În fiecare eră, există un aliment sau o substanţă anume ce devine inamicul numărul 1 al societăţii. Ouăle şi lactatele au avut etapa lor de notorietate, însă acum glutenul este unul dintre cele mai populare subiecte în cadrul dezbaterilor pe teme de nutriţie. De aceea, am abordat şi noi această temă şi ţi-o povestim pe larg în cele ce urmează:

Ce este de fapt glutenul
Alimente care conţin gluten
Ce mâncăm când suferim de boala celiacă
Simptome boala celiacă//intoleranță la la gluten
Alergia la gluten şi boala celiacă
Eliminarea glutenului din dietă și consecințe
Alimente permise
10 rețete fără gluten
Glutenul şi bebeluşii
Vedete ce recomanda diete fără gluten

Ce este de fapt glutenul

Pentru început, glutenul este format din categoriile proteice de prolamină și glutelină (de aici apar majoritatea efectelor negative asupra sănătății) regăsite în special în cerealele folosite în majoritate alimentelor procesate de pe piață (în această categorie intră inclusiv mezelurile și unele iaurturi). Cum? Când făina este amestecată cu apă, proteinele de gluten formează o rețea lipicioasă care are o consistență asemănătoare lipiciului, de unde şi denumirea GLUten (glue = lipici, în engleză). Această proprietate asemănătoare lipiciului face aluatul elastic și redă pâinii capacitatea de a fi ridicată, după coacere; de gluten depinde calitatea pâinii preparate (glutenul este folosit mai ales în industria de panificație). De asemenea, îi oferă textura tipică, apetisantă. Deși folosite de câteva mii de ani, este considerat insuficient atunci când vine vorba de adaptarea materialului nostru genetic la dieta zilnică. În lipsa acestei adaptări apare fenomenul de sensibilitate la gluten și boala celiacă. 

Alimente care contin gluten

Glutenul face parte din categoria ingredientelor prezente în majoritatea produselor alimentare din comerț (covrigii și pastele nu sunt singurele care îl conțin). Grâul este principala sursă de gluten a societăţii, însă şi derivaţii acestuia îl conţin:

  • Alac
  • Făină de cartofi
  • Grâu galben
  • Secară
  • Orz
  • Malț sub diverse forme, inclusiv: făină, lapte sau muștar, extract de malț, sirop de malț, aromă de malț, oțet de malț
  • Drojdie de bere
  • Amidon de grâu neprocesat

Regăsindu-se în aceste materii prime, glutenul ajunge în alimentele realizate cu aceste ingrediente. Mai jos sunt principalele alimente interzise în dieta unei persoane cu boala celiacă:

  • Paste, ravioli, găluște, cuşcuş și gnocchi
  • Produse făinoase, pâine și produse de patiserie: croissante, pită, covrigi, baghete, crutoane, pâine de cartofi, tortilla, brioșe, gogoși, merdenele, prăjituri, pateuri, sărăţele
  • Cereale & granola: fulgi de porumb și de orez, granola făcută cu ovăz obișnuit, nu cu ovăz fără gluten 
  • Mic dejun: clătite, vafe și biscuiți
  • Sosuri și dressing-uri (mulți folosesc făină de grâu pentru a da consistență): sos de soia tradițional, sosuri de smântână
  • Bere (cu excepția cazului în care este fără gluten în mod explicit) și orice băuturi din malț
  • Orice altceva care folosește “făină de grâu” ca ingredient

Dacă vrei să elimini riscurile legate de gluten, poţi înlocui alimentele de mai sus cu alternative vegetale fără gluten așa cum sunt orezul, mălaiul, hrişca, meiul, quinoa, soia, nucile, tapioca sau fasolea/mazărea/lintea/năutul. Merită știut că persoanele care au sensibilitate la gluten dar nu și boala celiacă ar trebui să evite consumul în exces deoarece experții în domeniul nutriției au arătat că acesta afectează nu doar digestia ci și imunitatea și fertilitatea. 

boala celiaca

Ce mâncăm când suferim de boala celiacă

Pregătirea mesei atunci când ai boala celiacă poate fi un chin mai ales că multe alimente standard (grâu, secară, orz) conțin gluten. Lasă-te inspirat de ideile de mai jos pentru a pregăti masa:

Luni

  • micul dejun – două ouă fierte cu o mână de fructe de pădure și o lingură de migdale
  • prânz – salată verde cu carne de vită, cipsuri de cartofi și guacamole
  • cina – orez cu legume și creveți trași la tigaie în sos tamari

Marți

  • micul dejun – iaurt grecesc cu nuci, miere și câteva felii de mango/pere
  • prânz – resturile de legume cu creveți la tigaie de ieri
  • cina – piept de pui la grătar cu sote de ardei gras și ceapă servite în tortilla de porumb

Miercuri

  • micul dejun – 2 felii de pâine fără gluten cu avocado și un ou-ochi
  • prânz – avocado cu ton și mazăre
  • cina – pui la cuptor cu piure de linte

Joi

  • micul dejun – smoothie de fructe cu iaurt grecesc
  • prânz – resturi de pui cu piure de linte
  • cina – amestec de quinoa, varză kale, avocado și cartofi dulci

Vineri

  • micul dejun – ovăz (una dintre puținele cereale populare fără gluten spune Centrul Bolii Celiace din Chicago) lăsat peste noapte cu lapte, nuci, fulgi de cocos și afine
  • prânz – quinoa cu salată de spanac, năut, legume și ulei de măsline
  • cina – pizza din crustă fără gluten cu legume și carne 

Sâmbătă

  • micul dejun – șuncă cu ouă, doi cartofi fierți, o mână de fructe de pădure la desert
  • prânz – resturile de pizza și o salată ușoară
  • cina – somon la grătar cu legume la abur și 3 linguri de orez brun

Duminică

  • micul dejun – omletă cu ciuperci, ardei gras și ceapă, un măr la desert
  • prânz – mix de legume la tigaie cu brânză cheddar și avocado
  • cina – carne de vită la cuptor cu piure de cartofi

De asemenea, dacă mânânci în oraș cere informații suplimentare cu privire la ingredientele folosite pentru a fi sigur că orice preparat ai alege este sigur pentru tine. 

Studiile spun că alegerea unei diete fără gluten reduce din inflamațiile suferite de intestin. Cercetătorii au descoperit că dieta fără gluten reduce din markerii inflamației și din anticorpii specifici bolii.

Simptome boala celiacă// intoleranța la gluten

Doar în 30% din cazurile de boală celiacă/intoleranță la gluten apare diaree. În general, majoritatea adulților au circa 300 de simptome motiv pentru care boala este foarte greu de diagnosticat. Simptomele bolii celiace sunt multiple și variate, putând include:

  • anemie, pe fondul deficienței de fier
  • oboseală
  • disconfort permanent
  • probleme digestive frecvente – balonare, constipație, flatulență
  • dureri articulare
  • artrită
  • osteoporoză
  • afecțiuni ale ficatului sau bilei
  • neuropatie periferică (senzația de amorțire a mâinilor sau picioarelor)
  • depresie sau anxietate
  • migrene
  • convulsii
  • neregularități menstruale
  • infertilitate sau pierderi de sarcină
  • dermatită
  • scădere în greutate importantă mai ales în rândul copiilor

Diagnosticul se stabilește în cele mai multe cazuri la vârsta adultă când au apărut deja complicații deci este bine să te adresezi medicului dacă observi aceste simptome. 

Alergia la gluten si boala celiaca

Majoritatea oamenilor nu prezintă efecte adverse atunci când consumă alimente cu gluten, dar există riscul ca acesta să provoace balonare şi flatulenţă, constipaţie, scaun moale, dureri abdominale, durere de articulaţii, dureri musculare, reflux gastric, oboseala şi depresie ori anxietate pentru cei cu sensibilitate la gluten.

Susţinătorii dietei Paleo sunt de părere că glutenul este responsabil pentru declanşarea unor boli grave, precum diabetul, bolile autoimune sau problemele gastrointestinale ori cu tiroida. Ei spun că problemele cauzate de aceste proteine ​​nu sunt aceleași cu cele legate de zahărul din sânge produs de carbohidrații din grâu şi, de aceea, necesită o atenţie suplimentară. Este adevărat că grâul (în special grâul rafinat) poate cauza probleme pentru metabolism, dar acestea ar fi cauzate de orice dietă bogată în carbohidrați și sunt relevante doar pentru acele persoane care consumă o cantitate mare de grâu. O lingură de sos de soia nu ar fi o problemă.

Singura boală asociată cu glutenul unanim acceptată la nivelul comunităţii medicale este boala celiacă. Aceasta (enteropatia sensibilă la gluten) determină un răspuns imun specific în fața consumului de gluten. Dacă suferi de această maladie, consumul de gluten declanșează un răspuns imun în intestinul subțire. În timp, această reacție dăunează mucoasei intestinului subțire și previne absorbția unor substanțe nutritive (malabsorbție). Tulburările intestinale cauzează adesea diaree, oboseală, scădere în greutate, balonare și anemie și pot duce la complicații grave.

La copii, malabsorbția poate afecta creșterea și dezvoltarea în plus față de simptomele observate la adulți. Nu există nici un remediu pentru boala celiacă – dar pentru majoritatea oamenilor, aplicarea unei stricte diete fără gluten poate ajuta la gestionarea simptomelor și la promovarea vindecării intestinale.

Adresează-te medicului dacă ai diaree sau disconfort digestiv care durează mai mult de două săptămâni. Consultă pediatrul dacă cel mic este palid, iritabil sau are scaun neobişnuit.

Asigurate-ca că vei consulta medicul înainte de a încerca o dietă fără gluten. Dacă opreşti sau chiar reduci cantitatea de gluten pe care o consumai înainte de a fi testată pentru boala celiacă, poţi schimba rezultatele testelor.

Boala celiacă tinde să se moştenească pe cale ereditară. Dacă cineva din familia ta are această afecțiune, întreabă-l pe medicul tău dacă ar trebui să fii testat.

Eliminarea glutenului din dietă și consecințe

Principala formă de tratament constă în excluderea glutenului din alimentație. Eliminarea produselor cu gluten din dieta zilnică va îmbunătăți simptomele bolii celiace însă vine la pachet și cu o serie de efecte secundare, mai mult sau mai puțin plăcute. De aceea este nevoie să vorbești cu mediul înainte de a renunța cu totul la gluten (există cazuri în care chiar și persoanele bolnave pot consuma cantită mici de gluten). Mai jos sunt câteva dintre efectele nocive sau mai puțin nocive ale unei diete fără gluten. 

Modificări ale greutății corporale

Fie că ești obez sau normoponderal, eliminarea glutenului are efecte asupra greutății. Dacă în cazul celor cu o greutate subnormală duce la îngrășare în cazul celor obezi duce la slăbire. Persoanele cu o greutate normală pentru vârsta și înălțimea lor tind să rămână la aceeași greutate. Pe de altă parte, dacă te orientezi spre produsele calorice care au eticheta “gluten-free” s-ar putea să te trezești cu câteva kilograme în plus (alegerea lor deși vine fără gluten vine la pachet cu mai multe calorii).

Intoleranța la lactoză se îmbunătățește

Multă lume cu diagnostic de boală celiacă are dificultăți în procesarea lactozei deoarece problemele intestinale care apar ca urmare a bolii celiace îngreunează și digestia lactozei. Cu toate acestea, pe măsură ce membrana intestinală începe să se vindece vei observa că poți consuma din nou lactate (intoleranța la lactoză se manifestă prin balonare, gaze intestinale și diaree) fără a întâmpina probleme. 

Reacții rapide la orice ingerare mică de gluten

Odată eliminate alimentele cu gluten din dieta de zi cu zi, orice cantitate mică ingerată declanșează o reacție în lanț de simptome. Mai mult, anumite persoane cu predispoziție genetică au un risc mai mare de apariție a simptomelor chiar și în cazul ingerării unor cantități minuscule de alimente cu gluten (de exemplu, sunt suficiente doar câteva firimituri pentru a declanșa o reacție în lanț). Reacțiile apar în mai puțin de 30 minute sau chiar a doua zi. Primele semne ale intoleranței vor include dureri abdominale, diaree sau constipație, reflux gastric, gaze intestinale sau chiar vărsături. 

Lipsa fibrelor

Cum produsele din grâu oferă majoritatea fibrelor, eliminarea glutenului din alimentație duce la o lipsă de fibre. La aceasta se adaugă și faptul că majoritatea cerealelor fără gluten au cantități infime de fibre. Lipsa fibrelor aduce cu sine mai multe cazuri de constipație. Cum poți remedia acest lucru? O soluție ar fi să consumi mai multe legume, nuci și fructe proaspete. Nu uita să nu introduci prea multe fibre deodată deoarece riști să “superi” tractul digestiv și să apară balonarea.

Deficiențe de fier și vitamina B

Înainte de stabilirea diagnosticului, mulți dintre noi ne luam necesarul de fier și vitamina B din grâu și alimente similare. Pentru că grâul este inamicul numărul unu daca ai boala celiacă sau sensibilitate la gluten, este posibil să te confrunți cu deficiențe de vitamine sau minerale. O soluție este să consumi mai multe legume și fructe proaspete, să introduci în dieta zilnică cereale fără gluten (multe sunt îmbogățite cu minerale) sau să iei un supliment alimentar. Chiar și suplimentele alimentare cu probiotice sunt benefice pentru a îmbunătăți flora intestinală afectată de gluten.  

Alimente permise

Există o mulțime de alimente fără gluten care pot fi consumate fără griji dacă ai boala celiacă. Metoda cea mai la îndemână de a trata boala celiacă este să eviți alimentele periculoase și să optezi în schimb pentru alimente sănătoase pentru intestin. Mai jos sunt principalele alimente fără gluten care ar trebui să facă parte dintr-o alimentație sănătoasă:

  • Proteine din surse animale – carne de pui, vită, porc, miel, curcan, ouă, fructe de mare, pește, ouă, lactate
  • Grăsimi – ulei de floare soarelui, ulei de cocos, măsline și ulei de măsline, unt, avocado
  • Fructe și legume – sub orice formă, proaspete, uscate, deshidratate, congelate sau la conservă
  • Cereale fără gluten – amarant, hrișcă, porumb, mei, quinoa, orez simplu și brun, sorg, teff (disponibil la magazinele specializate în produse sănătoase sau în cele care conțin produse naturiste)
  • Ierburi aromate – toate
  • Leguminoase – fasole, linte, arahide, mazăre, soia
  • Nuci și semințe – majoritatea, inclusiv migdale, caju, fistic, semințe de chia, in, nuci pecan, semințe de pin, nuci
  • Orice alimente cu eticheta “gluten free” – există inclusiv cereale care au fost prelucrate pentru a le extrage glutenul

10 rețete fără gluten

Dacă te afli într-o situație în care este necesar să renunți la gluten nu trebuie să disperi. Renunțarea la gluten nu înseamnă că trebuie să sacrifici din savoare mâncărurilor pe care le prepari. Din contră, te poți bucura de noi ingrediente și poți gusta din preparate delicioase care deși dietetice vor deveni în scurt timp favoritele tale. Mai jos sunt câteva variante delicioase fără gluten.

Pui cu oțet balsamic și salată de rucola

Ingrediente:

  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 4 pulpe de pui
  • sare și piper după gust
  • 50 ml oțet balsamic
  • 30 g miere
  • 1 lingură sos de soia
  • Salată – 100 g rucola, 50 g năut, 1 castravete mic, 5 roșii cherry, sare, piper, oțet, puțin ulei de măsline

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la foc mare
  2. Pune într-o tigaie puiul, sare, piper și uleiul de măsline
  3. Gătește-l până capătă o nuanță aurie și devine crocant (7-8 minute)
  4. Întoarce pulpele pe partea cealaltă și mai lasă 60 secunde
  5. Transferă puiul într-o tavă, la cuptor și lasă pentru 10 minute
  6. Pune puiul pe un platou încăpător
  7. Separat, amestecă oțetul balsamic cu mierea și sosul de soia și pune-l la foc pentru 6-8 minute
  8. Când este gata pune-l peste pulpele de pui
  9. Într-un bol pregătește salata prin amestecarea ingredientelor
  10. Servește puiul imediat după pregătire alături de salată

Enchiladas cu salsa de dovleac

Ingrediente:

  • 8 tortilla din porumb
  • 1 ceapă mare
  • 2 ardei grași tăiați în patru
  • ulei de floarea soarelui
  • sare și piper
  • 100 g de boabe de porumb din conservă
  • 90 g brânză uscată dată pe răzătoare
  • 2-3 frunze de coriandru tocate mărunt
  • 2 ardei iuți tocați mărunt
  • 2 lingurițe de zahăr brun
  • ½ linguriță de pudră de turmeric
  • 70 g semințe de dovleac
  • 4 linguri de suc de lime (de la 3-4 fructe)
  • 1 roșie mare tocată mărunt

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la foc mediu
  2. Pune tortilla în tăvi la cuptor și lasă-le pentru 15 minute
  3. Separat, pune într-o tigaie la foc mediu, ¾ ceapa tăiată felii, ardeiul gras, ½ lingură de ulei și un vârf de sare și piper
  4. Lasă la foc până se moaie ceapa (circa 5-6 minute)
  5. Pune ceapa de mai devreme cu ardeiul gras într-un bol și adaugă peste ele boabele de porumb și brânza
  6. Prepară salsa de semințe de dovleac amestecând la blender coriandrul, ardeiul iute, zahărul, pudra de turmeric, semințele de dovleac, 2 linguri de suc de lime și un praf de sare. Dacă este prea gros mai pune o lingură de apă
  7. Pentru sosul de roșii amestecă într-un bol mediu roșiile, restul de ceapă, restul de suc de lime și puțină sare și piper. Amestecă totul la blender
  8. Întinde fiecare tortilla și pune 1 lingură de sos de semințe de dovleac și legume (amestecul de la punctul 5). Rotește-o și repetă procesul pentru fiecare
  9. Pune puțin ulei într-o tigaie și încinge la foc mediu
  10. Pune tortilla cu legume în ulei și rotește-o ușor pe fiecare parte până devine maro-aurie (circa 2 minute pe fiecare parte). Repetă pentru fiecare tortilla
  11. Servește cu sos de roșii, sos de semințe de dovleac și câteva semințe de dovleac presărate deasupra

Ou cu taco

Ingrediente:

  • 8 ouă mari
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 250 g fasole neagră de la conservă
  • ½ linguriță semințe de chimion
  • 1 cățel de usturoi tocat mărunt
  • sare și piper
  • 3-4 frunze baby spanac
  • 1 lingură suc proaspăt de lămâie
  • 8 tortilla din porumb
  • umplutură – smântână, coriandru și brânză

Mod de preparare:

  1. Pune o lingură de ulei într-o tigaie încăpătoare
  2. Adaugă fasolea, chimionul și usturoiul
  3. Pune puțină sare și piper și gătește până când usturoiul devine maro-auriu (circa 2 minute)
  4. Adaugă spanacul, ia de pe foc și amestecă bine până când frunzele de spanac devin moi. Pune puțin suc de lămâie
  5. Separat, amestecă ouăle cu puțină sare și piper și o lingură de apă
  6. Pune ouăle într-o tigaie și prepară omleta
  7. Umple fiecare tortilla cu fasole, ouă, smântână, brânză și coriandru

Fasole cu parmezan

Ingrediente:

  • sucul de la o lămâie
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 cățel de usturoi mare tocat mărunt
  • 2 frunze de cimbru 
  • sare și piper
  • 1 andivă medie tăiată în bucăți
  • 250 g fasole albă din conservă 
  • 150 g mămăligă instant (sau pregătită în casă)
  • 1 lingură unt nesărat
  • 70 g parmezan dat pe răzătoare

Mod de preparare:

  1. Pune puțin ulei într-o oală încăpătoare. Dă focul la mediu și adaugă usturoiul, cimbrul, sucul de lămâie și piperul și gătește până când usturoiul a devenit maro-auriu (aproximativ 2 minute)
  2. Adaugă andivele și puțină sare și lasă pe foc 3 minute
  3. Redu focul la mic spre mediu pune fasolea și gătește-le împreună încă 3 minute
  4. Separat gătește mămăliga conform instrucțiunilor de pe ambalaj
  5. Când este gata adaugă untul, o lingură de suc de lămâie, puțină sare și parmezan
  6. Servește andivele cu fasole cu mămăligă și puțin parmezan deasupra

Friptură cu conopidă și capere

Ingrediente:

  • 1 conopidă mare tăiată în felii
  • ulei de măsline
  • sare și piper
  • 700 g vrăbioară de vită tăiată în 4 bucăți
  • 2-3 lămâi
  • 1 ardei iute
  • 2-3 frunze de pătrunjel tocate mărunt
  • 2 linguri de capere tăiate bucăți
  • 1 lingură stafide tocate mărunt
  • 1 lingură oțet de vin roșu

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la foc mare
  2. Pune într-o tavă pe hârtie de copt conopida, 2 linguri de ulei, puțină sare și piper
  3. Lasă la foc pentru 20-25 minute până capătă o nuanță maro-aurie
  4. Separat, pune într-o tigaie încăpătoare 2 lingurițe de ulei carnea de vită, sare și piper și lasă la foc 3-4 minute pe fiecare parte
  5. După ce este gata, transferă carnea pe farfurii
  6. Separat, pregătește sosul amestecând 3 lingurițe de coajă de lămâie cu ardeiul iute, pătrunjelul, caperele, stafidele, oțetul și 2 linguri de ulei. Pune totul la blender
  7. După pregătire pune acest sos pe fiecare bucată de carne
  8. Servește imediat după preparare

Zucchini cu fasole

Ingrediente:

  • 4 zucchini medii
  • ulei de măsline
  • 2 cârnați
  • 2 cepe medii tocate mărunt
  • 100 g brânză uscată dată pe răzătoare
  • sare și piper
  • 2 căței de usturoi tocați mărunt
  • 400 g fasole neagră de la conservă sau fiartă în casă
  • 2 linguri suc de lime
  • 2-3 frunze de pătrunjel

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la foc mediu spre mare
  2. Taie zucchini în două pe lungime și apelează la o linguriță extrage partea din mijloc a legumei 
  3. Unge restul de zucchini cu ulei și pune pe o tavă cu hârtie de copt și dă la cuptor pentru 5 minute. Întoarce pe cealaltă parte și mai lasă la copt pentru 7-8 minute. Apoi închide focul și scoate tava
  4. Separat, pune la foc mediu o tigaie cu 2 lingurițe de ulei, adaugă cârnații și lasă-i pentru 3-4 minute
  5. Scoate cârnații și pune-i într-un vas încăpător. Adaugă ceapa, pulpa de zucchini extrasă mai devreme, usturoiul și puțin piper și amestecă bine 
  6. Adaugă fasolea de la conservă și amestecă totul bine
  7. Pune amestecul de la 6 în jumătățile de zucchini gătite la cuptor, stropește puțin suc de lime și presară câteva frunze de pătrunjel
  8. Servește imediat după preparare

Cartofi dulci cu salată

Ingrediente:

  • 4 cartofi dulci medii
  • 4 ridichi
  • 2 morcovi medii
  • 1 sfeclă mare
  • 1 măr mediu
  • ½ ceapă
  • 1 lingură suc de lămâie
  • ulei de măsline
  • sare și piper
  • 2 linguri semințe de floarea-soarelui
  • 2 linguri semințe de dovleac
  • 2 linguri sirop de arțar
  • 1-2 linguri de iaurt

Mod de preparare:

  1. Înțeapă cartofii cu o furculiță și pune-i într-o farfurie rezistentă la cuptorul cu microunde
  2. Pune farfuria cu cartofi la microunde și lasă pentru 3 minute. Întoarce-i și mai lasă-i timp de 5-6 minute sau până când devin moi
  3. Separat, dă pe răzătoare ridichea, sfecla, morcovul, ceapa și mărul. Pune-le într-un bol încăpător și adaugă puțin ulei, suc de lămâie, sare și piper
  4. Pune semințele într-o tigaie la foc mic și amestecă regulat. Lasă-le timp de circa 2 minute sau până încep să se rumenească
  5. Ia-le de pe foc și adaugă siropul de arțar
  6. Taie cartofii în două, pune deasupra semințe cu sirop de arțar și alături salata pregătită la punctul 3. Opțional poți adăuga 1-2 linguri de iaurt

Salată de creveți cu migdale

Ingrediente:

  • 3 cârnați tăiați rondele
  • 50 g migdale nesărate și prăjite
  • 20 crevețimari curățati
  • Ulei de măsline
  • Sare și piper
  • 2 linguri oțet de vin roșu
  • 2 cepe tăiate felii
  • 200 g roșii cherry tăiate în jumătate
  • ½ castravete tăiat bucăți
  • 200 g salată verde

Mod de preparare:

  1. Pune o oală încăpătoare la foc mediu. Adaugă cârnații și gătește-i până eliberează din grăsimi și devin crocanți (circa 5 minute)
  2. Transferă-i într-un bol și presară migdale
  3. Pune creveții în grăsimea rămasă în oală și adaugă sare și piper. Lasă-i la foc mediu până încep să se moaie (circa 10 minute). Transferă-i pe o farfurie
  4. Într-un bol încăpător adaugă ceapa, roșiile, castravetele, salata verde, ulei, oțet, sare și piper
  5. Servește creveții alături de cârnații cu migdale și de salată

Carne de vită cu chilli și linte

Ingrediente:

  • 230 g carne de vită tocată
  • 2 căței de usturoi tocați mărunt
  • 1 ardei iute tocat mărunt
  • ulei de măsline
  • 1 linguriță chimion
  • sare și piper
  • 500 g pastă de roșii din conservă
  • 500 g linte fiartă și răcită sau din conservă
  • opțional – smântână și brânză dată pe răzătoare

Mod de preparare:

  1. Pune puțin ulei într-o oală încăpătoare și dă la foc mediu
  2. Adaugă carnea de vită și lasă pe foc până capătă o nuanță cafenie. Învârte regulat cu o lingură de lemn 
  3. Adaugă ardeiul iute, usturoiul, chimionul, sarea și piperul. Mai lasă pentru 5 minute
  4. Adaugă pasta de roșii și lasă la foc mic pentru cel puțin 10 minute
  5. Închide focul și adaugă lintea fiartă și răcită
  6. Poți servi cu smântână și brânză dată pe răzătoare

Somon cu brânză feta și castraveți

Ingrediente:

  • 2 lămâi
  • ulei de măsline
  • 150 g somn file
  • 500 g castraveți
  • sare și piper
  • 80 g brânză feta
  • 30 g iaurt grecesc
  • 2-3 frunze de mentă tăiate mărunt

Mod de preparare:

  1. Pune la foc mediu o oală încăpătoare
  2. Pune cu fața în jos două jumătăți de lămâie
  3. Alături adaugă somonul cu puțină sare și piper și gătește până capătă o nuanță maro-aurie (3-6 minute pe fiecare parte)
  4. Transferă somnul pe farfurii
  5. Separat, pune într-un bol castraveții tăiați cu puțină sare 
  6. Adaugă coajă de lămâie, 3 linguri de suc de lămâie, brânza feta și iaurtul la blender. Amestecă până obții un piure. Adaugă frunzele de mentă și puțin piper. Mai amestecă 5-10 secunde
  7. Servește somonul alături de acest piure

Glutenul si bebelusii

Alimentele cu gluten se introduc în alimentaţia bebeluşului în perioada de diversificare (la 8-10 luni) timp în care se continuă în paralel alăptarea.

Cel mai bine ar fi să consulţi medicul gastroenterolog pediatru înainte de a-i da să mănânce primele gustări cu gluten celui mic. Uneori, ceea ce crezi că este o alergie la gluten poate fi de fapt o sensibilitate la gluten sau o intoleranță, atunci când bebelușul are o reacție ușoară și incomodă la alimentele care conțin gluten. Dacă cel mic are simptome precum diaree, scădere sau stagnare în greutate, apetit scăzut ori balonare, e momentul să întrerupi dieta cu gluten.

Vedete ce recomanda diete fara gluten

Printre vedetele care promovează dieta fără gluten se numără Lady Gaga, Novak Djokovic, Miley Cyrus, Russell Crowe, Kourtney Kardashian şi Jessica Alba.

Djokovic a fost diagnosticat cu sensibilitate la gluten şi din 2010 şi-a schimbat total dieta, lucru ce l-a făcut să se simtă mult mai bine şi să scape de durerile de stomac, dificultăţile de respiraţie şi oboseală. La doar 12 luni după această decizie, a devenit numărul 1 mondial în tenis. În cartea lui, Serve to win, povesteşte pe larg despre schimbările aduse de noua lui dietă.

Russell Crowe a apelat la dieta fără gluten nu pentru că ar fi avut vreo problemă de sănătate, dar pentru a-l ajuta să slăbească şi să-şi intre în formă pentru filmul Gladiatorul. Succesul avut cu acest regim alimentar l-a convins s-o continue şi după încheierea filmărilor. Merită totuși știut că nu există aproape nicio dovadă că dieta fără gluten atunci când este urmată fără a fi nevoie medicală are efecte benefice asupra sănătății noastre (deși oferă rezultate excelente dacă vrei să slăbești, pericolul dietei vine din lipsa unor componente importante pentru nutriție așa cum sunt fibrele, fierul și complexul de vitamine B). Doctorii recunosc că alimentele fără gluten sunt eficiente doar în cazul celor bolnavi de boala celiacă ce trebuie să evite expres aceste alimente. 

Ryan Gosling a devenit un ambasador al acestui stil de viaţă doar pentru că a apărut într-o întreagă serie de meme-uri legate de dieta gluten-free, dintre care o parte se regăsesc şi pe pagina glutenfreeryangosling.tumblr.com.

clatite fara gluten

Dacă şi pe tine te tentează ideea unei astfel de diete, încearcă să ţii o lună regimul fără gluten şi observa schimbările. Dacă nu ai, însă, o recomandare de la medic de a renunţa la gluten, ia în calcul faptul că cerealele conţin fibre necesare pentru organismul uman, ce nu trebuie evitate. Cea mai bună idee ar fi să apelezi la acest stil alimentar doar la indicaţia unui specialist.

Sursa foto: Unsplash

Total
5
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*