În antichitate, grecii credeau că lăptișorul de matcă era una dintre componentele nectarului zeilor, care le dădea vigoare, frumusețe și nemurire, iar Aristotel îl considera atât de important, încât își îndemna elevii să îl includă la micul dejun. Ceva mai la sud, în Egipt, lăptișorul de matcă reprezenta unul dintre secretele frumuseții Cleopatrei și se credea că faraonii care îl consumau se bucurau de viață fără să îmbătrânească.

Cum se consumă lăptișorul de matcă?
Care este conținutul nutrițional al lăptișorului de matcă?
Care sunt beneficiile pentru sănătate ale lăptișorului de matcă?
Care sunt contraindicațiile lăptișorului de matcă?
Cum alegi cel mai bun lăptișor de matcă?

Lăptișorul de matcă este o substanță vâscoasă, secretată de albinele lucrătoare pentru a hrăni regina și albinele tinere. Acest produs apicol susține creșterea, oferă energie și protejează împotriva infecțiilor.

Cum se consumă lăptișorul de matcă?

Deși conține o cantitate mai mică de zaharuri decât mierea, lăptișorul de matcă trebuie consumat în cantități relativ reduse, 1 g pe zi pentru adulți și 0,5 g pe zi pentru copii (chiar dacă pare puțin, este suficient pentru a avea efecte benefice asupra organismului). Extern, poate fi folosit ca parte a unor măști sau creme preparate în casă (în combinații cu miere, ierburi aromate, ulei de măsline, iaurt etc).

Este bine de știut că lăptișorul de matcă nu trebuie să reprezinte un tratament continuu. Astfel, o cură de 6-8 săptămâni ar trebui să fie urmată de 1-2 luni de pauză.

Cum se păstrează lăptișorul de matcă?

Lăptișorul de matcă este un produs natural. Astfel, el începe să se deterioreze la temperatura camerei, motiv pentru care trebuie ținut la frigider (2-6 grade Celsius). Produsul poate fi păstrat pentru cel mult șase luni, însă dacă îl folosești zilnic și observi o schimbare a culorii sau a mirosului, este indicat să il arunci, chiar dacă nu a trecut jumătate de an.

Ce gust are?

Lăptișorul de matcă are o culoare gălbuie, o textură cremoasă, un miros specific și un gust care este un amestec între picant, acid și dulce-amărui. Consumat singur, lăptișorul de matcă are un gust mai puțin asemănător cu mierea și are o aromă mai mult “medicinală”. Uneori gustul poate varia de la un borcănel la altul – depinde foarte mult de florile locale. În cazul în care nu îți place gustul, poți amesteca produsul cu o linguriță de miere.

Care este conținutul nutrițional al lăptișorului de matcă?

Fiind un produs apicol, lăptișorul conține o cantitate importantă de substanțe nutritive :

  • vitamina B1 (tiamină)
  • vitamina B2 (riboflavini)
  • vitamina B5 (acid pantotenic)
  • vitamina B6 (piridoxină)
  • vitamina B3 (niacină)
  • vitamina B9 (acid folic)
  • vitamina B8
  • vitamina B7 (biotină)
  • vitamina C
  • potasiu
  • calciu
  • sodiu
  • zinc
  • fier
  • cupru
  • fosfor
  • mangan
  • acid 10 HDA (10-hidroxi-2-decenoic)
  • antioxidanți
  • aminoacizi, dintre care 8 acizi esențiali

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale lăptișorului de matcă?

Beneficiile pentru sănătate ale lăptișorului de matcă decurg din cantitatea importantă de nutrienți și din felul în care aceștia interacționează cu organismul. Mai jos sunt principalele beneficii ale lăptișorului de matcă.

  • reglează tensiunea articulară

Conținutul de proteine din lăptișorul de matcă (12,5% proteine) are un efect benefic asupra tensiunii articulare. Proteinele, împreună cu potasiul, au un efect vasodilatator, contribuind la reducerea presiunii asupra vaselor de sânge. Momentan, studiile au fost realizate pe rozătoare (se crede că există o asemănare de 96-98% între ADN-ul uman și cel al rozătoarelor), de acum urmând a se realiza teste ale beneficiilor asupra oamenilor.

  • crește numărul de eritrocite (celule roșii)

Consumul de lăptișor de matcă stimulează creșterea numărului de celule roșii, contribuind astfel la reducerea anemiei. Într-un studiu, voluntarii care au consumat 3 g de lăptișor de matcă pe zi timp de șase luni aveau un număr superior al celulelor roșii. Acest lucru poate fi explicat, spun cercetătorii, de faptul că produsul crește nivelul testosteronului, care este legat de creșterea numărului de celule roșii.

  • reduce nivelul colesterolului

Lăptișorul de matcă este asociat cu o scădere a colesterolului “rău”, astfel prevenind boli precum atacul de cord sau atacul vascular cerebral.

  • tratează infertilitatea

Deși nu se știe exact cum stimulează fertilitatea, unii oameni de știință cred că are legătură cu roialactina, o proteină conținută în lăptișorul de matcă. Studiile realizate pe rozătoare au arătat că lăptișorul de matcă contribuie la creșterea numărului de spermatozoizi și a motilității acestora (mișcării).

  • reduce inflamațiile

Conținutul de vitamine și enzime din lăptișorul de matcă au efecte antiinflamatoare. Trebuie știut că prepararea termică reduce mult efectele acestuia, motiv pentru care lăptișorul de matcă trebuie consumat la temperatura camerei, nealterat termic sau aplicat în strat subțire pe zona cu probleme.

  • previne îmbătrânirea prematură

Antioxidanții care, la albine, extind viața reginei, pot ajuta la eliminarea radicalilor liberi care duc la îmbătrânire prematură. Antioxidanții conținuți în lăptișorul de matcă amână apariția ridurilor și mențin pielea suplă.

  • adjuvant în slăbire

Lecitina din lăptișorul de matcă îmbunătățește funcțiile ficatului, scade nivelul colesterolului “rău” și stimulează digestia, proprietăți care ajută la pierderea kilogramelor în plus. Mai mult, combinate cu efectul lăptișorului asupra metabolismului (datorită conținutului proteic) poate deveni un prieten de nădejde pentru cei care vor să slăbească.

  • reduce reacțiile alergice

Într-un studiu realizat pe rozătoare, compușii activi din lăptișorul de matcă au redus semnificativ răspunsul la alergeni. Un alt studiu a arătat că suplimentele cu lăptișor de matcă au scăzut riscul de șoc anafilactic la rozătoarele alergice la lapte. Cercetătorii cred că roialisina este responsabilă pentru aceste efecte.

  • stimulează metabolismul

Conținutul mare de aminoacizi, inclusiv 8 aminoacizi esențiali care nu sunt produși de către organism fac din lăptișorul de matcă un aliat al sănătății. Acești aminoacizi au rol în formarea unor noi proteine în organism și susțin metabolismul. Acesta din urmă are roluri importante, precum regenerarea celulară, dezvoltarea mușchilor, stimularea densității osoase și reglarea hormonală.

  • vindecă pielea rănită

Consumat oral sau aplicat topic, lăptișorul de matcă grăbește vindecare rănilor și a inflamațiilor pielii. Efectul antibacterian combinat cu stimularea producției de colagen (demonstrată momentan doar la rozătoare) ajută la vindecare mai rapidă a țesuturilor.

  • reglează nivelul zahărului din sânge

Lăptișorul de matcă reduce stresul oxidativ și inflamațiile și astfel ajută la ținerea în frâu a nivelului zahărului din sânge. Studiile au arătat rezultate îmbucurătoare la rozătoarele cu diabet. În cazul oamenilor, cercetătorii au descoperit o reducere a nivelului zahărului din sânge cu aproximativ 20%, după un consum de șase luni.

  • susține activitatea cerebrală

Există mai multe studii care demonstrează efectele benefice pentru creier ale lăptișorului de matcă. Studiile cercetatorilor arata ca rozătoarele stresate care au consumat lăptișor de matcă au avut un nivel mult mai redus al hormonilor stresului prin comparație cu un grup de control. De asemenea, lăptișorul de matcă a contribuit la îmbunătățirea memoriei iar studiile recente au concluzionat că pe viitor lăptișorul de matcă poate deveni complementar tratamentului pentru Alzheimer.

  • tratează osteoporoza

Relația dintre lăptișorul de matcă și tratarea osteoporozei a fost stabilită o echipă de cercetătorii de la Universitatea Erciyes din Turcia. Aceștia au măsurat densitatea osoasă (inclusiv nivelul calciului și fosfatului din oase), au luat mostre și au analizat sângele înainte și după consumul de lăptișor de matcă. Rezultatele au arătat efecte pozitive în zona lombară și femurală. De asemenea, nivelul calciului și al fosfaților era superior după consumul de lăptișor de matcă. Momentan, studiile au fost realizate doar pe rozătoare, urmând ca de acum să înceapă experimente aplicate pe voluntari umani.

  • tratează ochii uscați

Lăptișorul de matcă poate reduce uscăciunea ochilor atunci când este consumat oral. Studiile pe rozătoare și oameni au arătat că acesta stimulează producția de lacrimi, ajutând astfel la hidratarea ochilor.

  • susține imunitatea

Lăptișorul de matcă stimulează răspunsul imunitar, atunci când organismul intră în contact cu bacterii străine. Mai mult, acizii grași din lăptișorul de matcă și proteinele au rol antibacterian, care contribuie la reducerea infecțiilor și susțin imunitatea.

  • tratează simptomele menopauzei

Menopauza este determinată de schimbări hormonale care sunt asociate cu durerea fizică, problemele de memorie, depresie și chiar anxietate. Consumul de lăptișor de matcă a fost benefic în reducerea depresiei și stimularea memoriei la rozătoarele în postmenopauză. În plus, studiile pe oameni au arătat că 800 mg de lăptișor de matcă pe zi timp de 12 săptămâni sunt suficiente pentru a reduce durerile de spate și senzația de anxietate.

  • reduce efectele secundare ale chimioterapiei

Tratamentul pentru cancer este însoțit de multe ori de efecte secundare, precum probleme cardiovasculare, inflamații și dereglări gastrointestinale. Există câteva studii care au arătat că lăptișorul de matcă ajută la reducere acestor efecte secundare. Studiile pe rozătoare au arătat o reducere a problemelor de inimă în timp ce studiile pe oameni au demonstrat că aplicarea topică a lăptișorului de matcă poate preveni mucozita, un efect secundar al chimioterapiei, care constă în ulcerații dureroase de-a lungul tractului digestiv.

Care sunt contraindicațiile lăptișorului de matcă?

Ca și în cazul altor produse naturale, este bine de știut care sunt contraindicațiile, efectele adverse, precum și principalele interacțiuni cu medicamente ale lăptișorului de matcă.

Pentru început, persoanele care sunt alergice la produse apicole ar trebui să evite cu totul lăptișorul de matcă, consumul acestuia putând duce la dermatită de contact sau chiar șoc anafilactic fatal.

De asemenea, persoanele cu astm sau alte probleme cronice ale sistemului imunitar nu ar trebui să consume lăptișor de matcă.

În general, lăptișorul de matcă nu este recomandat în sarcină sau în perioada de alăptare, efectele asupra dezvoltării copilului sau asupra laptelui matern nefiind cunoscute încă. Copii mici ar trebui să evite lăptișorul de matcă.

Nu ar trebui să iei lăptișor de matcă dacă urmezi un tratament pe bază de warfarină, sau dacă iei medicamente pentru hipertensiune (medicația combinată cu efectul reglator al lăptișorului de matcă poate scădea mult prea mult tensiune arterială, putând pune viața în pericol). Mai mult, anumite persoane cu boli cronice ar trebui să evite acest produs cu totul. Boala Addison, persoanele cu boli tiroidiene, de prostată, fibrom uterin, diabet, foliculită, obezitate, boala lui Cushing, sindrom tirocatecolic sunt cele mai sensibile atunci când vine vorba de consumul de lăptișor de matcă.

Este important de știut că aplicarea de lăptișor de matcă pe pielea cu dermatită poate agrava simptomele, motiv pentru care ar trebui să conulti medicul înainte.

Nu trebuie uitate nici efectele secundare ale consumul excesiv (doza recomandată pentru adulți este de 1 g pe zi iar pentru copii de 0,5 g).

  • dureri de stomac
  • amețeli
  • stare generală de rău
  • diaree
  • iritații ale pielii.

Cum alegi cel mai bun lăptișor de matcă?

Efectele benefice ale lăptișorului de matcă depind foarte mult de calitatea produsului. Iata câteva sfaturi pentru a alege un lăptișor de matcă de calitate:

  • are ambalaj izoterm
  • este crud, 100% proaspăt, în stare naturală (de cele mai multe ori sub formă cremoasă la borcan) și nu sub formă de capsule (în pregătirea capsulelor se pierd din substanțele active)
  • este marcat pe etichetă conținutul de acid 10-hidroxi-2-decenoic (10 HDA); acesta trebuie să reprezinte cel puțin 1,4%
  • provine de la un producător specializat în produse apicole certificate (pe etichete este precizat natural/ecologic/organic); un borcan de 100 g costă aproximativ 140 lei.

Lăptișorul de matcă este folosit de mii de ani, pentru a trata probleme superficiale ale pielii, ca adjuvant în întărirea sistemului imunitar, dar și pentru a păstra tenul tânăr, curat și ferit de imperfecțiuni. Consumat sau aplicat topic, lăptișorul de matcă nu ar trebui să-ți lipsească dacă ești preocupată de sănătatea ta și a celor dragi.

Sursa foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*