Articol realizat împreună cu


Lavanda a pătruns chiar şi pe câmpurile româneşti, mai ales în judeţul Timiş, unde cei care au ales să cultive această plantă îşi recuperează investiţia rapid. Denumirea ei provine din limba latină („lavandula angustifolia”) şi se leagă de verbul „lavare” („a spăla”). Lavanda devine materia primă pentru un tip de afacere cu potenţial ridicat.

Informaţii generale despre lavandă
Ce proprietăţi are lavanda
Cum se cultivă lavanda
Întrebuințările lavandei

Informaţii generale despre lavandă

Aproape 40 de plante din familia mentei sunt clasificate din punct de vedere tehnic drept levănţică, deşi cea mai comună versiune de lavandă este Lavandula angustifolia, care definește cel mai bine culoarea „levănţică”.

Folosită încă din vremuri străvechi de romani și de greci, această plantă se găseşte în Africa, în zona bazinului Mării Mediterane şi în alte regiuni ale Europei sau Asiei. Motivul pentru care este folosită atât de mult este gama largă de aplicaţii, de la alimente şi parfumuri la cosmetice şi medicamente pe bază de plante; este o adevărată resursă de uleiuri esenţiale care au efecte puternice asupra corpului uman şi însumează unele din cele mai speciale şi iubite mirosuri din lume.

Cumpără Cremă cu lavandă RYOR  🛒Preț : 34,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice

 

În România, peste 20 de familii din Alba au renunţat la culturile tradiţionale şi au ales să cultive lavandă iar situaţia se extinde şi în Moldova şi Dobrogea.

cultivare lavanda

Soiuri de lavandă

Lavanda englezească (Lavandula angustifolia) este probabil cel mai cunoscut şi mai apreciat soi de lavandă. Originară din regiunea mediteraneană, lavanda englezească şi-a câştigat numele pentru că se dezvoltă foarte bine în condițiile de climă și sol din Anglia. Aceasta formează plante de aproximativ 60-90 cm înălţime. Frunzele gri-verzui sunt parfumate şi aspectuoase.

Cumpără Set 2 produse pentru baie cu lavandă BAYLIS AND HARDING  🛒Preț : 23,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice

 

Lavandula angustifolia ‘Munstead’ este un alt tip bine cunoscut de lavandă. Tolerează mai bine căldura decât alte soiuri de lavandă englezească. Alte tipuri de lavandă care se adaptează bine la căldură sunt lavandinele (Lavandula x intermedia) sau hibrizii de lavandă englezească. Aceste plante au fost obţinute prin combinarea lavandei portugheze (Lavandula latifolia) cu levănţica englezească (Lavandula angustifolia).

Soiurile de lavandă cele mai populare includ levănţica ‘Grosso’ (Lavandula x intermedia ‘Grosso’), apreciată pentru florile sale bogate, parfumate intens. ‘Grosso’ este adesea crescută în regim intensiv pentru uleiul esenţial folosit în industria parfumurilor. Această varietate creşte până la 60-90 cm înălțime, iar pentru varianta albă caută ‘White Grosso’.

Cumpără Inimă efervescentă cu lavandă SABIO  🛒Preț : 16,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice

 

Provence (Lavandula x intermedia ‘Provence’) este o altă lavandă cultivată în special în Provence, Franţa. Este preţioasă pentru florile sale parfumate, cu tulpini lungi.

Lavandula dentata este mai mult o plantă valoroasă pentru peisagistică. Frunzele şi florile au tonuri puternice de pin şi camfor, motiv pentru care lavanda franțuzească nu este un tip de levănţică culinară. Lavanda franțuzească înfloreşte continuu, mai ales în regiunile cu ierni blânde. Este potrivită pentru pliculeţele cu lavandă uscată şi butaşi.

Ce proprietăţi are lavanda

Proprietăţile lavandei sunt valoroase atât în beneficiul sănătăţii, cât şi pentru industria cosmetică. În plus, lavanda este materia prima perfectă pentru decoraţiuni.

Beneficii pentru sănătate (interne) ale lavandei

Componentele antioxidante ale lavandei pot influența sistemul endocrin al organismului pentru a reduce nivelurile de hormoni de stres din organism. Dacă sorbi dintr-o cană de ceai de lavandă sau, pur şi simplu, zdrobești câteva flori între degete şi le aplici pe frunte, poţi obţine un efect de calmare. Calităţile relaxante ale plantei, care provin din efectele pe care le au compuşii organici şi antioxidanţi, ajută inima, reducând tensiunea arterială şi reglând tensiunea din vasele de sânge. Acest lucru poate preveni ateroscleroza şi alte probleme cardiovasculare, reducând astfel riscul de accident vascular cerebral şi atac de cord.

  • Folosită în aromaterapie, lavanda are un efect puternic asupra sistemului nervos, fiind recomandată pentru insomnii şi apnee.

Dacă adaugi flori în apa din cadă şi faci o baie, componentele antiinflamatorii ale lavandei pot ajuta la reducerea inflamaţiei în întregul corp şi la relaxarea muşchilor. Proprietăţile antiinflamatorii şi antioxidante ale lavandei sunt destul de puternice şi sunt una dintre principalele aplicaţii ale florilor de lavandă.

Cumpără Săpun natural cu portocală, lavandă, argan SABIO  🛒Preț : 21,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice

 

Lavanda are şi proprietăţi antiseptice. Mulţi oameni aplică frunze de lavandă zdrobite pe răni şi leziuni pentru a stimula vindecarea rapidă a acestora, dar şi pentru a împiedica dezvoltarea infecţiilor. Un studiu din 2005 arată că levănţica ameliorează şi simptomele candidozei.

Polifenolii care se regăsesc în lavandă au o gamă largă de efecte asupra corpului. Pot ajuta la prevenirea dezvoltării bacteriilor dăunătoare şi a acumulării de gaze în intestin, spre a uşura disconfortul stomacului, a reduce balonarea şi a elimina crampele.

Pe scurt, beneficiile interne ale lavandei, sunt: 

  • Ajută in tratarea insomniilor
  • Este de ajutor pentru a combate stresul și a anxietății
  • Masajul cu ulei/ceai de lavandă ajută la diminuarea intensității durerilor menestruale
  • In tratarea problemelor digestive (elimină balonarea și flatulența)
  • Are acțiune antipiretică (impotriva febrei)
  • Amelioreaza durerile de natură reumatică

Cumpără Tonic facial cu lavandă și hamamelis SABIO  🛒Preț : 43,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice

Beneficii cosmetice (externe)

Atunci când simți că pielea este uscată sau iritată, infuzează apă cu lavandă şi pulverizează pe zona afectată. Acest lucru poate fi eficient şi pentru afecţiunile cronice, cum ar fi psoriazisul, eczema şi acneea. În plus, aplicarea unui produs care conține ulei esențial de lavandă pe piele previne adâncirea ridurilor şi ameliorează petele pigmentare.

Cumpără Gel de duș cu aromă de lavandă FARMONA  🛒Preț : 13,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice

 

Dacă îţi cade părul sau suferi de orice altă afecţiune ce afectează calitatea şi sănătatea părului, caută un şampon pe bază de lavandă. Atenție, însă, unele produse cosmetice organice pot fi destul de scumpe, în timp ce altele pot pretinde că sunt derivate din lavandă, dar conţin substanţe chimice dure. Una din cele mai bune opţiuni este de a scufunda flori de lavandă în apă, ca şi cum ai fierbe un ceai, şi apoi să aplici amestecul pe părul tău.

Cumpără Extract pentru limpezirea părului SABIO 🛒Preț : 25,99 lei

Cumpără Ulei calmant pentru scalp BOTANICALS 🛒Preț : 34,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice

 

Pe scurt, beneficiile externe ale lavandei, sunt: 

  • De ajutor in tratarea unor afecțiuni dermatologice (acnee, dermatita, psoriazis, eczeme)
  • Ajută la eliminarea mătreții și la combaterea căderii părului
  • Diminuează ridurile și are efect regenerator asupra pielii și a părului
  • Are efect de purificare ajutând la curățarea tenului și eliminarea punctelor negre
  • De ajutor în calmarea și tratarea înțepăturilor de insecte

Cumpără Săpun lichid cu lavandă și cuișoare  SABIO 🛒Preț : 33,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice

 

Cum se cultivă lavanda

Potenţialul lavandei se referă la faptul că există o cerere mare pe piaţă pentru această plantă și derivatele ei, însă cât de uşor se cultivă şi se întreţine? Iată câteva informații importante:

Cum se plantează lavanda şi în ce perioadă

Lavanda este o plantă mediteraneană, aşa că se dezvoltă în locuri fierbinţi şi însorite. Poţi planta lavandă pe un pat de pământ sau în vârful unei mici coline, pentru a maximiza drenajul. Le poţi planta în grupuri de câte trei plante.

Dacă ai o lavandă în ghiveci, fixează vasul pe un pat de pietre sau pietriş pentru a optimiza scurgerea. Planta are nevoie de soare timp de cel puţin opt ore pe zi şi trebuie protejată de vânt.

Lavanda se plantează cel mai bine în lunile aprilie şi mai, când solul se încălzeşte.lan lavanda

Care sunt condiţiile de sol pentru cultivarea lavandei

Este important ca solul să fie bine drenat, pentru că umiditatea este cel mai mare duşman al lavandei. Solul trebuie să fie uşor, afânat şi bine aerat pentru condiţii optime de creştere.

În plus, pentru a îmbunătăţi drenajul solului, poţi amesteca puţin nisip de siliciu înainte de plantare. Acesta oferă multe avantaje: lasă apa să se scurgă bine, nu cimentează şi ajută la reflectarea razelor solare asupra plantei. Acest fapt este util în mod special în climatul mai rece şi umed.

Verifică nivelul pH-ului solului, pentru a-i asigura condiţii uşor alcaline. Un pH ideal ar fi între 6,7 şi 7,3. Dacă este necesar, măreşte alcalinitatea solului prin adăugarea unei cantităţi mici de var.

Întreţinerea culturii

Nu este nevoie să folosești des îngrăşăminte şi nici să uzi plantele. O stropire în jurul bazei plantelor va încuraja înflorirea prolifică şi vivacitatea culorii inflorescențelor. Nu adăuga îngrăşăminte voluminoase sau cu un nivel ridicat de azot. Planta rezistă chiar și la -35 de grade Celsius.

Când şi cum se face recoltarea lavandei

Cel mai bun moment pentru a recolta lavanda englezească este atunci când mugurii s-au format pe plantă, dar florile nu s-au deschis încă. Lavanda recoltată în acest moment al anului va cădea mai uşor de pe tulpini atunci când se usucă, ceea ce face mai facilă colectarea. Mugurii închişi își vor păstra parfumul şi culoarea timp îndelungat. Soiul de lavandă determină parfumul, culoarea şi longevitatea tulpinilor uscate. Soiurile de lavandă englezească sunt cunoscute ca fiind cele mai recomandate pentru uscare.

Se recomandă recoltarea în prima parte a zilei, până când se face foarte cald. Între orele 7 şi 11, planta secretă substanţe active care intensifică esenţa uleiului volatil rezultat. Nu recolta dacă umiditatea este crescută.

Nu te teme să tunzi cu foarfeca 50% sau chiar 65% din lungimea tulpinilor plantei mature. Această acţiune va stimula creşterea în rădăcină până în primăvară, când încep să crească noii lăstari.

Pentru că mâna de lucru poate fi scumpă, îţi recomandăm folosirea unui utilaj de recoltare, pentru a tăia aproximativ 50-65% din coroana plantei.

Cât de profitabilă este cultura de lavandă

investiţia necesară pentru un hectar de lavandă în România este de aproximativ 10.000 de euro. Din cel de-al treilea an, aceasta se poate amortiza. Lavanda proaspătă sau uscată s-a vândut la preţul de aproximativ 8 lei/kg. Uleiurile volatile însă ajung şi la 250 de euro/litru. Mierea de lavandă se vinde cu 7-8 euro kilogramul. De pe un teren de un hectar de cultură de lavandă se pot produce 40 de litri de ulei volatil.

Fonduri europene

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală este responsabil pentru proiectele cu lavandă, realizate din bani europeni. Poţi apela la măsura „121 – modernizarea exploataţiilor agricole” sau, dacă ești tânăr, la „112- tinerii fermieri”.

Prin PNDR 2014-2020, România are alocată o sumă totală de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro vin din fonduri europene, iar 1,347 miliarde sunt de la bugetul de stat.

Întrebuințările lavandei

Lavanda este folosită la o gamă largă de produse. Iată principalele utilizări:

1. Ceai de lavandă

Prin infuzarea plantelor de lavandă în apă, obţii un ceai de lavandă cu totul deosebit pe care îl poţi servi cu miere sau zahăr. Dacă alegi să cumperi ceai de lavandă din magazine, proprietăţile vor fi aceleași.

Substanțele active din ceaiul de lavandă luptă împotriva insomniei, relaxându-te şi calmându-te. În plus, acesta este foarte eficient împotriva indigestiei, dar şi a migrenelor. Iar cea mai bună veste este că are o aromă intensă şi un gust minunat.

2. Ulei esențial de lavandă

Textele vechi, dar şi cele moderne despre aromaterapie pledează pentru utilizarea lavandei ca ulei esenţial antibacterian. Frunzele şi tulpinile plantei au fost utilizate dintotdeauna pentru a pregăti leacuri împotriva bolilor sistemului digestiv şi a reumatismului, iar levănţica a fost evaluată în scopuri cosmetice. Românii au folosit ulei de lavandă pentru baie, gătit şi purificat aerul. Chiar şi în Biblie, uleiul de lavandă se numără printre aromele folosite pentru ungere şi vindecare.

Astăzi, beneficiile recunoscute ale uleiului de lavandă sunt următoarele:

  • Te protejează de diabet
  • Reduce anxietatea şi stresul
  • Îmbunătăţeşte funcţiile creierului
  • Ajută la vindecarea arsurilor
  • Reîmprospătează aspectul pielii şi luptă contra acneei
  • Reduce durerile de cap.

3. Parfum de lavandă

Lavanda este un ingredient care mult timp a fost înţeles greşit în industria parfumurilor, fiind asociat cu deodorantul şi săpunurile sau chiar cu naftalina. Printre materiile prime din parfumerie, lavanda nu poate detrona mireasma de „femme fatale” a iasomiei sau a tuberozei, dar din punctul de vedere al versatilităţii, esenţa florilor sale mici depăşeşte de multe ori flori mai exotice.

Mirosul de lavandă surprinde esenţa verii – puţini musafiri de august ai regiunii Provence nu vor fi impresionaţi de aroma abundentă de pe câmp. Printre parfumurile de lavandă se numără Provence Sante Eau de Toilette Fragrance Spray, Eau de la Recolte Bleue – Lavender Harvest by L’Occitane, Azzaro Pure Lavender pentru bărbaţi, Demeter Lavender Perfume, Roger & Gallet Lavender Royale Fragrant Water şi Lavender Flower Perfume by Visari pentru femei.

4. Săpun de lavandă

Săpunul de lavandă se poate realiza uşor, după reţeta propusă în video. Proprietăţile acestuia ajută la menţinerea pielii catifelate, iar parfumul său demonstrează încă o dată eficiența sa împotriva anxietăţii şi stresului. În plus, dacă aşezi un baton de săpun de lavandă în dulap, va schimba radical mirosul hainelor tale.

5. Miere de lavandă

Există două tipuri de miere de lavandă, ce păstrează beneficiile acesteia, având un gust deosebit:

  • Miere de lavandă realizată prin polenizarea de către albine a florilor de lavandă. Această miere pură se obţine doar în regiunile unde florile de lavandă au o calitate premium;
  • Miere infuzată obţinută prin încălzirea mierii cu flori de lavandă. Procesul constă în strecurarea mierii pentru îndepărtarea reziduurilor şi infuzarea cu flori de lavandă, pentru a-i induce aroma specifică;

6. Tinctura de lavandă

Tinctura de lavandă este o soluţie hidroalcoolică obţinută prin presarea la rece a soiului de lavandă englezească. Se foloseşte intern pentru reducerea tensiunilor psihice, armonizarea stării psiho-emoţionale, protejarea organismului împotriva stresului, eliminarea tensiunilor psihice, combaterea spasmelor care apar la nivelul tractului gastrointestinal şi detoxifierea organismului.

Mai multe, pe scurt, despre lavandă și mai ales despre uleiul esențial de lavandă, poți afla din clipul video de mai jos:

Acum că ştii cele mai importante lucruri despre lavandă, experimentează şi tu proprietăţile curative şi relaxante ale acesteia. Vei aprecia fiecare moment al acestei minunate „întâlniri”.

Sursa foto: Unsplash

Total
2
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*