Să îți schimbi obiceiurile alimentare sună ușor în teorie, însă pentru multe persoane pare un obiectiv aproape imposibil de pus în practică. De vină sunt mai mulți factori: stilul de viață agitat, din cauza căruia mâncăm adeseori pe fugă, excesele culinare, alegerea unor alimente despre care se cred în mod eronat că sunt sănătoase etc.

În plus, mulți se gândesc că o alimentație sănătoasă înseamnă să excludă definitiv mâncărurile apetisante și să se resemneze cu a mânca salate pentru tot restul vieții. Însă acesta este doar un mit. Alimentația corectă este una variată, în care sunt incluși și carbohidrați, și fibre, și proteine, dar și glucide.

Diferența constă însă în alimentele din care ne luăm resursele de vitamine, minerale sau fibre. Dacă vrei să îți schimbi alimentația într-un mod sănătos și simplu, fără să renunți la alimentele tale preferate, iată câteva sfaturi utile:

Obișnuiește-te să iei micul dejun

Persoanele care sar peste prima masă a zilei au tendința de a face excese la prânz, pentru că le este deja foarte foame în momentul în care se așază la masă. Micul dejun este extrem de important pentru că îți alimentează organismul cu energie și îți obișnuiește metabolismul să înceapă să funcționeze încă de la primele ore ale zilei. Nu este nevoie să pierzi mult timp pentru a-ți prepara un mic dejun sănătos.

Una dintre cele mai gustoase și bune variante este să îți prepari un smoothie, iar la acest capitol poți deveni cât de creativă vrei. Dacă ai acasă unul dintre aceste blendere rapide și simplu de folosit, tot ce ai de făcut este să amesteci în el fructele sau legumele tale preferate și să îl pornești. Iar dacă nu ai timp să îl bei acasă, îți poți pune smoothie-ul într-un recipient pe care să îl iei cu tine în drum spre serviciu.

Mănâncă în farfurii mai mici

Un studiu al Universității Cornell arată că atunci când îți pui mâncarea pe o farfurie mai mare, creierul tău este păcălit să creadă că nu ai mâncat destul. Acest sfat este cu atât mai util dacă ți se întâmplă uneori să mănânci chiar și după punctul în care te-ai săturat, doar pentru că mai ai mâncare în farfurie.

De aceea, oamenii de știință recomandă servirea meselor în farfurii mai mici, precum și alegerea unor farfurii a căror culoare să contrasteze puternic cu mâncarea. Aceste două mici detalii sunt extrem de importante la nivelul subconștientului și, chiar dacă nu vei vedea rezultatele peste noapte, te pot ajuta să îți reglezi metabolismul și să controlezi mai bine porțiile pe care le mănânci.

Elimină tentațiile din bucătărie

Atunci când frigiderul și dulapurile din bucătărie sunt pline cu tentații culinare nesănătoase, îți va fi mai greu să te abții să le consumi. În schimb, asigură-te că ai mereu în casă: fructe, cereale integrale, iaurturi grecești, fructe deshidratate, nuci, migdale sau alune de pădure. Acestea îți vor fi de mare ajutor atunci când ajungi înfometată acasă și nu mai ai răbdare să îți prepari de la zero o masă sănătoasă. Astfel de gustări le poți lua cu tine și la serviciu, mai ales dacă știi că ți se face poftă adeseori de ceva de ronțăit.

Evită băuturile cu adaos de zahăr

Băuturile acidulate sau cele din fructe conțin foarte mult zahăr, iar acesta poate fi periculos, pe termen lung, pentru organismul tău. Pe lângă creșterea riscului de diabet și obezitate, zahărul poate dăuna ficatului, accelerează procesul de îmbătrânire a celulelor și poate exacerba stările de anxietate. Așadar, în loc să cumperi din supermarket băuturi îmbuteliate, alege să îți prepari singură băuturi naturale, din fructe, sau poți consuma ceaiuri de fructe, îndulcite cu miere, sau apă infuzată cu mentă, căpșuni sau piersici.

Nu mai număra caloriile

Numărarea caloriilor este un obicei pe care îl au persoanele care încearcă să slăbească. Însă acest obicei este inutil, cât timp nu suntem atente și la nutrienții pe care îi conțin alimentele pe care le consumăm. De exemplu, iaurturile cu 0,1% grăsime sunt sărace în calorii, dar și în nutrienți. Alimentele care conțin „calorii goale” nu fac decât să îți dea o falsă și scurtă senzație de sațietate, după care ți se va face și mai foame decât ți-era înainte. Altfel spus, nu contează cantitatea caloriilor, ci calitatea lor.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Alena Ozerova

Total
41
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*