Ce este și de unde provine tapioca?
Unde o poți găsi?
Sub ce formă se poate consuma tapioca?
Valorile nutriționale ale tapiocăi și beneficiile consumării acesteia
Rețete cu tapioca

În încercarea de a evita alimentele modificate genetic, începem să căutăm mâncăruri cu adevărat naturale, care să ne hrănească și să ne ofere un plus de sănătate, în același timp. În acest demers, cercetătorii și nutriționiștii se reorientează spre medicina funcțională, studiind modalitatea prin care hrana acționează asupra corpului nostru ca un „medicament” preventiv.


Citește și : Cum alegi produsele cosmetice 


Astfel a apărut conceptul de „superfoods”, care se referă la alimente cu valori nutriționale de excepție pentru organismul nostru. Deloc surprinzător, multe dintre aceste mâncăruri provin de la cele mai vechi civilizații ale omenirii, care le-au cultivat prin metode tradiționale și le-au consumat în rețete aproape neschimbate, timp de mii de ani. Printre acestea se află semințele de chia, boabele de quinoa și amaranth, algele, ceaiul fermentat kombucha, uleiul de cocos și, nu în ultimul rând, maniocul – o plantă din care se extrage tapioca.

Ce este tapioca și de unde provine?

Cassava

Imagine: Shutterstock

Tapioca este o substanță făinoasă care se extrage din partea fibroasă a rădăcinii de manioc. Maniocul (numit și cassava sau yuca) este un arbust tropical care provine din Brazilia, unde se crede că ar fi fost cultivat de unele triburi încă de acum 10.000 de ani.

În prezent, datorită rezistenței sale la secetă și fenomene meteo extreme, maniocul este cultivat la scară largă în zone extinse din Africa, Asia și America de Sud. Recoltele de manioc se află pe locul al șaselea în lume, din punct de vedere al întinderii și al numărului de persoane care consumă în mod frecvent produsele alimentare derivate din această plantă: aproximativ 500 de milioane. Dintre toate aceste țări, Nigeria produce cea mai mare cantitate de manioc din lume – 21% din totalul recoltelor de la nivel global.

Așadar, în mod deloc întâmplător, această plantă este considerată „cartoful continentului african”, datorită compoziției bogate în amidon, a aportului caloric important pe care îl asigură și a multiplelor întrebuințări pe care le are. În regiunile tropicale, maniocul este un aliment de bază, plasându-se pe locul al treilea ca sursă de hrană și aport de calorii, după orez și porumb. Acesta este inclus în diverse feluri de mâncare sau băuturi, în variate forme: ca rădăcină uscată, pastă, dar în principal sub formă de tapioca – fie că aceasta este preparată sub formă de perle, fulgi sau făină.

Tapioca faina

Imagine: Shutterstock

În țara noastră sau în alte zone care au importat de curând acest aliment, maniocul și-a câștigat popularitatea mai recent, odată cu schimbarea unor obiceiuri alimentare, datorită faptului că tapioca derivată din acesta nu conține gluten. În aceste părți ale lumii, tapioca este utilizată în principal pentru pregătirea deserturilor, datorită consistenței gelatinoase pe care o dobândește atunci când este gătită, asemănătoare unei budinci.

Budinca tapioca

Imagine: Shutterstock

Cum se face tapioca și de unde poți să o cumperi?

O treime din rădăcina de manioc este compusă din amidon. Pentru a putea fi consumată, rădăcina este tăiată și curățată, fiind lăsată ulterior în apă, pentru o perioadă de trei-patru zile. După acest punct, maniocul poate fi transformat într-o pastă, gata de a fi gătită, sau se poate procesa în continuare, pentru a fi transformat în tapioca.

Făina sau perlele de tapioca se obțin amestecând, din nou, pasta rezultată cu apă și lăsând respectiva compoziție să se usuce la soare. Această procedură este repetată de mai multe ori, până când amidonul se separă și se depune pe fundul vasului. Apoi, acesta este pus pe foc și se amestecă în mod continuu, până în momentul în care amidonul formează mici boabe, așa-zisele perle de tapioca. Făina de tapioca se obține prin măcinarea acestor perle, crescând astfel în mod considerabil posibilitățile de întrebuințare a tapiocăi, de la utilizarea ei în produse de patiserie, la includerea în diverse feluri de mâncare.

Tapioca poate fi cumpărată, în diversele ei forme, din magazinele cu profil naturist/bio sau în supermarketuri care oferă o gamă de produse naturiste. Prețul acestor produse poate varia de la 10 la aproximativ 20 de lei pentru 1 kg, iar produsele similare organice, certificate, costă aproximativ 50 de lei/kg, în funcție de ofertă și prețul comerciantului.

 

Ce efecte benefice are consumul de tapioca?

Tapioca este o sursă sănătoasă de carbohidrați fără gluten, fiind tolerată ușor de organismul uman și potrivită celor care suferă de boala celiacă (intoleranță la gluten). Tapioca nu conține grăsimi saturate sau proteine și nu este bogată în vitamine, însă este deosebit de hrănitoare, iar o cantitate de 100 de grame de produs are 358 de calorii și o cantitate însemnată de fier (9% din necesarul de consum zilnic), pe lângă aportul de calciu, acid folic (vitamina B9), fosfor, potasiu, zinc sau magneziu, adăugând aici și acizii omega-3 și omega-6.

Prin urmare, tapioca este un ingredient util și versatil. Aceasta înlocuiește cu succes făina în produsele de patiserie și poate substitui alte alimente bogate în amidon în mâncăruri gătite. Spre deosebire de alți agenți de îngroșare (cum ar fi diferite tipuri de făină, din orez sau cartofi), tapioca are un gust neutru și poate fi asezonată după plac sau inclusă în orice fel de mâncare, fără a-i strica gustul. Poate fi folosită în rețete dulci sau sărate, în egală măsură, fiind și un aliment potrivit pentru un mic-dejun consistent, datorită indicelui caloric ridicat.

Tapioca desert

Imagine: Shutterstock

Pe lângă această versatilitate, tapioca are efecte benefice asupra organismului uman, atunci când este consumată în porții echilibrate și în mod frecvent. Printre cele mai importante se numără următoarele:

  • Conferă energie și o senzație prelungită de sațietate, datorită conținutului bogat în carbohidrați.
  • Din aceleași motive, tapioca poate fi un ingredient excelent pentru cei care vor să-și sporească aportul zilnic de calorii și să crească în greutate în mod sănătos.
  • Datorită indicelui glicemic ridicat, aceasta este recomandată pentru consumul zilnic, ca parte a unei diete echilibrate, pentru persoanele cu hipoglicemie.
  • Este un aliment ușor de digerat, fiind potrivit tuturor categoriilor de vârstă, de la bebeluși, la seniori. În același timp, tapioca poate fi un bun adjuvant în recuperarea medicală a persoanelor care au suferit intervenții chirurgicale, boli prelungite sau au avut tulburări de nutriție.
  • Nu conține colesterol și poate înlocui cu succes un mic-dejun sau un fel de mâncare mai puțin sănătos. De asemenea, tapioca este o variantă mult mai sănătoasă pentru persoanele care au un nivel crescut al colesterolului, acestea fiind predispuse la arterioscleroză, infarct miocardic sau accidente vasculare cerebrale.
  • Facilitează circulația sangvină și reduce tensiunea arterială. Cantitatea însemnată de fier din tapioca previne anemia, fierul fiind esențial pentru producerea de globule roșii și pentru creșterea fluxului sangvin din organism. Potasiul, care se găsește de asemenea în tapioca, are rol vasodilatator, reducând tensiunea arterială și toate riscurile medicale asociate cu aceasta.
  • Datorită mineralelor prezente în tapioca, aceasta contribuie la menținerea densității osoase și la prevenirea osteoporozei, odată cu înaintarea în vârstă.

Pe lângă utilitatea ei gastronomică, tapioca are și proprietăți antibacteriene și cicatrizante pentru corpul uman. Aplicată extern, sub forma unei paste, în combinație cu câteva picături de lichid, tapioca calmează iritațiile pielii și previne infecțiile.

Cum se gătește și cum se consumă tapioca?

Tapioca nu se consumă niciodată în stare crudă, deoarece poate fi toxică, din cauza unei cantități foarte mici de cianuri (glicozide cianogene) care se poate regăsi în rădăcina maniocului. Însă, prin fierbere, acest potențial toxic este îndepărtat în siguranță, iar tapioca poate fi consumată fără nicio problemă.

Tapioca se fierbe în apă, lapte sau alt lichid, într-o proporție de 1:4, adăugând 4 căni de lichid pentru o cană de tapioca. Această proporție este importantă, deoarece tapioca absoarbe o cantitate însemnată de lichid în timpul fierberii, dublându-și sau chiar triplându-și volumul, motiv pentru care este atât de sățioasă. Apoi, acest amestec se lasă la fiert până când tapioca își schimbă culoarea, de la alb mat (atunci când este crudă) devenind translucidă.

Câtă vreme tapioca este cumpărată dintr-o sursă de încredere și este bine fiartă, nu există contraindicații în privința consumării ei. Aceasta poate fi consumată în orice combinație de gusturi și feluri de preparare, de la supe, la sosuri, diverse gustări sau deserturi, dar este nevoie să fie asociată cu alte ingrediente aromate, care să-i dea savoare.

Faina tapioca 1

Imagine: Shutterstock

Cinci rețete delicioase cu tapioca pe care trebuie să le încerci

Printre cele mai cunoscute și delicioase rețete, putem aminti: laptele de tapioca, budinca de tapioca în combinație cu fructe, fulgi sau lapte de cocos și stafide. Pe lângă acestea, merită să încerci și o rețetă de supă cu tapioca sau rețete vegane de stir fry, tot cu acest ingredient-minune.

Lapte cu tapioca

Această rețetă este simplă și ușor de realizat, fiind perfectă pentru a fi consumată de către copii, dar nu numai.

Ingrediente:

  • 400 ml de lapte gras
  • 80 ml de tapioca

Preparare:

Tapioca se fierbe până când devine translucidă și se servește caldă sau rece, cu scorțișoară, cacao sau alte arome și, eventual, cu dulceață de fructe sau miere amestecată în compoziție.

O rețetă clasică de budincă de tapioca

Budinca este una dintre cele mai apreciate rețete pregătite cu acest ingredient. Se prepară în aproximativ 25 de minute, iar ingredientele din această rețetă ajung pentru șase porții, cu un număr aproximativ de 209 calorii fiecare.

Ingrediente necesare:

  • 3 căni de lapte gras (3,5%)
  • O jumătate de cană de tapioca
  • O jumătate de cană de zahăr
  • Un praf de sare
  • 2 ouă bătute
  • O jumătate de linguriță de extract de vanilie

Preparare:

Adaugă tapioca, zahărul și sarea într-o tigaie medie și fierbe-le la foc potrivit, amestecând constant. Apoi, o cană din acest amestec fierbinte se adaugă treptat peste ouăle bătute într-un vas separat, până când acestea se încorporează în compoziție. Amestecul creat astfel se adaugă înapoi în tigaie și se amestecă bine, iar apoi se lasă la fiert până când budinca se îngroașă. Apoi, oprește focul și adaugă extractul de vanilie.

Budinca de tapioca se poate consuma caldă sau rece, după ce se lasă câteva ore la frigider.

Budincă vegană cu tapioca, mango și cocos

Veganii se pot bucura de orice fel de desert cu tapioca, înlocuind laptele de proveniență animală cu unul vegetal, precum laptele din cocos, migdale, caju sau soia. Din următoarea rețetă rezultă o budincă atât de frumoasă încât cu greu te vei îndura să o guști, dar știm că nu vei putea să-i reziști. Pentru șase porții, vei avea nevoie de:

Ingrediente:

  • 60 g de tapioca
  • 640 ml de lapte de cocos sau orice substituent
  • 60 g de zahăr
  • Un praf de sare
  • O jumătate de linguriță de extract de vanilie
  • Bucăți de fructe tropicale, precum mango, ananas, kiwi, pepene
  • Fulgi de cocos

Preparare:

Tapioca se înmoaie în lapte timp de 30 de minute. Apoi se adaugă zahărul și sarea, iar amestecul se pune la fiert într-o tigaie medie și se lasă să fiarbă la foc mic. Se amestecă frecvent, timp de aproximativ 15 minute, până când perlele de tapioca devin transparente. După această etapă, tigaia se ia de pe foc și se adaugă extractul de vanilie.

Pentru ca desertul să se închege, compoziția se toarnă în cupele sau vasele în care va fi servită budinca și se lasă minimum trei ore la rece. Fructele se adaugă chiar înainte de servire, pentru a nu strica textura gelatinoasă a budincii, alături de fulgii de cocos.

Rezultatul va fi de senzație, cu siguranță!

Tapioca cocos

Imagine: Pretty Simple Sweet

Clătită sau lipie din tapioca

Deși deserturile cu tapioca pot fi spectaculoase, aceasta nu se pretează doar la deserturi, ci și la feluri de mâncare exotice. Încearcă o rețetă deosebit de populară în Brazilia, pentru a testa multiplele utilizări ale tapiocăi.

Pentru această rețetă vei avea nevoie de făină, nu de perle din tapioca. Lipia se gătește în cinci minute, însă va trebui să aloci patru ore pentru toate etapele de pregătire. Apoi, vei putea s-o umpli cu orice-ți dorești, de la carne, la omletă, legume sau orice fel de mâncare ce se poate consuma sub această formă.

Ingrediente:

500 g de făină de tapioca

Apă

Sare

Unt, opțional

Preparare pastă:

Făina de tapioca se pune într-o oală mare și se sărează, apoi se acoperă cu apă din belșug. Se amestecă bine, iar oala se acoperă și se lasă astfel timp de două-trei ore, până când făina se depune pe fundul oalei. Apoi, apa se scurge foarte încet, iar în urmă va rămâne doar o pastă întărită formată din acea făină.

Pasta se ia din oală și se pune pe un prosop de bucătărie curat, pentru a se îndepărta excesul de apă. Apoi, acea pastă se transferă pe un alt prosop curat și se lasă la uscat timp de o oră. Ulterior, această compoziție se poate păstra în frigider până la patru zile sau se poate găti imediat.

Gătirea lipiei:

Vei avea nevoie de o tigaie teflonată, pe care să o încălzești la foc mediu spre mare și, eventual, în această etapă poți adăuga puțin unt în tigaie. Apoi, compoziția uscată se cerne printr-o sită în mod uniform deasupra tigăii și se modelează cu dosul lingurii, pentru a forma o clătită care să acopere întreaga suprafață a tigăii.

Lipia se coace aproximativ două minute pe fiecare parte, asemenea unei clătite. Apoi, se ia de pe foc, se umple cu orice ingrediente dorești și se pliază cât încă este caldă.

Faina tapioca

Imagine: Shutterstock

Supă cu tapioca

Supa cu tapioca se prepară așa cum ai prepara orice altă supă, doar vei înlocui pastele, orezul sau cartofii din rețeta inițială cu perle de tapioca. Următoarea rețetă necesită mai multe ingrediente, dar le poți schimba după preferințe.

Pentru patru porții vei avea nevoie de următoarele:

Ingrediente:

750 ml de zeamă de legume sau, pur și simplu, 750 ml de apă și 2 cuburi de concentrat de supă de legume
1 crenguță de rozmarin
4 frunze de salvie
Sucul și coaja rasă de la o portocală
1 nap mic, tăiat mărunt
3 morcovi, feliați
1 cartof dulce
10 ridichi
500 ml de lapte de soia
1 linguriță de pudră de curry
1 linguriță de ghimbir măcinat

O jumătate de linguriță de turmeric măcinat
60 ml (un sfert de cană) de perle de tapioca
O jumătate de ceapă roșie, tăiată mărunt
O lingură de pătrunjel tăiat grosier

Preparare:

Zeama de legume se pune la fiert împreună cu rozmarinul, salvia și sucul de portocale, iar după ce începe să fiarbă se adaugă napul, morcovii, cartoful dulce și ridichile. Se lasă la fiert timp de 15 minute, apoi supa se ia de pe foc.

Într-o altă tigaie, laptele de soia se încălzește împreună cu ghimbirul, turmericul și pudra de curry. După ce începe se fiarbă, se adaugă perlele de tapioca și se fierb încă aproximativ 20 de minute.

Apoi, se pune din nou pe foc supa pregătită anterior, din care se scot rozmarinul și salvia. Chiar înainte de a fi gata, se adaugă în oală amestecul de tapioca, alături de coaja rasă de portocală, ceapa și pătrunjelul. Mai rămâne doar s-o savurezi. Poftă bună!

Tapioca supa

Imagine: Ricardo Cuisine

Acestea sunt doar câteva din multitudinea de rețete delicioase la care vei putea să folosești tapioca, după ce te vei obișnui cu modul ei de preparare. Pentru acest lucru, poți să te inspiri din îndelungata istorie a acestui ingredient și din modul în care a fost utilizat în culturi și vremuri diferite. Nu întâmplător tapioca s-a bucurat de popularitate timp de mii de ani și continuă să hrănească cel puțin o jumătate de miliard de oameni, care au creat noi și noi rețete și moduri de întrebuințare pentru un aliment atât de important pentru ei. Cu siguranță, acesta este un ingredient pe care n-ai cum să-l uiți în cămară, neștiind ce să faci cu el.

Total
54
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*