Cunoscută la noi drept rujă, rădăcină arctică, sau rădăcină de aur, Rhodiola rosea este o plantă medicinală străveche folosită în general pentru tratarea stresului și a oboselii cronice. În ultimii ani oamenii de știință au început să îi acorde mai multă atenție, descoperind beneficii uimitoare pe care aceasta le prezintă pentru sănătate.

Ce este Rhodiola rosea
Ce proprietăți nutriționale are Rhodiola rosea?
Ce beneficii pentru sănătate are Rhodiola rosea?
Consumul de Rhodiola rosea pe durata sarcinii
Contraindicații și efecte secundare în consumul de Rhodiola rosea

Ce este Rhodiola rosea ?

Folosită de mii de ani de greci, romani, sau mai recent de vikingi, Rhodiola rosea a fost menționată pentru prima oară în jurul anului 100 î.e.n, în scrierile botanistului de origine greacă Dioscoride. Potrivit acestuia, planta are proprietăți energizante și îmbunătățește memoria.

Cum arată Rhodiola rosea?

Rhodiola rosea este o plantă care ajunge la înălțimi cuprinse între 5 și 40 cm (în funcție de zona în care crește) și are mai multe flori care cresc din aceeași tulpină pitică. Florile au patru petale de culoare variabilă, inclusiv galben, galben cu tente de verde, și uneori cu ușoare nuanțe roșietice.

Rhodiola rosea înflorește vara și este întâlnită în zonele reci ale lumii, de la zona Arctică la munții Himalaya din Asia Centrală, partea de nord a Canadei, Islanda, partea de nord a Scandinaviei, dar și la noi în apropierea celor mai înalte piscuri ale Carpaților – planta crește în condiții dintre cele mai vitrege, ajungând să se dezvolte chiar și la altitudini de peste 2200 metri.

rhodiola rosea ruja

sursă foto : Pinterest

Rhodiola rosea se poate culege din natură și se poate consuma proaspătă în salate (are un gust ușor amărui) sau gătită în rețete ca înlocuitor pentru spanac sau se poate lua sub formă de supliment alimentar.

Sub formă de supliment alimentar se consumă în doze de cel puțin 50 mg pe zi putându-se ajunge la 500 mg pe zi (luat în două doze) în perioadele stresante (maxim șase luni). Este recomandat să nu se depășească acestă doză pentru a nu apărea efecte adverse cauzate de consumul excesiv.

Medicamentele naturiste pe bază de Rhodiola rosea trebuie luate cu 15 minute înainte de masă; dacă iei două doze, una trebuie luată înainte de micul dejun și una înainte de cină.

Potrivit practicilor tradiționale chinezești, substanțele nutritive din Rhodiola rosea sunt absorbite cel mai bine atunci când sunt consumate alături de salate, ciuperci sau carne slabă.

Un alt mod de a te bucura de beneficiile acestei plante este să o consumi sub formă de ceai. Ceaiul de Rhodiola rosea este băut în special datorită rolului său în calmarea nervilor, în reducere anxietăți și în promovarea unui somn odihnitor.

Acest ceai se prepară foarte simplu. Tot ceea ce ai de făcut este să cumperi rădăcini de Rhodiola rosea uscate – se găsesc la magazinele de tip plafar. Pune 5 g într-o ceașcă și adaugă apă caldă (la 30 grade Celsius). Pentru rezultate maxime lasă ceaiul deoparte timp de patru ore. Consumă-l simplu sau cu puțină zeamă de lămâie.

Dacă vrei să sari peste perioada de așteptare, poți folosi tinctură de Rhodiola rosea sau extract lichid. Acesta este adăugat în apă călduță cu lămâie sau într-un alt ceai (în ceaiul de mușețel sau cel verde).

proprietati rhodiola rosea ruja

sursă foto : Pinterest

Ce proprietăți nutriționale are Rhodiola rosea ?

Doar în rădăcinile de Rhodiola rosea (folosite pentru prepararea ceaiului sau în suplimente alimentare) există peste 140 de compuși chimici care au rol de ameliorare în diverse afecțiuni ale organismului.

Dintre aceștia, cei mai importanți sunt acizii organici, fenolii, rozavina, rozarina, rozina, flavonoizii, acizii fenolcarbonici, alcanoizii, și antrachinona.

Proporțiile substanțelor conținute în Rhodiola rosea diferă de la un sortiment la altul depinzând foarte mult de zona în care a crescut planta.

De exemplu, rozavina, rozarina și rozina sunt întâlnite în cele mai mari concentrații în Rhodiola rosea cultivată pe teritoriul Rusiei. Uleiul esențial de Rhodiola rosea cel mai benefic pentru sănătate (datorită conținutului de geraniol și mirtenol) este obținut din plantele din Bulgaria.

beneficii rhodiola rosea ruja

sursă foto : Pinterest

Ce beneficii pentru sănătate are Rhodiola rosea ?

Rădăcinile de Rhodiola rosea au beneficii pentru sănătate dintre cele mai diverse, de la ameliorarea depresiei la un plus de energie în cazul sportivilor, pierderi în greutate și un somn mai profund. Mai jos este o listă de beneficii ale Rhodiola rosea indicate de studii științifice.

Accelerează arderea grăsimilor

Rhodiola rosea ajută la pierderea în greutate mai ales în cazul acelor persoane care se confruntă cu exces de grăsime la nivelul abdomenului. Acest lucru este periculos mai ales pentru că în multe cazuri surplusul adipos ajunge să înglobeze ficatul, pancreasul și rinichii.

Consumul de ceai din Rhodiola rosea combinat cu exerciții moderate duce la topirea grăsimii abdominale. Acest lucru se datorează unei substanțe numite rozavină care stimulează lipaza, o enzimă care descompune grăsimile.

Crește energia și performanța sportivă

Mai multe studii au concluzionat că Rhodiola rosea este bună pentru cei care fac sport. Consumul regulat în perioadele de antrenament ajută la creșterea energiei și a anduranței. Cu alte cuvinte, consumând Rhodiola rosea îți vei putea prelungi antrenamentele fără a te simți mai obosită.

De asemenea, un studiu publicat în International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism a arătat că Rhodiola rosea are proprietăți antiinflamatoare și ajută la refacerea rapidă a mușchilor după un efort deosebit.

Nu în ultimul rând, un studiu făcut pe șobolani a arătat creșterea anduranței după ce au consumat un supliment pe bază de Rhodiola rosea. Aceștia au înotat cu 25% mai mult.

Acestă îmbunătățire spectaculoasă a avut loc pentru că acestă plantă crește procesul de sinteză al adenozintrifosfatul, un element esențial oxigenării celulare, și astfel eliberării de energie.

Combate oboseala fizică și surmenajul intelectual

Doar pentru că nu ești sportiv de performanță, asta nu înseamnă că nu te poți bucura de beneficiile oferite de Rhodiola rosea. Consumul regulat în perioade de surmenaj reduce oboseala fizică și mentală și crește puterea de concentrare.

Potrivit doctorului naturopat Tori Hudson, Rhodiola rosea poate fi prescrisă pacienților pentru oboseală fizică, surmenaj cronic, dar și în procesul de recuperare după o perioadă agitată.

Într-un studiu din 2012 care a analizat 11 experimente care au testat eficiența Rhodiola rosea s-a ajuns la concluzia că planta poate fi folosită pentru a îmbunătăți performanțele sportive și pentru a reduce oboseala mentală.

Un alt studiu a demonstrat că prin consumarea unui extract de Rhodiola rosea te poți concentra mai mult timp, fără a te mai confrunta cu oboseala mentală. În cadrul acestui studiu, voluntarii au consumat 576 mg de extract pe zi.

Reglează nivelul cortizolului (hormonul stresului)

Cortizolul este legat de mai multe afecțiuni de la depresie la îmbătrânire prematură. Atunci când nivelul cortizolului este ridicat pentru mai mult timp apar simptome care se pot agrava pe termen lung: scăderea glucozei din sânge, kilograme în plus la nivelul abdomenului, probleme cu tiroida, dereglări hormonale, scăderea puterii de concentrare, înrăutățirea funcționării sistemului imunitar. Rhodiola rosea reprezintă un calmant natural care ne protejează de stresul de zi cu zi.

Reglarea nivelului cortizolului te face să te simți plină de energie. Pe de altă parte, cortizolul ridicat contribuie la fenomenul de îmbătrânire prematură, o stare de surmenaj, pierderi de memorie, extenuare – motive în plus pentru care Rhodiola rosea poate fi folosit și ca un supliment anti-aging.

Tratează depresia și îmbunătățește funcția cognitivă

Legătura dintre Rhodiola rosea și depresie au fost studiate de mai mulți cercetători de-a lungul timpului.

Consumul acestei plante sub formă de supliment alimentar sau tinctură crește sensibilitatea receptorilor din creier susținând, pe termen lung, buna dispoziție.

De asemenea, studiile pe animale au arătat că Rhodiola rosea reface zonele dereglate din hipocamp, o zonă din creier responsabilă de controlul emoțiilor.

Într-un experiment, 150 de pacienți care sufereau de depresie au luat 10 picături de tinctură de Rhodiola rosea de două ori pe zi timp de trei săptămâni. La sfârșitul experimentului, două treimi dintre participanți prezentau semne de remisie a depresiei și aveau mai multă energie.

Un studiu mai recent a vizat o comparație între Rhodiola rosea și setralină, un medicament prescris în general celor care au depresie.

Rezultatele au arătat că ambele au avut efect, reducând simptomele depresiei, dar acele persoane care au luat Rhodiola rosea au avut parte de mai puține efecte adverse decât ceilalți pacienți.

Susține memoria și buna funcționare a creierului

Potrivit unui studiu din 2015, Rhodiola rosea susține legăturile dintre neuroni, inclusiv a celor responsabili pentru creșterea puterii de concentrare și a memoriei.

În plus, în cazul unor studii pe animale rezultatele au arătat că prin consumul de Rhodiola rosea este combătut procesul de degenerare precoce a creierului.

Tratează anxietatea

Medicația pentru anxietate vine, de multe ori, la pachet cu efecte secundare neplăcute.

Un experiment a demonstrat că voluntarii care sufereau de anxietate moderată au reușit să-și țină tulburarea sub control cu 400 mg de medicament pe bază de Rhodiola rosea (luat în două tranșe) pe zi, timp de 14 zile.

După experiment pacienții au observat o reducere semnificativă a stresului, nervozității și confuziei și o creștere a stării de bine.

În plus, voluntarii au resimțit mult mai puțin efectele secundare în comparație cu medicația standard pentru anxietate.

Un alt experiment, desfășurat de această dată pe o durată de 10 săptămâni a arătat că 360mg pe zi au fost suficiente pentru a reduce simptomele Tulburării de Anxietate Generalizată (TAG).

Protejează ficatul

Creșterea nivelului proteinei C-reactive poate avea o multitudine de semnificații, ajungând de la o simplă infecție a ficatului la cancer, iar pe termen lung poate chiar duce la atac de cord sau accident vascular cerebral.

De aceea reglarea nivelului acesteia este foarte importantă. 340 mg de Rhodiola rosea pentru 6 zile sunt suficiente pentru a reduce simțitor valorile acestei proteine.

Tratează bolile de alimentație

Rhodiola rosea conține o substanță numită salidrozidă care are efecte surpinzătoare asupra mâncatului pe fond emoțional sau de stres.

Un studiu pe animale publicat în Physiology & Behavior a demonstrat că prin consumul unui extract uscat de Rhodiola rosea cu 3,12% salindrosid este redus sau chiar eliminat consumul necontrolat de mâncare.De asemenea, același experiment a arătat că Rhodiola rosea scade nivelul unui hormon care ar putea juca un rol substanțial în bolile alimentare.

Un alt studiu a arătat că Rhodiola rosea poate reduce anorexia cauzată de expunerea la stres pe termen lung.

Tratează disfuncțiile sexuale

Rhodiola rosea este folosită de sute de ani în tratamentul disfuncțiilor sexuale atât la bărbați cât și la femei. Oamenii de știință spun că rolul plantei de stimulent al hipocampului din creier, zonă unde se află centrii plăcerii, ajută la tratarea acestor disfuncții și la creșterea libidoului.

Calmează efectele menopauzei

Un studiu din 2016 a concluzionat că Rhodiola rosea poate tempera efectele menopauzei. Lipsa producției de estrogen aduce cu sine creșterea riscului de obținere a unei boli vasculare, oboseală, depresie, scăderea puterii de concentrare, osteoporoză și chiar cancer.

Cu aplicații dovedite în protejarea celulelor creierului și susținerea oxigenării celulare, extractul de Rhodiola rosea poate îmbunătăți starea de spirit și funcțiile creierului, oferind în același timp un plus de energie în cazul femeilor la menopauză.

Stimulează imunitatea

Rhodiola rosea conține substanțe care stimulează producția celulelor Natural Killer, responsabile pentru îmbunătățirea imunității.

Are rol antiaging

Studiile în privința efectelor benefice ale Rhodiola rosea asupra pielii însă sunt la început dar primele rezultate au fost promițătoare.

Pentru început, conține proantocianidine, o serie de antioxidanți întâlniți în semințele de strugure, afine sau ceai verde, care ajută la protejarea pielii, făcând-o să arate mai fermă, reducând ridurile.

Consumul de Rhodiola rosea pe durata sarcinii

Deși nu s-au făcut studii în acest sens, doctorii recomandă evitarea consumului de Rhodiola rosea pe durata sarcinii sau pe durata perioadei de alăptare.

rhodiola rosea ruja sarcina

sursă foto : Pinterest

Contraindicații și efecte secundare în consumul de Rhodiola Rosea

Efectele secundare ale Rhodiola rosea au fost demonstrate pe un număr mic de pacienți. Cu toate acestea dacă suferi de o boală cronică sau dacă intenționezi să iei acest supliment alimentar pentru mai mult timp, ar trebui să afli mai multe despre aceste efecte secundare, care, în cazurile cele mai grave îți pot pune viața în pericol.

  • gură uscatăun studiu de mici dimensiuni publicat în 2008 a demonstrat că “gura uscată” este un efect secundar al extractului de Rhodiola rosea (în cazuri la fel de rare apare hipersalivația). Aceastătulburare, pe termen lung, poate duce la complicații precum căderea dinților și probleme de digestie. Hidratarea și apa de gură fără alcool pot înlătura acest efect secundar. Dacă totuși continui să ai gura uscată și după ce ai luat măsuri, treci pe la doctor
  • schimbări neobișnuite ale tensiunii arteriale – dacă dozele mici duc la scăderea tensiunii ridicate, creșterea dozei va duce la un efect opus. Dacă suferi de hipotensiune sau hipertensiune, ar trebui să vorbești cu doctorul înainte de a lua un supliment alimentar pe bază de Rhodiola rosea;
  • amețeli – variațiile mari ale tensiunii arteriale pot duce la amețeli sau vertij. Dacă simți că amețești, ai vederea încețoșată, sau dureri în piept după ce ai luat Rhodiola rosea treci de urgență pe la doctor – aceste simptome ar putea indica existența unei boli;
  • anxietate Rhodiola rosea este eficientă pentru cei care suferă de anxietate moderată, însă depășirea dozei recomandate poate chiar înrăutăți simptomele, Probleme precum agitația, iritabilitatea sau schimbările de dispoziție pot fi mai pronunțate în cazul persoanelor sensibile la produse cu rol stimulativ precum cafeaua;
  • insomnie – doctorii naturopați recomandă să iei acest supliment cu 30 minute înainte de micul dejun sau de masa de prânz, niciodată seara, pentru că poate provoca insomnie;
  • te simți “în ceață” – deși majoritatea celor care au luat Rhodiola rosea au simțit un efect benefic în perioadele de concentrare, unele persoane au avut senzația că nu pot gândi limpede. Acest lucru apare doar în prima săptămână și se datorează stimulării neurotransmițătorilor din creier;
  • depresie – dacă pentru unii s-au ameliorat simptomele depresiei, în cazul altora frecvența și intensitatea acestora au crescut. Acest lucru poate apărea pentru că ai luat o doză prea mare de Rhodiola rosea sau pentru că sistemul tău neurochimic este incompatibil cu acestă plantă;
  • dureri de cap – de multe ori suplimentele pe bază de Rhodiola rosea calmează durerile de cap provocate de stres. Cu toate acestea, un consum excesiv poate duce la tensiuni la nivelul capului și la și mai multă durere;
  • palpitații – apar atunci când crești brusc doza de supliment alimentar sau dacă îl combini cu un alt stimulent (medicamente de inimă sau cafea);
  • stare de vomă – apare în cazuri rare și poate fi combătută prin micșorarea dozei sau luând suplimentul cu 1-2 ore înainte de micul dejun;
  • agitație – dacă simți că nu poți sta într-un loc și ai mult prea multă energie, acest lucru apare datorită efectului stimulator al extractului de Rhodiola rosea;
  • variații ale greutății – în general Rhodiola rosea este consumată pentru pierderea în greutate, substanțele active acționând mai ales asupra grăsimii abdominale. În cazuri rare a apărut îngrășarea și creșterea apetitului. Aceste efecte apar datorită creșterii nivelului de energie și a schimbărilor metabolice combinate cu propria reacție la acest supliment;

Principalele contraindicații apar în cazul în care combini Rhodiola rosea cu alte medicamente. Medicamentele împotriva depresiei (ISRS, IMAO și beta-blocante) combinate cu acestă plantă pot duce la un exces de energie cunoscut drept “sindromul serotoninei.”

De asemenea, medicația pentru tulburarea bipolară nu ar trebui combinată cu extractul de Rhodiola rosea deoarece planta stimulează și mai mult efectele medicamentelor, putând cauza probleme de sănătate.

Ține minte că acestă plantă este concepută ca un supliment alimentar și că efectele adverse depind de multe ori de reacțiile consumatorilor. Dacă iei doza menționată pe prospect (niciodată mai mult de 500 mg pe zi) și nu aștepți să apară schimbările peste noapte (dozele suplimentare apar mai ales din cauza așteptărilor nerealiste și a nerăbdării consumatorilor), Rhodiola rosea va avea grijă de tine fără a-ți crea probleme.

Sursa foto main:  Shutterstock

Summary
Total
167
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*