Spondiloza cervicală apare odată cu degradarea, în timp, a coloanei cerebrale. Datele oficiale spun că peste 85% dintre persoanele de peste 60 de ani sunt afectate, boala având un impact negativ asupra sănătății și a stării de spirit. Neoficial, însă, tot mai multe persoane care lucrează toată ziua la birou, în fața calculatorului, sunt afectate de boală.

Ce este spondiloza cervicală?
Tipuri de spondiloză
Simptomele spondilozei cervicale
Cauzele apariției spondilozei cervicale
Factorii de risc în spondiloza cervicală
Diagnosticarea spondilozei cervicale
Tratamentul spondilozei cervicale
Kinetoterapia și fizioterapia în spondiloza cervicală
Evoluția și complicațiile spondilozei cervicale
Prevenirea spondilozei cervicale

Ce este spondiloza cervicală?

Spondiloza cervicală este un termen medical care definește degradarea cartilajelor și a vertebrelor coloanei vertebrale din zona cervicală (în regiunea gâtului). Afecțiunea mai este cunoscută și ca osteoartrită cervicală sau ca artrita gâtului.

Durerea de gât este una dintre cele mai întâlnite probleme de sănătate, ce apare cel mai des odată cu înaintarea în vârstă. Ea apare, frecvent, la persoanele cu vârsta de peste 40 de ani. 

Deși simptomele sunt foarte neplăcute, și pot include durere puternică, partea bună este că există multe modalități de tratament și foarte rar se ajunge la intervenții chirurgicale. Cu toate astea, e recomandat ca o persoană cu spondiloză cervicală să-și modifice stilul de viață pentru  a încetini evoluția bolii.

spondiloza cervicala

Tipuri de spondiloză

Spondiloza afectează coloana vertebrală de sus în jos, simptomele apărând mai ales în cazul spondilozei cervicale și lombare. În funcție de zona si oasele afectate, spondiloza poate fi:

  • Cervicală – vizează degradarea vertebrelor gâtului. Cum pe aici trece măduva spinării, îngustarea care apare în timp poate duce la compresia nervilor (de fapt, aici este cauza directă a durerilor de gât) din acestă regiune. Drept urmare, apare durerea.
  • Toracală constă tot în degradarea vertebrelor din zona toracică a coloanei vertebrale (de la gât până la mijlocul spatelui). Acest tip de spondiloză se manifestă prin senzația de amorțeală a mâinilor, dificultăți la mers și dureri ale brațelor. O situație specifică a spondilozei toracale este hernia de disc.
  • Lombară spondiloza lombară afectează vertebrele coloanei vertebrale de la mijlocul spatelui până aproape de bazin. Simptomele includ dureri de spate și o slăbiciune a picioarelor.

Simptomele spondilozei cervicale

50% dintre persoanele cu spondiloză cervicala nu prezintă simptome, însă atunci când apar sunt însoțite de gât înțepenit și dureri care pot varia de la ușoare la severe. Mai jos sunt principalele simptome ale spondilozei cervicale.

  • durere de cap
  • durere de gât
  • zgomot sau senzație de frecare atunci când întorci gâtu
  • spasme musculare ale gâtului sau umerilor
  • furnicături ale brațelor
  • vertij
  • pierderea echilibrului și dificultăți la mers
  • senzația de slăbiciune în mâini sau picioare
  • reflexe anormale
  • rar, probleme ale vezicii urinare

spondiloza cervicala

Cauzele apariției spondilozei cervicale

Spondiloza cervicală apare ca urmare a degradării coloanei vertebrale. Acest lucru apare în timp și este un semn al trecerii anilor, afectând în final pe toată lumea. Mai jos sunt principalii factori care contribuie la formarea spondilozei cervicale.

  • Deshidratarea discurilor (cervicale) – aceste discuri sunt ca niște amortizoare între vertebrele cervicale. Deshidratarea lor duce la contactul direct între vertebrele coloanei. Această afecțiune face parte din procesul ce poate duce la spondiloză cervicală.
  • Hernie de disc – apare tot ca urmare a trecerii anilor (și a sedentarismului) și constă în dislocarea unui disc din zona cervicală, iar, în timp, duce la frecarea vertebrelor și la apariția durerii.
  • Ligamente “țepene” – ligamentele au rol în legarea oaselor pentru a asigura flexibilitate în mișcare. Atunci când acestea se înțepenesc odată cu trecerea timpului, gâtul își pierde din flexibilitate iar mișcările încep să devină dureroase.

Factorii de risc în spondiloza cervicală

Deși principala cauză a spondilozei cervicale este, în general, îmbătrânirea organismului, există o serie de factori care pot crește riscul de îmbolnăvire.

  • vârsta – afecțiunea apare mai ales la persoane peste 50 de ani
  • ereditatea – dacă ai în familie o rudă apropiată cu spondiloză cervicală există un risc mai mare să ai și tu boala
  • fumatul – persoanele care fumează au un risc mai mare de dureri de gât
  • locul de muncă – joburile care implică multe mișcări ale gâtului (de exemplu, designul interior) sau poziții incomode (statul la birou fără pauze de mișcare) cresc riscul de spondiloză cervicală
  • un accident anterior care a afectat gâtul

Diagnosticarea spondilozei cervicale

Dacă te doare gâtul și ai o senzație de înțepeneală s-ar putea să fii afectat de spondiloza cervicală. Pentru a pune un diagnostic, medicul specialist va analiza istoricul medical și va testa reflexele. El va cere detalii despre durerile pe care întâmpini și îți va indica o serie de analize specifice și teste:

  • RMN – acesta va dezvălui unde este locul durerii și dacă este nevoie de o intervenție chirurgicală
  • Mielogramă – doctorul va injecta o soluție de contrast în coloană iar aceasta va evidenția mai bine în timpul unui RMN, zona afectată
  • Tomografie computerizată (TC) – ajută la determinarea structurii vertebrelor coloanei vertebrale (în acest caz, din zona cervicală)
  • Electromiografie (EMG) – ajută la determinarea gradului de deteriorare al unor mușchi sau nervi specifici (care sunt afectați de degradarea discurilor inter-vertebrale)

Rezultatele sunt necesare în diagnosticarea corectă a pacientului. Această afecțiune trebuie tratată corespunzător pentru a nu se ajunge la complicații.

Dacă rezultatele RMN indică compresia rădăcinii nervoase sau presiunea pe măduva spinării, cunoscută sub numele de mielopatie, pacientul ar putea avea nevoie de o intervenție chirurgicală.

Chirurgul poate îndepărta unele osteofite sau bucăți proeminente de os și, eventual, și porțiuni ale unui disc pentru a prelua presiunea de pe rădăcina nervului spinal sau măduva spinării.

Un alt tip de intervenție chirurgicală este fuziunea vertebrelor cervicale. Aceasta va reduce presiunea asupra articulațiilor radiculare și măduvei spinării.

Tratamentul spondilozei cervicale

După diagnosticare, tratamentul spondilozei cervicale depinde foarte mult de gravitatea bolii. Dacă suferi de o formă ușoară poți apela la o serie de tratamente naturiste. Remediile naturiste reprezintă metoda la care poate apela oricine, după o discuție cu medicul, pentru a grăbi vindecarea. Mai jos sunt câteva dintre  ele cu reale beneficii susținute de oamenii de știință.

Tratamentele naturiste

Sarea Epson poate ajuta la tratarea spondilozei cervicale. Conține magneziu care are rol anti-inflamator și ajută la reducerea durerii resimțite la nivelul regiunii cervicale. Pentru tratament, pune o cană de sare Epson în cadă, amestecă până la dizolvare și relaxează-te pentru 20-30 minute. Poți apela la acest tratament o dată la două zile.

Compresele reci și calde pot fi de asemenea o alternativă. În timp ce compresele calde stimulează circulația și reduc din durere și înțepeneală, compresele reci calmează zona afectată. Lasă o compresă caldă pe durata nopții sau, dacă ai cum, timp de 24 ore. Aplică imediat o compresă ținută anterior la congelator. Las-o maxim un minut înainte de a o lua. Repetă pasul anterior de 3-4 ori. După alte 24 ore aplică din nou compresa caldă și las-o peste noapte. Poți apela la acest tratament de 1-2 ori pe săptămână.

Un alt produs natural cu rezultate dovedite în calmarea durerii este usturoiul. Acesta are proprietăți anti-inflamatoarea și rol analgezic. Curăță 2-3 căței de usturoi și consumă-i imediat după micul dejun. Poți repeta în fiecare zi.

Turmericul este un alt aliment ce poate avea roluri medicale, el fiind recomandat în tratarea spondilozei cervicale. Acesta conține curcumină, o substanță cu rol în reducerea durerii și calmarea inflamațiilor. De asemenea, este de ajutor pentru un metabolism stimulat. Amestecă o linguriță de pudră de turmeric într-un pahar cu lapte cald și consumă-l imediat după preparare. Este recomandat cel mult o dată pe zi, preferabil înainte de culcare.

Semințele de susan reprezintă un alt tratament pentru persoanele care suferă de spondiloză. Semințele se pot consuma ca atare sau sub formă de ulei, prin aplicare locală. Pune o lingură de ulei de susan în palme și masează ușor zona cervicală. Lasă pentru 10 minute apoi aplică o compresă caldă (pentru alte 10 minute). Poți aplica acest tratament de 3-4 ori pe săptămână.

Componenta principală a ghimbirului, gingerolul, are efecte anti-inflamatoare și analgezice care pot ajuta la calmarea simptomelor spondilozei cervicale. Pune într-un vas la fiert o lingură de ghimbir tăiat felii. În  momentul fierberi, închide focul și lasă pentru 5-7 minute. Strecoară lichidul și bea-l cald. Alternativ, poți îmbiba un prosop mic în acest ceai și aplica pe gât și umeri (nu lăsa mai mult de 10 minute). Tratamentul poate fi aplicat de 2-3 ori pe zi.

Alternativ, poți apela la fizioterapie, masaj, sau hidroterapie. Pentru a te bucura de rezultate este nevoie să apelezi la 2-3 ședințe pe săptămână pentru aproximativ 6-8 săptămâni.

Tratament medicamentos

În baza diagnosticului, în cazurile de spondiloză cervicală gravă, doctorul va recomanda medicamente pentru tratarea durerii și pentru a calma inflamația (nu există medicamente pentru spondiloză cervicală, motiv pentru care doctorul va recomanda medicamente pentru a trata fiecare simptom în parte). Mai jos sunt câteva posibilități medicamentoase pentru tratarea spondilozei cervicale.

  • Medicamente anti-inflamatoare nonsteroidale (de exemplu, ibuprofen sau naproxen)
  • Corticosteroizi (de exemplu, prednizon) pentru calmarea durerii. În cazuri rare, medicamentul este injectabil.
  • Medicamente pentru relaxarea musculară (de exemplu, ciclobenzaprină) – recomandate pentru spasmele musculare de la nivelul gâtului
  • Medicamente anticonvulsive (în special, gabapentină și pregabalin) – acestea pot calma durerea din cauze nervoase (atunci când sunt afectați nervii de pe șira spinării).
  • Medicamente antidepresive – pot ajuta la calmarea durerii de la nivelul gâtului.

Este important de știut că anumite categorii de persoane ar trebui să evite medicația antiinflamatoare nonsteroidală. Persoanele cu astm, boli de ficat, rinichi, inimă sau probleme gastrointestinale ar trebui sa apeleze la terapii alternative pentru acest tip de medicament.

În cazuri foarte rare este nevoie de intervenție chirurgicală. Operația intervine în cazuri grave:

  • atunci când un nerv spinal a fost afectat de un disc sau o vertebră
  • atunci când apar simptome precum senzația de slăbiciune în mâini și dezechilibru, care duce la cădere
  • atunci când durerea și senzația de înțepenire nu dispar prin tratament medicamentos

Este bine de știut că persoanele cu boli cronice, artrită sau fibromialgie nu pot avea intervenții chirurgicale de acest fel.

Frecvent, medicul recomandă purtarea unui guler necesar, pentru a susține capul mai ușor și pentru a ușura munca gâtului. Cu toate astea, gulerul cervical nu trebuie folosit pe o perioadă îndelungată pentru că ar putea duce la atrofii musculare.

Kinetoterapia și fizioterapia în spondiloza cervicală

Pe lângă tratamentul medicamentos, medicul va recomanda și terapia de recuperare unei persoane care suferă de spondiloză cervicală. Recuperarea corpului se efectuează, de obicei, prin fizioterapie și kinetoterapie. Acestea îți pot ameliora problemele legate de această afecțiune.

Kinetoterapia se efectuează cel mai bine după un masaj terapeutic local pentru a încălzi mușchii. Kinetoterapia reprezintă gimnastica medicinală special concepută pentru diverse afecțiuni. Ea se adresează persoanelor care au suferit accidentări (fracturi, entorse), dar și pentru durerile lombare, hernie de disc, reumatism cronic, rupturi de ligamente, deformări ale coloanei verticale (cifroza, lordoza, scolioza) .

În spondiloza cervicală, chiropracticianul va ghida pacientul cu o serie de exerciții menite să trateze simptomele neplăcute. Va fi astfel ameliorată durerea, va crește mobilitatea coloanei vertebrale și va asigura o circulație sangvină adecvată.

Printre exercițiile frecvente pe care un pacient cu spondiloză cervicală le va face se numără:

  • Din picioare, prin aducerea capului în față, în spate, în dreapta și în stânga și apoi o rotire a capului, din picioare.
  • Din culcat pe burtă cu brațele pe lângă corp, cu fața privind podeaua, capul trebuie ridicat de pe sol.
  • Din culcat pe burtă, se pun mâinile sub bărbie și se ridică capul, cu privirea orientată în sus .
  •  Din culcat pe spate, cu brațele întinse pe lângă corp, genunchii se îndoaie alternativ spre piept și apoi simultan.

Fizioterapia reprezintă o serie de tehnici medicinale de tratament, prin electroterapie, terapie cu ultrasunete, magnetoterapie, masaj, împachetări, masaj, exerciții fizice. Această terapie îți păstrează mai mult din energie față de kinetoterapie.

Fizioterapia tratează durerea, ameliorează inflamațiile articulare și musculare, ajută la relaxarea mușchilor. Fizioterapia este o modalitate de tratament foarte eficientă, care poate ajuta pacienții care suferă de spondiloză cervicală să nu mai ajungă la operație.

Sfaturi care pot preveni apariția durerilor cronice de gât. Iată ce trebuie să faci:

Menține o postură bună. Păstrează-ți gâtul într-o poziție neutră, ceea ce înseamnă că vei echilibra capul direct cu coloana vertebrală și nu îl vei ține aplecat în față sau înclinat spre o parte.

Menține umerii în jos și spatele într-o poziție relaxată și asigură-te din când în când că păstrezi această poziție. Unii oameni chiar își setează o alarmă la fiecare 45 de minute pentru a își „repara postura”. Acest lucru funcționează mai ales dacă ai un loc de muncă sedentar.

Aranjează-ți biroul astfel încât ecranul computerului să fie la nivelul ochilor și picioarele să fie sprijinite pe podea.

Menține nivelul de stres la un nivel scăzut. Stresul poate crește percepția durerii și tinde să promoveze o poziție ce nu-i benefică. Tot stresul pune tensiune în mușchi, cum ar fi mușchii trapezului superior, de la baza capului și a umerilor. Iar când acestea sunt încordate, ele trag capul înainte. Ia în considerare practicarea de yoga sau tai-chi, ambele fiind considerate exerciții ce au element de conștientizare și de meditație concentrată.

Nu îți roti gâtul. Acest lucru îți poate măcina oasele. În schimb, întinde ușor gâtul dintr-o parte în alta (întoarce privirea lent spre stânga și ține-o timp de 10 secunde, apoi întoarce privirea lent spre dreapta și ține-o timp de 10 secunde) sau uită-te în sus și în jos timp de 10 secunde.

Nu ține capul într-o poziție îndoită mai mult de 10 minute, indiferent dacă citești, te uiți la televizorul, la telefon sau computer. Schimbă-ți poziția pentru a avea privirea drept înainte. Pune-ți mâinile pe perne, ca să fie mai ridicate sau ține-le pe brațele scaunului dacă citești.

Nu vorbi la telefon mai mult de 10 minute, în timp ce ai capul aplecat într-o parte sau alta. Acest lucru pune o tensiune inutilă asupra mușchilor gâtului.

Schimbările acestea ar trebui făcute cât mai rapid și ar trebui să intre în rutina celor care vor să-și atenueze simptomele spondilozei cervicale.

Apelează la îngrijiri profesionale medicale dacă durerile de gât durează mai mult de două săptămâni. După analize, medicul îți va face o recomandare probabil să lucrezi cu un kinetoterapeut, care te va învăța cum să faci exerciții pentru a-ți consolida gâtul.

Evoluția și complicațiile spondilozei cervicale

Spondiloza cervicală poate crea probleme grave dacă nu mergi la medic și nu o tratezi din timp. Ea poate reprezenta un pericol pentru continuarea vieții în mod normal. Poate duce la dezvoltarea unor afecțiuni și mai grave precum: 

  • spondilolisteză, adică atunci când o vertebră alunecă înaintea celei de dedesubt, 
  • mobilitate limitată, lipsă de activitate care poate duce la creșterea în greutate, pierderea densității osoase și a forței musculare, 
  • leziuni nervoase permanente, durere de spate, amorțeală, furnicături 
  • slăbiciune la nivelul picioarelor, compresia nervului care provoacă probleme ale intestinului sau vezicii urinare.

Prevenirea spondilozei cervicale

Nu există o modalitate pentru prevenirea spondilozei cervicale. Cu toate acestea există metode de a amâna apariția bolii, dar și de a reduce din gravitatea simptomelor și chiar combaterea lor uneori.

Deși o parte din din cauzele apariției durerilor de gât nu ai cum să le previi, cum ar fi bătrânețea, există câteva lucruri pe care dacă le faci, pentru controlul asupra bolii. Sunt câteva detalii speciale care te pot ajuta să minimizezi riscul apariției durerii.

Mai jos sunt câteva sfaturi care te vor ajuta să te bucuri de fiecare zi chiar dacă ai un risc crescut de spondiloză cervicală.

  • Dacă lucrezi mult la birou, alege un scaun ergonomic pentru a minimiza stresul la care este expus spatele și gâtul
  • Fă pauze pentru întinderi la fiecare 30 minute
  • Fă mișcare regulat și acordă o atenție deosebită strechingului
  • Adoptă un stil de viață sănătos
  • Evită fumatul și excesul de alcool
  • Menține o greutate normală – excesul ponderal pune presiune asupra încheieturilor coloanei vertebrale și poate duce la degradarea mai rapidă a discurilor inter-vertebrale

Cele mai bune poziții pe perioada nopții, dacă suferi de spondiloză cervicală:

Două poziții de dormit sunt cele mai ușoare pentru gât: pe o parte sau pe spate. Dacă dormi pe spate, alege o pernă rotunjită care să susțină curba naturală a gâtului. Aceasta poate fi obținută prin fixarea unui sul de gât mic într-o pernă mai plată și mai moale sau prin utilizarea unei perne speciale care are un suport pentru gât încorporat. Iată câteva sfaturi suplimentare pentru o poziție corectă atunci când dormi pe o parte sau pe spate:

Încearcă să folosești o pernă cu pene, care se modelează cu ușurință formei gâtului. Cu toate acestea, pernele cu pene se vor aplatiza în timp și ar trebui înlocuite în fiecare an.

O altă opțiune este o pernă în formă tradițională cu „spumă de memorie” care se conformează conturului capului și gâtului. Producătorii de perne cu spumă de memorie susțin că ajută la încurajarea alinierii coloanei vertebrale.

Evită să folosești o pernă prea înaltă sau rigidă, care menține gâtul flexat peste noapte și poate duce la durere și rigiditate dimineața.

Dacă dormi pe o parte, menține-ți coloana vertebrală dreaptă folosind o pernă, sub gât, care este mai mare decât capul tău.

Atunci când călătorești într-un avion, tren sau mașină, sau doar stai și te uiți la televizor, o pernă în formă de potcoavă îți poate sprijini gâtul și poate împiedica capul să cadă într-o parte, dacă ațipești. Dacă perna este prea mare în spatele gâtului, totuși, îți va forța capul înainte.

Dormitul pe burtă este dur cu coloana ta vertebrală, deoarece spatele este arcuit și gâtul este întors în lateral. Pozițiile preferate de somn sunt deseori stabilite devreme în viață și pot fi dificil de schimbat. Pe lângă asta, adesea oamenii se trezesc în altă poziție decât au adormit. Totuși, merită să încerci să începi noaptea dormind pe spate sau pe o parte într-o poziție bine susținută, sănătoasă.

Dacă suferi de spondiloză cervicala, ar trebui să-ți setezi un obiectiv din a respecta pozițiile care ameliorează simptomele, pentru a încetini evoluția bolii.

În timp, coloana vertebrală a tuturor începe să se degradeze. Tot ceea ce putem face este să amânăm pe cât posibil apariția spondilozei cervicale, iar odată ce ne-am îmbolnăvit trebuie să apelăm la metode naturiste sau medicamentoase pentru a reduce din simptome și pentru a ne putea bucura din nou de viață.

Sursa foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*