prezența virusului Varicella zoster.

Cum poate fi tratată Zona Zoster?

Nu există un antidot împotriva Zonei Zoster, însă adoptarea tratamentului medical recomandat de doctor grăbește vindecare și reduce mult riscul de complicații. De cele mai multe ori, medicul va recomanda unul dintre medicamentele de mai jos:

 • Aciclovir, famiclovir sau valaciclovir – medicamente antiviral folosit în tratarea infecțiilor pielii
 • creme pe bază de capsaicină sau lidocaină pentru calmarea durerii și a senzației de mâncărime
 • medicamente pe bază de codeină pentru atenuarea durerii
 • corticosteroizi
 • anestezic local

Tratamentul naturist al Zonei Zoster

Diminuarea stresului, băile răcoroase și compresele calde pot reduce din durere și senzația de mâncărime. Mai jos sunt și alte modalități de tratare a Zonei Zoster:

 • Aplicarea de ulei esențial – în special, uleiul esențial de mușețel (efect anti-inflamator și antimicrobian), eucalipt (grăbește vindecarea) sau arbore de ceai (rol anti-inflamator) au efecte calmante asupra pielii afectate de Zona Zoster. Este important să diluezi aceste uleiuri (de exemplu, în ulei de măsline sau de cocos) înainte de aplicare pentru a nu irita și mai mult pielea
 • Apă de Hamamelis (cunoscută popular drept nucul vrăjitoarelor) – reduce senzația de mâncărime și calmează inflamațiile. Poți aplica de 2-3 ori pe zi fără apariția unor efecte adverse
 • Ovăz coloidal – conține flavonoizi și saponini care grăbesc vindecare și reduc durerea. Este potrivit și dacă ești predispus la reacții alergice. Adaugă două căni de ovăz coloidal în cadă și lasă să își facă efectul pentru 15 minute

De asemenea, adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate este vitală. Doctorii recomandă o dietă bazată pe fructe și legume proaspete, cereale integrale, carne slabă, nuci și semințe. Alimentele bogate în carotenoizi (de exemplu, morcovii și cartofii dulci), licopen (roșiile), zeaxantină (din portocale, kiwi, ardei roșu, pepene, struguri) și vitamina A (ficat de miel, ulei de pește, brânză) sunt necesare pentru a întări sistemul imunitar.

Renunțarea la fumat și reducerea stresului (prin exerciții fizice sau meditație) sunt la fel de importante în prevenirea agravării simptomelor Zonei Zoster.

Cum poate fi prevenită Zona Zoster?

Îmbolnăvirea cu Zona Zoster poate fi prevenită prin două modalități, cu o eficacitate de peste 90%: vaccinarea împotriva varicelei și evitarea persoanelor bolnave. În general, vaccinul anti-varicelă (și pe termen lung anti Zona Zoster) este făcut, de cele mai multe ori, în copilărie, însă există destul de multe cazuri de adulți care apelează la vaccin pentru a se proteja (mai ales cei care nu au avut varicelă în copilărie).

Chiar dacă vaccinul nu poate promite o eficacitate de 100%, reduce semnificativ riscul de complicații precum și severitatea bolii. Ca și în cazul altor afecțiuni ale pielii, un sistem imunitar puternic este esențial pentru menținerea sănătății.

Din nefericire, Zona Zoster nu are un antidot (vaccinul este doar prevenit sau pentru a reduce din complicațiile bolii) însă îmbinând tratamentul medicamentos cu o dietă sănătoasă și modalități alternative, poți ține boala sub control și reduce semnificativ simptomele.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*