Faci cumpărături când ți-e foame
Nu citești eticheta
Nu-ți faci lista
Nu știi când să cumperi la vrac
Ignori mâncarea congelată
Cumperi doar pentru că e la reducere
Te pierzi la raftul de snack-uri
Nu verifici cămara înainte de a merge la cumpărături

Magazinele alimentare sunt pline de oameni debordând de viață, cărucioare care concurează pentru primul loc la casă și o gamă aparent nesfârșită de opțiuni. Când ai atâtea alternative, e ușor să cazi în capcane. Greșelile din supermarket pot duce, de multe ori, la dezastre în dietă, dar nu îți face griji: avem noi soluția. Iată cele mai frecvente 8 capcane privind cumpărăturile alimentare și cum poți să le eviți.

1. Faci cumpărături când ți-e foame

shutterstock 481976119Este, probabil, cea mai mare și cea mai comună greșeală pe care o fac oamenii: cumpărăturile pe stomacul gol.

Poate că ai uitat să împachetezi o gustare pentru după antrenament sau te îndrepți spre magazin direct de la locul de muncă. Atunci, alegerile tale vor fi făcute mai degrabă de apetitul tău decât de creier.

În plus, unele lucruri te pot distrage. Încerci să faci multitasking la cumpărături în timp ce vorbești la telefon cu părinții? Verifici rețelele sociale și alegi avocado în același timp? Concentrează-te pe sarcina ta: alege pentru acasă alimente sănătoase și delicioase, în același timp.

Fii inteligent(ă) și păstrează în mașină sau în poșetă gustări „de urgență” și evită tentațiile care apar când ai stomacul gol.

2. Nu citești eticheta

shutterstock 519858157

Anumite gustări arată sănătos. Cuvântul „natural” e scris mare pe etichetă și mai scrie că au doar 150 de calorii. Dar când ajungi acasă descoperi că, în ciuda aspectului lor natural, sunt pline cu grăsimi și zahăr. Și norma de 150 de calorii? Este, de fapt, pentru 100 de grame.

Citește cu atenție eticheta nutrițională și nu doar pe cea de la raft. Chiar dacă îți va lua mai mult timp, pe termen lung, alegerile tale vor da rezultate mai bune.

În afară de informațiile despre numărul de calorii și cantitatea de grăsimi și zahăr inclusă într-o anumită cantitate din mâncare, fii atent și la exprimări:

  • Fortificat, îmbogățit, adăugat, extra și plus înseamnă că substanțele nutritive, cum ar fi mineralele și fibrele, au fost îndepărtate, iar vitaminele au fost adăugate în procesare. Caută 100% pâine integrală de grâu și cereale cu conținut ridicat de fibre și cu conținut scăzut de zahăr.
  • Băutură din fructe înseamnă că probabil există în conținut fructe reale și mult zahăr. În schimb, caută produse care spun „Suc de fructe 100%”.
  • Natural poate să însemne că producătorul a început cu o sursă naturală, dar odată prelucrate, alimentele nu seamănă cu nimic natural. Caută „100% natural” și „fără conservanți”.
  • Cultivate organic, fără pesticide sau fără ingrediente artificiale. Îți recomandăm să ai încredere numai în etichetele care spun „certificat organic”.

 3. Nu-ți faci listă

shutterstock 398707321

Dacă intenționezi să faci cumpărături, începe cu o listă. Dar nu face lista doar ca să bifezi o sarcină îndeplinită. Ține-te de ea! Gândește-te de acasă ce ai de cumpărat și care este bugetul în care trebuie să te încadrezi. Rezultatul se va reflecta în contul bancar și în greutatea pe care o vei avea de cărat.

Nu știi de unde să începi? Împarte alimentele pe categorii (fie categorii de alimente sau masă de dimineață, masă de prânz etc.) și enumeră ingredientele de care ai nevoie pe o hârtie, astfel:

Pâine și patiserie:

  • pâine sau lipii
  • croissant sau gustări de patiserie

 Carne:

– notează-ți nu doar animalul de proveniență, ci și tipul bucății de carne (cotlet/ceafă/aripioare/piept etc.)

 Paste sau orez:

– alege produse realizate din cereale integrale

Uleiuri, condimente și sosuri:

– sos de roșii
– muștar
– sos pentru grătar
– oțet
– ulei de măsline extravirgin
– sos de chili dulce

Cereale și alimente de dimineață:

-alege cereale integrale și alimente organice

Dezvoltă și tu categoriile rămase:

 Conserve
 Alimente congelate
 Brânzeturi
 Fructe
 Legume
 Băuturi

 4. Nu știi când să cumperi la vrac

shutterstock 159108071

Să cumperi la vrac este grozav: economisești bani și nu trebuie să termini o porție enormă de mâncare stocată într-un ambalaj, ba chiar o poți împărți pe zile și mese. Poate părea o situație ideală, dar nu este în toate cazurile.

Nu cumpăra la vrac alimente pe care nu le-ai încercat niciodată doar pentru că prețul la vrac este scăzut. Fă ca lista ta cu produse alimentare să reflecte nevoile tale. Caută alimente sănătoase, pe care le poți îngheța pentru a rezista mai mult, și nu face excese.

5. Ignori mâncarea congelată

shutterstock 568413409

Produsele proaspete sunt fabuloase: colorate, coapte și cu o textură apetisantă. Dar fructele și legumele congelate pot fi la fel de bune. Același lucru e valabil și pentru carne.

Păstrează o pungă de fructe de pădure în congelator, pentru a te bucura de gustări delicioase. Verifică secțiunea de congelare pentru piept de pui ambalat individual sau fileuri de pește. Nu mai trebuie să te epuizezi încercând să folosești ingrediente proaspete întotdeauna. Preia controlul în bucătăria ta și ia-ți doza de proteine și vitamine, chiar dacă nu ai fost la cumpărături cu o zi înainte.

Fructele și legumele congelate sunt adesea înghețate când se află la apogeul prospețimii lor, așa că nu-ți face griji că acestea ar putea fi stricate. Consultă totuși data de expirare de pe ambalaj și nu depozita alimentele în congelator pentru un timp îndelungat. Fiecare tip de aliment are un interval maxim în care își păstrează proprietățile în aceste condiții.

Spre exemplu, baconul se congelează doar o lună, în schimb cârnații pot rezista și două. Carnea de vită, miel și porc se congelează în funcție de tipul de carne și noi îți recomandăm intervalul maxim de șase luni, în timp ce carnea de pasăre rezistă maximum un an. Legumele au cea mai mare perioadă de congelare, însă gătește-le înainte de 18 luni de la data depozitării.

 6. Cumperi doar pentru că sunt la reducere

shutterstock 519857719

Să economisești bani este minunat, dar nu economisești cu adevărat dacă ești în supermarket și cumperi lucruri de care nu ai nevoie. Te sfătuim să pui în coș doar alimentele cu preț redus de care ai nevoie cu adevărat, conform listei. Nu ceda cumpărăturilor din impuls.

 7. Te pierzi la raftul de snack-uri

shutterstock 618433058

Raftul de snack-uri este o tentație pentru mulți dintre noi, însă te sfătuim să reziști acestei capcane.

Aruncă o privire pe etichetele produselor și verifică apoi lista de cumpărături. Ambele acțiuni te vor îndemna să te abții. Păstrează aceste gustări doar pentru ocaziile când ai invitați.

 8. Nu-ți verifici cămara înainte de a merge la cumpărături

shutterstock 188402957

Făină integrală de grâu, oțet, mirodenii, cacao și zahăr… Acestea sunt doar câteva produse pe care probabil le folosești des. Mai ales că au o durată lungă de valabilitate! Păstrează cămara plină și salvează timpul de ieșit până la magazinul din colț, pentru următoarea masă. Nu pleca de acasă fără să verifici locul de depozitare a alimentelor și să îți notezi pe o listă stocurile de alimente pe care le ai de refăcut.

Te invităm să analizezi aceste opt greșeli și să aplici soluțiile pe care ți le sugerăm, pentru o sesiune de cumpărături responsabilă, în urma căreia dieta ta și contul bancar să nu aibă de suferit.

Sursa foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*