Când vine timpul ca o proaspătă mămică să revină la serviciu, după terminarea concediului de creștere a copilului, ea își va pune o mulțime de întrebări. În primul rând: cum o să poată împărți timpul între locul de muncă și familie, astfel încât să nu neglijeze pe nimeni? Apoi, desigur, va fi neliniștită la gândul că trebuie să lase bebelușul în grija unui străin sau a unei rude. Iar acesta e doar începutul, pentru că mamele care se întorc la muncă au nevoie de foarte multe răspunsuri care să le liniștească.

Pregătirea pentru prima zi de muncă
Alegerea bonei sau a creșei
Sfaturi pentru prima săptămână la serviciu
O nouă perspectivă asupra carierei

Pregătirea pentru prima zi de muncă

Trecerea de la perioada de concediu la rutina zilnică a locului de muncă este o adevărată provocare pentru orice mămică. Va fi un moment foarte dificil, indiferent dacă a stat acasă cu copilul doi ani sau doar câteva luni. Din acest motiv, recomandăm ca proaspăta mămică să țină cont de câteva aspecte importante, pentru ca revenirea la locul de muncă să fie cât mai ușoară.

1. Ce se întâmplă cu alăptarea?

Întoarcerea la serviciu nu presupune obligatoriu și înțărcarea bebelușului. O mamă care lucrează poate să-și alăpteze în continuare micuțul, dar va trebui să apeleze la câteva trucuri. Astfel, ea se poate mulge cu ajutorul unor pompe speciale, care se găsesc în farmacii.

În acest fel, mămica poate face o mică rezervă de lapte de sân, care poate fi păstrat în frigider și dat ca hrană bebelușului atunci când ea nu este acasă. Biberoanele cu rezerva de lapte pot fi folosite de către bonă, de către bunică sau de oricine are grijă de copil.

O altă soluție este ca angajatorul să-i ofere mamei posibilitatea alegerii unui program flexibil sau să accepte munca de acasă (tocmai s-a reglementat telemunca, respectiv activitatea salariatului de la distanță). De asemenea, o variantă foarte bună este găsirea unei creșe în apropierea locului de muncă, astfel încât mămica să poată lipsi în anumite intervale de timp de la lucru, ca să-și alăpteze bebelușul.

2. Cum poate fi făcută despărțirea mai ușoară?

Cei de la publicația The Spruce au câteva sfaturi pentru mamele care sunt anxioase la gândul că vor lipsi zilnic, mai multe ore, de lângă copilul lor. În unele cazuri, teama femeilor este atât de mare încât apare o tulburare psihică numită anxietatea de separare.

Copilul mic va plânge cu siguranță de fiecare dată când va fi lăsat la creșă sau când își va vedea mama plecând de acasă. Iar aceste manifestări vor accentua și mai rău anxietatea mamei. Există însă câteva metode care vor face mai ușoară această despărțire:

  • Stabilirea unei rutine zilnice îl ajută pe copil să se obișnuiască mai ușor cu ideea despărțirii de mamă. Astfel, el va ști că în fiecare dimineață mama pleacă de acasă, dar că se întoarce în fiecare seară.
  • Formarea unui ritual de despărțire: prin îmbrățișări și sărutări, copilului îi va fi mai ușor să accepte despărțirea de mamă, care îl va asigura de fiecare dată că se va întoarce.
  • Atitudinea mamei în timpul despărțirii: trebuie să fie fermă, dar pe un ton optimist. Copilul simte dacă mama suferă pentru că trebuie să se despartă de el, iar atunci va reacționa și mai intens. Simțind teama sau durerea mamei, el se va speria și mai mult și va plânge. În schimb, dacă va observa că mama este liniștită și îi zâmbește, va accepta mai repede schimbarea. La fel de important este ca mămica să nu cedeze atunci când aude copilul plângând. Nu trebuie să se întoarcă la el, pentru că după doar câteva minute micuțul se va liniști singur, cu ajutorul unei jucării, sau se va împrieteni cu un alt copil și va uita că mama nu mai este lângă el.

mamica si copil

Cum trebuie aleasă bona sau creșa?

E recomandabil ca bona sau creșa să fie alese pentru câțiva ani, nu doar pentru câteva luni, deoarece orice nouă schimbare în viața copilului va fi și mai greu de suportat. Prin urmare, fiecare mamă trebuie să se gândească foarte bine unde și cu cine își va lăsa copilul, iar pentru ca alegerea să fie cea corectă, e bine să caute din timp soluțiile.

Dacă mămica își dorește o bonă pentru copil, trebuie să găsească o persoană de încredere, cu experiență și, în cel mai bun caz, cu recomandări din partea unor cunoscuți. E posibil să fie nevoie de mai multe interviuri, cu mai multe bone, până când va găsi persoana potrivită. Nu e bine să angajeze prima femeie care se oferă să stea cu copilul.

La fel și în cazul creșelor: recomandăm ca mămica să viziteze mai multe locuri de acest fel, să vadă care sunt condițiile și cum se simt copiii acolo. Ar fi și mai bine, în următoarea etapă, să discute cu părinții care au deja micuții la respectiva creșă, să afle dacă au fost probleme și care este cea mai bună îngrijitoare. Spre deosebire de grădiniță, la creșă copilul are nevoie de mult mai multă atenție din partea educatoarelor, pentru că la început nu știe să mănânce singur, nici să meargă la toaletă.

Ideal ar fi ca mămica să găsească o creșă cu o educatoare foarte răbdătoare și blândă, care prin atitudinea ei să facă mai ușoară separarea. La fel, este important să nu fie prea mulți copii într-o grupă, astfel încât fiecare micuț să fie supravegheat atent și îngrijit așa cum trebuie.

În mod absolut normal, mamele trebuie să țină cont că pentru fiecare familie și fiecare copil se potrivește mai bine o altă soluție de îngrijire. Astfel, nu e obligatoriu să urmeze sfaturile unor prietene, care, să zicem, au angajat o bonă. E posibil ca bebelușul ei să se simtă mult mai bine în colectivitate, cu alții copii, nu singur acasă, cu o persoană necunoscută.

Prin urmare, iată informațiile principale de care trebuie să țină cont o tânără mămică atunci când alege cu cine va lăsa copilul:

  • personalitatea copilului (dacă este sociabil sau nu, dacă este foarte bolnăvicios, dacă are alergii la anumite alimente – caz în care integrarea în colectivitate va fi ceva mai dificilă);
  • bugetul familiei;
  • programul pe care îl va avea la serviciu;
  • accesul la o creșă bună, accesibilă ca preț și aproape de casă sau de serviciu (uneori, o soluție mult mai bună este angajarea unei bone sau ajutorul din partea bunicilor, mai ales că numărul creșelor este destul de mic).mamica

Sfaturi pentru prima săptămână la serviciu

Cea mai dificilă perioadă va fi, mai mult ca sigur, prima săptămână de muncă, după terminarea concediului. De aceea, mamele care se întorc la serviciu trebuie să țină cont de câteva sfaturi utile, astfel încât să depășească mai ușor aceste zile pline de provocări. Iată ce recomandăm să facă proaspăta mămică:

  • Să stabilească o rutină matinală foarte clară. Mama trebuie să calculeze foarte corect la ce oră se va trezi, cât timp va dura să se pregătească pentru serviciu, să servească micul dejun, cât durează pregătirea copilului, lăsarea lui la creșă, apoi drumul până la serviciu. Nu e deloc bine să întârzie în primele zile după concediu, de aceea totul trebuie planificat corect, chiar cu o marjă de eroare destul de mare, mai ales în primele zile, până când mămica se va obișnui cu noul program.
  • Să discute cu tatăl copilului, astfel încât toate aceste sarcini să fie împărțite între ei. Așa va câștiga timp prețios și nu va mai fi epuizată, ca atunci când face totul singură.
  • Să se odihnească mai mult. O mamă care se întoarce la serviciu va fi mult mai obosită decât atunci când stătea acasă. De aceea, acum trebuie să doarmă mai mult, să se culce mai devreme și să împartă cu partenerul nopțile în care trebuie să se trezească pentru a schimba sau hrăni copilul.
  • Să fie pregătită pentru zilele în care copilul se va îmbolnăvi. Primele luni în colectivitate ale copilului înseamnă fără excepție multe răceli, viroze, infecții respiratorii. Din această cauză, la început copilul va lipsi destul de mult de la creșă sau grădiniță. Iar mămica trebuie să fie pregătită, să știe din timp ce va face când copilul va trebui să stea acasă, cine îl va duce la medic, cine va sta cu el.

O nouă perspectivă asupra carierei

O mamă care se întoarce la serviciu își va schimba atitudinea față de muncă. Desigur, se va strădui să lucreze la fel de bine, va fi poate chiar mai responsabilă ca înainte, însă va ști că lucrul cel mai important pentru ea este copilul, scrie publicația The Spruce.

Orice mămică revenită la lucru va fi preocupată să-și împartă programul cât mai bine între familie și carieră. Iată care sunt lucrurile de care trebuie să țină cont:

  • Programul de lucru: mulți angajatori sunt dispuși să ofere mămicilor un program special de muncă. Astfel, proaspăta mămică poate avea un program redus, part-time sau se poate învoi în timpul programului pentru a-și alăpta copilul. Alți angajatori acceptă inclusiv lucrul de acasă, mai ales în anumite situații, când copilul este bolnav sau creșele sunt închise, în timpul vacanței.
  • Schimbarea priorităților: este evident că o mamă care se întoarce la muncă nu va mai avea timp suficient pentru gospodărie, petreceri cu prietenii sau alte activități. În acest context, îi recomandăm să discute sincer și să caute înțelegere la cei din jur, însă fără să se simtă vinovată că nu le poate face pe toate la fel de bine cum reușea înainte. Ar fi foarte bine dacă ar putea primi ajutorul unor prieteni sau rude, care să stea din când în când cu copilul, astfel încât mămica să aibă puțin timp liber. Cel mai important însă este să-și gestioneze corect energia și să învețe cum să se bucure de noul stil de viață, chiar dacă la început i se pare foarte greu.

În concluzie, cel mai important lucru pentru o mămică, înainte de-a se întoarce la serviciu, este să-și păstreze calmul și să se organizeze cât mai bine. Ținând cont de toate sfaturile prezentate în acest articol, îi va fi mult mai ușor să revină la muncă și să știe exact la ce trebuie să se aștepte. Chiar dacă la prima vedere îmbinarea vieții de familie cu o carieră de succes va părea o misiune imposibilă, cu timpul își da seama că se descurcă mult mai bine decât se aștepta. Pentru asta e nevoie doar de răbdare și perseverență, iar acestea sunt calități care nu-i lipsesc niciunei mămici, indiferent ce vârstă are și câți copii a născut până acum.

Foto: Pixabay 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*