Dacă pe timpul iernii au predominat grăsimile și proteinele animale, primăvara este despre detoxifierea organismului și alimentarea sa din natură. Verdețurile primăverii hrănesc celulele cu oxigen, protejează sistemele organismului și susțin imunitatea. Mai jos sunt câteva dintre vedetele acestei primăveri, care ar trebui introduse în dieta ta.
Leurdă
Ștevie
Lobodă
Untișor
Spanac
Urzici
Ceapă verde
Salată
Leurdă
Leurda, cunoscută și drept usturoiul sălbatic, conține o mulțime de substanțe nutritive, printre care vitamina A, C și B-urile, minerale precum calciu, fier, fosfor și cupru și fitonutrienți (carotenoizi, alicina etc). Mai jos sunt principalele beneficii ale leurdei pentru sănătate:
- Are rol antibiotic – leurda este considerata unul dintre cele mai bune antibiotice naturale. Potrivit studiilor, consumul de leurdă este de 100 ori mai eficient decât antibioticele prescrise în mod obișnuit pentru a combate bacteria Campylobacter. Mai mult, leurda poate reduce efectele stafilococului auriu, diverși fungi, viermi intestinali și alți patogeni.
- Detoxifică organismul – pe lângă rolul antibiotic, leurda este eficientă și în detoxifiere. Cercetătorii au arătat că plantele din familia usturoiului sunt eficiente în îndepărtarea resturilor de plumb din organism fără a cauza efecte secundare specifice tratamentului medicamentos prelungit. Plumbul se găsește în vopseaua de interior și reprezintă un factor în 0,2% din decese la nivel mondial. Pe termen scurt cauzează probleme digestive, renale și cardiovasculare, putând cauza chiar și infertilitate.
- Susține sănătatea sistemului cardiovascular – consumul de leurdă reglează hipertensiunea articulară și nivelul colesterolului “rău”, doi factori în apariția bolilor de inimă. Potrivit unui studiu din 2013, leurda și alte verdețuri din familia usturoiului sunt cel puțin la fel de eficiente precum medicația de inimă în cazul bolnavilor hipertensivi. Un alt studiu a arătat că plantele din familia usturoiului reduc nivelul colesterolului “rău” cu până la 15%.
- Reglează nivelul zahărului din sânge – un studiu realizat pe rozătoare a demonstrat că leurda și surorile sale au efecte hipoglicemice. Un raport publicat în 2014, de această dată cu rezultate pe oameni, a descoperit efecte similare.
- Încetinește îmbătrânirea și previne apariția unor boli precum demența și Alzheimer – responsabili pentru acest efect sunt antioxidanții conținuți în leurdă. Mai multe studii au arătat că leurda și usturoiul conțin antioxidanți și stimulează producția enzimelor cu rol antioxidant.
Sursă foto: Shutterstock
Ștevie
Ștevia este o altă plantă verde specifică primăverii. Conține vitamina A și C, fosfor, magneziu, potasiu, calciu și mangan și este consumată de sute de ani pentru beneficiile sale pentru sănătate. Mai jos sunt câteva dintre ele:
- Reglează nivelul zahărului din sânge – această plantă consumată primăvara în salate sau pentru a aroma diverse preparate este cunoscută și datorită îndulcitorilor găsiți în comerț. Deloc surprinzător, așadar, că are un efect regulator asupra zahărului din sânge. Potrivit studiilor, ștevia încetinește gradul prin care alimentația crește nivelul zahărului din sânge (cu alte cuvinte, atunci când consumi alimente cu mulți carbohidrați dar alături și o salată de ștevie, glicemia nu mai crește la fel de mult).
- Este benefică în slăbire – în general, salatele verzi de primăvară ajută la slăbire. Conținutul de apă combinat cu volumul mare, oferă sațietate fără a avea multe calorii (cu condiția ca dressingul să fie format doar din câteva picături de ulei de măsline și zeamă de lămâie).
- Reduce nivelul colesterolului “rău” – studiile au arătat că ștevia reduce nivelul colesterolului “rău” și al trigliceridelor și crește nivelul colesterolului “bun”.
- Echilibrează flora bacteriană a cavității bucale – ștevia a avut rezultate îmbucurătoare și atunci când a venit vorba de formațiunile bacteriene din gură. Potrivit studiilor, ștevia previne cariile și gingivita și reduce mult bacteriile din gură.
Sursă foto: Shutterstock
Loboda
Loboda conține vitamina C și K, magneziu, calciu, fosfor, seleniu, carotenoizi, proteine vegetale și fibre, fiind benefică în mai mult probleme de sănătate:
- Promovează digestia – consumul de lobodă ajută la tratarea unor probleme precum indigestia sau constipația și reduce riscul de apariție a bolilor gastrointestinale.
- Îmbunătățește funcțiile rinichilor – loboda are efect diuretic și laxativ. Ajută astfel la eliminarea substanțelor toxice, a excesului de sare și grăsimi. Urinarea regulată înseamnă că rinichii funcționează normal.
- Stimulează metabolismul – vitaminele, mineralele și proteinele din lobodă reglează reacțiile enzimatice necesare funcționării normale a organismului. Mai mult, fierul și calciul stimulează producția de celule roșii și ajută la oxigenarea țesuturilor și a organelor, stimulând astfel metabolismul și păstrând organismul sănătos.
Sursă foto: Shutterstock
Untișor
Untișorul este o altă plantă care poate fi consumat în salatele ușoare de primăvară. Conține fibre, vitamina C și B, potasiu, magneziu și mangan și este folosit medicinal mai ales în tratarea hemoroizilor. Mai jos sunt alte beneficii ale untișorului:
- Are rol antifungic – untișorul conține fitonutrienți precum protoanemonina, o substanță cu rol antifungic. Merită știut că acest beneficiu se pierde atunci când untișorul este consumat în stare uscată.
- Tratează scorbutul – frunzele verzi ale untișorului bogate în vitamina C sunt benefice în tratarea scorbutului. Ca și mai sus, beneficiul se pierde atunci când consumi untișorul sub formă de ceai din frunze/rădăcini uscate iar protoanemonina devine toxică pentru organism.
- Susține digestia – consumul de untișor stimulează salivația și promovează un peristaltism sănătos
- Tratează acneea – vitaminele și mineralele din untișor au rol anti-inflamator, calmând iritațiile pielii (atunci când aplici sucul pe ten) iar consumul sub formă de salată ajută la eliminarea toxinelor din organism
Sursă foto: Shutterstock
Spanac
Spanacul este una dintre cele mai populare plante verzi, însă nu toată lumea știe că beneficiile sale pentru sănătate se pierd prin fierbere. Așadar, consumul spanacului proaspăt de-a lungul primăverii este ideal pentru a trata anumite probleme de sănătate. Spanacul conține vitamina C, E, K, B-urile, carotenoizi, luteină, fier și acid folic din care decurg numeroasele beneficii pentru sănătate. Mai jos sunt cele mai importante dintre ele:
- Îmbunătățește vederea – potrivit unui studiu realizat la Universitatea Cambridge, spanacul conține trei substanțe nutritive esențiale vederii: beta-caroten, luteină și xanten. De asemenea, spanacul previne deficiențele de vitamina A, ulcerul ocular și are rol anti-inflamator, reducând iritațiile ochilor.
- Protejează sistemul nervos – spanacul, prin potasiu, acid folic și antioxidanți promovează memoria și concentrarea și reduce riscul de Alzheimer.
- Reduce simptomele hemofiliei – spanacul ajută la închegarea sângelui și astfel atenuează sângerarea excesivă. Dacă totuși iei medicamente anticoagulante este recomandat să eviți excesul de legume verzi.
- Reglează tensiunea arterială – spanacul poate fi consumat fără probleme de hipertensivi. Conținutul bogat de potasiu și acid folic contribuie la scăderea tensiunii articulare.
- Ajută la mineralizarea oaselor – vitamina K din spanac este esențială pentru asimilarea calciului în oase. Mai mult, mineralele conținute în spanac (în special, mangan, magneziu, cupru, zinc și fosfor) susțin dezvoltarea armonioasă a oaselor și previn apariția osteoporozei.
- Previne arterioscleroza – afecțiunea apare ca urmare a înțepenirii arterelor (acestea își pierd din mobilitate). Luteina conținută în spanac reduce riscul de apariție a arteriosclerozei iar proteinele din spanac ajută la reducerea depozitelor de grăsimi de-a lungul vaselor de sânge care îngreunează circulația (netratată arterioscleroza poate duce la atac de cord și atac vascular cerebral).
- Reduce riscul de boli cronice – spanacul conține antioxidanți și alte substanțe nutritive care previn îmbătrânirea prematură și acumularea stresului oxidativ. Pe termen lung, stresul oxidativ duce la diabet, boli de inimă sau cancer.
Sursă foto: Shutterstock
Urzici
Spre deosebire de alte verdețuri de primăvară, urzica este consumată după fierbere sau gătire la cuptor/tigaie. Conține vitamine (A, B2, C, K), minerale (calciu, fier, siliciu, magneziu, fosfor) și fitonutrienți (aminoacizi, acid folic, amine, polifenoli, carotenoizi etc). Mai jos sunt principalele beneficii ale consumului de urzici:
- Reduce inflamațiile – pe termen scurt, inflamațiile ajută la vindecarea rănilor minore și elimină infecțiile însă acumularea lor, pe termen lung, duce la apariția bolilor cronice (în special, a bolilor cardiovasculare). Studiile au arătat că urzica reduce markerii specifici inflamației, planta fiind benefică atât consumată ca atare după preparare cât și sub formă de creme anti-inflamatoare.
- Tratează probleme de prostată – afecțiunile prostatei se manifestă prin disconfort la urinare. Studiile realizate pe pacienții cu hiperplazie benignă de prostată au arătat că urzica ajută al tratarea simptomelor bolilor de prostată fără apariția efectelor secundare.
- Reduce hipertensiunea arterială – tensiunea arterială ridicată stă la baza bolilor de inimă și a deceselor pe fond cardiovascular. Cercetătorii spun că urzica poate reduce hipertensiunea arterială și că oxidul nitric produs ca urmare a consumului acestei plante are efect vasodilatator.
- Contribuie la menținerea glicemiei sub control – există mai multe studii care demonstrează efectul benefic al urzicii asupra nivelului zahărului din sânge. Doctorii cred că urzica are anumiți compuși chimici foarte asemănători insulinei iar experimentele au demonstrat că extractul de urzică reduce mai mult nivelul zahărului din sânge atunci când este comparat cu un medicament placebo.
Sursă foto: Shutterstock
Ceapă verde
Ceapa verde conține vitamina C, potasiu, alicina, cuercitina, acid folic, piridoxina (vitamina B6), fibre și antioxidanți. Ceapa poate fi consumată ca atare, în salate sau ca parte a unor rețete locale sau din bucătăria internațională. Mai jos sunt principalele beneficiile ale cepei verzi pentru sănătate:
- Susține sănătatea inimii – antioxidanții (în special, cuercitina) conținuți în ceapă reduc inflamațiile, nivelul colesterolului “rău” și a trigliceridelor, trei factori-cheie în apariția bolilor cardiovasculare. Studiile au arătat că extractul de ceapă reduce tensiunea sistolică cu 3-6 mmHg mai mult decât un placebo. Mai mult, potrivit unui experiment, voluntarele cu sindromul de ovare polichistice care au consumat ceapă crudă timp de opt săptămâni aveau un nivel mai mic al colesterolului “rău”.
- Are efect antioxidant – stresul oxidativ afectează organismul la nivel celular și contribuie la apariția unor afecțiuni cronice precum diabetul sau cancerul. Ceapa conține peste 25 antioxidanți iar studiile au arătat că antocianina (un antioxidant predominant la ceapă) scade riscul de atac de cord cu până la 32%.
- Ajută la menținerea nivelul zahărului din sânge – în cazul diabeticilor (dar și al persoanelor sănătoase) menținerea nivelul zahărului cât de cât constat este o prioritate. Potrivit studiilor, consumul a 100 g de ceapă pe zi este suficient pentru a reduce nivelul zahărului din sânge cu circa 40 mg/dl la patru ore de la masă.
- Susține dezvoltarea oaselor – studiile au arătat că ceapa fie consumată ca atare sau sub formă de suc (minim 100 ml pe zi) crește densitatea osoasă în cazul femeilor aflate la premenopauză. Similar, femeile care consumă ceapă au un risc cu până la 20% mai mic de a dezvolta fractură de șold.
- Are rol antibacterian – consumul de ceapă crește protecția organismului împotriva unor bacterii precum E. coli, Staphylococcus aureus și Bacillus cereus. Mai mult, extractul de ceapă inhibă înmulțirea bacteriei Vibrio cholerae iar testele în laborator au arătat rezultate promițătoare și în cazul Helicobacter pylori.
- Susține sănătatea tractului digestiv – ceapa este bogată în fibre și prebiotice, două categorii de substanțe necesare unei digestii normale. Bacteriile bune din stomac se hrănesc cu prebiotice iar apoi mărunțesc alimentele. Mai mult, consumul de ceapă stimulează dezvoltarea Lactobacillus, o bacterie esențială digestiei.
Sursă foto: Shutterstock
Salată
Fie că e vorba de salata verde clasică, salata creață sau salata iceberg, toate aceste varietăți sunt bogate în nutrienți (vitamina C și E, potasiu, magneziu, seleniu etc) necesari sănătății. Mai jos sunt cele mai importante beneficii ale salatei:
- Are rol anti-inflamator – potrivit cercetătorilor, salata reduce inflamațiile din organism prin efectul său asupra unor biocatalizatori precum lipoxigenază și caragenană.
- Protejează sistemul nervos – moartea neuronilor duce la întreruperea circuitelor neuronale, fapt care duce, pe termen lung, la pierderea memoriei și probleme neurodegenerative precum boala Alzheimer. Consumul de salată reduce mortalitatea neuronală și chiar scade riscul de apariție a bolilor neurodegenerative.
- Scade nivelul colesterolului “rău” – un nivel prea mare al colesterolului este un factor primordial în apariția bolilor cardiovasculare (în special, a atacului de cord și a atacului vascular cerebral). Studiile realizate pe rozătoare au arătat că salata reduce nivelul colesterolului “rău”.
- Susține un somn odihnitor – în mod tradițional salata era folosită în medicina Unani pentru a facilita somnul. Cercetătorii au studiat efectele salatei și au descoperit că are un ușor efect sedativ precum și o reducere a tensiunii articulare și a contracțiilor ventriculare.
- Are efect antimicrobian – potrivit studiilor, salata este benefică mai ales în inhibarea Candidei Albicans. Pentru acest efect antimicrobian sunt responsabili bionutrienții terpeni și cardenoizi și enzima glucanaza.
- Reduce simptomele anxietății – efectele calmante asupra sistemului nervos au fost demonstrate prin testele realizate asupra rozătoarelor. Astfel, cercetătorii au administrat rozătoarelor agitate un extract de salată verde iar rezultatele au arătat o reducere a anxietății.
- Ajută la slăbire – salata proaspătă are puține calorii, conține vitamine, minerale și fibre și este sățioasă. Salata este recomandată în multe diete sănătoase ca înlocuitor al unor alimente bogate în calorii.
Sursă foto: Shutterstock
Verdețurile proaspete de primăvară sunt ideale pentru salate ușoară, sățioase și pline de gust care pot înlocui cu succes prânzul sau cina. Alege una dintre aceste legume verzi (sau chiar combinații de verdețuri) iar sănătatea ta va avea doar de câștigat.
Sursa foto: Shutterstock