Spondiloza cervicală apare odată cu degradarea, în timp, a coloanei cerebrale. Datele oficiale spun că peste 85% dintre persoanele de peste 60 de ani sunt afectate, boala având un impact negativ asupra sănătății și a stării de spirit. Neoficial, însă, tot mai multe persoane care lucrează toată ziua la birou, în fața calculatorului, sunt afectate de boală.

Ce este spondiloza cervicală?
De câte tipuri este spondiloza?
Care sunt simptomele spondilozei cervicale?
Care sunt cauzele apariției spondilozei cervicale?
Care sunt factorii de risc în spondiloza cervicală?
Cum este diagnosticată spondiloza cervicală?
În ce constă tratamentul spondilozei cervicale?
Cum poate fi prevenită spondiloza cervicală?

Ce este spondiloza cervicală?

Spondiloza cervicală este un termen medical care definește degradarea cartilajelor și a vertebrelor coloanei vertebrale din zona cervicală (în regiunea gâtului). Afecțiunea mai este cunoscută și ca osteoartrită cervicală sau ca artrita gâtului.

De câte tipuri este spondiloza?

Spondiloza afectează coloana vertebrală de sus în jos, simptomele apărând mai ales în cazul spondilozei cervicale și lombare. În funcție de zona si oasele afectate, spondiloza poate fi:

 • Cervicală – vizează degradarea vertebrelor gâtului. Cum pe aici trece măduva spinării, îngustarea care apare în timp poate duce la compresia nervilor (de fapt, aici este cauza directă a durerilor de gât) din acestă regiune. Drept urmare, apare durerea.
 • Toracală – constă tot în degradarea vertebrelor din zona toracică a coloanei vertebrale (de la gât până la mijlocul spatelui). Acest tip de spondiloză se manifestă prin senzația de amorțeală a mâinilor, dificultăți la mers și dureri ale brațelor. O situație specifică a spondilozei toracale este hernia de disc.
 • Lombară – spondiloza lombară afectează vertebrele coloanei vertebrale de la mijlocul spatelui până aproape de bazin. Simptomele includ dureri de spate și o slăbiciune a picioarelor.

Care sunt simptomele spondilozei cervicale?

50% dintre persoanele cu spondiloză cervicală nu prezintă simptome, însă atunci când apar sunt însoțite de gât înțepenit și dureri care pot varia de la ușoare la severe. Mai jos sunt principalele simptome ale spondilozei cervicale.

 • durere de cap
 • durere de gât
 • zgomot sau senzație de frecare atunci când întorci gâtul
 • spasme musculare ale gâtului sau umerilor
 • furnicături ale brațelor
 • vertij
 • pierderea echilibrului și dificultăți la mers
 • senzația de slăbiciune în mâini sau picioare
 • reflexe anormale
 • rar, probleme ale vezicii urinare

Care sunt cauzele apariției spondilozei cervicale?

Spondiloza cervicală apare ca urmare a degradării coloanei vertebrale. Acest lucru apare în timp și este un semn al trecerii anilor, afectând în final pe toată lumea. Mai jos sunt principalii factori care contribuie la apariția spondilozei cervicale.

 • Deshidratarea discurilor (cervicale) – aceste discuri sunt ca niște amortizoare între vertebrele cervicale. Deshidratarea lor duce la contactul direct între vertebrele coloanei.  
 • Hernie de disc – apare tot ca urmare a trecerii anilor (și a sedentarismului) și constă în dislocarea unui disc din zona cervicală, iar in timp duce la frecarea vertebrelor și la apariția durerii.
 • Ligamente “țepene” – ligamentele au rol în legarea oaselor pentru a asigura flexibilitate în mișcare. Atunci când acestea se înțepenesc odată cu trecerea timpului, gâtul își pierde din flexibilitate iar mișcările încep să devină dureroase.

Care sunt factorii de risc în spondiloza cervicală?

Deși principala cauză a spondilozei cervicale este îmbătrânirea organismului, există o serie de factori care pot crește riscul de îmbolnăvire.

 • vârsta – afecțiunea apare mai ales la persoane peste 50 de ani
 • ereditatea – dacă ai în familie o rudă apropiată cu spondiloză cervicală există un risc mai mare să ai și tu boala
 • fumatul – persoanele care fumează au un risc mai mare de dureri de gât
 • locul de muncă – joburile care implică multe mișcări ale gâtului (de exemplu, designul interior) sau poziții incomode (statul la birou fără pauze de mișcare) cresc riscul de spondiloză cervicală
 • un accident anterior care a afectat gâtul

Cum este diagnosticată spondiloza cervicală?

Dacă te doare gâtul și ai o senzație de înțepeneală s-ar putea să fii afectat de spondiloza cervicală. Pentru a pune diagnosticul, doctorul va realiza istoricul medical și va testa reflexele. În unele cazuri, va recomanda să realizezi o serie de teste.

 • RMN – acesta va dezvălui unde este locul durerii și dacă este nevoie de o intervenție chirurgicală
 • Mielogramă – doctorul va injecta o soluție de contrast în coloană iar aceasta va evidenția mai bine în timpul unui RMN, zona afectată
 • Tomografie computerizată (TC) – ajută la determinarea structurii vertebrelor coloanei vertebrale (în acest caz, din zona cervicală)
 • Electromiografie (EMG) – ajută la determinarea gradului de deteriorare al unor mușchi sau nervi specifici (care sunt afectați de degradarea discurilor inter-vertebrale)

În ce constă tratamentul spondilozei cervicale?

Tratamentul spondilozei cervicale depinde foarte mult de gravitatea bolii. Dacă suferi de o formă ușoară poți apela la o serie de tratamente naturiste. Mai jos sunt câteva dintre  ele cu reale beneficii susținute de oamenii de știință.

Tratament naturist

Sarea Epson poate ajuta la tratarea spondilozei cervicale. Conține magneziu care are rol anti-inflamator și ajută la reducerea durerii resimțite la nivelul regiunii cervicale. Pentru tratament, pune o cană de sare Epson în cadă, amestecă până la dizolvare și relaxează-te pentru 20-30 minute. Poți apela la acest tratament o dată la două zile.

Compresele reci și calde pot fi de asemenea o alternativă. În timp ce compresele calde stimulează circulația și reduc din durere și înțepeneală, compresele reci calmează zona afectată. Lasă o compresă caldă pe durata nopții sau, dacă ai cum, timp de 24 ore. Aplică imediat o compresă ținută anterior la congelator. Las-o maxim un minut înainte de a o lua. Repetă pasul anterior de 3-4 ori. După alte 24 ore aplică din nou compresa caldă și las-o peste noapte. Poți apela la acest tratament de 1-2 ori pe săptămână.

Un alt produs natural cu rezultate dovedite în calmarea durerii este usturoiul. Acesta are proprietăți anti-inflamatoarea și rol analgezic. Curăță 2-3 căței de usturoi și consumă-i imediat după micul dejun. Poți repeta în fiecare zi.

Turmericul este un alt aliment recomandat în tratarea spondilozei cervicale. Acesta conține curcumină, o substanță cu rol în reducerea durerii și calmarea inflamațiilor. Amestecă o linguriță de pudră de turmeric într-un pahar cu lapte cald și consumă-l imediat după preparare. Este recomandat cel mult o dată pe zi, preferabil înainte de culcare.

Semințele de susan reprezintă un alt tratament pentru persoanele care suferă de spondiloză. Semințele se pot consuma ca atare sau sub formă de ulei, prin aplicare locală. Pune o lingură de ulei de susan în palme și masează ușor zona cervicală. Lasă pentru 10 minute apoi aplică o compresă caldă (pentru alte 10 minute). Poți aplica acest tratament de 3-4 ori pe săptămână.

Componenta principală a ghimbirului, gingerolul, are efecte anti-inflamatoare și analgezice care pot ajuta la calmarea simptomelor spondilozei cervicale. Pune într-un vas la fiert o lingură de ghimbir tăiat felii. În  momentul fierberi, închide focul și lasă pentru 5-7 minute. Strecoară lichidul și bea-l cald. Alternativ, poți îmbiba un prosop mic în acest ceai și aplica pe gât și umeri (nu lăsa mai mult de 10 minute). Tratamentul poate fi aplicat de 2-3 ori pe zi.

Alternativ, poți apela la fizioterapie, masaj, sau hidroterapie. Pentru a te bucura de rezultate este nevoie să apelezi la 2-3 ședințe pe săptămână pentru aproximativ 6-8 săptămâni.

Tratament medicamentos

În cazurile de spondiloză cervicală gravă, doctorul va recomanda medicamente pentru tratarea durerii și pentru a calma inflamația (nu există medicamente pentru spondiloză cervicală, motiv pentru care doctorul va recomanda medicamente pentru a trata fiecare simptom în parte). Mai jos sunt câteva posibilități medicamentoase pentru tratarea spondilozei cervicale.

 • Medicamente anti-inflamatoare nonsteroidale (de exemplu, ibuprofen sau naproxen)
 • Corticosteroizi (de exemplu, prednizon) pentru calmarea durerii. În cazuri rare, medicamentul este injectabil.
 • Medicamente pentru relaxarea musculară (de exemplu, ciclobenzaprină) – recomandate pentru spasmele musculare de la nivelul gâtului
 • Medicamente anticonvulsive (în special, gabapentină și pregabalin) – acestea pot calma durerea din cauze nervoase (atunci când sunt afectați nervii de pe șira spinării).
 • Medicamente antidepresive – pot ajuta la calmarea durerii de la nivelul gâtului.

Este important de știut că anumite categorii de persoane ar trebui să evite medicația anti-inflamatoare nonsteroidală. Persoanele cu astm, boli de ficat, rinichi, inimă sau probleme gastrointestinale ar trebui sa apeleze la o alternativă pentru acest tip de medicament.

În cazuri foarte rare este nevoie de intervenție chirurgicală. Operația intervine în cazuri grave:

 • atunci când un nerv spinal a fost afectat de un disc sau o vertebră
 • atunci când apar simptome precum senzația de slăbiciune în mâini și dezechilibru, care duce la cădere
 • atunci când durerea și senzația de înțepenire nu dispar prin tratament medicamentos

Este bine de știut că persoanele cu boli cronice, artrită sau fibromialgie nu pot avea intervenții chirurgicale de acest fel.

Cum poate fi prevenită spondiloza cervicală?

Nu există o modalitate pentru a preveni spondiloza cervicală. Cu toate acestea există metode de a amâna apariția bolii, dar și de a reduce din gravitatea simptomelor. Mai jos sunt câteva sfaturi care te vor ajuta să te bucuri de fiecare zi chiar dacă ai un risc crescut de spondiloză cervicală.

 • dacă lucrezi mult la birou, alege un scaun ergonomic pentru a minimiza stresul la care este expus spatele și gâtul
 • fă pauze pentru întinderi la fiecare 30 minute
 • fă mișcare regulat și acordă o atenție deosebită strechingului
 • adoptă un stil de viață sănătos
 • evită fumatul și excesul de alcool
 • menține o greutate normală – excesul ponderal pune presiune asupra încheieturilor coloanei vertebrale și poate duce la degradarea mai rapidă a discurilor inter-vertebrale

În timp, coloana vertebrală a tuturor începe să se degradeze. Tot ceea ce putem face este să amânăm pe cât posibil apariția spondilozei cervicale, iar odată ce ne-am îmbolnăvit trebuie să apelăm la metode naturiste sau medicamentoase pentru a reduce din simptome și pentru a ne putea bucura din nou de viață.

Sursa foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*